Отговори на тема  [ 2478 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125 ... 166  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: EV
itso.t написа:
Ами честито. Купи ли си ушанка и ръкавици?

:D
Ицо не го бъзикай де .... нали разяснихме че при Груби ако че е в Швеция не ес упер судено и по верочтно няма да му трябват тия принадлежности.

Съб Окт 18, 2025 2:22 am
Профил
Аватар

Къф базик? Груби писа, че има отопление за батерията, не за шофьора. :wink:

Съб Окт 18, 2025 9:33 am
Профил
Аватар

Добре, днес съм по-ларж: По една ушанка и чифт ръкавици за Груби и батерията! :D

miro_atc написа:
Доколкото знам не е сменял класовете, поне не драстично.

Аз нямам набюдения над Киа, но предполагам си е близка до коната. Не са последния писък на модата и техниката, но нямат или поне аз не знам да имат някакви компромиси. Пожелавам му следващата да е с новите джамове, с пълна шумоизолация и т.н., но нека първо да покара тая ;-)

Имах предвид спрямо класа на предишния му автомобил?

А какви нови джамци са изобретили за електричките?

Съб Окт 18, 2025 9:43 am
Профил
Аватар

Тестовата постановка е готова, днес сутринта е минус 2 и има добър слой лед/скреж.
След малко тръгвам по островите и ще видим как ще е. Има си всякакви отопления колата, не я мислете, нито пък мен.

Съб Окт 18, 2025 10:04 am
Профил
Аватар

И умната с лосовете, че това не е Волво. :lol:

Съб Окт 18, 2025 10:13 am
Профил
Аватар

Проблемът никога не е бил в липсата на отопление, а в липсата на енергиен източник.
Като напалиш камината на 6, и спиртомерът показващ оставащия пробег казва: "виждам в бъдещето - ще буташ електромобил". :D

Всъщност това не е новина и е описано в началото на темата...

Редакция:
Комшия до офиса има някаква EV плюнка. Демек, по-малко от Смарт. Преди около месец се видяхме и разправя: трябва ми твоята помощ, искам да монтирам на EV допълнителна печка. Не обърнах внимание дали беше на бензин или дизел...

А'ре на екологията. Оле, оле, оле. :D

Съб Окт 18, 2025 10:16 am
Профил
Аватар

отдавна има скиорско оборудване за маломерни/малокръвни дами с подгреватели - обувки, ръкавички и т.н. - надяваш един пояс с батерии и ти е топличко.
даже някаква каска, облепена с гъвкави солари рекламираха.

чудя се как още не са почнали да правят и каруците със соларен покрив.
свършва ти тока, спираш и чакаш. след няколко дена се придвижваш до контакта или до следващото паркиралище.
в багажника - аптечка, пожарогасител и ... палатка.

ако продължаваме в зелената посока, неминуемо ще стигнем и до ветроходните автомобили.
на курсовете за книжка (капитанска?) ще се учат и такелажни възли.
тримачтов ТИР :roll:

йо-хо-хо и вятър в платната

Съб Окт 18, 2025 11:00 am
Профил
Аватар

Ако не ви е известно, някои от големите танкери имат и платна ;)
Всичко което намалява разхода е рязрешено. Ако намерят начин да впрегнат рибите, и това ще стане.

По-същата причина камионите нямат вече огледала, а рога с камери. Както и обтекателя над кабината.
Важното е счетитата да отчитат икономии и растеж.

Последна промяна Grubi на Съб Окт 18, 2025 12:03 pm, променена общо 1 път

Съб Окт 18, 2025 11:50 am
Профил
Аватар

Grubi написа:
Всичко което намалява разхода е рязрешено.

Кучешки впряг едва ли ще дръпне електричката, 8O но четири лоса в две двойки - една отпред и една отзад, би трябвало да се справят... :idea:

Съб Окт 18, 2025 12:00 pm
Профил
Аватар

Смесен впряг - от първих ред котки и втори ред кучета ще е доста ефективен. Почти като перпетум... :lol:

Съб Окт 18, 2025 12:42 pm
Профил
Аватар

Мдаа, и такова ме е дърпало над Полярният кръг. Отправната точка се казва Кируна-ваара. Най-важното е да изкараш кучетата да се изпикаят, преди да ги впрегнеш.

Съб Окт 18, 2025 12:56 pm
Профил

аз все си мислех че важното е да не ги изтървеш :)

Съб Окт 18, 2025 3:25 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
аз все си мислех че важното е да не ги изтървеш :)

Няма шанс да избягат, държат се близко до всичко що е топло.

Така - зареждачката DEFA /eMove / Mode 2 засега ми върши работа.
При минимален ток на зареждане консумира към 1.6kW, което е много малко - но е добре, докато инсталирам трифазната кутия.

Съб Окт 18, 2025 3:38 pm
Профил

Ми това зарядно не е практично. Ти май беше споменавал за ситуацията с тока при вас, имате ли тарифи нямате ли... Не помня вече, но така или иначе 9 ампера е несериозно. Ако трябва да заредиш за 100км трябва да чакаш 10 часа.
Както и да е, първото нещо което те съветвам е да си поръчаш от алито електромери ли бяха, бушони ли бяха ще излъжа. По-скоро електромер на Tuya, щото изключването май е чисто софтуерно. Важно е да мери утечка, дано не ти се налага да разбираш защо е нужно. Иначе май бяха до 60А, има ги еднофазни, трифазни с екран и без екран. Точковата защита е през 1А, дефектнотоковата през 1мА или нещо от сорта.
Защитите не са толкова важни, колкото wifi-а да може дистанционно да спираш и пускаш зарядното. Това се налага защото станциите понякога забиват. При мен заради лошия нет го правят сравнително често. Не се усещат да реконектнат, та затова се налага да ги ресетвам по грубия начин. Но не е само моята, май повечето си забиват тъй че умен електромер или бушон са силно препоръчителни.
Това може да го ползваш първоначално и за пускане и спиране на заряда. Както и за график. Поне спирането ще стане. Виж пускането с това зарядно май няма да стане щото колата ще заспи. Ако искаш да кажем в полунощ да почне да зарежда ще трябва да вдигнеш бушона и да събудиш колата през телефона. Тъпичко е малко, но надявам се че ще вземеш нормална станция и бушонът ще ти е само за ресет...
Бтв твоето зарядно е 9А макс, повечето станции са 9-32А демек минимумът им е 9. При твоята батерия ако искаш да я заредиш за една вечер си трябват 7kw. Ако не го позволява инсталацията е ясно, но ако го позволява не се замисляй!

Съб Окт 18, 2025 5:03 pm
Профил
Аватар

На работа е най-добре - в зависимост дали сме две или една кола "на кола" е между 5.5-11kW, при работен дем от 8-10 часа и 50км в посока. Поне докато инаталирам каквото трябва. Дистанционни и т.н. - засега не, июа някакъв Киа ап. Можеш да ограничаваш тоталния AC/DC заряд - 80, 90, 100%, както и максималния ток на заряд 60,90, 100%.Можеш да храниш и външни консуматори с колата.

Съб Окт 18, 2025 6:13 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2478 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125 ... 166  Следваща