Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
12V към 12V DC-DC за изолация 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 12V към 12V DC-DC за изолация
Трябва ми някакво евтино решение на DC/DC за изолация. Входно от 9 до 16V. Изходното може и да не е стабилизирано и може да е пак в този диапазон от 9 до 16V (с него захранвам друг DC/DC на 3.3V). Изходния ток няма да надвишава 50-70мА.

Гледах разни варианти например AM1DS-1212SLPZ, но са доот 10.8 - 13.2V входно и не стават. (Цената им е приемлива)

Мислех за най-тъпия вариант с блокинг генератор с 1 транзистор и трафче с малък феритен пръстен с по 10-20 навивки, но такова решение предполагам ще е доста щумно и ще работи в широк честотен диапазон в зависимост от натоварването. Евтино е като части, но е скъпо като труд заради навиването на трафчето (макар и с малкия си брой навивки)

Трябва ми за да изолирам галванично RS 485 бъс и същевременно да захранвам процесора в изолираната страна от към бъс-а. Намерих разни готови чипове за такава изолация заедно със захранването, но са доста скъпи и не предвиждат да захранват друго с вграденото си DC/DC освен себе си и пак ще ми трябва отделно галванично изолирано захранване за процесора.

Някой да се сеща за подходящо решение?

Пет Фев 06, 2026 2:19 pm
Профил

Мнение Re: 12V към 12V DC-DC за изолация
Тексас имат изолирани 485 с драйвери за трафче и по спомен може да захраниш нещо външно ако не харчи много. Стандартното решение dc-dc модулче, малки изолирани и а бол. Има и купища чипове които имат вградени захранвания но са скъпички. На Тексас iso 3086 с буква Т например.

Пет Фев 06, 2026 2:57 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Има чипове много и решения много. Като пишеш изолация, на кой стандарт трябва да отговаря?
Имай в предвид, че по много документи данниге са малко подвеждащи.има голями значение дали е реинфорс изолация или не.
Писа също , че това ти енскъпо-инова ти енскъпо. Какъв бюджет имаш за рс485+изолация+изолирано дц?

Пет Фев 06, 2026 10:30 pm
Профил

Има една изолирана модификация на step-down (buck) конверторите.
В термините на Texas Instruments я наричат Fly-Buck.
В термините на ST и Analog Devices я наричат Iso-Buck.
Изпробвали сме го е и работи добре. Могат да се намерят евтини
конвертори, позволяващи работа в този режим и евтини двойни бобини за целта.
Изискването е да са синхронни. По-лесна е компенсацията при constant-on управление.
Ето малко литература по въпроса от TI:
https://www.ti.com/lit/an/snva790a/snva ... 0368058169

Съб Фев 07, 2026 12:08 am
Профил

al_at, buck converters with isolated outputs -точно такава топология би ми свърщила чудесна работа. Благодаря за идеята (бях ги забравил). Един AP62300TWU-7 който да стабилизира +5V на неизолираният си изход (захранва 485 драйвера и оптроните или изолиращия чип) и +7..12V на изолираният си изход (захранва второ DC/DC-то със същия чип - изхода на който е 3,3V за MCU-то и оптроните)
Това идеално се връзва с Inductor, Coupled, Multi-Turn Ratio, но изолацията между намотките е 500V.

Ще погледна за някаква готова алтернатива на Coupled Inductor като тази на Вюрт.
Коефициент 1:2, индуктивност 22 - 33uH и токове над 100мА.
Другия вариант е да се навива тороид, но предпочитам готово решение ако се намери такова.

За момента не гледам конкретен стандарт, който да трябва да покривам, но не е изключено ако идеята прерасне в сериен продукт да трябва да мисля и в тази посока.

Същото се отнася и за бюджета. Няма такъв, но това не значи, че трябва да използвам най-наджиджените и скъпи чаркалъци. Опитвам се да се ориентирам за възможните варианти - от евтини до скъпи, за да мога да направя удачния компромис цена/функционалност + параметри ако му дойде времето.

Съб Фев 07, 2026 2:27 pm
Профил

При тази топология е задължително първичната страна /неизолираната намотка/
да дава по-голяма мощност от вторичната намотка и то с достатъчен запас.
В противен случай конверторът не може да регулира изходното си напрежение.
Т.е. трябва добре да си направиш сметката кое как да захранваш.
Както описваш нещата, ми се струва, че се каниш да направиш грешното:
да черпиш по-голяма мощност от изолираната част.

Съб Фев 07, 2026 3:27 pm
Профил

Ами има ето такова : https://www.digikey.com/en/products/det ... Z/24712442 от реномиран производител, грубо 6 пари на брой, трафчета, конторлери .. ще си около тая цена ако не и отгоре за 10-15 бр. ако пуснеш серия от 100 или 1000 може и да избиеш разликата,. но има и това : https://www.digikey.com/en/products/det ... 2/16526285 , 2.2 пари китайче тука вече няма как да ти излезе сметката. Масово слагам модули и колкото струват токова, има изделия в които $4-5 не са от значение, има ткаива чиито бройки не оправдават по никакъв начин развоя, има изделия в които дори да е оправдан развоя не си струва главоболията. Много рядко се занимавам да правя изолирани захранвания ако са просто захранвания. В момента има такъв продукт, медицински, не ми е проблем да му направя изолирано захранване, но дори и при 5-10 хил на година не съм сигурен че си струва занимавката с проектирането, след това сертифицирането и т.н. сложил съм един модул и хич не ми дреме че струва 40 пари, то реално дори няма нужда да е изолиран и медицински защото изделието се захранва от изолиран адаптер, но и аз и клиента предпочита да си вдигне БОМ-а с $25 вместо да поема излишни рискове там където не е нужно. Там където наистина има смисъл да, например заменям два фабрични потенциостат за $1000 с наш дизайн, но тук вече се оправдават и времето, и усилията и рисковете.

Съб Фев 07, 2026 5:45 pm
Профил
Аватар

почти всички джаджди, съдържащи индуктивност помпана с правоъгълник, имат свойството да увеличават 'планините' в EMC картинката.
блокинг-генератор с чиста синусоида е предпоставка за доста по-малко мотики в ливадата.
та е според зависи...

Нед Фев 08, 2026 10:40 am
Профил

Начертах начални варианти с блокинг генератор със стабилизация и "меко превключване" и този с AP63200WU-7 SOT32-6.

При този с чипа като бонус имам и стабилизиране на напрежението от към 485 бъс-а, за разлика от варианта с блокинг генератора, където ще трябва да слагам някакво малко линейно стабилизаторче за драйвера и оптроните.

Отделно варианта с блокинг генерратора има доста повече чаркалък и по-сложен трансформатор (3 навивки спрямо 2 при варианта с чипа)

Ще заложа на варианта с чипа. По предварителни сметки ще ми трябва първична от 5 навивки и вторична от 9 навивки за тороид Ф10/6/4 и доста по-малки филтърни кондензатори.

Прикачени файлове:
SMPS.gif
SMPS.gif [ 38.36 KiB | Прегледано 1146 пъти ]
Нед Фев 08, 2026 12:53 pm
Профил

Не си дал на схемата точките на намотките на трансформатора.
Трябва да са ориентирани така, че диодът да е отпушен по време на обратния ход.
(То затова е fly-buck, по аналогия с fly-back).
Ако объркаш посоките, на вторичната страна ще ти даде входното напрежение,
умножено по коефициента на трансформатора - в твоя случай 12 х 9/5 = 21.6V
вместо 9V.
П.С.
Още нещо важно, които забравих.
Конверторът за тази топология трябва да работи в режим PWM, независимо от товара.
Затова за тази топология нормално се избират конвертори с Forced PWM pin.
Ако няма такава функция, трябва режимът да се нагоди чрез подходяща бобина
спрямо товара.

Пон Фев 09, 2026 9:13 am
Профил
Аватар

и що си губиш времето
https://www.hlktech.net/index.php?id=pr ... ate=DCDC1W

Пон Фев 09, 2026 10:29 am
Профил ICQ

Работят от 10.8 - 13.2V , а това не ми е достатъчно. Оловен акумулатор като се зарежда може да достигне 14.4V при различни температури.

Пон Фев 09, 2026 2:51 pm
Профил

Сега прочетох по-внимателно PDF-a:
Цитат:
Pulse Width Modulation (PWM) Regardless of Output Load
- AP63201

AP63201 е правилният чип за fly(iso)-buck приложения.

Пон Фев 09, 2026 3:21 pm
Профил

Така е. AP62301 е чипа, но с лек товар в неизолирания изход проблема би трябвало да се реши и за AP62300.
Ще пробвам и ще видя дали и как работи. Имам налични AP62300, но при следваща поръчка ще си поръчам и AP62301.

Пон Фев 09, 2026 4:16 pm
Профил

По-скоро и по-голям товар в първичната страна, за да не влиза в PFM режим.

Пон Фев 09, 2026 5:35 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща