|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:42 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Pif
Ранг: Форумен бог
|
 Re: EV
Ако аз утре кажа, че съм налял на моя приус 2 литра 200 октанов бензин и с него съм минал 5 милиона километра а с последните няколко капки съм литнал до марс и съм се върнал - ще ми повярваш ли? Това са 6-7000 цикъла на батериите като за да успеят да го направят за 10 години трябва да са зареждали само на бързи зарядни. И да е в такова състояние батерията след толкоз хиляди цикли има само 1 начин - докато спят вечер някой да им я смени с нова без да разберат.
|
| Сря Яну 28, 2026 10:12 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Аз слагам нещо което ми е направило впечатление. Човекът вероятно е карално нормално, ходил е на сервиз и т.н. В какво вярвам и какво ме вярвам няма значение. Не ви карам да карате електрички, ходете пеш, на бензин, на газ, на каквото искате.
|
| Сря Яну 28, 2026 10:18 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
При теслите има доста видове батерии. Има екземпляри за които се твърди, че доближават 2000 цикъла или близо милион км. Но някой да не се хване за думата. Говорим за единици. Средния живот специално за S-ките е някъде 200-300к км. Ако някой се съмнява да отвори примерно мобиле.де и да разгледа малко оферти. Когато батерията е сменяна хората си пишат на колко км е сменяна. Също така обикновено има оферти с по над 500-600к км. И те почти задължително са с безплатен заряд... И обикновено не уточняват кога или колко пъти е сменяна батерията. Но не е трудно да се досети човек, че на въпросните коли си струва подмяната. И не е случайно, че само тесли с фри чардж се продават с такъв пробег. Някои от тях случайно може и да са с оригинална батерия. Но да е само с 14% деградация е прекалено голяма случайност  С две думи теслите от преди 10+ години бяха сред първите с термален мениджмънт и добър като за нея епоха живот на батериите. Сега и при батериите има известно подобрение и в управлението им също. Тъй че пробегът се вдига. Но за милион трябва да е LFP и голяма батерия.
|
| Сря Яну 28, 2026 11:49 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
с мойта батерия от 40 галона мога да изкарам и 10 млн км без да и спадне капацитета, но проблема е че мотора не може да изкара толкова 
|
| Чет Яну 29, 2026 12:00 am |
|
 |
|
Pif
|
По принцип е така. Всеки може да вярва в каквото си иска, да кара каквото си иска, дори да е летяща чиния. Въпроса е, че си се занимавал с батерии и се вързваш на откровенни лъжи и манипулации. За да натрупа този пробег колата трябва да е карана по 12-15 часа на ден в продължение на 10 години без почивен ден и да е зареждана по 2 пъти на ден на бърза зарядна станция. Няма батерия която след 6000 бързи зарядни цикъла да е деградирала с 15%. ЛиФеПо-то както казва Миро не се държат добре на бърз заряд. Те са ефективни и имат цикли когато ги зареждаш бавно. 600 мегаватчаса за да мине през такава батерия - трябва да е извънземна технология. Намерих за тесла на 1.9 милиона км ама с 4 смени на батерията и не знам си колко смени на електромотора.
|
| Чет Яну 29, 2026 12:06 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Бъркаш леко сметките, при 20kwh/100km имаш 200MWh за 1 млн. км. Което са около 2000 цикъла не заряда. Естествено това е оптимистичен вариант, защото гледаме дали е възможно изобщо. В случая както казах Тесларов използва твърде много типове батерии от различни производители, включая и собствени за които няма точни данни. Но поне аз не съм виждал дейташит на NMC от преди 10+ години, който да минава 1500 цикъла. На практика както казах повечето тесли сменят батерии на 200-300к, което са под 1000 цикъла както и да го смяташ. Така че 2000 цикъла са много наистина, но за читави батерии с 1500 по чаршаф не е изключено отделни екземпляри да го постигат. Като брой заряди оптимистичния сценарий е да са мноооого заряди. Виждал си чаршафи, знаеш че няма как да имаш много цикли ако циклиш 0-100%. Сега до колко е практично всеки божи ден да ходиш 5 пъти до суперчарджер е друг въпрос. Аз лично не бих си го причинил, но хора има всякакви. Въпросът е, че за да се направят 2000 цикъла за това са нужни поне 5-10 хиляди зареждания. Токът на заряд на практика няма такова значение, даже излязоха куп научни писания, как големият ток трепел микро израстъците в зародиш и тем подобни. Не съм специалист по темата, но преобладаващото мнение е, че бързият заряд има много малък ефект. И на пазара повечето коли с много километри са ползвани предимно на бърз заряд. Което не е задължително да е свързано изобщо със заряда разбира се. В смисъл, че батериите си деградират и само докато стоят. И на 10-тата година даже и да я стояла на рафта пак най-вероятно ще има повече от 14% деградация. Така че много километри не се постигат с пазене а с ползване. Единствено от температура трябва да се пазят, щото никак не им влияе добре... пак без значение дали стои или се ползва, при температура над 60С деградацията е сигурна.
|
| Чет Яну 29, 2026 11:22 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Нали знаете че автомобилите не са тамагочита които непрекъснато трябва да дундуркате и анализирате? Или при електромобилите не е така?
|
| Чет Яну 29, 2026 11:55 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Е няма нещо дето да не иска грижи... Друг е въпросът кой какво разбира под грижи и до колко ги полага. При електромобилите грижата е зареждането. Много пъти сме го дъвкали - ако като мен имаш гараж и рядко пътуваш на дълъг път, това не е никаква грижа. По-малка е от това да ходя до бензиностанция. Това, че не ми се налага да сменям масло, ремъци и тем подобни също е бонус. Но да, грижа се кога и колко да зареждам. Сега избягвам да зареждам под нулата, гледам да са положителни температурите. Гледам да не падам под 20% и да не зареждам над 80%. Те такива "грижи" имам... не крия. Но истината е че по-скоро се забавлявам, защото няма смисъл да пазя батерията. При моето каране батерията ще се преебе от старост много преди да съм й изчерпал ресурса. Същото важи и за тия с лизинга. Просто няма вариант с който да утрепеш електричка. Както искаш я зареждай, каквото искаш я прави, стига да не я блъскаш или удавиш или запалиш. Донякъде това важи и за ДВГ. Там също вече вкараха доста компютри, които защитават двигателя. Но има и изключения при по-евтините. Сещам за един познат дето изгуби бас с чисто нова фиеста или фокус не помня. Пали и на студен двигател газ до ламарина на аксаковския баир. Турбото капут преди да изкачи баира. Дали след ремонта "дундурка" и изчаква да загрее не съм разпитвал  Аз лично си се грижа и за ДВГ-тата точно щото като младЕж преебах един двигател заради неработещ датчик на маслото. Та от тогава периодично хвърлям по едно око, не разчитам на лампичките. Внимавам със студени двигатели и т.н. Много от тия "грижи" сега ги нямам при зойчето...
|
| Чет Яну 29, 2026 1:37 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Електричките вървят по пътя на тамагочитата... 
|
| Чет Яну 29, 2026 1:38 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
За мен са си тамагочита, искат твърде много мислене. Аз нямам навика да се грижа много добре за нещата, затова и си купувам неща които работят без особенно много грижи, аз съм ги купил да ми вършат работа и улеснят живота, не да го усложнят. Не казвам че в добър подход но такъв ми е характера, и всичко което изисква някакво екстра усилие от какъвто и да е вид ми къса нервите, просто е несъвместимо с мен.
|
| Чет Яну 29, 2026 4:52 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Имах предвид, че сегашните ще изчезнат като тамагочитата. 
|
| Чет Яну 29, 2026 5:24 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ако го разделим на по-примитивен японски, се получава たまご (тамаго) и ウオッチ (уочи) първото е малко раздуто значение на яйце, второто очевидно значи часовник. явно в японската писменост понятието за измерване на време, наречено часовник, се е появило когато на островите са стъпили англоезичниците. та по-правилното произношение би трябвало да е тамагУочи, но с търговка цел се прилага друго. на японски звучи тàмàго-цши. кумулативния смисъл е някъде около "яйце, което трябва да ръчкаш по часовник" любопитен паралел може да се направи с някои модерни сексуални играчки с формата и наименованието 'яйце' в колите (пушещи и не до там) има леви и десни. може би трябва да очакваме и мъжки, дамски и за всички между тях. естествено и модели за мъжкари (1000 коня, 24 литра, със 150 галона батерия). и пневмо-тампони, разбира се.
|
| Пет Яну 30, 2026 7:03 am |
|
 |
|
itso.t
|
Май по-скоро са тамагочита. Сетих се, че по-напред в темата някой от съфорумниците беше споделил как миличкото се било оплаквало, че слънцето му блестяло в очичките. 
|
| Пет Яну 30, 2026 9:41 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
На ви шведски тамагочита и за полицаите https://dizzyriders.bg/post/17805/mvr-s ... ozna-markaСега хибриди, после и други...
|
| Пет Яну 30, 2026 11:51 am |
|
 |
|
itso.t
|
Най-хубавият автомобил е служебният. Единственият по-хубав е, нов служебен.
|
| Пет Яну 30, 2026 12:52 pm |
|
|