Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Електронен товар за късо съединвние 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение Електронен товар за късо съединвние
Някой знае ли уред/производител на електронен товар(може и да не е електронен, ама да мога да натисна бастър копче и да прави късо), за да емулирам късо съединение. За 220волта променливо 30на ампера?

То и за постоянен ток ще ми трябва по-късно но засега за мрежово напрежение мибе кахъра.
Знам, че някои го правят със зареждане на банкинот суперкондензатори.. ама препочитам купен уред или ако ще го праевя да е от проверена схема(което е проблем да се намери)

За дежурните тролове да кажа, че наплюнчен пръст и голи кабели не ми върши работа въпреки, че е проверено от времето решение.
Трябва ми за проверка на защита, та ще е супер ако има и програмирана на dI/dt

Чет Ное 20, 2025 8:30 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Електронен товар за късо съединвние
Телена четка стърже по стоманена ринг. Четката се върти от двигател с регулатор.
Ще получиш едно или множество къси добре дефинирани във времето ;)

Чет Ное 20, 2025 10:44 pm
Профил
Аватар

Цитат:
За дежурните тролове да кажа...

Ицо ПРОДАЙ на чиляка едни секачки ( за около 30 ампера )
бастър секачка - късо гиби

Чет Ное 20, 2025 10:55 pm
Профил ICQ
Аватар

MYXATA написа:
...То и за постоянен ток ще ми трябва по-късно но засега за мрежово напрежение мибе кахъра...

Не знам доколко е общовалидно, но електронните товари за постоянен ток които съм виждал имат режим късо.
Допускам, че едва ли е пълен еквивалент на две дебели жици опрени една в друга. Вероятно контролират максималния ток/мощност през ключовете за да не станат на тел.

Пет Ное 21, 2025 12:19 am
Профил
Аватар

Е то това реално не е късо. Щото 30 ампера са си съвсем нормален товар. При 220 волта променливо това са си някакви 7-8 kW. Проблема може да се реши с достатъчен брой нагреватели. Даже може да се ползват такива за спирачки на мотори. В момента правим едни табла дето 30 ампера няма да стигнат да захранят електрониките на прекъсвачите (захранват се през токовте им трафове дето се ползват за защита)

Нед Ное 23, 2025 9:00 am
Профил ICQ
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
Ако натоварим един мотор умишлено за да се вдигне тока (примерно затворим крана на помпа да работи с/у налягане) ,
а в другия случай допрем двата дебели проводника които захранват мотора да дадат късо (без съпротивлението на намотките на мотора),
slew rate -а на покачване на тока май няма да е точно еднакъв. Нали на това разчитат комбинираните защити по ток и по късо - в единия
случай да грее биметална пластина за време, в другия токово реле да отдели контактите моментално. Може и да бъркам де, карам по спомени
и много ми се спи :) С две думи Муата май пита как да вдигне тока бързо и контролирано.

PS - Дали пък не беше на кривата на отделената мощност P ....

Нед Ное 23, 2025 9:47 am
Профил
Аватар

Новата мода са изцяло електронни защити - следят и тока и скоростта на покачване и могат да им се правят всякакъв вид настройки. Тия табла дето говоря за тях са почти изцяло с такива. Като бонус могат да се ползват и като електромер.

И само една корекция да ти направя :) - Когато спреш потока на вентилатор/помпа консумацията му пада - реално не върши никаква работа а само върти флуида в себе се. Малко е неинтуитивно ама реално се получава точно това ... Единствено ако е бутална помпа ще имаш натоварване.

Нед Ное 23, 2025 10:17 am
Профил ICQ
Аватар

Cekins написа:
...И само една корекция да ти направя :) - Когато спреш потока на вентилатор/помпа консумацията му пада - реално не върши никаква работа а само върти флуида в себе се. Малко е неинтуитивно ама реално се получава точно това ... Единствено ако е бутална помпа ще имаш натоварване.

Опитай тая фатка с пластинчата или зъбна хидравлична помпа, и сподели колко пъти е изключил предпазителя и преди токът да намалее? :D

Нед Ное 23, 2025 10:24 am
Профил
Аватар

Е той говори за центробежна помпа или вентилатор. Същото става и с прахосмукачките - затова като ги затапиш им се вдигат оборотите.

Вто Ное 25, 2025 6:49 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]