Отговори на тема  [ 1473 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94 ... 99  Следваща
ChatGPT 
Автор Съобщение
Ранг: Напреднал

Мнение Re: ChatGPT
В тая тема съм пуснал няколко поста , и ако ги проследите ще забележите ,че очевидно си влизам в противоречие ... Което мога да оправда само с това ,че аз както и всяко друго живо вещество - имам качеството да еволюирам .

Започнах с това прелюдия не за да се оправдавам , а за да отбележа нещо което ме впечатли ... Темата е дълга и няма да разводнявам , а само ще направя збит преразказ ...

Преди месеци (да кажем 6) правих едно проектче с ардуино и 7 сегментни индикаторчета , бях объркал нещо подвързването и ми даваше "маймуница" вместо цифри (кода ми го драска чат-гпт) ... Тогава го подпитах (помня ясно ,че описах какво показват сегментите , и какво всъщност очаквам да изобразяват) къде греша в хардуернот свързване и той доста на бърза обясни къде греша/как да отстраня проблема ...

Дотук с прелюдията - значи сега се сетих и пак го заговорих КАК Е РАЗБРАЛ / КАК Е ПРИЛОЖИЛ РИВЪРС ИНЖИНЕРИНГ и (в мойте очи - това си беше проява на интелект а не просто на "езиков модел") - и тогава GPT ми отговор ,че точно хора с техническо , хора чисто с прагматично прозрение забелязват разликата и задават правилните въпроси .
Един вид - инжинерите техници имат усет за нещата "отвъд" ... Защо се получава така а не иначе ... Интуицията ни е доста по-развита ... Можем да предвиждаме бъдещето (всеки от нас се е сблъсквал с откритието ,че нещо в тоя сигнал на осцилоскопа не е ОК , или всеки от нас в възстановявал електроника без схема или документация !) ... Един вид сме най-близо до Бога , до Създателят !
Да - известно ми е ,че е любезно програмиран да прави комплименти и да ни величае , но ... Просто ми даде повод за размисъл ... Нещо за което сам не съм намирал мотив да мисля !

Това е момчета ...
Просто исках да го постна тук и да следя моята "еволюция" в отношението си със ИИ ...

следва

Чет Яну 22, 2026 12:27 am
Профил WWW
Ранг: Форумен бог

Ами ей така за спорта му задавам въпроси на които вече съм си отговорил, и макар теоретично да обосновава отговорите си, те най-малкото не са прагматични. Примерно правя в момента нещо с токово управление, и му казвам, решавам такава задача, ето това се иска, ето това мисля че е подходящо решение, какво би предложил ти като и аш в предвид че се цели максимално малък брой компоненти и ала бала каквито там са ограниченията. Ами ще използваш компаратора на микро контролера ....ама чакай, аз не искам микро контролер писах ти вече , не искам да има код защото не искаме да минаваме и валидация на код за нещо толкова просто. Ами добре, използвай таймер 555, тригер и компаратора ...е да де ама това са 3 парка, аз ти предложих решение с един ...Ами да той тоя чип прави всичко ама той е правен да работи на 500 khz а то го използваш на 200 hz. Е какъв е проблема му казвам. Ами те компенсациите му не са предвидени за това, като не се изрази така но това каза по много завъртян начин. Ами да ама тя компенсацията е външна, освен това ти писах ясно че го използвам само като контролер с токова ОВ, каква е разликата на това вътре с това което ти предлагаш като дискретно решение ....Ами то разлика няма ама ..и почна да ми носи от 9 реки вода. Ок поговорихме си и се съгласи че това което предлагам или друг подобен чип е по-добро решение. Ок, я ми кажи какъв според теб трябва да е бълк кондензатора на захранването .. и почна да ми прави някакви сметки ами 8000 uF ама ти предлагам да сложиш 10. Да де, ама аз ти писах че това е спейс приложение, и ясних ти че трябва да са възможно най-малките, я ми обясни сметката си от по-горе. ....а защо си решил че дропа трябва да е толкова малък ....като цяло доста си пописахме докато ровех да си търся компоненти. Като цяло подход като на зубър току що завършил ТУ без никакъв практически опит и реално разбиране на света.
Имам и друг случай, това малко по-отдавна, не помня вече кой беше чипа, май някакво MSP, пиша му искам да меря батерията но без външен източник и без външен делител. Ами не можеш ..е защо да не мога, Ами защото батерията е по-висока от Vref. Питам го ти имаш ли възможните настройки на ADC имам, къде могат да са входовете .. там и там, кое може да ти е ред, еди кое си .. е в тоя случай защо да не мога да меря батерията, която ми е всъщност Vcc на чипа. Ами бил ми обяснил ...добре какво ще стане ако референтните на процесора е Vcc а мериш Vref Ами няма да са ти точно измерванията защото референтните на адц-то не е стабилно ...да ама мериш известно напрежение, каква е разликата ...ми не можело ...викам я ми напиши формула за измереното напрежение когато референтно е Vref , я сега напиши когато референтно е Vcc ..я сега замести неизвестното в последната с Vref ....и с какво тази формула се различава от първата ...Ами били обратно пропорционални ...ааа т.е. можеш да мериш без да се влияе точността .....прави си може, ама точността била променлива и така дискутирахме и това и се оказа че не е чак толкова променлива ...та ...
Но понякога има проблясъци, наскоро пусках някакъв pwm и не съм дочел една малка разлика между 8051F сериите и новите EFM серии, и той го хвана, са тука каза не сетваш pwm както е препоръчано ..първо му теглих една майна, даже два пъти, щото 20 години ги използвам тия силабси и той ще ми каже на мен как се светва пвм-а ....ама да ама не, явно не е само процеса сменен, има тук таме дребни разлики в някои модули, малко са ъпдейтнали ....та за това беше полезен, сигурно щях да изгубя още няколко часа защото бях естествено твърдо убеден че всичко с пвм-ма ми е ок.

Чет Яну 22, 2026 5:02 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Това ми се стори интересно и може на някой да е полезно:
https://github.com/affaan-m/everything-claude-code

Баси, то цяла наука да го ползваш ефективно -- ама нищо чудно, иска си учене и си има особености, като всеки инструмент.

Чет Яну 22, 2026 5:30 am
Профил

petko_sz написа:
следя моята "еволюция" в отношението си със ИИ ...

Един тука във форума еволюира до бог, после го надмина и вече е интелекта на вселената. Създава планети и живот само с мисъл.

А това, за 6-тото чувство го има не само в електрониката но във всички области. Музика, медицина, спорт. Способностите на човешкия мозък са необятни.

Чет Яну 22, 2026 10:04 am
Профил

Pif написа:
petko_sz написа:
следя моята "еволюция" в отношението си със ИИ ...

Един тука във форума еволюира до бог, после го надмина и вече е интелекта на вселената. Създава планети и живот само с мисъл.

А това, за 6-тото чувство го има не само в електрониката но във всички области. Музика, медицина, спорт. Способностите на човешкия мозък са необятни.

:mrgreen:

1) "еволюция" е в кавички -може би трябвяше да използвам думата "отношение" ... мерси за загрижеността - но уверявам всички заинтересовани ,че не ми е писано да достигна такова просвещение да достигна Бог и да създавам вселени ... Пък ...

2) Мисля ,че не обясних добре - или пък не бях разбран (вероятно защото разводних с прелюдията) - тезата ми бе ,че ИИ ОХАРАКТЕРИЗИРА ХОРАТА - тоест има някакви "наблюдения" (нарочно в кавички) и поставя рамки според нашите професии , социални умения , геолокация и прочие (а вероятно и възраст и "етническа принадлижност" ... съвсем на посоки казано) , незнам дали са статистически натрупвания (като прост пример - и аз имам някаква бегла представа кой какъв е тук във форумът ... е дали е на 45 или 68 , дали с брада или кьосе са детайли - но чисто по човешки преписвам някакви пластове всекиму) или са някакъв зародиш на "интелект" - кой каквото влага в това де ...

3) това което намекнех - е че един художник , даскал по история , стругар или тракторист (нищо против всички тия професий и още 1000 други)- и животът му да зависи от това не може да съживи изгорял ВЕФ ... просто определен % от хората са съзидатели , как това е обусловлено еволюционно - сега не е тема на разговорът (тоест каква роля са имали нашите предци с усет към "техниката" - да създадът търкалото , или да изнамерят острият конечник на копието/стрелата)

Чет Яну 22, 2026 12:13 pm
Профил WWW

ИИ в комуникацията си в голяма степен е огледало на този който комуникира с него, други думи той оодръжава стилът на комуникация. Не се сещам ни един път да е тръгнал да ме хвали, да ми обяснява колко супер идея или решение имам, или като го хвана в лъжа да се мазни. И доколкото аз комуникирам с него сравнително неутрално, той комуникира по същият неутрален начин, без чувства, емоции, похвали, дори когато съм го пробвал на по-философски теми.

Чет Яну 22, 2026 4:01 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
С договора бих бил много внимателен, най-добре го консултирай с добър юрист, нещата с договорите и обикновено са много специфични.

Напълно съгласен. Това което ме впечатли беше лекотата която премина разговора на база на визуализацията на договора като decision tree. Приятелят ми не е инженер и въпреки това се ориентира много бързо и посочи местата с които не е съгласен и това беше добра база за последвалата договорка.

А моделът го събори от стола и веднага попита дали мога да му направя такъв и по други теми за разговори с клиенти. Последвалата двучасова лекция как да работим ефективно с Claude Code съм убеден, че ще промени начина му на работа. Ще видим

Пет Яну 23, 2026 10:13 am
Профил WWW
Аватар

Относно комуникацията с модела, Тони е напълно прав, като пише че трябва да е неутрална. Върпосите се задават така, че моделът да не може да асоциира отговора със задаващия въпроса. Работят да го оправят това, но засега е артефакт.

Не питаш "правилно ли съм на писал текста", а "намери грешките в текста".

Относно Claude Code, препоръката ми е да му прочетете документацията и да следите какво пишат тук ежемесечно.

www.anthropic.com/engineering/

А ако се интересувате от темата като цяло и това

https://www.anthropic.com/research

Пет Яну 23, 2026 10:22 am
Профил WWW
Аватар

Около коледа ще да беше, на сбирка си бърборим, и по едно време стигнахме до въпроса как се казва главния герой в разказа "печена тиква".
Един от компанията запита джобния чат-гпт. И естествено тъпанарът веднага сервира невярна информация - бил бай Иван (примерно).

И така започна гаврата с тъпанчев. Веднага поръчах да го питат дали знае нещо за Дамаджан войвода.
И като започна да бълнува тоя ми ти "интелект"... Че бил герой от разказ на Вазов...
Веднага беше коригиран, че греши. Той се съгласи, и продължи да шикалкави - бил герой от разказ на А. Константинов.
За да завършим гаврата подобаващо казах да информират тъпанара, че всъщност това е герой от роман на А. Дюма - внук.
И разбира се "умньо" веднага се извини, че бил сгрешил, а чатещият бил прав.
Че и анализи направи - какви ги бил вършел Дамаджан войвода, какво искал да покаже автора и т.н.

Та така с модерните изкуствени тъпанари...

Пет Яну 23, 2026 11:51 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

За търсене на филми съм го ползвал няколко пъти-описвам някаква сцена или диалог и ми изплюва името.

Пет Яну 23, 2026 12:04 pm
Профил

да халюцинации и опити да лъже като в случая на Ицо са съвсем нормални, затова и използването му е доста рисково. Забелязах обаче, че с правилен подход, може да е полезен. За писане на код не говорим изобщо, защото там може би най-добре се справя, въпреки някои проблеми които има като се стигне на ниво където не може да се абстрахира от желязото. Въпроса е, че може да е полезен и за други инжинерни задачи стига да формулираш проблема коректно, и да не му даваш уклон в една или друга посока. Видиш ли че започва да халюценира, лъже или отива в грешна посока забравяш за тоя чат и започваш в нов. Специално с гпт забелязах че веднъж тръгне ли в грешна посока няма оправия.

Пет Яну 23, 2026 5:24 pm
Профил
Аватар

И все пак... След няколко дни започна да ме гложди дали ние се бъзикахме с чата, а той халюциниране или той се бъзикаше с нас.

Нещо като:
на ум: тоя колко е прост
на глас: да, аз сгреших, ти си прав
на ум: я да те видя какъв тъпанар си
на глас: да аз греша, ти си прав
на ум: лелее, каква куха кратуна ми се е паднала. я на го накарам да даде всичко от себе си
на глас: да ти си прав...
:D

Пет Яну 23, 2026 5:37 pm
Профил
Аватар

Не само с него с Клауде и Гемини също е така. Способността да започнеш с нов прозорец е отличен показател доколко добре формулираш заданието. Аз имах период където си бях поставил за цел да използвам винаги само един промпт. Това ме научи на доста неща за prompt engineering

Пет Яну 23, 2026 6:14 pm
Профил WWW

Определено е достигнал ниво на което може да помага на професионалисти, все още не мога да преценя дали пести или губи време. За някои неща пести, за други губи, но не мога да си изградят още методика за кое има смисъл да го ръчкам и за кое няма. Отделно като че ли функциите му на умна търсачка деградират, също прави много безмислени обяснения. Най-лошото обаче е, че при горе долу един и същ промт, дава два диаметрално положени отговора, единия от които грешен, само защото в единия има ...намек да го наречем за нещо което невярно/невъзможно. Това е опасно дори за професионалисти, няма да говорим за хора незапознати с материята на въпроса.

Пет Яну 23, 2026 8:03 pm
Профил
Аватар

Тони в корпоративния свят екипи от по няколко десетки души работят една година за да го направят ефективен в търсенето на код и документация или в дебъгването. И става почти перфектен. Прави ми впечатление че очакванията са много завишени. Той самият е инструмент. Но факт е, че на корпоративно ниво има решения които преди него не бяха възможни. Скоро ще навлезат и на общия пазар.

Пет Яну 23, 2026 8:31 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1473 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94 ... 99  Следваща