Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Климатик, проблем 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Климатик, проблем
Вътрешното тяло не спира да работи. Компресора спира, а вътрешното не ще. Когато работи компресора духа топло, спре ли компресора, още около минута духа топло, след което духа въздух със приблизително стайна температура, което се усеща като хладен въздух. В режим охлаждане също не спира.
Какъв може да е проблема ?

Пет Окт 20, 2006 9:44 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ако клати перките, значи проблемът е в управлението от контролера. Дебела работа. Ако само върти вентилатора ( обикновено е една дълга оребрена тръба на принципа на авиационната ситена ), най-вероятно дефектирал ключ. Чух, че един колега е имал такъв проблем с LG. Там било с релета!!!

Пет Окт 20, 2006 9:55 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Имам чувството, че е в ключа ( дали рели, дали електроника не зная ), защото скоростта на въртене на вентилатора на вътрешното тяло се регулира когато сменям режимите, както и когато е на автоматичен режим също се регулира. Обаче никога не спира въртенето на вентилатора. По принцип ме интересува, възможно ли е така да е направен да работи климатика или си е просто повреда ? Къде се намира това управление, във вътрешното или във външното тяло ? ( Не съм отварял климатика, защото е в гаранция и не са дошли още "специалистите" )

Пет Окт 20, 2006 10:10 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Пирев тоз твоя климатик е исторически бе :wink:
Платката за управление се намира във вътрешното тяло но не ти препоръчвам да я пипаш щом още е гаранционен.Принципно:първо се развърта вентилатора на вътрешното тяло,след 3-5 мин се пуска компресора на външното.Да вентилатора на вътрешното тяло трябва да работи непрекъснато по време на работа и малко преди старта на климатика.Ако има повреда-светодиодите на вътрешното тяло започват да мигат в определен ред съответствуваш на кода на алармата.Има една функция FAN виж дали не си я пуснал само нея и за това да работи като вентилатор.Все пак викни 'майсторите'.

Пет Окт 20, 2006 12:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ки4о написа:
Пирев тоз твоя климатик е исторически бе :wink:
Платката за управление се намира във вътрешното тяло но не ти препоръчвам да я пипаш щом още е гаранционен.Принципно:първо се развърта вентилатора на вътрешното тяло,след 3-5 мин се пуска компресора на външното.Да вентилатора на вътрешното тяло трябва да работи непрекъснато по време на работа и малко преди старта на климатика.Ако има повреда-светодиодите на вътрешното тяло започват да мигат в определен ред съответствуваш на кода на алармата.Има една функция FAN виж дали не си я пуснал само нея и за това да работи като вентилатор.Все пак викни 'майсторите'.

Празни приказки не ми се слушат. Не съм паднал от небето, та да не мога да различа режим Фентилатор от режим Хотопление. Никакви светодиоди не премигват, светят си както трябва да бъде. А Фентилатора на вътрешното тяло от време на време трябва да спира, иначе за каква икономия ще говорим, ако нон-стоп фърти. Задавам 18 градуса в режим Хотопление, в стаята е 24 градуса, компресора въобще не включва, защото зададената температура е по-ниска от реалната, обаче вътрешното тяло си върти. За какъв ми е да върти ? Не съм виждал климатик, който да работи така. А "масторите", дето уж са мастори, сигурно знаят по-малко от мене, ама все пак ще ги изчакам. Ако не дойдат, аз ще отида при тях с щангата.

Пет Окт 20, 2006 3:53 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
¶ написа:
.. Ако не дойдат, аз ще отида при тях с щангата.

По-добре иди с подпората на щангата!

Пет Окт 20, 2006 3:59 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ако датчика за вътрешна температура е прецакан - може да ти го прави този номер.Но щом не мигат светодиодите(индицира аларма) проблема може и да е в платката.За твоя справка - схемата на климатика би трябвало да я има залепена от вътрешнаат стена на indoor unit-а,освен ако хубавците от сервиза не са я отлепили.

Пет Окт 20, 2006 7:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Съвсем нормално е да си върти вентилатора. Особено на охлаждане въртят постоянно. На топлене спира само когато ще включва компресора - след като компресора вдигне около 14 бара тогава включва вентилатора и пуска фреона (това е само за топлене) - така ми обясниха техници климатикаджии преди два дена. Ако вентилатора има режим Auto тогава когато не работи компресора вентилатора се върти бавно или според каквото му казва автото. На топлене спира и когато размръзява външното тяло но тогава си е напълно логично, а и обикновено си затварят клапите за да не охлажда стаята. Вкъщи имам три и трите се държат абсолютно еднакво - едва ли и трите биха имали еднаква повреда ... А и какво общо има вентилатора с икономията - та той е няколко десетки вата, а компресора на една 9-ка е около 1kW.

Съб Окт 21, 2006 12:29 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
Съвсем нормално е да си върти вентилатора. Особено на охлаждане въртят постоянно. На топлене спира само когато ще включва компресора - след като компресора вдигне около 14 бара тогава включва вентилатора и пуска фреона (това е само за топлене) - така ми обясниха техници климатикаджии преди два дена. Ако вентилатора има режим Auto тогава когато не работи компресора вентилатора се върти бавно или според каквото му казва автото. На топлене спира и когато размръзява външното тяло но тогава си е напълно логично, а и обикновено си затварят клапите за да не охлажда стаята. Вкъщи имам три и трите се държат абсолютно еднакво - едва ли и трите биха имали еднаква повреда ... А и какво общо има вентилатора с икономията - та той е няколко десетки вата, а компресора на една 9-ка е около 1kW.

Цитат:
"Гошеее, кокошките спряха да носят от твоeтo думкане. И през войната бомбардирваха, пък вземат да спрат, та починат, твоето спиране няма." :D .

При 2-рият климатик, няма такива "екстри", като непрекъснато въртене на вътрешното тяло. Поработи компресора, повърти вътрешното тяло, пък вземе та спре. Може и да се върти, както казваш, с минимална скорост, така че да не се усеща. Но при 1-вия се върти с висока скорост, което е НЕНОРМАЛНО, въздушната струя се усеща на 3-4 метра, при това хладна ( при спрян компресор ). Не спира, нито при включване на компресора, нито при изключване, нито при отопление, нито при охлаждане. Не е нормално, ако в стаята е 24-25 градуса, да зададеш на климатика 18 градуса и денонощно да върти вътрешното тяло, би могло да повърти няколко минути, но след като види, че в стаята е достатъчно топло, спира и не пуска ни компресор, ни вътрешно тяло, докато не падне температурата до 18 градуса. Това се казва stand by режим. Никой климатик при тия условия няма да пусне вътрешното тяло, вервайте ми.

При 2-рият климатик топлата въздушна струя е много по-топла (като усещане), направо се изпотяваш, а дефектният не може да затопли стая 2,9mx3,5mx2,7m - задаваш му 32 градуса, повече от 22-23 не може да вдигне, първият отоплява стая 4,70mx3,90mx2,70m, като му зададеш 32градуса, след 20-30 минути е 31 градуса, термометъра е на 60см от земята.
Външни условия еднакви, 13-16 градуса навън, 45см стени, измазана къща, дограма еднаква....

Тия дни се убедих в едно, че почти не се намират хора, които да са учили хладилна и климатична техника, и които да се занимават с поддръжка и ремонт на климатична техника. Обикновено са някакви отворковци, облечени с комбинезони, нашарени като индианци с фирмени знаци и хал хабер си нямащи от това как би трябвало да работи климатичната система. Чакам на съседа едно приятелче, което се грижи за електрониката на една доста голяма фирма за климатична техника в цяла Южна България. На първи разговор с него по телефона, човека потвърди моите опасения: или има повреда в електрониката или вентила на термопомпата изпуска и не може да затвори добре, електрониката се лъже, че идва топъл въздух и не спира да обдухва.

Очаквам включване. Междувременно фирмата монтирала климатика, никаква я няма. Дори кифлата, дежуряща на телефона си позовлява да ти дава напътствия да си смениш батериите на телефона. Чудя се да им правя ли лоша реклама или да поизчакам още ? Но докога ?

Съб Окт 21, 2006 2:15 pm
Профил WWW
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Това ми звучи малко познато. Един колега си купи китайски Panasonic инверторен и на втората седмица повика сервиза, заради слабото (почти незначително) отопление. Оказало се, че датчика на вътрешния топлообменник липсва. При това положение климатика по чудо изобщо работи малко като на "автопилот". Техниците: "Еми да, такива са си, няма какво да се направи. И да го вземем за ремонт, само ще го държим в сервиза и пак ще ти го върнем в същото състояние...".

Ако и на теб ти липсва нещо такова, как ще разбере схемата за управление, че е изстинал топлообменника, та да спре вентилатора? Причини да не работи да искаш...

Съб Окт 21, 2006 3:18 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Пирев,какво разбираш под вентил на термопомпа? Климатика има изпарител,охладител,ТРВ,компресор и четирипътен вентил ( с който сменяш режима топло/студено ,т.е сменяш посоката на топлообменниците).
1.Ако компресора е прецакан- климатика въобще няма да работи
2.Ако изпаритрл/охладител е запушен или пробит - ситуацията е същата като точка 1
3.МНОГО се съмнявам климатика ти да е с 2 ТРВ (терморегулируеми вентила по едина за всеки режим ),тогава може да има съмнения като твойте (в единия режим не работи добре щот редуцира е прецакан).
4.Ако четирипътния клапан не затваря добре може също да дава такива дефекти
5.Комуникацията между сензорите - има такъв на външното тяло - да се е размърдал щифта от платката
6.Казах ти за вътрешния терморезистор - може да е скапан
7.Дефектна из платка-скапано реле,конектор
8.Това за датчика то го писах по-горе но явно не си го прочел.
Кажи на майсторите ти,дет са ти го поставяли,да ти направят достъп до платката и сам си замери датчиците за да си УБЕДЕН че са наред,щот тръгнат ли те да пипаш по фреоновата част ще ти се отели вола ( ще трябва да се събори цялаат система,да се изпусне фреона,смяна на вентила/клапана,отново вакумиране,пълнене...).Кажи на говедата/майстори да носят със себе си резервен датчика за да се пробва с него преди да се пристъпва към операции с оксижен.
Така и не каза какъв ти е климатика да погледна за няква документация.Не поставяй всички работещо тази работа под общ знаменател.И до Пловдив сме ходили да поставяме климатици (навремето когато работех това) и хората нямаха никакви оплаквания.

P.S
По това което пишеш че двигателя върти нон-стоп -може контактите на релето ти да са залепнали и въобще да не е*ава така че провери и това реле

Съб Окт 21, 2006 3:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ки4о написа:
Пирев,какво разбираш под вентил на термопомпа? Климатика има изпарител,охладител,ТРВ,компресор и четирипътен вентил ( с който сменяш режима топло/студено ,т.е сменяш посоката на топлообменниците).
1.Ако компресора е прецакан- климатика въобще няма да работи
2.Ако изпаритрл/охладител е запушен или пробит - ситуацията е същата като точка 1
3.МНОГО се съмнявам климатика ти да е с 2 ТРВ (терморегулируеми вентила по едина за всеки режим ),тогава може да има съмнения като твойте (в единия режим не работи добре щот редуцира е прецакан).
4.Ако четирипътния клапан не затваря добре може също да дава такива дефекти
5.Комуникацията между сензорите - има такъв на външното тяло - да се е размърдал щифта от платката
6.Казах ти за вътрешния терморезистор - може да е скапан
7.Дефектна из платка-скапано реле,конектор
8.Това за датчика то го писах по-горе но явно не си го прочел.
Кажи на майсторите ти,дет са ти го поставяли,да ти направят достъп до платката и сам си замери датчиците за да си УБЕДЕН че са наред,щот тръгнат ли те да пипаш по фреоновата част ще ти се отели вола ( ще трябва да се събори цялаат система,да се изпусне фреона,смяна на вентила/клапана,отново вакумиране,пълнене...).Кажи на говедата/майстори да носят със себе си резервен датчика за да се пробва с него преди да се пристъпва към операции с оксижен.
Така и не каза какъв ти е климатика да погледна за няква документация.Не поставяй всички работещо тази работа под общ знаменател.И до Пловдив сме ходили да поставяме климатици (навремето когато работех това) и хората нямаха никакви оплаквания.

P.S
По това което пишеш че двигателя върти нон-стоп -може контактите на релето ти да са залепнали и въобще да не е*ава така че провери и това реле

Не съм отворил климатика още, събирам предварителна информация и чакам така наречените от теб говеда да дойдат. Не съм и сложил всички под един знаменетел, казах почти не се намира човек. Не те знам учил ли си такава техника или не си, може и да си сред малкото дето да разбират за какво става дума. Иначе "широки" специалисти (говеда ) в този бранш под път и над път. Повечето са самоуки монтировачи, което ги прави върха на сладоледа, всичко разбират, всичко могат ( най-вече да разкъртят жилището ). Климатика е Келон, инвертор. И работи зле и в режим отопление, и в режим охлаждане. Термопомпа не знам какво е, не съм учил такава техника, може и да съм разбрал нещо грешно. Но например като термин се среща в www.setcom.bg, може и оттам да съм чул, не знам.

Иначе си мислех тия дни, как не се бях сетил по рано, да се позанимая с електрониката на климатиците, след което да си проектирам мой си контролер и да продавам тук там. Щото фирмите само мрънкат, че нямало резервни части. Има колкото искаш, но като не разбират какво да отремонтират ...

Съб Окт 21, 2006 4:55 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ако мислиш да правиш управление ще ти дойде малко на нагорнище - ще ти трябват някой лабораторно снети данни,по точно една зависимост налягане/температура дето трудно се снема а и зависи от хладилния агент.
Сега сериозно - провери наистина дали релето е залепнало като дойдат говедата в понеделник.Ще потърся схема за Келон и ако намеря нещо ще ти го пусна

Съб Окт 21, 2006 5:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не мисля, че релето е залепнало. При първоначално пускане ( включване в мрежата ), даваш режим отопление, включва се компресора, 2-3 или няколко минути вътрешното тяло мълчи, като се получи достатъчно топъл въздух тогава се включва вентилатора на вътрешното тяло и оттам нататък няма спиране. Същото важи и за режим охлаждане. Ако беше залепнало въпросното реле, би трябвало още при включване в мрежата да се включи и вътрешното тяло. Така мисля че трябва да бъде, може и да бъркам.

Съб Окт 21, 2006 6:32 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ами панасониците е9дке например въртят нон стоп. Което от една страна е логично, щото нали са инверторни и уж регулират мощността на компресора, но като не топли вдига клапата напред и духа слабо (по-силно от колкото ми се иска, но все пак слабо). А вентилатора има сигурно 29 скорости (постоянно ги сменя и ги гласи... :? ) и ми се струба че поне в този модел няма релета...
Иначе държи 21 при зададени 18 градуса :? :? :? .

Съб Окт 21, 2006 10:16 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 35 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща