|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 4:36 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5681 Местоположение: София
|
 Re: EV
Излиза, че купувайки електричка плащаш като за кола с ДВГ + разходите по нея за бъдещ период, но авансово. При това се кефиш колко ти е евтино "горивото". Тази "гениална" логика не я разбирам. 
|
| Сря Окт 08, 2025 1:02 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30851 Местоположение: София
|
Да това е факт, отделно плащаш и да си сложиш зарядно, тук е между $1000 и $3000 ако не се налага да ти преправят таблото, ако и то трябва да се преправя става доста неприятно. Според мен има доста повече смисъл за служебни автомобили, куриери, пощаджии и всякакви други които се движат по известен маршрут и всяка вечер се прибират в депото. За личен просто трябва да имаш куп условия и малко или много да го мислиш. И другото, вече и в БГ масово има по две коли в домакинство, тук в САЩ са общо взето колкото са хората. Ако имаш деца над 16 почти сигурно и те имат кола, нормално е да има 3-4 коли в домакинство. Вярно е тия на децата не въртят много км.но все така и те искат папо, та идва момента кой ще зарежда пръв, или пък си правиш мини зарядна станция ... Хибрида в тоя случай е доста по-удачен, а между другото тая Тойота в която се возих не беше малка, не и видях модела но сега като гледам какво имат ще да е било Camry, това като размер да кажем е сходно с пасат, акорд, алтима ...като цяло голям седан, определено по-голям от повечето електрички.
|
| Сря Окт 08, 2025 2:14 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Може и така да излезе. Спор няма. Има много скъпи електрички... Аз обаче съм беден и не мога да си позволя такива глезотии. Не съм купувал нова кола. Другата подробност е, че ЕВ-тата се обезценяват една идея по-бързо. Някои държат цена, както беше споменавано преди, но като цяло им пада цената. Особено модели при които има сериозен недостатък, какъвто и аз си избрах. Зойчетата до последната модификация нямат ДЦ зареждане. Това днешно време се приема за голям недостатък и си е такъв ако колата се ползва за дълъг път. Аз прецених, че това не ме бърка и цената която платих беше доста по-добра от ДВГ на тия години и километри. Така че авансово нищо не съм се набутвал засега. Казвам засега защото както много пъти съм обяснявал, рискът при електричките на старо е повреда в двигателя или батерията. Тогава всички икономии и от гориво и от обслужване и т.н. не могат да избият ремонта. Надявам се да не изтеглил къса клечка, но не се притеснявам защото тук имаме достатъчно донорчета.
|
| Сря Окт 08, 2025 7:44 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Наличието на донори е леко притеснително Аз нямам мераци да експерементирам, не че това ме спира, просто не е моето. Иначе официално и аз съм собственик на хибрид, камиончето в мексико е хибрид, не знам дали има някава разлика, не съм се и опитвал да намеря. гледам прави около 9/100. Сега ако се замисля навремето имах Ровър с подобен обем на двигателя, ами харчеше доста повечко а не е по-тежък, но може би се караше по-агресивно, тука в мексико половината време съм в задръстване  Сега ако се змаисля и сравня със старото, май по-рядко зареждам, но старото беше 2.4 или 2.7 не помня вече, някакъв много дърт двигател който само в мексико и в третия свят го продават, та не знам дали е добро сравнение.
|
| Сря Окт 08, 2025 11:18 pm |
|
 |
|
nixx
Ранг: Новодошъл
|
Камиончето не беше ли 6.2 или 6.8, как така 9/100? Те тия "камиончета" в днешно време са ебаси резачките - гледах новия RAM RHO: 3 литра редови шестак (туин-турбо), 540 hp (SAE), 521 lb-ft (706 Nm), 0-60 in 4.6s. Не са много нормалните BMW-та дето ще му се опънат.
|
| Сря Окт 08, 2025 11:46 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Аааа не, това е мексиканското камионче, то е само 2.7 или нещо такова. Това в САЩ е 6.6 и дори не знам колко харчи, аз по принцип не гледам разхода, на тоя хибрид оня ден го видях защото е на дисплея с големи цифри, а то таблото му е централно. На мйто камионче го помня щото един познат го кара и ми обесняваше как ми бил смъкнал разхода на 8 като го карал той .... даже не знам какво е направил но всеки път тръгва на Есо, трябва да ровя да видя от де се оправя да си го върна на спорт. Тия малки двигатели са трагедия, масово ги проадават извън САЩ. Toyota пък навсякъде взеха да ги бутат тия боклуци. Мойто е всъщност 2.8 дизел 150 kW / 500 Nm, това е 4 цилиндъра. Вече тахоми със 6-так няма май извън САЩ то и там не знам дали има от 2025-та, мотор 2.4 като на дъртия ми камион 243 kW / 630 nm извратена работа, това я изкара 100к я не. А иначе шевито ми е бензин 290 kw / 629 nm, гори каквото му сипеш, храня го с най-евтиното с един резервоар мога да отида и да се върна до Чикаго, това ми е разхода 
|
| Чет Окт 09, 2025 12:56 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5681 Местоположение: София
|
Не се обезценяват електричките, Миро, а просто Пазара връща надутата цена на мястото ѝ. 
|
| Чет Окт 09, 2025 5:10 pm |
|
 |
|
ToHu
|
За електричките не знам, ама акциите на производителите им вървят нагоре, ясно е че в изкуствен балон но ....много хора направиха бая пари, нещо като биткойна.
|
| Чет Окт 09, 2025 6:10 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12902 Местоположение: София
|
Днес докато се задръствах, повисях зад една Тесла. Замислих се, че май не съм виждал EV комби. Не SUV, а класически автомобил, комби. Всъщност големите производители произвеждат ли такива джаджи?
|
| Чет Окт 09, 2025 6:51 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами то в днешно време как различаваш комби от СУВ, според мен тесла нямат SUV-та а комбита, поне по размер са далеч. То гледам Тойота някаква и не мога да разбера за какво минава ...
|
| Чет Окт 09, 2025 6:57 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Например поглеждаш Койта Авенсис комби или Фолксваген Пасат / Голф комби и приемаш това за комби. Ако е осезаемо по-високо и/или със свлечена (заоблена) задница наподобяваща хечбек - не е комби. Та, Тесла нямат комби, или поне досега не съм виждал.
|
| Чет Окт 09, 2025 7:14 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Мда, по тая логика ми казаха че и баба алфа не била комби, ама те затова и бяха измислили класификация sport wagon  Да няма, ок хечбек са теслите, в хамериканско баш комби почти няма, крайслер имаха комби версия на С300, честно акзано дори не се сещам друго дса съм виждал, май субаро имаха нещо по темата, но този тип коли не са модерни, съответно и електрички май няма. Мини ванове има, но не знам дали има не китайски.
|
| Чет Окт 09, 2025 7:45 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12154 Местоположение: Гьотеборг
|
От днес официално и практически съм вече в EV клуба - поне за следващите 18 месеца. Дори заредих за левче на служебния паркинг 
|
| Пет Окт 17, 2025 12:16 am |
|
 |
|
HCL
|
Честито и безаварийно.
|
| Пет Окт 17, 2025 12:54 am |
|
 |
|
itso.t
|
Ами честито. Купи ли си ушанка и ръкавици?
|
| Пет Окт 17, 2025 7:28 am |
|
|