Отговори на тема  [ 166 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Следваща
Програмиране посредством AI/LLM - колекция трудни задания 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение Re: Програмиране посредством AI/LLM - колекция трудни задани
Стори ми се интересно,
https://venturebeat.com/ai/quilters-ai-just-designed-an-843-part-linux-computer-that-booted-on-the

Пет Дек 12, 2025 10:01 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Аааа да... това като ония дето се състезават кой ще дизайне по бързо платка, само дето то тия платки чеп за зеле не става. Не показват платката, не казват какво всъщност AI е направил... изкопирал гербери от демо платката ... и каквото там е генерирал, дали е минало EMC/EMI и т.н. .. линукса като е бутнал дали минава някой от мемори тестовете .... имам едно съмнение че нищо не е направил АИ-то освен да изкопира някой готов дизайн ама ...

p.s. има pcb фйалове, изтеглих да ги разгледам що е сътворил, ще е интересно някой да му пусня една симулацийка ако му се занимава, аз нямам с какво.
p.s. 2 само дето малко преувеличават, това е много далеч от 3 месеца работа, това е по-скоро 2-3 седмици човешка работа.
п.с. 3. ... хммм интересно, има инпут и оутпут на PCB-то ... не съм им гледал видеата нпо това значи ли че плейсмънта е правен от чиляк ...

Пет Дек 12, 2025 11:28 pm
Профил

ахааааа и тука има някаква измама ... ето както в дал quiter-a и какво е произведено ... горе долу си приличат като камила и северен елен ...

Прикачени файлове:
3 as produced.jpg
3 as produced.jpg [ 420.14 KiB | Прегледано 1276 пъти ]
2-quiter output.jpg
2-quiter output.jpg [ 515.21 KiB | Прегледано 1276 пъти ]
Пет Дек 12, 2025 11:42 pm
Профил
Аватар

Платката направена от ИИ ми харесва повече. По-артистична е. Усеща се духът на тенекето.
Другата е прекалено техничарска и суха...

Съб Дек 13, 2025 1:37 am
Профил

определено има арт в това нещо ... аз зачетох малко повече, в тая една седмица не е включена и схематика, взели са я готова от NXP, демек, взели са схемата от NXP, най-вероятно със напълно специфицирани компоненти, и с това чудо 1 седмица са рутили за да получат тая красота ... струва ми се че и плейсмънта е ръчен, защото е вход на рутера, не знам дали го е правил друг ИИ, или то може ИИ да го е правил, и след това ЕИ да го е пооправил и него. С две думи, тоя експеримент показва, че ИИ не може да свършпи никаква работа обаче на бас се хващам че има вече инвеститори готови да инвестират милиони в тая фирмичка ...

Съб Дек 13, 2025 1:46 am
Профил
Аватар

ToHu написа:
... на бас се хващам че има вече инвеститори готови да инвестират милиони в тая фирмичка ...
Прегледах статията и с цитати ще обобщя какъв е начинът инвеститорите да набият 40 милиона+ доларес в новата ти фирмичка. :) Правиш кариери като Tony Fadell и Sergiy Nesterenko и базирайки се на тези си успехи, изтръскваш джобчетата на венчър капиталистите. Лесно е като детска игра и който [от форума] не е рекъл, не го е направил. :)
Цитат:
The announcement also marks the first public disclosure that Tony Fadell, the engineer who led development of the iPod and iPhone at Apple and later founded Nest, has invested in the company and serves as an advisor.

"We didn't teach Quilter to draw; we taught it to think in physics," said Sergiy Nesterenko, Quilter's chief executive and a former SpaceX engineer, in an exclusive interview with VentureBeat. "The result wasn't a simulation — it was a working computer."

"Besides auto-routers, the technology really hadn't changed since the early '90s," Fadell told VentureBeat. "The best boards are still made by hand. You go to Apple, they've got the tools, and these guys are just pushing traces, checking everything, doing flood fills—and you're like, there's got to be a better way."

The question is no longer whether AI can design circuit boards. A working Linux computer, assembled from 843 components and booted on the first attempt, answers that definitively. The question now is what engineers will build when layout stops being the bottleneck — when hardware, as Fadell put it, finally "moves at the speed of thought."

On that point, Nesterenko offered a prediction. "If you ask the average electrical engineer today whether automation or AI could at all help with the board of this complexity, they would say no," he said. For decades, they would have been right. As of last week, they're not.

Съб Дек 13, 2025 7:19 am
Профил

грам не ги е срам, не знам какво рпави тоя ИИ, но като гледам тая платка и дори нямам желание да разбирам, такава боза не съм виждал и от най-малоумния ЕИ ... тя и коригиранат от човек версия е бозава, пооправили са тук таме, ама все така е бозава, но резилтата от ИИ-то кефи ... само се чудя с какъв акъл са качили файловете ...

Съб Дек 13, 2025 7:31 am
Профил
Аватар

Обсъждаме първа (алфа/бета) версия на принципно нов инструмент и осигурени 40+ милки за усъвършенстването му. Може би ще е добра идея да погледнем докъде са стигнали девелоперите след пет години и дали и тогава ще има причина да ги е срам от нещо. :)

Съб Дек 13, 2025 7:47 am
Профил

Да видим, преди 20 години Спектра генерирше в пъти по-добър и използваем резултат. Файловете са там, дръпни и виж какво е сътворило ИИ-то, аз съм почти убеден че ако пуснеш ауторутера на лтиума ще генерира по-смислен резултат.

п.с. и проблема не е в самия резултат а в изопачаването му и лъжите които говорят. Първо, хранят го не само с готови футпринтове, но и готов плейсмънт, вкл. опроводени декъплинг кондензатори. Второ, пишат, че е тръгнло от първия път, но това което са произвели няма почти никакви прилики с това което ИИ е генерирал,освен плейсмънта който не е негово дело така или иначе. Трето лъжат в часовете, няма начин тъчъп на платката на ИИ-то да отнеме само 38 часа, единственият начин е да направим ънрут алл и да я рутнеш на чисто на ръка ....

Съб Дек 13, 2025 7:49 am
Профил
Аватар

Разбра се че ИИ не може да прави платки. Чудя се кога се очаква да се появи фурна с ИИ за по-качествено и неангажиращо приготвяне на коледното прасе (пуйка по ново му)?

Съб Дек 13, 2025 9:35 am
Профил

Хората от много години спряха да правят електроника. Всички правят пари. Колкото може повече и то веднага. Скопа е между 6 и 18 месеца. Лъжата стана 99% от бизнеса. Рутенето на платката е един много малък процент от създаване на дадено устройство. Дори да автоматизират плейсмънт и опроводяване има още 1000 неща като механичен, термален, електромагнитен и каквото се сетиш дизайн дето някой трябва да му го каже на ИИто. Но това е без значение. Важното е парите да се въртят.

Съб Дек 13, 2025 11:58 am
Профил

Не го знам този Нестеренко какъв е, но очевидно е авторитет в този бранш. Имал е късмета да го изведат от онзи "рай" като бебе, докато ние тънехме в протестите и мизерията, и цената на хлябът беше скочила за ден колкото за скъп велосипед, а доларът беше над 3000 лв. Изучил се е в нормален университет в "държава с неограничени възможности", направил е кариера, пари, връзки в бизнеса, а това е много мръсен бизнес в последните 30 години. Такъв, който създаде продукти като Мъск и Зукърбърг. Вероятно това момченце има своите качества и познания в тези технологии (или в някои от тях), но последното му изречение крещи в ушите ми (а те са много зле в момента заради тежък грип) - "това е шарлатанство!". Изключително непрофесионално изказване от човек с неговата тежест. Дали прави разлика между electrical engineer и инженер по електроника е друга тема, дали е хващал поялник е даже трета тема. Но е факт, че ако му се дават много милиони пари за тези му празни приказки и псхилогически трикове за пред инвеститорите, значи наистина е доста по-умен от мен.

Нед Дек 14, 2025 12:25 am
Профил

Абе нищо не им се дава, 40 млн са трохи, така че не са направили или рейзнали кой знае какво, имам тука двама клиента които нямат почти нищо и са с финансиране над 3 млн, та за нещо като тяхното 40 млн са си нищо, за Европа може да звучи много, но само за пример, трети клиент, с по принцип работеща идея но безумно скъпи продукт, без дори да има продукта вече има договор за 300+ млн ....и най-вероятно ще е пълен провал заради нераентабилността на продукта, в смисъл цена спрямо ефективност, но ще изхарчат поне едно 100-на млн докато го осъзнаят защото тръгват с голямата чанта, стотици инсталации едновременно. Та ...за тук дори и 200-300 млн са джобни пари, хорара ги инвестират с ясното съзнание че сигурно ще ги изгубят, и им дреме на ....

Нед Дек 14, 2025 1:48 am
Профил
Аватар

d_jelev написа:
Не го знам този Нестеренко какъв е, но очевидно е авторитет в този бранш. Вероятно това момченце има своите качества и познания в тези технологии. Дали прави разлика между electrical engineer и инженер по електроника е друга тема, дали е хващал поялник е даже трета тема.
От профилът на момченцето в LinkedIn:
Прикачени файлове:
Sergiy Nesterenko еxperience listed in LinkedIn.jpg
Sergiy Nesterenko еxperience listed in LinkedIn.jpg [ 50.66 KiB | Прегледано 1169 пъти ]
Не знам дали и колко се лъже и захаросва в LinkedIn, както и дали се фейкват мненията на хората, които го подкрепят в секцията Skils, където са листнати 25 позиции:
Прикачени файлове:
Sergiy Nesterenko skills listed in LinkedIn.jpg
Sergiy Nesterenko skills listed in LinkedIn.jpg [ 18.41 KiB | Прегледано 1169 пъти ]
Народът в тази професионална социална мрежа се подвизава със собствените си имена, образования, местоработи и прочие проверими данни, вместо с измислени псевдоними и аватари, примерно на черен котарак като мен. :) Може би идеята е да има откритост и да се повиши доверието в публикуваната информация.

Нед Дек 14, 2025 5:50 am
Профил

Ами по това което е линкедин не мож3 да се каже че нито има много опит, нито е някакъв експерт в платки, ии или нейде там, ама знае ли човек. Факт е обаче, че конкретният проект от новината е пълна боза, всеки който малко идея си има от нещата може да им дръпне файловете и да види резултатите, меко казано плачевни. Ако версията която са произвели беше дело на ИИ тогава вече се струваше да се замисли човек, далеч е от перфектно, но все пак мяза на нещо.

Нед Дек 14, 2025 6:29 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 166 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Следваща