|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:17 pm
| Автор |
Съобщение |
|
HCL
Ранг: Форумен бог
|
kotaraka оправи си малко правописа, че ей сега ще ни юрнат, че в югоизточна Бьлгария говорим мийеко и сме с лошо образ ование.
А за Свободния никой не говори лошо. Обаче още ще трябва да ви поотсеят, че преди няколко месеца един ваш инж енер ми обясняваше, че пи било 3.73 и "нещо с окрьжностите имало общо"
Абе както и да е, явно добро образование се прави с добри преподаватели. В този ред на мисли, както казваше един мой познат "Симеонов rules"  специални поздрави.
И недей лети толкова високо в небесата, особено по отношение на другите университети. Хората там не брулят круши.
|
| Пет Окт 20, 2006 1:30 am |
|
 |
|
kotaraka
Ранг: Минаващ
|
това с правописа е кофти резултат от началното и средното(наистина неприятно)
Но това че има инжинери който не знаят на колко е равно пи направо немога да го проумея. Сигурно този инжинер изобщо няма да чувал за неперовата единица. 
|
| Пет Окт 20, 2006 8:03 am |
|
 |
|
HCL
|
 Много кофти критерий даваш, това е архайчна мерна единица, която аз лично освен в учебниците никьде другаде не сьм срещал. Не виждам какво е релевантно в познаването и. Но както и да е, може би аз греша, че си сьздавам лошо мнение. Все пак познавам и доста твои колеги, които определено имат знания. Просто ми е чудно на ония пич кой му беше дал дипломата, защото сьм сигурен, че числото пи беше просто вьрхьт на айсберга.
|
| Пет Окт 20, 2006 8:45 am |
|
 |
|
Ки4о
|
Айде сега малко да разясним темата за свободни в Бургас - там отиват хора специалисти (или поне част от преподавателита които познавам и преподават там са такива) но си гледат и бизнеса.Да не говорим че има някой и на преклонна възраст (извинявам се за израза но те са от категорията за памперс).Всичкото опира до пари - ми как няма като на преподавателя му се дава квартира,командировъчни и заплата .Същото е положението във Варненския свободен - то не са преподаватели ,то не са студенти.Приятел за момента учи там и таксата му от миналия семестър спрямо сегашния е скочила с 200 лева (и плаща за момента 998 лева за семестър).Преподаватели идват от къде ли не но той е недоволен от качеството на обучение - просто преподавателите закъсняват,не идват понякога и накрая им се казва - колеги има го написано в тези и тези учебници.Ми и аз за няколко хилядарки ше давам насоки от къде да се чете  Колкото до западните учебници-наистина хубавите струват МНОГО! Димитър може да даде реална оценка - нали той е в САЩ и сигурно е виждал.Същите тези преподаватели които забраняват учебници в Бургас издават такива вав Варна,така че споко - и на Варненци могат да забранят да четат от 'Бургаски' автори.
На 100% съм убеден че голяма част от преподавателите използват базата на университета за часпром (иначе трябва да инвестират много в техника),а таак им идва безплатно.Още повече като зададът теми за дипломна работа и курсови проекти студента ще свърши голяма работа в намирането на инфо (2ри +),че ако и е кадърен и програма ще напише и платка ще направи и макет ще оживи
Случвало ми се е да отивам при преподавател да питам нещо от тема измерване или електроника и да ми се отвръща - Колега аз знам как се прави ни няма да ви кажа.Ами п****ти ле***на ! За кво тогава си станал преподавател бе кав*л като не искаш да обучаваш студенти?Друг е въпроса че и студентите не са единни и студенските съвети не правят нищо.Един преподавател ни беше казал - ако всички студенти(бяхме 250 души) поток направите бойкот на преподавател който не ви харесва как чете лекции,то ше ви го сменят с такъв който чете като хорат и може нещо да научите.Да ама как се организират 250 човека? Има много трески за дялане но студентите ако не защитават интересите си - нищо не става,ако ще пък да плащат и милиони.
|
| Пет Окт 20, 2006 12:59 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами аз много неща за образованието тук немога да кажа щото идея си нямам, но това което знам от колеги е, че тук те оставят да се спасяваш сам като само ти дават насока за размисъл. А за учебниците - мисля, че едва ли вече ползват такива, защото всички материали, които им трябват ги има он-лайн в сайта на университета и първото нещо дето ти трябва тук като станеш студент е един лаптоп  . Относно часпрома на даскалите в университета - тук всеки даскал има свободата да си работи по каквито си иска проекти на частно, като условието е, че има поставено условие колко инвестиции/финансиране трябва да докара за университета - другото си е за него. И затова обичайна гледка тук е професорите да привличат проектои от фирмите и да работят по тях, като даже градуейт студентите (мастер и доктори) получават нещо като заплата като работят по тях и задето заместват професора като преподават на по-долните нива студенти. Така, че явно системата е измислена така, че всички да имат интерес да се работи/учи здраво и всички да са доволни. Даже доколкото знам професорите имат един срок от мисля беше 5 г. и определен план за финанси в началото като почват в даден университет и като го достигнат и изпълнят и вече и с танк немогат да ги мръднат от позицията им, защото един вид са се доказали, че могат. Та и на тях хич не им е лесно първите няколко години. Пак казвам - аз идея си нямам и това е по думите на колеги, които са завършили тук магистри и доктори.
|
| Пет Окт 20, 2006 4:34 pm |
|
 |
|
kotaraka
|
Да и аз съм чувал че в българия преподаватели дават на студентите си купсови работи които след това използват за свои цели.
По въпроса с възраста на преподавателите наистина има двама които са доста възрастни но трябва да ви кажа че са изключително в час с нещата даже наистина имаме един преподавател на видима възраст около 60 но наистина му се възхищавам че кyдето и да gо бутниш винаги ще ти отговори с подробности за последните открития в областа.
Незнам къде преподавателите си позволяват да пропускат лекции или да не дават информация на студентите.
Аз съм платил 670 лв. за този семестър и немога да приема че някои от преподавателите ще си позволява да постъпва така с мен. Нашеят декан е много пекан в това отношение и даже да получи оплакване от само един студент веднага взема мерки да отстрани проблема. Така изгоря някаква нова преподавателка по англииски език. Позволи си един път да кара само един от общо 4 часа и да не доиде на лекциите на втората седмица.
Много и съчувствам че беше уволнена но в краина сметка аз съм отишъл да науча нещо. Това не ти е средното училище да се радваме когато нямаме часове.
Някой спомена че от ръководството не ни обръщат внимание. Напротив за да махнат въпросната преподавателка беше нижно само устното оплакване на трима студенти.
Ние сме говорили доста пъти с декана и с различни преподаватели и всички са на едно мнение - когато има конфликт между студент и преподавател без значение кой е винаги проблема се решава в полза на студента. Е изключение правят въпросите от емоционален характер като например че еди кои си преподавател бил много гаден и късал много на изпитите. Това е положениети в техническият факултет при нас.
Това че преподавател ни забранява учебници не значи че ни препоръчват други български. Просто всички български автори по тази тема пишат глупости (с извинение към тъх) реално на нас ни бе казано да учим от учебник на чужди автори коюито се намира в нета (малко кофти за нас е че е на англииски и е около 3600 страници).
|
| Пет Окт 20, 2006 4:43 pm |
|
 |
|
HCL
|
Кажи сега за кой предмет става вьпрос и кой е учебника. 
|
| Пет Окт 20, 2006 6:12 pm |
|
 |
|
kotaraka
|
предмета е конпютърни архитектури а учебника е на Хенеси и Патърсан 
|
| Пет Окт 20, 2006 6:56 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Баси мамата - тия с какво са напълнили тия 3600 страници бе?  Тука е "само" 1100 страници тая книга  . Даже новото издание от преди месец е 700 стр. 
|
| Пет Окт 20, 2006 7:09 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Димитър, за всичко друго си прав, ама за книгите не съвсем, не всичко е в електронен вид. Аз имах достъп до университетска система, има наистина купища книги, но случайно или не, точно тия които ме интересуваха ги нямаше дори качени, някои бяха за достъп от определен кръг потребители. Освен това не можеше да се вържеш от друга мрежа, само от университетската, иначе не ти даваше да ползваш. Някои не бяха за сваляне, тъй де по лесния начин.
И учебниците са им много скъпи, аз си накупих няки книжки, електронно ги нямаха, а и обичам хартията, обаче това което влиза в учебната програма е на невероятни цени. Примерно едни поредици не помня точното име, там са си, но общо образователни и не съвсем, примерно нещо от сорта сигнали и процеси, и др. подобни, алгоритми за управление и т.н. беше от порядъа на $20, а друго книжле, не много по различно но от учебната програма $95. Много хбава книжка за matlab сущо толкова, а една за програмируема логика 130 мисля беше. А за съжаление в B&N нямат всичко, е верно с доставка може почти всичко, но пък нямат някои университетски издания.
|
| Пет Окт 20, 2006 7:26 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Аз говоря за материалите от лекциите и други такива подобни, естествено, че книги и други авторски материали няма да ги има свободно в мрежата на университета. А това от къде може да се влиза сигурно зависи и от конкретния университет. А понякога от Амазон можеш да купиш книги доста изгодно и почти винаги има някакви промоции.
|
| Пет Окт 20, 2006 7:30 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Oт там не съм купувал. Те и B&N уж правят, отивам аз да купя на един познат някакви web-ки истории, гледам първо в сайта на промоция, викам ей сега отидох, отивам и хоп, цената вместо 26 както беше на сайта 34  . Лекциите да, в този имаше и много книги. Но звиси де и от университета, ония дето плащат по 40-50 к на година в харвард или MTI предполагам имат доста повече в това отношение в срвнение с UNLV или UNR.
|
| Пет Окт 20, 2006 7:35 pm |
|
|