|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:18 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: EV
Това и аз казвах по-горе, мога да карам така доста дълго, в пъти повече от коя да е електричка ако тя изобщо го може без да прегрява. Тук вече е въпросът дали, защо и как. Всеки според каквото харесва, преди 20 години държах обороти дори и на градско, с разход 30 /100 в момента карам като баба, но все така от време на време ми прецъква релето, и точно за това кеф говоря. Електричката едва ли ще ми го даде щото най-вероятно ще и прегрее всичко, а ако не прегрее ще и свърши батерията. И не говоря да я настъпиш на магистралата с 260 въпреки че и това ще е проблем за доста електрички, говоря да минеш някой планински проход, покараш час на газ до дупка и спирачка ... Та за всички които искат лесно и комфортно предвижване от точка а до точка б , и нямат против да си планират къде ще зареждат, кога и за колко електричката сигурно в манна небесна, аз просто не съм от тях.
|
| Пет Яну 09, 2026 7:51 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Не мощност, а въртящ момент, бре!!! 
|
| Съб Яну 10, 2026 12:20 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Не бре! Кокошка може отвсякъде да долети. Яйце не може!
|
| Съб Яну 10, 2026 12:45 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Относно ускоренията и максималните скорости (относно поддържането на максимални скорости виж Формула-Е и колло неща те сменят след състезание и колко сменят във Формула 1, не мен книжката все още ми трябва, а и нямам личен часовникар да ме сглоби ако нещо стане) - ами ДВГто вече няма думата...това е положението, независимо дали ви харесва.
За държавните такси Дедо е прав - държавата взима от където и падне, заради писанията на незнам кой и кои...Ако колата е 25-30+, изправна е - ами тя си е паметник на културата, и не и трябват никакви добавки, данъци и т.н.
|
| Съб Яну 10, 2026 12:53 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
"Новите дрехи на царя" на Х. К. Андерсен е поучително четиво, което трябва да се прочете още в детска възраст. 
|
| Съб Яну 10, 2026 1:04 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
За тези, които не са успели да си прочетат урока, поради нацвъкан от кокошките учебник. https://www.researchgate.net/publication/370553199_Comparison_of_Electric_EV_and_Fossil_Fuel_Gasoline-Diesel_Vehicles_in_Terms_of_Torque_and_PowerАко погледнем конкретните характеристики, двигателя на зойчето осигурява въртящ момен от 220N.m в диапазона от 1000 до 3000rpm, докато еквивалентна по максимална мощност на двигателя (90hp) бензинка има въртящ момент около 75N.m при 1000rpm, който нараства до максимум от 160N.m при 2000rpm, след което започва плавно да намалява. При сравними предавателно отношение и загуби в предавките и радиус на въртене на задвижващите колела, зойчето има доста по-голяма теглителна сила, която дори с отчитане на по-голямата маса, осигурява по-голямо ускорение при ниски обороти на зойчето, което и усеща задкормилното устройство. А максималната мощност е еднаква.
|
| Вто Яну 13, 2026 9:28 am |
|
 |
|
ToHu
|
Смо дето като я настъпиш 10 пъти д ти я дде тая мощност и зойчето умира, докато бензин може да го натискаш доста по-дълго. А ако говорим за наистина мощни коли нещата стават още по-зле, щото 500 kW мотор я изяжда батерията още по-бързо ...с 13 kwh на литър един резервоар е над 1000 kwh, та дори и с двойно по-ниско КПД пак осигурява в пъти повече енергия от коя да е електричка, и за капак ма всички ефективността от рекуперацията, поне при серийните модели е сравнително ниска при агресивно шьофиране, ако приемем че батерията е способна да дава максимална мощност продължително време без да прегрява.
|
| Вто Яну 13, 2026 11:02 am |
|
 |
|
itso.t
|
Четвъртък в Лидъл ще има промоция на ушанки и ръкавици. Ако представите талон за собственост на EV ще можете да купите повече от един комплект шапка и ръкавици, и ще ви почерпят топъл чай.
|
| Вто Яну 13, 2026 11:10 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Не Лео, в наУката винаги се предпочита по-простото обяснение. За да се ускори едно тяло е необходима енергия. Дали ще дойде от резервоар или от батерия или някъде другаде няма значение. Скоростта с която подаваш енергията се нарича мощност. От там насетне има хиляди детайли, включително ако щеш размерите на гумите, грайферите им и т.н. Може да напишеш цяла дисертация ако искаш. Но аз нямах и нямам такава цел. Обясних нещо простичко - при електричките мощността може да се променя по-бързо, отколкото ти можеш да натискаш или отпускаш педалите. Това е така, защото ограничението идва от индуктивностите на намотките, което на практика значи милисекунди. При ДВГ не можеш просто да извадиш колкото си искаш гориво от резервоара и то когато си поискаш. Трябва да поддържаш стохаистична смес, съответно трябва да променяш обороти и т.н. Всичко това отнема време, което е много по-голямо от скоростта с която местиш педала. Всеки шофьор е свикнал с това време и изобщо не го мисли. Казано простичко свикнал си, че ако колата е толкова коня тя ще ускорява по определен начин. Колко точно зависи дали е бензин или дизел, дали е с къси или дълги скорости, демек как въртящия момент на двигателя се предава до гумите. Зависи в какви обороти си, на коя скорост си и т.н. От много неща зависи как ще реагира колата. И ако седнеш зад електричка първото нещо, което прави впечатление е че всичките тия зависимости ги няма. Мощността (която се мери и показва) е толкова, колкото си натиснал единия или другия педал. Не се замисля, не чакаш оброти, смяна на скорости или каквото и да е. Натискаш и тя е толкова. Точка. И това прави впечатление. И прави точно защото очакванията ти са базирани на ДВГ коли. Ако до тук не си разбрал какво искам да кажа, то е абсолютно безсмислено да навлизаме в такива детайли като въртящи моменти, магнитни потоци, степени на компресии и прочие. Тези детайли са следствие, а не причина. Въртящият момент не пада от небето. Не може да го промениш, ако не промениш магнитния момент или съответно налягането в цилиндрите. Въртящият момент има стойност само в една конкретна точка. Да, може да начертаеш крива от всички стойности в зависимост от обороти примерно. Но тая крива е твърде подвеждаща, защото не ти дава пряка информация как може той да се променя във времето. Трябва 3D графика за да се покаже, това което се опитвам да обясня. Само че 3D динотестове аз не знам някой дали прави. Изобщо това с въртящия момент е само начин да влезеш в едно блато и да се правиш на интересен. Още повече с теоретични графики както си дал. Да, на теория електрическите двигатели имат почти плосък въртящ момент. Демек от там може да си направиш заключение че максималния въртящ момент почти не зависи от обороти. ОК, на теория това е така. Само че на практика не е. По-горе вече беше коментирано, че повечето електрички нямат адекватно охлаждане. Демек на теория имат едни показатели, на практика обаче тия показатели важат само докато двигателя е студен, а като му вкараш няколко стотин киловата даже и да е с висок КПД той загрява за секунди и си до там с "високите" показатели. Освен това аз никъде не съм твърдял, че трябва да натискаш педала до ламарина, за да усетиш разликата. Напротив, обяснявам че поведението на колата следва положението на педала без да се замисля. Въпросът не е в това колко е максималният въртящ момент при дадени обороти. Въпросът е във времето на реакция. Това се усеща! И това го няма в нито една от твоите графики с въртящи моменти. Въртящият момент би имал смисъл ако говорим за кошия или трябва да сметнем за колко секунди ще ускорим от 0 до 100 примерно. Но аз не твърдя, че зойчето е някаква бегачка. Напротив не е никаква бегачка. Има и такива електрички, но не е в това въпросът. Движиш се с някаква скорост, съответно някакви обороти. Абсолютно няма значение каква е скоростта или оборотите. Преместваш си педала със сантиметър нагоре или надолу и поведението на колата следва положението на крака ти на практика мигновено. Естествено, това което усещаш е мигновената промяна на въртящия момент. Или по-точно силата с която седялката те бута напред или назад. Но няма значение коя величина измерваш, защото въпросът не е в стойностите. По-скоро в скоростта на тяхната промяна, но не абсолютна а относително скорост. Всъщност най-коректно измерване би било времеконстанта, т.е. ако разглеждаш цялото нещо като преходен процес както при регулаторите. В известен смисъл TPS датчика винаги е свързан към някакъв регулатор... Но да не изпадаме в детайли. Така или иначе при електричките тоя преходен процес е толкова кратък, че човек не го усеща. А при ДВГ някак си сме свикнали и без да го мерим.
|
| Вто Яну 13, 2026 2:19 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Ммм, тук на север беше -30 и по-студено. Не съм видял електричките да спрат. Виж стандартните ДВГ, без стандартно отопление на двигателя имат някои проблеми... Това от своя страна води до повече физически упражнения от собствениците им, което ме е лошо за общото здраве.
|
| Вто Яну 13, 2026 2:26 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Тук не е толкова студено... Навън имам предвид  Но вчера се изненадах колко бързо зое-то успя да изчисти леда от предното стъкло. Аз по принцип го държа в гараж и досега не бях го тествал така да се каже. И не бях никак голям оптимист, щото напук на това дето вика Ицо за бързото тръгване - то действително тръгва бързо... Но само тръгва, иначе топло да става - не става. Нали живее се в колата, но не се налага да си свалям якето. По-скоро предимството на парното е, че е добре проектирано и зимата духа някъде... но не духа срещу пътниците. И слава Богу, щото така студа не се усеща толкова. Та за стъклото почнах и се отвлякох.... Значи успя да го изчисти за минута-два максимум. Верно не беше с много дебел лед, но си беше лед и компютъра показваше -8С. Чак не можах да повярвам! Какъв е тоя лед дето сега го пускат, щом парно на електричка го топи.... ей едно време какъв лед имаше само 
|
| Вто Яну 13, 2026 2:43 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
миро, не знам кой те е "направил" инджелерин, но опредеено е сбъркал... 
|
| Вто Яну 13, 2026 2:53 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
В интерес на истината имаше един, който твърдеше че от него зависи дали ще бъда инджинерин... И ми поставяше разни ултиматуми. В крайна сметка се предаде без бой и не удържа на думите си 
|
| Вто Яну 13, 2026 3:28 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Такива екстри има и при конвенционалните автомобили. Например на въглищарката има нагреватели в предното стъкло, и чистят скреж, сняг и лед няколко минути. Ама като се сетя, че предпазителя на тоя нагревател беше 60А или 70А, и го пускам само когато е зор. Че по автомобилните стандарти за инсталация 12V, това е бая консумация. При други пък има нагреватели между радиаторите, и пак бяха подобна мощност...
|
| Вто Яну 13, 2026 4:28 pm |
|
 |
|
ToHu
|
И да има и да няма все тая, аз затова паля камионо от дистанционното о го оставям да се стопли за ужас на зеленофилите, но уви успяли да да го събират защото след 10 Мин се гаси сам, не съм намерил още начин да го държа запален за дълго ...
|
| Вто Яну 13, 2026 5:22 pm |
|
|