|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 6:42 pm
Военно-технически (без безмислени коментари)
| Автор |
Съобщение |
|
nixx
Ранг: Новодошъл
|
 Re: Чаркуляк в херметични корпуси ....
Тони, поста е за военната тема, предполагам 
|
| Пон Яну 19, 2026 9:01 pm |
|
 |
|
d_jelev
Ранг: Форумен бог
|
Обърка темата Но съм напълно съгласен с теб, едва му изтраях клишетата 5 мин, тях съм ги слушал още преди 3-4 години. Последното нещо, от което бих се притеснявал е, че някакви комплексни програми ще ми вземат работата. Не виждам как ще се случи в близките 20 години, а това значи след пенсия. А и след това едва ли. Виж, спрямо политическата ситуация в света в момента - това си е вече за притеснение, та нищо чудно и чатът да не доживее 20 години.
|
| Пон Яну 19, 2026 9:01 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
 Re: Военно-технически (без безмислени коментари)
То май и аз обърках темата, дето Тони я е объркал, като видя военно технически или медицински и бягам надалеч. Моя коментар е за оня с чата, дето се обяснява цял час, ама явно местни философи се намират във всяка точка на земята.
|
| Пон Яну 19, 2026 9:04 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ха ....чакай да видя как се мести ....това ми се случва за втори път ....но съм убеден че бях в другата тема.
Някак успях, от втори опит, ама май не всичко беше за тук ....
|
| Вто Яну 20, 2026 3:48 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Ами вариантите са, че или ти разбираш нещата повече от един професор от MIT или че не си разбрал какво той казва. Не искам да те засягам лично, но като знам колко си разсеян залагам на второто  Ако едно тяло се блъсне със скорост по-голяма от скоростта на звука в това тяло, то буквално се изпарява. Това професорът го обяснява на няколко пъти. Аз мога само да го допълня с класическия пример за тоя феномен - всички кратери на Луната са абсолютно кръгли, като че ли всичко на Луната пада вертикално. Но то не пада вертикално. Пада под всякакви ъгли и въпреки това кратерите винаги са кръгли. Това е факт. И съгласно тоя факт при удар орехчетата би трябвало да се изпарят и всички снимки на останки да са някакъв фалшификат. Но както казва професора най-вероятно снимките не са фалшификат понеже въпросните останки не паднали с чак толкова голяма скорост. Предполага че са паднали с не повече от 1.2-1.3 маха, което е недостатъчно за изпаряването им. Скоростта на звука в метала е много по-висока. Тия останки най-вероятно са от муниция, която не е успяла да запази вертикална стабилност. Той показва нагледно там дюзички, които предполага че завъртат муницията. Освен това обяснява и за формата, че също е такава да държи опашката назад. Но въпреки всичко нещо се е объркало и тая муниция се е завъртяла в грешната посока. От там насетне всякаква аеродинамика отива на кино и скоростта е паднала драстично. И не е чудно че е паднала, защото знаем че при свободно падане тя е от порядъка на 150км/ч. В случая очевидно не е свободно падане, имаш много висока първоначална скорост и затова може би не е паднала с 150км/ч. Но не е паднала и с по-висока от 1.2мах. Това са двете граници според професора и в тоя интервал е съвсем нормално да има запазени останки.
|
| Вто Яну 20, 2026 11:28 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Нещата не са ли по-елементарни? Ако орехите се изпарят от удара, логично следва че те няма да могат да се взривят. От което следва, че те вече на са боНба, а обикновена хай тек градушка. Кофа с гайки. Значи нещо не е както го обяснявате...
|
| Вто Яну 20, 2026 12:15 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ами гледайте внимателно професора... Той обяснява за различните опции, защо към TNT се добавя алуминий или тунгстен и т.н. Има значение какво е съдържанието. Но като цяло при тия скорости дали в кофата ще има гайки или тротил или халумин или бакър не е толкова важно. Дали кратерът ще е 4 или 5 метра на кой му пука. Въпросът е в кофата да няма уран, тогава вече е съвсем друга бира...
Едит: казано по-простичко - главата на орехчето тежи към 50-60 кила и при тия скорости независимо от съдържанието енергията й се оценява на 50-100 кила тротил. Звучи логично, че ако се сложи тротил към ефекта ще се добавят още 50-60 кила и ще стане сумарно 100-160 кила еквивалент. Да, но професорът показва едни таблички с плътността на различните взривчатки и видимо че за 50 кила тротил ще е нужна по-голяма кофа... По-голямата кофа ще се забави повече и резултатът ще е танто за кукуриго. Освен това при боНбите 2-3 пъти разлика в размера (дори да се постигне) е нищо. Пак същия професор показва ефектите, като резолюцията е 10 пъти. Демек 1Ктон, 10Ктона, 100К тона....
|
| Вто Яну 20, 2026 12:33 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Не знам кой би си губил времето да гледа подобни шуротиЙ.
|
| Вто Яну 20, 2026 1:55 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Нормално е ти да не знаеш  Но срещу съответната сума гугъл могат да ти отворят поименно 
|
| Вто Яну 20, 2026 2:30 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами аз гледах и слушах до момента в който започна да бърка км/секс и км/ч, аз много добре го чух за предположението за муниция която е изгубила стабилност, но както казах хора които бъркат мерни единици и конверсии и то в такива порядъци няма как да ми задържат вниманието ....а относно знанията му и професурата ....много, много отдавна, американските университети са се превърнали в политически организации и е пълно със всякакви професори много от които нищо не знаят, точно както по нашенско. МИТ не е по-различно, та това, че е професор нищо не значи.
Само слушай ...10:48 може би се удря в земята с мах 0.2..0.3 ...или 100 -150 км/ч .....МАХ 0.2 са 250 kmh ... как да е ....ще се насиля да го изгледам цялото ...
Насилих се ...дори някога да е знаел нещо, в главата му е такава каша, че тия знания са практически безполезни, моето мнение не каза нищо ново, нищо неизвестно и то болезнено объркано и неясно. Между другото този начин на изразяване съм забелязал е много типичен за всякакви учени, особенно професори, няма начин да кажат нещо по ясен, стегнат начин без да засипват зрънцата полезна информация с тонове безсмислици ....
|
| Вто Яну 20, 2026 3:48 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Прав си. Очевидно са 153 мили в час, а не км/ч. Предполагам преди това го е смятал в мили и бърка несъзнателно мерните единици. В случая е пределно ясно, че не става въпрос за точна стойност. Може да е паднала с 150 може с 250, може и 1500 да са били. Всичко, което е по-малко от 5-6 мах върши работа. Нямам идея защо избира толкова ниска стойност. Предполагам иска да подчертае, че ако се изгуби стабилност скоростта може мноооого да падне. Но според мен не чак толкова много. Първоначалната скорост е твърде висока и по-скоро ще изгори (ако аеродинамиката му хич я няма) или няма да успее да постигне равновесие между въздушно съпротивление и гравитация. Но това е мое предположение без да съм професор 
|
| Вто Яну 20, 2026 5:31 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами и мили не ама как да е, да речем е объркан някъде в цифрите, което не би следвало да е за специалист в тая материя, като работиш с платки всеки ден не казваш 8 мила са 150 микрона, може да не помниш Локо точно са но знаеш че са около 200. Отделно научните среди в сащ работят основно в СИ единици. Как да е Идеята за кинетично оръжие в много стара, проект тор, rod of God, и т.н. минало и през книги и филми. Какво се случва е ясно, и че самия кинетичен снаряд няма нищо в него също е почти сигурно, движи се пасивно и няма и нужда от друго защото скоростта му е висока и траекторията стабилна, веднъж отделен няма какво да му насочваш. Въпросното жиро няма и що със самия снаряд, но може да е част от носителя, но и това е малко съмнително. Интересен е огънатият снаряд, това с волфрам е почти невъзможно да се случи, освен ако не е бил с много висока температура при удара, но ако е така то и скоростта му трябва да е била доста по-висока което не се връзва със снимката. Дали има алуминий, това може да има смисъл само ако говорим не за сплав а за смес, за да може въпросният алуминий да се запали. Има снаряди които фиксират алуминий с взривното вещество за да повишат температурата и от там динамиката на експлозията, но дали в този случай има нещо такова не е ясно, от видеата не изглежда да има. Като цяло идеята да използваш подобен носител за да доставиш 20-30 снарядчета с еквивалент от 60 кг ТНТ е крайно нерентабилна и може да има смисъл само в определени ситуации, целта трябва да оправдава разхода.
Това е по-скоро демонстрация от типа можем и не може да ни спрете, това не е оръжие което може да промени изхода от война или дори битка, но е оръжие което не може да бъде спряно, поне за момента и може да се използва по конкретни цели които си струват усилието ...
|
| Вто Яну 20, 2026 7:01 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Тоя орешник се оказа егати inception-а, разделящите му се бойни глави се разделят на бойни глави.  Тези остатъци, които показват, са от т.нар. Bus, тоест возилото, от което се отделят въпросните крайни (поразяващи) глави. Личната ми теория е, че след отделянето, возилото рязко губи аеродинамика, от което се забавя, от там след удара в земята може да оцелее нещо.
|
| Вто Яну 20, 2026 9:13 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
блядовете няколкократно заявиха, че тези "суб" са само "джелеза" за по-слабо поражение имало и такива със взривни компоненти квото и да значи това...
_________________ main[-1u]={1};
|
| Вто Яну 20, 2026 9:45 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Точно до тоя извод достигнах и аз! Но ми трябваше малко по-подробно информация. Сега всичко ми изглежда доста по-логично. Даже името е съвсем точно. Доколкото знам под Орешник руснаците имат предвид шибалка, т.е. тънка сопа да подканяш магарето. Не да го убиеш  С конвенционални заряди това даже не е в класа на тежка артилерия. Не е безобидно, може и вероятно прави доста поразии, но до там. Няма как да промени и още по-малко да печели войни. Най-същественото за това оръжие е обсега. Лека артилерия с обсег хиляди километри е доста странно по принцип. Според мен има само 3 държави които имат нужда от подобно оръжие - Русия, Китай и Иран. За борба с дребни нахалници. Достатъчно леко, за да не оправдава ескалация. Не че САЩ имат нужда от оправдания, но да кажем че нямат причина да тръгнат да защитават някой само защото е бил нападнат с подобно оръжие. Демек това оръжие нищо не променя. Обсегът е важен за споменатите 3 държави, защото те са си под обсада и не могат да изкарат далеч от границите си ни флот, ни авиация ни нищо. САЩ нямат нужда от подобен тип оръжие защото първо няма с кого да се съобразяват и второ те имат достъп до границите на всеки нахалник по света.
|
| Вто Яну 20, 2026 9:50 pm |
|
|