Отговори на тема  [ 2475 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152 ... 165  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: EV
ToHu написа:
Абе ...ако ти се харчат пари може да си купиш един 3458A и да ми го подариш, тъкмо оглеждам за нещо подобно :)
Какви са тия мераци да се озеленявате не знам, $700 пари ми е сметката за газ $500 за ток ...не знам какво могат да ми помогнат някакви мижави панелчета ....

Тези 700 долара за цяла година ли са ти? На топло ли живеете в САЩ? Вече втора седмица издивявам и си търся оправдание да не плащам, но след малко ще платя изравнителна смека около 3000 франка за миналата година (плюс три месеца през 2024), отделно съм платил около 2000 CHF за 2025. Общо 5 бона във франкове, това е нейде към 6500 USD. То като дойде сметката, намалих газовото, защото иначе го бях надул до дупка да грее, отделно топли и бойлера. Ама вече намалих настройките на регулатора до минимум, паля и камината всяка вечер. Но недоумявам, защо е толкова скъпо? Със сигурност се ползва и болшевишки газ, не е само "скъп" холандски, ама като им звънях да ги питам какво става, ми казват, че толкова съм изхарчил, толкова ще плащам. Била студена зима, инвазията в Украйна, цените нагоре, бля, бля... И съседите ревнаха, те имаха 1800 франка. То те първи ми се оплакаха, а след като отворих моята сметка, съвсем побелях. В петък чакам "експерт" да ми провери газомера дали е ок. Но естествено, нищо няма да открие. Имам за съжаление доста нова газова инсталация, от 2020 година, няма как да я разкарам. То това е причината и да се чудя още за соларна инсталация. Нито електричка имам, нито бойлера с ток топля.
Защо е толкова евтино при вас? Газът отоплява само двата етажа подово, плюс бойлера, килерните даже не. Наистина ми става лошо с тази сметка, че много харчове имам този месец - ограда, градина, сега и това. Над 10 бона. То тук една полу направи си сам соларна инсталация е 15к франка...
П.П. Темата с EV малко се зацапа, може би не е зле от коментара на Груби за панелите до този да се хвърлят в темата за домашен ФЕЦ.
Инак не е зле инфото за V2G, ще поразровя и там да видя какви са опциите до момента.

Чет Фев 19, 2026 1:33 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Егати скъпотията в тая Швейцария! То вие вярно там сте богати, ама чак пък такива цени.

Аз съм в САЩ и от почти месец и половина температурата където съм не е била положителна, чак предната седмица мина нулата и се позатопли, да не говорим, че миналия месец имаше една цяла седмица дето максималната беше -20. Най-високата ми сметка за газ+ток до момента е $278.43. Зимата плащам повече газ и по-малко ток, лятото е обратното. Отоплението и топлата вода са на газ, всичко останало на ток. Лятото охлаждането е на ток, затова и газта пада, а тока се качва. Сега, вярно, къщата не е голяма, а по тукашните стандарти си е направо малка,. но на година идва някъде на 1/3 от твоята сметка. Тони да каже как е при него, той е малко по-наюг, но пък топли доста по-голяма площ, мисля.

Въпреки по-ниските цени, при нас се счупват да карат електрички -- не е като в Калифорния, ама има адски много. Аз също се бях замислил, тъй като на работа мога да зареждам безплатно и на всеки паркинг на кампуса на фирмата има сума ти зареждачки, ама още имам бензин в кръвта и не мога да се пречупя, та ще е по-нататък.

Ето я тази последната сметка от $278, от нея за газ са $186 (за сравнение на цените, ако на някой му е любопитно)
Прикачени файлове:
Screenshot 2026-02-18 170817.png
Screenshot 2026-02-18 170817.png [ 119.13 KiB | Прегледано 642 пъти ]

Чет Фев 19, 2026 1:57 am
Профил

Аха ... да бяха за година ..на месец и ей сега погледнах да не говоря на изуст последния месец е толкова, но Януари беше доста студен, средно за годината $285 за газ и $371 за ток, това е месечен разход. И сумата сборно е май толкова, гледам лятото токът става двойно и тройно, Август съм имал $758 ток ... Юли и той не е много по-малко, най-малкия ми разход е за бензин на комиончето, нищо че е със 6.6 л двигател, я изхарча $200 на месец я не :)
Аз го писах това с доста ирония, колко панели трябва да сложа за да офсетнат $750 ток лятото или $700 газ зимата ... ще трябва да рентна и покривите на съседите :)

При мен има няколко причини да са такива сметките, къщата е голяма не знам колко голяма но е над 6500 sq.ft обитаема площ, въпреки че от две години единия етаж нито се топли нито се охлажда, преди като живеехме повече хора сметките бяха осезаемо по-високи, един етаж екстра и 4 жени в повече ... доста топла вода отива, особено малката дето стоеше по 2 часа в банята да се прави на русалка, два бойлера по 80 ганлона не можеха да и смогнат. Втората причина е че къщата е сравнително стара 91-ва, като изолация е доста далеч от новите стандарти а и тук таме уплътненията по дограмите не са перфектни, не че се усеща да духа, но си е фактор. Третия фактор са гаражите, термостата там е на 60 F а малката като беше тука го държах на 64-66 защото нейната стая-апартамент е точно над трите гаража. Та зимата всичко това да се отоплява си иска енергия, лятото да се охлажда също.

Сметка не съм виждал от години, събират се долу, сложени са на аутопеймънт и сумите ги виждам само като влизам в банката и то щото са от акаунт който не използвам за друго, та не се губят между всички останали транзакции.

Тая година е студено, но всъщност това да речем рефлектира най-вече Януари, другите месеци си бяха както обикновено. Летата са горещи и влажни, т.е. зиме ти трябва отопление, лятоска ти трябва охлаждане. От едно известно време единия климатик прави мизерия, лятно време тука където ми е лабораторията редовно става над 85 и то без да има нещо работещо освен компа, уредите повечето стоят изключени да не топлят, а и да не хабят ток.

Сега погледнах Мекиско ... лятото токът е бил около 3700 песос, или грубо $200, сега е на половина, дори по-малко, но там токът е по-скъп от тук. Там не топля, газта е само за готвене и вода, и изобщо не е разход за размера на къщата. Токът като гледам може да го сложим средно 2500 на месец, или около $130 .. естествено къщата е много по-малка, но за някаква изолация изобщо не може и дума да става, няма такава, то не че няма, то аз имам прозорци които нямат цели стъкла, реално стоят отворени целогодишно, отделно имам врата на първия етаж която винаги е отворена но пък и първия етаж не го хладя изобщо. Там ако трябва тая къща да я държа целодневно на 72F както тук ще ми трябва подстанция само за мен :)

Но аз просто съм стигнал до заключението, че ако сметките започнат да стават проблем, значи има нещо нередно с доходите и гледам да си вдигна доходите а не да си намалям сметките ... оня ден правих някакви груби сметки, ми за 25-та имам над $30к само в играчки добре, че ми минават за разход, та от тая гледна точка ... ако успея да спестя 1/2 от сметката за ток и газ това ще са още $2-3к на година .. сега така погледнато веднага се сещам поне още няколко играчки които бих си купил, но на фона на всичко останало ... просто трябва да работя повече :)

Чет Фев 19, 2026 5:45 am
Профил

d_jelev написа:
Имам за съжаление доста нова газова инсталация, от 2020 година, няма как да я разкарам. То това е причината и да се чудя още за соларна инсталация.

Едното няма нищо с другото. Слънчогледите имат два мъртви месеца и това са и най-студените месеци. Няма как да разчиташ единствено на тях за отопление. Поне не и през тези два месеца.
Първо трябва да смениш газта с термопомпа, което не е малка инвестиция за съжаление. Но в комбинация със слънчогледи ще се избие. Стига да намериш всичко на разумни пари. Което ме навежда на мисълта, че може би не е зле да побързаш. Щото както болшевишкия газ поскъпна, така и китайския слънчоглед може да му се вдигне цената. Дано да не става, ама както вървят нещата хич няма да се изненадам.

Чет Фев 19, 2026 10:32 am
Профил
Аватар

Миро - светодиода и дисплея са нефелни, но се виждат. Може с RFID, и не ссмо с ап-а. Но става засега.

Чет Фев 19, 2026 1:36 pm
Профил

Не мога да разбера що се набутвате... то даже и аз набутах един колега, ама си го предупредих и не нося отговорност ;-)

Под набутване нямам предвид само финансово. Това че марково зарядно струва в пъти по-скъпо от китайче не е най-големият проблем. Проблемът е, че западните продукти са правени сякаш от хора, които никога не са се качвали в електрички. Липсва елементарна функционалност. Или пък това дето се рекламира не съответства на реалността.

Хайде ще напиша нещата, които са важни според мен.

1) Екран и бутони. Защо са необходими? На теория информацията може да я вземеш и от приложение, а част от нещата се виждат и на таблото на колата.... Но обикновено паркираш колата или я вкарваш в гараж. Закачаш кабела и ако имаш пътници те вече те чакат. Да вадя телефон или пък да се връщам да гледам какво пише на таблото (то се опреснява след 10-15 секунди) е много тъпо.
Затова когато ползвах станция със светодиод я ползвах без да променям мощност. Само включено-изключено и толкоз. Но ако се ползва променлива мощност не става без екран. Освен ако не си супер паметлив да помниш на каква мощност е оставана последно или пък вадиш телефони.
С китайчето още докато посягам да взема кабела виждам настройките. Ако не ме устройства с бутоните ги променям. Закачам кабела и докато излизам от гаража само поглеждам дали всичко е ОК. Не се мотам, не се бъркам за телефони и т.н.

2) Монофазна-трифазна. По принцип това си зависи от инсталацията естествено. Но има разлика. И при двете се регулира тока, като и при двете минимумът е 8А. Само че 8А на една фаза е доста по-малко отколкото на три фази по 8А. Това важно ако имаш фотоволтаици и те правят да кажем 2kW. Монофазно зарядно спокойно го настройваш на тая мощност. Докато при трифазното минимумът е 4-5kW и повечето ще го дърпаш от мрежата.
Специално Зое-то има много по-ниско КПД на заряд с монофазна. Нямам идея защо и не ме бърка особено.

3) Интеграция с инвертор на същия производител. Подчертавам, че става въпрост за конкретен производител щото някои реклами пропускат тоя момент. Естествено хубавото на подобна интеграция, е че виждаш инвертора и зарядното в едно и също приложение. Друг е въпросът, че подобен род приложения често опресняват през 2-20 минути. Това е една от причините да държа на дисплей на самата станция.
И другото хубаво е, че евентуално може инвертора да регулира заряда. Казвам евентуално защото при Хуйвей примерно тоя режим се включва чак като експорта към мрежата е над 1.4kW. Да де, ама аз като не мога да продавам ток никога не експортирам и съответно тоя режим никога не тръгва. Тъй че трябва много добре да се чете дребния шрифт преди да се купува.

4) load balancing или иначе казано електромер. Вече почти всички го имат като опция - идеята е да се предпазва инсталацията. Зарядната гледа електромера и като показанията станат страшни се намаля или даже спира сама.

5) OCPP протокол. Хубаво е да го има - по принцип той основно е ако искаш да се вържеш към някои вериги и да продаваш услуга. Но същия протокол може да се ползва и локално от домашен асистент, където може да се вкара много повече логика отколкото интеграциите с инвертора или load balancing-a. Естествено това важи за тия които ползват асистенти...

6) Кабел. Ако станцията не е на улицата е добре да си има кабел. Да вадиш всеки път кабел от багажника е упражнение за мазохисти. Естествено може винаги да си купиш кабел, но китайчетата идват с кабел и включен в цената. А при марковите обикновено не. А един кабел тук струва колкото китайска станция с кабел.

Това е май... Конретно аз ползвам Feyree от алиекспрес... В момента цената му е 200 еуро за еднофазно и към 250 за трифазна версия. Не е върха на сладоледа, но не мисля че отстъпва на марковите от по 1000-2000 евра. Единственият проблем е че се случва да забие или поне да губи връзка с кораба майка. На по-старите версии се случваше често, на новите май е много рядко, но ми се е случвало... Решението е елементарно - един предпазител и/или електромер на Туя.
От "марковите" в момента Deye имат някаква супер промоция 22кв за 280 евро или нещо от сорта. Но това има смисъл само за тия които имат такъв инвертор... аз нямам ;-)

Чет Фев 19, 2026 3:04 pm
Профил
Аватар

@Grubi - бягай далеч от този Solis. Тая тема я чета по лека лека и чак сега видях че си питал. Имам 5 Солис-а от които имам постоянни проблеми с 6. Не питай какви - всякакви - най честите са че постоянно дават някакви странни грешки а когато все пак работят правят каквото си искат. От тия 5 двата са най-вероятно повредени. Единия въобще не работи другия работи от време на време. Другия път като питаш за соларки пиши някъде в друга тема.

Пет Фев 20, 2026 1:34 pm
Профил ICQ
Аватар

Отказах им аз. Но благодаря за съвета. Ами да пишем във ФЕЦ или отделно.
Аз май съм даже по-навит да сложа такова за топла вода на гаража за летен душ.
Слънце лятото има - почти по 24 часа, кога не вали ;)

Сега - една странна идея. Колега има Ениак май, който му прави батерии с малката 12V батерия.
Ясно е, че ако сложи нова или си оорави регулатора, вероятно ще спрат.
Но идеята е друга - да преработим едно от тия малките стартиращи кутийки със суперкап, а те има и отделен извод за 12V.

За ДВГ старт ще се ползва супер кондензатора, а за ЕВ предполагам иска ток колкото да стартира основната батерия плюс някакви по малки консуматори. Там нямаме стартер и изискване за високи токове.

Пет Фев 20, 2026 2:57 pm
Профил

Grubi написа:
Аз май съм даже по-навит да сложа такова за топла вода на гаража за летен душ.

Може да навиеш 100м черна тръба... стига да не е по 100 евро метъра ;-)
Иначе соларен колектор за вода - просто забрави! Писал съм го много пъти. Китайските протичат на втората година. Истинските струват повече отколкото да си сложиш панели за ток. Няма абсолютно никакъв смисъл!

Пет Фев 20, 2026 7:09 pm
Профил

Хмм мислиш ли ? Лятото слагах колектор на девойчето на къщата, върши чудна работа, беше нещо около 8-9000 песос, демек около $500, китайче със сигурност но не виждам нещо чак толкова притеснително. Там и панели ще работят добре с толкова слънце, но дали си струва е друг въпрос, въпреки скъпият ток ...може би за педалите с електрички ...опудващи но там е пълно с такива ...идва ми идея за бизнес, там почти не съм виждал панелиз да не кажа че изобщо не съм май.....

Пет Фев 20, 2026 7:24 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
...Иначе соларен колектор за вода - просто забрави! Писал съм го много пъти. Китайските протичат на втората година. Истинските струват повече отколкото да си сложиш панели за ток. Няма абсолютно никакъв смисъл!

Вярно е - писал си многократно, но опитът ти на какво се базира? На твоя установка или на още емнадесет които са текнали.
Не за друго, но имам коренно различни наблюдения. А и както аз пък съм писал многократно, това е елементарна хидравлика. Няма тоци, няма инвертори, няма фърмуери, няма софтуерни бъгове. Ръг и тръг.

Пет Фев 20, 2026 8:40 pm
Профил

Не мисля, а споделям... Тръгнах с колектори. Цъфна на втория или третия сезон. Беше от затворен тип, демек с 150л бойлер на покрива. В интерес на истината китаецът се беше постарал. Дебела изолация над 5см, тук нормалните бойлери са с по 3см. Най-хубавите с 4, никой не слага 5, но това е друга бира. Проблемът на китаеца е, че тялото е от неръждавейка. Не е пестил... Обаче от температурните разширения почва да се цепи. Виках човек който над 20 години прави мандри и работи само неръждавейка. Заварим на едно място, като надуем се цепи на друго. Играхме си доста, но просто не става.
Общо бяхме купили 3 и трита цъфнаха. Само единия издържа малко повече, но беше монтиран между дървета, т.е почти на сянка.
За нов бойлер ми искаха 1000лв. Това преди ковида, сега сигурно е повече. Говорих и с хора, които монтират такива неща, всички препоръчват отворен тип. Не и лошо, но излиза бая пари. Безсмислено е. Аз тогава пуснах темата за домашния ФЕЦ с идеи как да се закачат слънчогледи директно към бойлер. Но и това е несериозно. Истината е слагаш си система и захранваш всичко.

Пет Фев 20, 2026 8:54 pm
Профил

miro_atc написа:
d_jelev написа:
Имам за съжаление доста нова газова инсталация, от 2020 година, няма как да я разкарам. То това е причината и да се чудя още за соларна инсталация.

Едното няма нищо с другото. Слънчогледите имат два мъртви месеца и това са и най-студените месеци. Няма как да разчиташ единствено на тях за отопление. Поне не и през тези два месеца.
Първо трябва да смениш газта с термопомпа, което не е малка инвестиция за съжаление. Но в комбинация със слънчогледи ще се избие. Стига да намериш всичко на разумни пари. Което ме навежда на мисълта, че може би не е зле да побързаш. Щото както болшевишкия газ поскъпна, така и китайския слънчоглед може да му се вдигне цената. Дано да не става, ама както вървят нещата хич няма да се изненадам.

Няма как да стане, няма смисъл. Все повече се отдалечавам от соларите, но нямам голям избор. Това означава да отделя към 60-70 бона във франкове. А изплащам къщата. Общ подземен гараж, три къщи близнаци и една по-голяма двойна, слепена. Всички сме на газ, тръбите са оригинално проектирани за този комплекс. Газовата ни инсталация е на практика нова - през 2020-2021 е сменена, две години не е ползвана, ние сме от края на 2024 там. Има живот поне 10 години без поддръжка - това според експерта, който дойде днес да я проверява. Естествено, газомера ми е наред, просто съм му отпуснал каиша на макс, което си е вярно. 14 месеца беше сауна в къщата, колко вани сме си правили отделно. Никакво пестене, нито пък спиране по време на ваканции и т.н. Ако трябва да сложа термопомпа, ще се разправям с месеци по общините, а освен това ми трябва разрешението на всички съседи, което няма как да се случи вероятно. А и да се случи, тялото е огромно, трябва да стои отвън (което категорично не искам), инсталацията е между 30 и 40 бона. Бойлерът също трябва да се свърже към новата система. Отделно изключването ми от газовата инсталация струва още кинти. А като сложа солари (към 20-30 бона без батерии, ако ще го инсталират професионалисти като Цекинс), ще ми трябва и електричка, и зарядно, и трифазно да прекарам... Да, не бях прав, повече от 70к франка ще идат.
Инак къщата е прекрасна, ниска, на два етажа, покривът е нисък, голям, слънчев, направо плаче за солар (цитати от мои колеги със соларни инсталации на техните къщи).
Отново искам да помоля модераторите да преместим последните коментари в темата за домашния ФЕЦ. Аз лично я ползвам често за референс, а доста оцапахме тази за електричките.

Съб Фев 21, 2026 1:31 am
Профил

itso.t написа:
Няма тоци, няма инвертори, няма фърмуери, няма софтуерни бъгове. Ръг и тръг.

Ще интересно да споделиш и твоя опит малко по-конкретно...
Както знаем има два типа колектори - отворени и затворени системи. Моят опит е със затворена. Да, може и без тоци. Безспорно най-простото решение. Баш ръг и тръг не е. Прокарването на тръби не е толкова просто и не винаги възможно. Аз на село си ги прекарах. В апартамента ми обаче не става - имам около 30 метра, което за тръбен път е прекалено.
Освен това ръг и тръг лятото кипи ако не се ползва няколко дни. Зимата може да замръзне. Но както казах най големият проблем е че у нас имаше два основни вносителя. Аз избрал тия от Шумен, но и другите страдат от същата болест - няколко сезона и край. Сега може и да има нови вносители или да са почнали да правят телата на бойлерите от друг материал. Ако имаш такава информация - споделяй. Може и да е от полза за някой. Ако ще слага нещо от тоя тип поне да е читаво.
Аз като на тая вълна читави бяха само отворените системи. Но там имаш циркулационни помпи и пак имаш тоци и пак има управления ако искаш да не кипи. Не е толкова просто като затворените системи.
За сравнение слънчогледите се инсталират значително по-лесно и по-бързо. Инсталираш и забравяш. Не кипят лятото и не замръзват зимата. И зимата са напълно използваеми. Колкото е по-студено, толкова по-добре. При колекторите не е баш така. Не случайно зимата се източват затворените...

Съб Фев 21, 2026 2:02 am
Профил

d_jelev написа:
. А като сложа солари (към 20-30 бона без батерии, ако ще го инсталират професионалисти като Цекинс), ще ми трябва и електричка, и зарядно, и трифазно да прекарам... .

Тони спокойно може да забърше темата, не вярвам някой да се разсърди. И без друго аз се повтарям като развален грамофон;-)
Не може да дадеш 20-30 лева камо ли франка за слънчогледи! За кола може и 20 милиона ако искаш. Кеф цена няма. Но слънчогледи не се слагат за кеф. Слагат се ако излиза сметката. При тия пари не знам как ще ти излезе сметката...

Съб Фев 21, 2026 2:25 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2475 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152 ... 165  Следваща