Отговори на тема  [ 2475 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142 ... 165  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: EV
itso.t написа:
Миро, безсмислено е да се опитваш да изместиш фокуса на разговора.

Мисля, че беше пределно ясно какво иска да каже HCL... И съм сигурен, че и ти го разбра много добре. От там насетне само си чешим клавиатурите.

Пет Яну 09, 2026 1:25 pm
Профил
Аватар

Тъй като казаното дава възможност за тълкуване, ми се искаше да бъде уточнено.
Щото ако е това за което попитах, то казаното от HCL е невярно.
Ако е имал предвид някога, когато всички ще са с EV (му-ха-ха-ха) и въздухът в градовете мирише на единствено на кокичета и еделвайси, то това пак е невярно към днешен ден.

Или казано иначе - виждам в тия уж предимства на EV елементарен опит за манипулация.
И тъй като срещам тия твърдения за пореден път, ще помоля за тълкуване на казаното. Техническо тълкуване.

Пет Яну 09, 2026 2:01 pm
Профил
Аватар

HCL написа:
Със 140 км/ч на магистралата, парното на 24 градуса при -8 градуса пробега пада с 1/3.
Предполагам ако сваля под 120 и 22 градуса ще е 1/4.
Час задръстване сваля около 5 квч, т.е. нищо.
Нищо което да е притеснително.

Кефа да си пуснеш парното от пистата обаче, и колата да е топла и готова за път е голям. Особено за децата.
А това че нищо не ти трака или мирише докато караш и не усещаш предавките на скоростната кутия и като ти трябват няколко стотин коня имаш няколко стотин коня са достатъчни аргументи сами по себе си. ДВГ е пътник.

Мдааа... Поредния (електро)каруцар... :lol:

Пет Яну 09, 2026 3:15 pm
Профил

itso.t написа:
Тъй като казаното дава възможност за тълкуване, ми се искаше да бъде уточнено.

Какво има за уточняване???
HCL изброи няколко аргумента в полза на EV. ОЧЕВАДНО това са аргументи той да предпочете да си вземе такъв тип автомобил. НИКЪДЕ не е писал, че иска забрана на ДВГ или че след EV ще мирише само на цветя и рози.
Ти си този който вкарва такива глупави внушения, ама видите ли щото някой можел да пръдне следователно HCL бил манипулирал...

Това, че EV са по-екологични и то не само при експлоатация си е факт - дали ти си съгласен с това няма никакво значение. Това, че като натиснеш педала реагира мигновено за разлика от ДВГ също е факт. Все ми е тая какво ти мислиш по въпроса. Ако ти трябва техническо тълкуване кое защо и как - тълкувай си го. За мен това са очевадни неща и не си струва изобщо да се коментират.
Въпросът е по-скоро как се интерпретират тези неща - да си ме чул мен или някой друг тук да твъди, че всичко при EV е само цветя и рози? Да съм те карал да си купуваш? Това, че имат някои предимства съвсем не означава че нямат и недостатъци. Да, развиват се и ако вярваш на пичове като тоя с твърдотелните батерии дето ще са 3 пъти по-леки, ще издържат 1000000 цикъла, ще работят от -100С до +100С и т.н. и т.н., то наистина EV ще бъдат супер... Кой знае... и това може да стане някой ден. Но към ден днешен не е станало още. И затова EV са си компромис.
Мен тоя компромис ме устройва. Купил съм си, доволен съм. Какъв е проблемът? В твоя случай може би няма да си доволен - ОК, не си купувай! Аз постоянно се старая да посочвам и проблеми, които не биват да се пренебрегват. Като условия за зареждане, малка батерия и т.н. Сега тук някой може да поиска да му вадя технически аргументи защо това са проблеми... Ми проблеми са, очевидни са и който не вярва да си търси експерти ;-)

Пет Яну 09, 2026 3:26 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Това, че EV са по-екологични и то не само при експлоатация си е факт

Ала, бала ...

Пет Яну 09, 2026 3:33 pm
Профил
Аватар

Без обиди, моля - ежедневно виждам толкова ДВГ каруцари, че ЕА са ви най-малкият проблем.

Пет Яну 09, 2026 4:01 pm
Профил

miro_atc написа:
itso.t написа:
...Това, че EV са по-екологични и то не само при експлоатация си е факт...

https://www.researchgate.net/publicatio ... e_Vehicles - интересно четиво.

Пет Яну 09, 2026 4:07 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
А бе и аз съм забелязал че за намаляне на миризмите в автомибилЯ най-голям ефект оказва климатика/затворените прозорци,
отколкото вида на двигателя. Особено в 'белите държави' с много зелени площи и пасища, или в джърманско около големите индустриални градове като Хамбург.

Пет Яну 09, 2026 4:08 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Какво има за уточняване???
HCL изброи няколко аргумента в полза на EV...

Всъщност не e изброил никакви аргуметни в полза на EV...
За миризмите стана ясно, че няма такова предимство.
За скоростните кутии, хубаво, да кажем че е дискусионно.

А това, че на EV с мощност 500 коня, като си кажел дий на конете, и EV давало 500 коня...
Може да прозвучи странно, ама това важи за всички превозни средства с мощност 500+ "коня". Като кажеш дий на конете, и те "ги дават. И това не е отличителна черта или предимство на EV.

Единственото смислено предимство което се спомена последните страници и което споменах и аз е - парното започва да работи оптимално по-бързо.

Тук разбира се има една подробност. EV е доста общо название за тоя вид кошници. Познат пък си е купил Ситроен Еве или нещо подобно.
По негови думи има парно, но едва успявало да изчисти предното стъкло от изпотяване. За отопление и дума не можело да става. И сложил дизелова печка.
Ето тук вече може да се говори за миризми и всякакви такива. Ама няма да е в полза на кокошарниците. :lol:

Затова, когато правите обобщени изказвания колко арни са EV, и как ДВГ всеки момент ще загине, се сещайте, че има електромобили като Цитрон Еве.
Или те не са EV, щото излагат гилдията? :D

Пет Яну 09, 2026 4:18 pm
Профил
Аватар

Аз като собственик на 3 EV-та мисля, че мога да подхвърля нещо базирано на личния ми опит с тях. В сегашния си вид EV е задънен клон на еволюцията. И винаги ще бъде докато не измислят батерии дето да се зареждат за 1 минута и да минеш с тях 500км. Това не виждам да има изгледи да стане скоро, така че тия дето ги караме сега са си реален еквивалент на парни машини - ще изчезнат на секундата, ако има по-добра алтернатива.
Според мен проблемът не е в концепцията а в реализацията. Вместо да се фокусират върху сменяеми батерии (каквито между другото са били ранните EV-та преди 100-на години), производителите се юрнаха на чарджърите.
А дори още по-добре - можеха да инвестират в течни батерии и направо да ползват хибридно съществуващата инфраструктура от бензиностанции. Само че вместо бензин да се сипва някакъв електролит или там каквото би могло да е. Предимствата са очевидни - инфраструктурата е налице, хората са свикнали с нея, зареждането става за 1-2 минути, цената на цялата каруца пада заради липсата на литиевите батерии.

Пет Яну 09, 2026 5:12 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Купил съм си, доволен съм. Какъв е проблемът? В твоя случай може би няма да си доволен - ОК, не си купувай!

ми не е ОК.
щото не е баш твой избор дали да караш печка или електричка.

моето конче на 28 години (бензин, 2 литра, атмосферно) няма евро/еко категория.
по документи фърля 0.5% СО. реалното измерено е 0.35-0.40%. не че се фукам, просто се старая да го държа в номинална кондиция.
обаче не мога да влизам в центъра на софето вече. даже не мога да вляза в близкия мол, защото на 50м пред хвода на паркинга виси знак за някаква си там зона. и знака е завинтен върху стълба на камерата.
понеже е на ЮЛ, първата глоба е 1000 кинта, за повторно май беше 5000. т.е. за един ден мога да потъна с 6 бонки ей така - знаците са ми свръх-невидими за такава щета.
а след година-две няма да мога да стигна до и до трите адреса, на които пребивавам.
и следващия път дали ще се изръся за нов катализатор? аха, ей са...

така че не е въпрос доволен-недоволен. а принуден-непринуден.
не искаш да се подчиняваш на принудата - продай си апартамента в зоната и си купи в дружба-2 до теца. или си купи електричка да ходиш до магазина. или се вози на трамвай до кауфланда с 2-3 торби. може и да доживея да си изкарам безплатна пенсионерска карта (която, между другото е 18лв) и да си прекарвам времето в трамвая в лакърдии с други пенсионери.

---

конете.
държавата събира пари от всичко, каквото и дойде. акциз за цигари, алкохол, горива и ... ток.
за домашни потребители ставката на акциза за ток е нулева, но с ПМС всеки един момент може да я бутнат (нагоре). щото, видиш ли, няма как да се разграничи, дали с домашния ток пържиш яйца, топлиш вода или храниш 500 коня.

всички ДВГ имат данък върху конете или върху кубиците. затова и са тея издевателства 800 кубика, 3 цилиндъра, 150 коня, две турбини.
рано или късно и на електрическите коне ще им лепнат холограмна лепенка. когато станат повечко като процент. и тогава вече няма да има никаква икономическа полза за владелците. за владетелите ще има.

в средносрочен план ни очаква повишение на тока с който се топлим, заради електрокарите.
електрокарите ще почнат да плащат данък по мощност и тия 500 коня ще станат непоносими.
може да се появят и два вида винетки - за печки и за електрички, знам ли.
но ще доят кравата, докато не я разфасоват за мръвка.

---

за подземните води имаме цяла басейнова дирекция.
дупчиш си кладенец, зидаш, мажеш, помпи разни. вадиш си вода. трябва да го регистрираш като басейн. уж за статистиката.
после приеха да му сложиш водомер, уж за да имали представа колко вода има на територията.
ама вече на някои места почнаха да искат и пари по тоя водомер.

не би трябвало да НЕ очакваме, че няма да се появи и слънчогледова дирекция скоро по горния алгоритъм

Пет Яну 09, 2026 5:21 pm
Профил
Аватар

Grubi написа:
Без обиди, моля - ежедневно виждам толкова ДВГ каруцари, че ЕА са ви най-малкият проблем.

Не е обида Grubi, а диагноза. Когато енджилерин брои конье, няма как да го оцениш по-различно от каруцарин. Без значение дали търкаля електричка или нафтова печка. :wink:

Пет Яну 09, 2026 5:37 pm
Профил

itso.t написа:
А това, че на EV с мощност 500 коня, като си кажел дий на конете, и EV давало 500 коня...
Може да прозвучи странно, ама това важи за всички превозни средства с мощност 500+ "коня". Като кажеш дий на конете, и те "ги дават. И това не е отличителна черта или предимство на EV.

Причината да обяснявам тия неща е, че евентуално ти нямаш наблюдения, не си се замислял по темата и т.н.
Но признавам, че съм може би в грешка. Ти просто търсиш спор май, няма значение колко глупав е този спор....

Цитат:
Затова, когато правите обобщени изказвания колко арни са EV, и как ДВГ всеки момент ще загине, се сещайте, че има електромобили като Цитрон Еве.
Или те не са EV, щото излагат гилдията? :D

Единственото "обобщение" от горните приказки беше за мощността. Това е първото нещо което всеки който се качва на електричка забелязва. Сега се сещам как реагира комшията, който е автоинструктор като му дадох да покара малко рендето. А то е само някакви си 90 коня. Имаш представа колко може да е пъргава една кола с 90 коня двигател. Още повече с тегло тон и половина...
Тук не става въпрос дали има коли с 500 коня и изобщо колко са конете. Да има и много ДВГ-та със спортен режим, където двигателя се държи в обороти, а и без такива екстри може сам да я държиш в обороти. Но въпросът е, че като чуеш кола с Х коня очакваш някакво поведение като за Х коня. И тук идва изненадата, че Х коня електрически си се усещат като много повече. Не че конете са повече, просто хукват без да се замислят. И да, това е обобщение за всякакви електрически коли. И всеки който има опит зад волана и на двата типа коли ще го потвърди.
Пак казвам, това че има предимства едната или другата технология не е повод за глупави спорове. Още повече, че доста от предимствата не са съвсем еднозначни. Примерно с мощността - идва бързо, вярваш или не вярваш си идва бързо. Но и си заминава бързо. Повечето електрички с много коне нямат достатъчно охлаждане и след определен брой секунди конете сядат да си починат малко. И това пак е обобщение, точно защото е типично. При ДВГ също мога да намеря марка/модел с кофти охлаждане. Но там това не е типично, докато при електричките е. И в обратна посока има примери, да кажем последното Шауми SU7 ultra дето е 3000 коня - има охлаждане. Но първо е изключение и второ с това охлаждане пак не стига далеко щото при 2MW консумация няма нужда да обяснявам колко трае батерията...

Пет Яну 09, 2026 5:50 pm
Профил

ДедоБоре написа:
miro_atc написа:
Купил съм си, доволен съм. Какъв е проблемът? В твоя случай може би няма да си доволен - ОК, не си купувай!

ми не е ОК.
щото не е баш твой избор дали да караш печка или електричка.

Донякъде си прав... Забраните на едните, както и субсидиите на другите наистина изглежда като да влияят върху избора. Но от друга страна ако тръгнеш да си купуваш електричка само заради данък или заради синя зона, най-вероятно сметката ти няма да излезе. Казвам най-вероятно защото не е ясно докога ще има облекчения, аз поне не разчитам на тях. А пък за забраните, те могат да направят цяла София пешеходна зона... От това по-екологично решение - здраве. Но да не им даваме идеи, те си имат достатъчно ;-)

Пет Яну 09, 2026 6:12 pm
Профил
Аватар

Миро, ако четеше внимателно, щеше да си разбрал откъде тръгна спора за 500-те коня. Подсказване - не е от твоите писания.
И спорът за миризмите не тръгна от тях...

А по въпроса за лашкащите автоматици, мудните и задремали коньове на ДВГ и т.н.
Днес се видях с един юнак който не бях виждал известно време. Фен на бИгачките. Понапудрили поредната, и доста горд разказваше как правела 100 - 200 км/ч за 4 секунди и малко. 0 - 200 били за 6 и нещо.

И след тоя странен спор който подкара, и който не беше иницииран от твои писания, като виден кюмурджия се чудя, тия стойности прилични ли са или при ебетата ги можете още по-добре тия работи? :D

Ааа, спомена че тая дисциплина можел да я прави когато си поиска и колкото пъти иска. Нямало да му прегреят тенекетата.
Не знам дали това също е за хвалба. :D
Та? Как е при ебетата?

Пет Яну 09, 2026 6:48 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2475 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142 ... 165  Следваща