|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:29 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: EV
|
| Съб Яну 24, 2026 12:58 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Да не тормозите Миро, ей ви друго мнение за Zoe-то https://www.facebook.com/share/p/1Xycf9CF8d/
|
| Нед Яну 25, 2026 1:36 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Не съм видял накой да тормози Миро защото си е купил Ренде Зое. Споровете са основно около манипулативните изказвания на някои от притежателите на електромобили.
...тия с ДВГ били миришели, а тия с моторче за чистачки не. И като се стигна до конкретика - на какво миришат едните, а другите не, тишина... И още куп подобни щуротии...
|
| Нед Яну 25, 2026 2:40 pm |
|
 |
|
Pif
|
На 30к сменял масло на редуктора. На няколко години амортисьори. Апарати на спирачките. То по-зле от ДВГ. На моя приус за 720к км не съм му сменял маслото на скоростната кутия а в нея са и моторите и диференциала. Антифриз долях на 650к км. До тогава не беше мръднал. Антифриза на електрическата част си е още оригиналния. Какви лагери, какви скорости. Тоя явно е някакъв търговец и си търси балами да си пробута боклука.
|
| Нед Яну 25, 2026 2:57 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Не съм чувал за масло в редуктори и със сигурност го няма в обслужващия план. Имам чувството че бърка колата, хюндаите чупят редуктори. За SOH-а меренето през трип компютъра е малко като шублер, шублер и половина  През ОБД-то се гледа BMS-a и на тия километри трябва да е от порядъка на 85%. Казвам го щото съм гледал различни коли на различни километри. По принцип трябва да пада с 1% на 10к км. Но аз не съм попадал на такива коли. Винаги показва по-голяма деградация, въпреки че като пробег спадът е по-малък и по-близък до теоретичния.
|
| Нед Яну 25, 2026 8:52 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
В сурат-тефтеря има цяла група такива несретници (да не кажа идиоти): https://www.facebook.com/groups/464189253168916Често публикуват вицове: или 
|
| Пон Яну 26, 2026 1:03 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Не ви знам що се палите толкова...Човека не изглежда да я продава. Ето ви негов пост за редукторната кутия https://www.facebook.com/share/p/17uWcCTBAJ/Важното да си чешем езика, нали за това е Общи приказки.
|
| Пон Яну 26, 2026 2:03 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Не се паля, а се е@авам... Вчера една теслА с втасала батерия се опита да кара след мен, но като не видях стотачке в афро на предното стъкло, натиснах педала на газта. Решил тариката да минимизира въздушното съпротивление. Следващия път ще си нося сандъче с пирони за такива тарикати. 
|
| Пон Яну 26, 2026 2:21 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Много си им сърдит на тия електрички ей, мисля че скоро ще си вземеш една 
|
| Пон Яну 26, 2026 2:33 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Само на вчерашния теслАр, защото опита да направи малоумен опит да ме изпревари с минимална разлика в скоростите на участък от пътя преди завой и съответно липса на видимост. Натистах газта и го загубих от погледа в огледалото за задно виждане. Докато не докарат пробег от поне 800км след 20 години експлоатация, няма как да взема електричка, дори да е подарък.
|
| Пон Яну 26, 2026 2:59 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Остави ги тия щуротии. Кажи, намери ли си бензиново Волво?
|
| Пон Яну 26, 2026 3:21 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Вече не ги правят, а и Киа-та ми харесва. Тия дни пробваме една служебна Шкода Суперб 4х4 - не е зле. Но мисля, че ще гоня Kia Sportage / Sorento след 2027, ел. ако има над 800км и хибрид ако още не са я докарали дотам или искат много пари. Другата служебна е ел. VW GTX...но не става.
|
| Пон Яну 26, 2026 3:45 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Не е важен само пробега, но и наличието на повече зарядни станции. Тогава, при големия пробег може да пропуснеш зарядна станция, защото няма свободен контакт или бързаш, но знаеш, че нататък има други. В нашия квартал в София има само три контакта в близка улица, а квартала е само блокове с 5 и нагоре етажа. До нашия блок има квартална градинка със спортна площадка, пейки и катерушки, където е и местния трафопост. До него, без да се нарушава използването на градинката има място за още два трафопоста със същите размери, но пространството си стои празно... В Карлово имам трифазно захранване в двора, като кабелите идват по въздушна линия от уличния стълб до стълба в двора и мога да товаря докато се запали изолацията, но между двете локации стоят едни 140 км.  Затова сегашния пробег на електричките никак не ме устройва.
|
| Пон Яну 26, 2026 6:38 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Спокойно, и това ще стане и обхвата на колите ще го качат. Ако се вярва на новото Волво - 810км, наполовина да е зимата - пак добре.
|
| Пон Яну 26, 2026 8:00 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Количеството зарядни у нас като цяло не е зле. Винаги може и повече както казва Меч Пух, но истината е че има станции, даже прекалено много ако гледаш колко реално се ползват. За да станат много повече трябва и търсенето да нарасне значително. Това не знам дали ще направи собствениците на електрички особено щастливи. Значи две са важните неща - времето и парите. В момента цените на тока на станциите е 5х цената на нощна тарифа за битови. Затова всеки който може, си зарежда вкъщи. Ако не можеш вкъщи тогава времето е важно. В тоя случай наистина е хубаво да имаш станция близко до вас. Но както често повтарям - за да си вземеш електричка, трябва да има къде да я зареждаш. Ако нямаш, няма много смисъл към днешна дата. В бъдеще надявам се цените да паднат и да си струва дори и за хора без зарядно вкъщи. В момента 300-400км пробег не са проблем. И ако трябва да ходиш до село само, нямаш грижи. Ще си я зареждаш там и толкоз (докато си пиеш ракията примерно). Но ако ще джиткаш и в София ти трябва нещо удобно и там. Най-добре като Груби в офиса... Хем бачка, хем колата му се зарежда. Един ден седмицата е достатъчно.
|
| Пон Яну 26, 2026 8:16 pm |
|
|