Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Китайски захранвания - отделена тема 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Китайски захранвания - отделена тема
itso.t написа:
Desert Leo написа:
...Що ти трябваше да се хабиш да го разглобяваш?

Защото го свих от приятел който си го беше купил за да си зарежда джаджите. Целта е пълно дезинтегриране, за да не може да бъде използвано никога повече.
Та го наснимах преди да го унищожа.

По-интересното е какво липсва в това изчадние?
1?
2?
3?
4?
5?
:D

Още по-интересно е, че за липсващите неща не е предвидено място на платката. Замислено е да бъде електронна скрап.
Чудя се дали подобен отпадък може да бъде купен в чайника, за локална употреба, или спазват някаква минимална местна "хигиена"?

Щом работи - нищо не му липсва. Вината не е на китаеца, а на нашенския идиот, който му е повярвал.

Сря Апр 29, 2026 9:26 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Избор на лабораторно захранване.
Desert Leo написа:
Щом работи - нищо не му липсва. Вината не е на китаеца, а на нашенския идиот, който му е повярвал.

Работи казваш... Искаш ли да те снабдя с едно такова, неотваряно, за да ми демонстрираш как работи PD?

Интересно е колко погрешно може да разсъждава човек... Купувачът бил виновен...
Да обясня, за да вкараме разговора в нормална рамка:
Не всеки е технически гуру или инженер по електроника за да може да отсее ментето от другите адаптери.
За тия хора това е една кутийка в която се включва кабел с който се зарежда / захранва друга кутийка. Толкова. Не могат, а вероятно и ти няма да можеш да ги отсееш по критерий цена или тегло.

Риторичен въпрос: Подобни хора имат ли право да използват подобна техника или първо требе да завършат магистратура по електроника?

Затова: ВИНОВЕН Е ЕБАНИЯТ КИТАЙСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ ПРОИЗВЕЖДАЩ БОКЛУЦИ! ТОЛКОВА! ВСЯКО ДРУГО ТЪЛКОВАНИЕ Е ПОГРЕШНИО!

В резюме: Стоката трябва да отговаря на описанието си.

Сря Апр 29, 2026 9:49 am
Профил
Аватар

Не съм гуру по хлебопроизводство, но когато един продавач ми предлага хляб с високо качество (според него) и подозрително ниска цена, сравнена с цената на други продавачи, нещо ми подсказва, че ми предлагат менте. :lol:

Сря Апр 29, 2026 11:41 am
Профил
Аватар

Хи, хи... Казах ти, че и ти ще се затрудниш и няма да успееш да ги различиш по по-общи критерии като цена или тегло... :D

Тоя боклук струва нещо като 7 - 9 ойро.
ОРИГИНАЛЕН адаптер за Расбери пи 5 струва около 11 ойро в Комет.
Миналата година ми се наложи да счупя адаптер за Расбери петичка. Ами той е като учебник как трябва да е направено такова захранване.

Интересно е къде е произведен...
Прикачени файлове:
RPi_4_and_5_PSU.jpg
RPi_4_and_5_PSU.jpg [ 228.37 KiB | Прегледано 1190 пъти ]

Сря Апр 29, 2026 12:11 pm
Профил

itso.t написа:
Затова: ВИНОВЕН Е ЕБАНИЯТ КИТАЙСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ ПРОИЗВЕЖДАЩ БОКЛУЦИ! ТОЛКОВА! ВСЯКО ДРУГО ТЪЛКОВАНИЕ Е ПОГРЕШНИО!

В резюме: Стоката трябва да отговаря на описанието си.

Напротив, твоят начин на мислене е сбъркан... и е сбъркан в много аспекти. По принцип когато се говори за "вина" основният аспект е правото, защото то дефинира що е то вина. В отношенията винаги имаш поне две страни, които си разменят неща (престации). За да е виновна една страна трябва да е взела повече отколкото е дала. Като това трябва да е съзнателно, т.е. китаецът е знаел че трябва да достави продукт с дадено качество, било му е платено като за такова качество, но той умишлено не си е изпълнил задълженията. Ако си платил жълти стотинки и си очаквал супер качество, то проблемът си е изцяло твой. Ти не си длъжен да плащаш повече за нещо, което не струва толкова. Както и другата страна не е длъжна да ти дава нещо, за които не си платил или поне не достатъчно. Сега може да обвиняваш китайците в подвеждащи реклами. В това имат вина много китайци, но за съжаление не само китайци. Истината е, че това е проблем само за случайни покупки.
Ако работиш с китайци си проверяваш нещата и подвеждането е минимално. Примерно аз като пазарувам от али-то долу-горе знам какво ще получа. Пак има изненади, понякога приятни, понякога неприятни, но като цяло изненадите не са чак толкова големи. Казвам това, защото съм 99.999% сигурен, че търговецът който е внесъл този продукт най-вероятно изобщо не е бил изненадан какво са му изпратили. Демек получил е това, за което е платил. Все пак това не е изолиран случай, а масово явление. Нали не мислиш, че всички търговци са идиоти, които всеки ден се лъжат от разни китайци.
Даже не става въпрос за търговци или способностите на китайската нация. Истината е, че индустрията в Китай беше създадена предимно от западни инвеститори. Те си преместиха заводите в Китай. Защо? За да правят по-качествено или по-евтино? И сега ти си изненадан, че нещо което струва стотинки да се произведе в фабрики със западни собственици и се продава тук за левчета (10-100 пъти печалба) не било качество. Добро утро Ицо!
Виновни са били китайците... За кое са виновни? За това че западният човек инвестира в производство на боклуци? Китайците били некадърници. Ми не са некадърници. Ако бяха, държавата им нямаше да се развива, така както се развива. И да! Могат да правят да правят качествени неща и правят много такива. Но в момента в който китаецът направи нещо по-добре и го направи сам, то това нещо веднага попада под някакви санкции, мита или някаква друга пречка. Белият човек не иска и да чуе за качествена китайска стока. Разбира се, че китайците винаги са виновни...

Сря Апр 29, 2026 12:15 pm
Профил
Аватар

Аха, вероятно е виновен купувачът? Че не е хванал влака за чайника и да обеси китаеца на кабела на продукта му?

Да бъдем реалисти. Такова захранване не може да се узакони в никоя част на света. То е скрап по рождение. Сигурно и за това е виновен клиента?
Ако ти възложа да ми произведеш такова л@айно, ще се навиеш ли?

Кога за последно си виждал такава скрап мейд ин от Япония, Германия, САЩ, че дори и нашенска?

И като все парадираш с качествените китайски продукти - кога за последно си купил такъв? Интересува ми конкретно какво и откъде, с линк.

Сря Апр 29, 2026 12:27 pm
Профил
Аватар

В линка, който дадох има ревю на (условно) 65W зарядно и е очевАдно, че е по-голямо от "120 ватовото", а и по-скъпо. Ако ще защитаваме идиота-купувач, то това е друга тема.

Сря Апр 29, 2026 12:35 pm
Профил
Аватар

Тоест, всички които не са отделили месец в гуглене и йотубене за да проучат какво зарядно да си купят са леваци и не заслужават да получат качествен продукт за парите си?
Хм... :D

Сря Апр 29, 2026 12:40 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Ако е поръчано зарядното от китайците си поръчваш на собствен риск...
Проблема е, че масово се продават в търговската мрежа такива боклуци и няма никакъв контрол.
пп. Наглостта даже да не сложиш предпазител! :axe:

Сря Апр 29, 2026 1:09 pm
Профил

itso.t написа:
Да бъдем реалисти. Такова захранване не може да се узакони в никоя част на света. То е скрап по рождение. Сигурно и за това е виновен клиента?
Ако ти възложа да ми произведеш такова л@айно, ще се навиеш ли?

Доколкото ми е известно няма закон срещу производство на подобни неща. Узаконяването е условие за продажба в даден регион, а не за производство.
Аз лично разработвам десетки продукти, всеки от които е узаконен само в една държава и не може да се ползва в нито една друга.
В случая, ако намекваш че това не отговаря на изискванията на нашия пазар, то си има ред по който може да се жалваш или да търсиш отговорност... Обзалагам се обаче, че виновникът няма да е китаец!

Цитат:
И като все парадираш с качествените китайски продукти - кога за последно си купил такъв? Интересува ми конкретно какво и откъде, с линк.

Ми последно в тоя форум писах за електромерчета на Туя от али-то. Няма да ти търся линка щото е отпреди 4-5 години и отдавна няма да е актуален. Но е факт, че всичките електромерчета работят, даже учудващо добре. Като се има предвид че имат и контактор и който ползвам. Примерно това на зарядното на колата ми комутира 4-5kW и тъй като интернета до гаража ми е калпав често не мога да изключа през зарядната станция. Изключвам през електромера, който ми е в апартамента и винаги има нет.
За сравнение имах и електромерче на Шели. То също сигурно е правено в Китай де, ама уж по нашенски дизайн. Няма контактор, с токови кръгове.... обаче изгоря. Чувам че и много други Шелита предават Богу дух. Но не съм чул да плюят българите... Аз също не ги плюя, просто едва ли повече бих си купил техен продукт. Не съм расист, нищо лично. Просто не виждам смисъл да се плаща 2-3-5 пъти по-висока цена и то да е некачествено. Да, имам случаи и на некачествени китайчета. Не крия. Но обикновено това са били супер евтини оферти и неща, които реално не ми трябват особено. За неща които ми трябват нямам време да си правя експерименти и да чакам месеци...

Сря Апр 29, 2026 1:29 pm
Профил
Аватар

Гледам надпис "ЖЕНИ" и влизам. :D То било кенеф... :oops:
itso.t написа:
Тоест, всички които не са отделили месец в гуглене и йотубене за да проучат какво зарядно да си купят са леваци и не заслужават да получат качествен продукт за парите си?
Хм... :D

Баща ми казваше често: "Простия човек и вързано куче го хапе, защото не може да прецени дължината на синджира".
Кво му плащаш...
https://www.sunsky-online.com/p/EDA006483401A/KO-71-120W-Dual-PD-Type-C-Dual-QC3.0-USB-Multi-Ports-Charger-Plug-US-Plug-Yellow-.htm
В момента зареждам Xiaomi Redmi 8A през USB Tester UNI-T UT-658DUAL от зарядно XTAR DBS15Q QC3.0 и виждам, че се използва Continuous mode: 5.75V, 0.50A в момента, D+ = 0.76V, D- = 3.00V. И други китайщини имам и си работят.
За протокола - вързано куче не ме е хапало... :lol:

Сря Апр 29, 2026 2:22 pm
Профил

Мен и развързано не е ....много задълбахме в това зарядно, за всеки влак си има пътници, не знам как е в момента в съюза на европейските социалистически републики, но в тоя на американските са се пръкнали всякакви извращения. Масово се продават продукти без никакво съответствие с нищо, не говоря за магазинна мрежа особенно големите, там е по-контролирано, обаче онлайн ...майка плаче. И не че не съм съгласен с Ицо по принцип, но не знам кои са по страшни, тия които някой е поръчал да му ги направят в Китай, или тия правени тук ...такива неща виждам .... не мога да шервам че всеки иска NDA, но някои продукти е престъпление дори да ги притежава човек, камо ли да ги продава ... имам сега един клиент който май скоро няма да ми е клиент, някакви разклонители прави, продава де, нейде в Камбоджа му ги правят, текущия има някакво зарядно майка плаче, обясних му че не е хич ок, иска да му добавим други функции, обяснявах аз, обяснявах, накрая каза я кажете как да се направи а те инженерите там ще го направят ....аз досега да го бях наритал ама ...не било добре за бизнеса, та ще му кажем как да се направи и да си ходи при камбоджанците да му сътворят поредното чудо ....

Сря Апр 29, 2026 4:00 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Доколкото ми е известно няма закон срещу производство на подобни неща. Узаконяването е условие за продажба в даден регион, а не за производство.
Аз лично разработвам десетки продукти, всеки от които е узаконен само в една държава и не може да се ползва в нито една друга.
В случая, ако намекваш че това не отговаря на изискванията на нашия пазар, то си има ред по който може да се жалваш или да търсиш отговорност... Обзалагам се обаче, че виновникът няма да е китаец!...

Както винаги изместваш разговора в посока в която ти изнася.
Показаните боклуци са купени или се продават тук. И се внасят от всевъзможни айдуци, включително и китайски.

Няма повод да се жалвам защото аз не съм им клиент. В това отношение съм поне малко привилегирован. Няма как да ми продадат такъв продукт.
А ако се появи по неведоми пътища - имам преса. Докарвам ги до дебелина между 2 и 3мм. :D

Показах ги за да се види какво се продава в търговската мрежа. Засегнатите да се оправят.

Разбира се по никакъв начин не бих искал да те ограничавам да използваш подобни недоразумения. Щом ти харесват - моля, ползвай ги.

Сря Апр 29, 2026 4:54 pm
Профил

itso.t написа:
Както винаги изместваш разговора в посока в която ти изнася.

Да, аз коментирам само едно нещо и то е, че за тоя проблем не са ни виновни китайците. Белият човек си ги поръчва и продава тия боклуци.
За китаеца това е ниша и той се възползва както може. В повечето случаи даже не може да се нарече "възползване" защото става дума за евтини работни места в заводи, собственост на западни компании.

И нещо което и друг път съм го споменавал - китаецът не е за подценяване. Тая мантра "тия са некадърници" е вредна. Ще го разбереш когато почнеш да се конкурираш пряко с китайци. Мога само едно да ти кажа - нямаш шанс. В бизнесът който съм - където успее да стъпи китаец, ние си тръгваме. Затова от опит ти казвам, не се заблуждавай че само ти можеш, а жълтите са тъпи. Не са. А даже и да не са най-умните разполагат с такава елементна и производствена база, че те отнасят като куцо пиле.

Сря Апр 29, 2026 5:31 pm
Профил
Аватар

Хм, никъде не съм казвал нещо като "китайците са тъпи". В разговора ни това е твоя реплика...

Някога, много отдавна, когато взехме фрезичката купихме и прецизно машинно менгеме. Китайско разбира се. Оказа се учудващо добра покупка, и вече вярно служи над десетилетие.
През годините се е налагало да се ползват две менгемета, но все съм намирал начин да се мине без второ. До миналата седмица.
Минах и купих още едно - същото, от същия магазин (тук).
Оказа се, че е правено в друга гараж. На пръв поглед хваща окото. На втори, не съвсем. Че и луфтове имаше скрапта ньедна.
Свърших си работата и го пръснах на парчета. В отворите с резби - непочистен абразив от шлайфането.

И да попитам сега - според теб така ли е поръчано - с непочистени отвори и сглобено набързо?

Същата работа и с китайския струг и фреза - няма глух отвор с резба който да е почистен преди асемблиране. Сигурно и те така са поръчани?
Само да спомена, че фрезичката е купувана от ингличанско. Явно и там така ги поръчват...

Миро - досега ми с китайската техника, без значение каква е може да се обобщи така:
98% скрап и боклуци
2% прилични джаджи

По-късно ще кача снимки на друга китайска прелест.

Може би няма да е лошо Тони да отдели тоя офтопик в друга тема - за китайските л@йна. :D

Сря Апр 29, 2026 6:02 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 67 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща