Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Стандартни TH хедъри като SMD 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Стандартни TH хедъри като SMD
2.54mm или 2.00мм монтирани като edge конектори - прави ли сте подобно упражнение и имаше ли проблеми?

Вто Мар 17, 2026 3:00 pm
Профил

Мнение Re: Стандартни TH хедъри като SMD
Правили сме в миналото.
Ако си ги запояваш ръчно и платката е подходяща дебелина - става.
За масово производство си мисля, че не е подходящо.

Вто Мар 17, 2026 3:46 pm
Профил
Аватар

За ставане - става. Ама за да се монтира горе-долу прецизно, трябва да се направи някакво приспособление за центроване на позиция.
Може би с ъглови, монтирани като едж конектор няма да има такъв проблем. Поне по X/Y. За Z пак трябва да се гласят.

Вто Мар 17, 2026 4:02 pm
Профил
Аватар

За 2.00мм, 1.60мм платка ще е точно. За 2.54мм - 2.00мм ще е точно.
И вероятно със шроуд ще е още по добре.

Ще питам Самтек, би трябвало да предложат нещо...

Вто Мар 17, 2026 5:18 pm
Профил

Става, никакви грижи, дори и за масово, добавя няколко цента към цената. Ето това е такова, и то с пого пинове, няма грижи като толеранси. Тук конкретно има възможност да се фрезова "легло" за конектора което прави монтажа доста тривиален, не трябва много мислене и наместване, фрезувано е 0.1 в плюс на конектора, така с толеранса от фрезоването на PCB си в нормата за конектора, и не само за пого, и за нормален едж 0.15 мм в ляво или дясно не го бъркат, но ако трябва да е съвсем точно се прави приспособление. Реално SMD спойка може да ти даде същите отклонения по X/Y за такъв тип компонент.
Дебелината я избираш според конектора, в този случай е 2мм платка, хубаво е да е със стегнатост, т.е. да има леко усилие като вкарваш конектора, но не твърде голямо.

Прикачени файлове:
20241217_003401.jpg
20241217_003401.jpg [ 458.29 KiB | Прегледано 1459 пъти ]
Вто Мар 17, 2026 6:09 pm
Профил

Как се запоява такова нещо машинно? Ръчно е ясно.
Рефлоу не ми е ясно как може да стане двустранно наведнаж,
единствено може би селективна спойка вълна?

Вто Мар 17, 2026 10:32 pm
Профил

Ами обикновено се прави ръчно, ако има обем може и на селективна вълна, но в момента китайците масово използват нещо като роботи .. робот е силно казано , подобни : https://www.youtube.com/shorts/rx4StLC-IJQ но има най-различни разновидности. Масово се използват при поене на кабели, и то не само от китайци, не мога да шервам че съм подписал NDA, но работя с един от големите производители на кабелни форми вкл. милитъри и аероспйес сертифицирани, поят с подобни машинки, а там където обема е голям, имат къстъм фикстури и човки. Ръчно поят там където се е милитъри или аероспейс. Та това не е нещо необичайно, сега ако в аутомотива се цепи цента на 10, сигурно се избягват такива неща, но от друга цена има прозиводства с многократно по-големи обеми от аутомотива, аз имам клиент с тиражи в стотици милиони, на изделие хиляди пъти по-евтино от автомобил, и все така имат няколко ръчни операции, вкл. запояване та .. пак да кажа, не знам какъв тоя зор да се пестят цент два от тук и от там на нещо дето се продава за десетки хиляди цента в аутомотива, чиста проба простотия според мен :)

Сря Мар 18, 2026 12:54 am
Профил
Аватар

+++ за "напрегнатост", "легло" и "ръчно запояване"
На мен ще ми трябва за единична сглобка, а това че е 2 или 2.54 ги прави идеално за Ех изпълнения в суха среда (IP54). Не виждам по евтин и сигурен начин. За да е добър конектора - Самтек или подобен, устройството не е евтино, мога дс си позволя по-скъпи конектори.
Идеалният вариант ще е със шрауд, тип IDC - питах днес, ще видим какво ще отговорят.

Сря Мар 18, 2026 1:31 am
Профил

Чисто технологично няма проблем. Не трябва да са много напрегнати защото при повишаване на температурата могат да започнат деформации. Текстолита не поддава, пиновете също, ако ги вкарваш с високо усилие спокойно резултатата сила която натиска пина може да е десетки кг, това не е ОК. Всички термопласти се деформират, и с повишаване на температурата деформацията се увеличава, и говорим за пластични деформации. Така че трябва да имаш усилие за да го държиш на място, но то трябва да е малко.
Иначе за надеждност проблем няма, аз съм виждал военни устройства с така монтиран конектор, и то не руски .. Избягвам го когато не се налага но в някои случаи просто няма друг вариант. Примерно това на картинката, ограничен съм във височина, ограничен съм от към позиция по вертикала и на платката и на конектора, нямаше нищо друго което да свърши работа. Можеше да сложа edge конектор, но той далеч няма живота на тия пого пинове, да не говорим че там където е таргета трябва да е херметично защото влиза в аутоклав, херметичен женски едже е като работлив циганин, чували сме че ги има но никой не ги е виждал ...

Сря Мар 18, 2026 1:54 am
Профил
Аватар

Минахме през Edge и М55 - не стават по ред причини. Т-сглобката между платка е гадна работа, но се налага. Мислв да патентовам един Т конектор - тип "щипка за хляб"/клипс с вътрешни контактни точки.
Хем няма да пои втори конектор...

Сря Мар 18, 2026 2:07 am
Профил

Абсолютно, сега точно по такова работя Т сглобка, захранване, USB и сериен, добре че няма място за мрежа :) Ама освен всичко друго само harwin M50 пасва, 1 А на контакт, та захранването върви по 6 контакта, то и 5 ми стигат ама няма 22 пина стандартен, или 20 или 24, но в тоя случай и двата са запоени нормално, поне за това намерих решение но малко остана да напъхам платката между перата.

Сря Мар 18, 2026 2:24 am
Профил
Аватар

А женското на този хедър какво е?

Сря Мар 18, 2026 12:36 pm
Профил

Ако въпроса е към мен и питаш за това от снимката ето тук https://www.mill-max.com, connector targets. Нямам ни една снимка на тая платчица, ето монтирана но фокуса не е там ...https://photos.app.goo.gl/33JuD7ogRYGr45fk6
За да е херметично около таргетна има стена, не само стената през която минава а продължава още 2 ММ, при монтажа там се залива с епоксид. Не е херметипно-херметично, като за космоса, щото самия таргет не е, но достатъчно да не минава пара при 1 бар и 30 Мин. За по-дълго време може бе да има някаква миграция около пиновете, но те са добре овърмолднати така че няма да е много.

Сря Мар 18, 2026 1:21 pm
Профил
Аватар

Grubi питам. Защото мъжката част на рейката е стабилна, но женската е отврат откъм контакт и механични характеристики.

Сря Мар 18, 2026 1:30 pm
Профил
Аватар

Тая снимка е на Тони, и това са малки цангови цокли.
Аз говоря за стандартен 2.00мм или 2.54мм пин 0.7-0.9мм, и съоветно стандартен сокет. Обща височина 8-10мм, по здраво от това ще е само някой канон с винтове.

Сря Мар 18, 2026 1:41 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща