Отговори на тема  [ 57 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
ТУ София - MCU 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
sthx написа:
Проблемът е, че не малка част от студентите през последните години се записваха с две цели - да се спасят от казармата и да могат да работят в чужбина. А какво и как ще учат - не им е токлкова важно.

Е това е проблема, ама не са виновни студентите а универститета. Защото толерира такова поведение.
Ама за това решението не едно - край на безплатното обучение. Но това е друга тема.

Сря Окт 18, 2006 10:49 pm
Профил ICQ

Мнение 
Виновен е не университета, а държавата. Полуофициалната държавна политика беше и май все още е ,че грамотни хора в периферията на Европа не са нужни. Средства за оборудване не се отделят. Ако някоя фондация дари наколко компютъра в университета го съобщаваха по телевизията. Всеки от нас знае, че компютрите са хубаво нещо, но крайно недостатъчни за лабораторната база на един технически университет. Един министър ни успокояваше - какво като едиколко си процента нямат средно образование - в Дания са 22%. Взимат се най-лошите примери от западноевропейските страни и си ги поставяме за цел. Образователната политиката в България откакто ни сполетя демокрацията е национално предателство. Ако тази политика ни е подсказана от вън - толкова по-зле за послушанковците. Иамше един ректор, който обяснваше, че преподавателите са даскали, а не научни работници. Не се полагат никакви средства за проучвания , нови разработки, експерименти, лабораторни макети, ако щете. Какво повече да коментирам. Най-вероятно платките при Рачо са частпром. Ако някой рече да му пречи в това отношение сигурно ще си премести офиса другаде. И няма да е той, който ще загуби. Доколкото зная във варненския университет е имало чистка на такива като него. Това обяснява паяжините там.

Сря Окт 18, 2006 11:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Мда де, то на крива ракета космоса и крив.

Университетите мрънкат няма пари. Държавата мрънка - ами няма, толкоз са постъпленията. Ама платено обучение не щем, пак мрънакме недостъпно било. Универистетите викат - той бизнеса не ще да инвестира в образование. Бизнеса мрънка - ами те университетите подготвят калпави кадри и то в ненужни специалности - за чии да инвестираме. Преподавателите мрънкат - малки заплати. Студентите мрънкат - калпави преподаватели, нещат да учат нови неща.

Ами това - евтино и калпаво. Некой трябва да плаща. Ама никой не ще. Ами ако ще.

Сря Окт 18, 2006 11:49 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
sthx :supz: :supz: :supz:

Цецо: абе не си много прав
пример: холандия -> държавата до сума ХХХХ Евро (точно колко не знам) спонсорира студентите
С тези пари НАИСТИНА и РЕАЛНО може да си покриват разходите по жилище + ядене + такси (въпреки че с таксите имаше и още нещо , но не помня как точно стоеше въпроса за покриването им)
Та до тая сума плащат, ако работиш ти плащат сумата - това, което изкарваш. Т.е слагат ти лимит.
Повече от тази сума не може да получаваш.
Доколкото разбрах няма вариант да изкарваш на работа тази сума + малко и държавата да не ти плаща нищо, но ти изкарваш повече. Но не съм сигурен, защото говорехме много неща и за всичко по-малко ;-)

Целият градски транспорта им е безплатен, защото 22Е в едната посока от края на града до уни-то 8O

*от колежки, само че от холандия съм го чул /на морето се запознахме и държиме връзка :P /

Момичетата бяха две , едната учеше Педагогика , другата Криминология - психика на престъпника или нещо такова , но в този дух как мислят и защо правят така както правят престъпниците.

Та ето ти една убийствена система в държава с ненормален стандарт на живот.

Момичетата при всяка среща ми казваха:
неее неее неее не може това да е истина.
Тук ядем за 4Е , нещо което там ядем за 15Е
Тук не знам си кое струва Х Е , при нас, Х*5 , Х * 10 или Х * 20 Е примерно
то и аз паднах от тея сравнения :? 8O
Аз сега срам, не срам им казвам: "Еми ще имате повече за подараци" Усмивки и толкоз :-)
Естествено питаха как живеете, какво ще правите като влезете в ЕС с този стандарт.
Обяснявам им каквото знам за договора за първите 2г / или бяха 3, не 2/
и така нататък.

Та тъй колега :-) ;-) :supz:

Сря Окт 18, 2006 11:56 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо и по-добро решение трябва да има. Отсяват пьрвите две години тези на които не им е мястото там и осигуряват на индустрията качествени кадри. Малко, но качествени. Почнахме 80 човека, сега сме под 40, бройката сигурно още ще намаля.
А относно финансирането и образованието. Наука се прави с много пари, образование не. На студента му трябва химикал, лист и дебели книги. Дали ще работя на осцилоскоп за 20 или за 2 хиляди, принципьт е един и сьщ, добре де почти един и сьщ.
Не е нужно да е платено образованието за да е качествено. Качествено образование предполага качествен материал. В "свободния" в Бургас е платено и да не би да е нещо по-особено. Нека не се обиждат колегите вьв форума от този университет.

Чет Окт 19, 2006 12:14 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Нали се сещаш, че за да плаща държавата - трябва да го вземе от някой. Е от къде на къде някой друг ще плаща за твоето обучение и то при положение, че на теб не ти се бачка, защото половината работи били срамни. Опита е доказал, че колото повече държавата се меси където не и е работата и преразпределя пари - работите отиват все на зле 8) .

Чет Окт 19, 2006 12:14 am
Профил
Аватар

Мнение 
Държавата дава възможност на които иска да учи ? И това е лошо ? Димитър ти не си добре (просто го казвам направо , не е обида ;-) ). :-)
Имаше лимит на годините -> мисля 35 , ако си над 35 нямаш право на такава 'помощ'.

ТАка HCL:

по повод там където каза - какво съм ги мислел. Абе не ги мисля, ей така от време на време през 2-3 месеца се сещам , иначе хич не ми е болка ЧАК толкова, но все пак. ;-)

По повод парите си прав дотолкова доколкото (И ХОРА КАЖЕТЕ МИ НОВО НЕЩО ЛИ ВИ КАЗВАМ - АЗ ЛИЧНО НЕ СЕ РАДВАМ ХИЧ КАТО СИ ПОВТАРЯМЕ ЕДНО И СЪЩО - това не е викане бтв ;-) ).

- желанието е на първо място
- ако има пари/средства има предпоставки за по-добро/лесно обучение. ТОВА Е !
ПРЕДПОСТАВКИ и нищо повече.

Примерно: В ту в библиотеката ПС-тата от 10 -> 5 според мен вършат работа.
Елементарни javascript based решения товарят машината - то ясно , че и IE има пръст в тая работа или някоя друга гадинка , ама на.
После от 5-те ставащи машини само 3 ще имат интернет или няма да правят проблем. ;-)
Не че и често се случва в четалнята да има повече от 7-8 човека.
Най-често 4.
А такива списания има там - чуждестранни
Сигурно вече 5 пъти съм закъснявал за важни лекци , защото съм се зачитал.
ДАже помня имахме някаква умряла лекция вторите 45мин и вместо това , защото знаех че ще е така отидох в библиотеката ,четох за новите видове батерии , ака Li-iоn батерите и подобни. Четох за как се добива енергия от слънцето , кои цветове най-вече и прочие + още куп неща.
ПОсле като отидох на важната лекция се чувствах изморен.
От тогава реших , че така не трябва да правя, просто защото после се прецаквам за лекциите. :) 8) :idea:

Чет Окт 19, 2006 12:22 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
the_real_maniac написа:
Димитър ти не си добре (просто го казвам направо , не е обида ;-) ). :-)

Сигурно си прав 8) . но, когато дойде време да работиш това, за което учиш в момента и видиш как държавата ти съдира 10 кожи от гърба за да дава пари на разни дето ги мързи в червата, на цигани помощи дето не си плащат тока, да си купуват мерцедеси и бмв-та да се возят и в същото време никаква работа да не вършат, да ги налива в някакво задравеопазване дето никакво го няма и т.н. и т.н. И лека полека ще стигнеш и ти на моите размисли, особенно ако имаш щастието да бачкаш доста и да вадиш хубави пари - т.е. държавата да ти взема повече от колкото на другите и в същото време да получаваш едно голямо нищо насреща. Ей тогава пак ще си поговорим кой е добре и кой е зле 8) . Щото когато мама и тате плащат за учението е едно - когато ти се напъваш е съвсем друго и тогава почват да ти стават ясни някой истини за живота и няма да ти е толкова лесно да казваш на хората дето одавна са минали по твоя път, че не са добре :) .

Чет Окт 19, 2006 12:29 am
Профил
Аватар

Мнение 
Еми прав си , не знам дали тук съм го казвал ,ама и това не е новост.

Едно е да разбираш / разбереш , съвсем друго е да го усетиш / усещаш :-) ;-) :supz:

Чет Окт 19, 2006 12:37 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Maniac, не си прав. Държавата не трябва да осигурява образование за всеки (за висше говорим). Никоя държава няма ползва от тълпи некадърни хора с дипломи в ръцете.

Когато казвам платено обучение - аз си представям следното - отличниците учат за сметка на унверситета. Останалите плащат яко като попове. Така умните но бедни деца - имат своя шанс.
А останалите ако плащат по 5000 на година например - много ще се замислят дали да си пилеят времето в университета. Освен това ще им се налага и да работят за да покриват разходите. И ще стават хора.

Аз лично предпочитам мойте деца да учат при такива условия. Или ще стваме хора... или ще метем дворовете.

А сега какво е. Държавата ми сваля кожата от гърба, за да могат университетите да приемат всяка година все повече мамини синчета (при все че прирараста ни е отрицателен) и накрая - те ти го резултата - калпаво и много. Дипломата не струва и хдартията върху която е напечатана. И магаре да вкараш в университета и то поне 4ка ще избута. Като знам около мен какви хора познавам с икономическо образование.... майко мила. Да не говорим с какви доктори съм се сблъсквал.

Има два вида качествено образование на запад - европейски тип и англосаксонски тип. Вторите са ясни - по щатите и Англия - примери много. Знаете какво е да покажеш диплома от Кембридж например. Човека знае - тоя хем е набутал кинти, хем е учил. Значи шанса да е сериозен е голям.
Има и безплатно добро образование - Германия, Франция... и др. Но то е безплатно само за студените, целия народ бачка за да го осигури. Аз мисля че това не е добър подход - накрая винаги консуматорите стават повече от пройзводителите и се стига до нашия ефект. Затова и Германци и Французи в момента се чудят как да вдигнат таксите във университетите ,без да предизвикат вълна от протести.

Втория вариант е много по приемлив - които иска да учи - да се мъчи за да го постигне. Няма нужда останалите да се мъчат заради него, както се получава при първия вариант. Фактите показват кой модел на образование дава по добри резултати.

Висшето образование трябва да се доведе до ниво на инвестиция в бъдещето. Т.е. набутваш яко пари и усилия сега, за да ти се върнат после многократно.

И пак ви казвам - държава с повече от 20% вишисти отива на зле.

Много началник, малко работник.

Чет Окт 19, 2006 10:10 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо - как се става отличник а ?Със връзки -а ако нямаш връзки с МНОООГО четене ( само трябва да четеш и да не помисляш за работа).Да говорим направо-в университета всички са навързани кат свински черва - кой на кой е човек и така ан татък.Ако се направи само отличниците да учат безплатно - познай кои ще са отличниците :wink:
Истината е че шуробаджанащината е навсякъдеС това не можеш да се пребориш.Виждал съм (вечерта ) преди приемен изпит във вуз хора,които имаха задачите които на другия ден щяха да се "изтеглят случайно" на изпита.Ха познай тези хора влязоха ли.Трябва да има и цедка и гонка - студента да учи и да го изпитват всеки час-иначе не става.Трябва и да работи - и на лабораторни и на семинарни и самостоятелно ( да го зачислят в някой лаб.,а ако не става за нищо - ще мете пода в лаба барем намери истината).Аз така почнах в лаба дето бях (както и всички преди мен) - първо ти се връчва метлаат ,лопатата и парцала.Докато стигнеш до осцилископа-има време.И Фарадей е мил епруветки (това ме успокояваше :wink: )
Най големия проблем е отсяването на тъпите и некадърните трябва да има подбор,но докато има шуробаджанащина - е сложно,уви :cry:

@sthx,във Варна не само имаше чистка,но и продължава :cry: Жалко че махнаха толкова кадърни преподаватели и специалисти в областта си

Чет Окт 19, 2006 3:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Шуробаджанащината вирее там където има безтопанственост и държавно управление + държавни субсидии.

Ако университета се издържа от парите на студентите, тогава нещата ще влязат в пазарните принципи (покупко /продажба на образование) - университета ще гледа да предлага добро образование, за да има достатъчно студенти, които да плащат добри пари, с които университета да си купи добри преподаватели. И тези преподаватели които не са добри (шуробаджанаците, както и некадърните), ще бъдат отсвирени по бързата процедура, защото свалят реноменто на университета, т.е свалят постъпленията в бюджета му.

Можеш да го сравниш с един добър и скъп ресторант (колкото и да ви звучи вулгарно).

Винаги когато имаш държавна намеса, държавна субсидия, ще имаш чиновници и шуробаджанаци. разберете го - корупция има там където има държавно. Вътре в частните фирми корупция няма или ако има тя бързо се ликвидира ако собственика си държи на интереса. Просто е.

Далеч съм от мисълта , че може някога Бг да има университети от англосаксонски тип. Българина винаги е предпочитал лесното, евтиното - пък макар и калпавото. Тъй че просто си разсъждавам.

А това дали може да се работи и да се учи добре - може. Примери много. Въпрос на желание. Е и на умствени възможности, ама нали това се опитваме да докажем, че висшето не е за магарета.

Чет Окт 19, 2006 6:24 pm
Профил ICQ

Мнение 
Не е толкова просто. Ако ще се създава нов частен университет - да. Въпросът е някой да изсипе еднократно парите ,да намери свестни преподаватели и да организира нещата по правилния начин. Със сегашните школа, обаче проблемът вече е много сериозен. Проблемът е не само финансов, но и органиозационен и кадрови. Не че там са останали само лелки де са си наизустили уроците, стари номенклатури владеещи до съвършенство административните похвати (и почти нищо друго) и вече апатични към образованието кадърни колеги. Не са останали само те, но те са повечето. И ако сега им кажат - вече образованието е платено, имате пълна самостоятелност, познай какво ще стане - едно доходонодно АД, като акционерите ще се не тези, които трябва. В дир-а четох наскоро за свищовския университет. Занимателно четиво. Ако стане образованието частно нещата ще се оправят, но след 20 години. Ами до тогава?

Чет Окт 19, 2006 9:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами дай тогава да си седим тука и да викаме - "няма как да стане". Българи сме все пак, де, това ни е присъщо. Писимизма е национална черта, наред с нежеланието за промяна.

А "хората" действат точно обратно на тоя принцип - не може да неможе - просто трябва да се почне отнякъде.

Чет Окт 19, 2006 10:53 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
за да сме на ясно от началото аз уча в свободния в Бургас
трябва да ви кажа че бъдащето е на платеното висше образувание
Държавните университети се саморазрушават от тоталната липса на финансиране както от страна на държавата така и от това че не развиват собствена дейност а също и от незаинтерисоваността на бизнеса.
Ами как да не се развива корупцията там след като преподавателите работят за мизерни заплати. То си е подигравка професир или доктор да не може да си позволи елементарни нужди. Подигравка е тези хора да вземат по ниски заплати от някакви прислужнички(камериерки) в някои хотел след като са посвитили живота си на образуванието. Как да не приемат пари.
В университета в които уча идват приподаватели от държавни вузове и трябва да ви кажа че има голяма разлика в начина по които преподават и не само а и в начина по който мислят.
На въпроса за качественото образование трябва да си призная че университета в който уча не се слави с многодобрта подготовка на студентите си не защото не е на нивото на преподаване на софииските вузове а защото образуванието тук е платено и идват хора които имат добри финансови възможности.
Повечето от тях са тук само за дипломата за висше образувание , но има и такива кото учат стабилно.
За пример в специалността в която съм аз от 200 човека в първи курс сега в трети сме само 40.
Прави се една добра отсявка на потока от студенти и на някакъв етап остават тези които искат да научат нещо.
Почти всичките от тези 40 студенти си скъсваме задниците от бачкане лятото и зимата за да си изкараме парите за таксите.
Университета потдържа връзки с много фирми които дават стипендии на студенти, засега само при управленските науки но при нас инжинерните и информатичните поне се осигуряват средства за разлчни проекти по които рабтят преподаватели и студаени.Тези пари идват не само от университета а по голямата част са от външно финансиране. Сега даже се прави проект за робот със "собствен интелект" средствата са осигурени и до два месеца трябва да е готова механичната част и след това ще почват с опитите да го подкарат. Когато колеги на преподавателите ми от София разбраха бяха по въодушевени и от нас. Защо? Най вероятно защото те само си мечтаят да работят върхо такива проекти.
Трябва да ви кажа че по един от предметите имаме тотална забрана да учим от издания или от каквито и да е материали на софииският университет от части забрана за варненският ТУ. Всучките материали са на чужди автори.

Пет Окт 20, 2006 12:59 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 57 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща