|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 1:02 pm
Синхронен изправител на модул / чип
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
 Синхронен изправител на модул / чип
Абе май няма таквоз нещо ама .. някой дали е виждал, синхронен с MOSFET-и но и контрола да е вътре. Чипове за контрол много, ама трябва да слагам мосфети, чудя се няма ли нещо като диодните бриджове на плочка, но с мосфети, 600 V / 20 A ... или нейде там ...
|
| Вто Окт 07, 2025 4:56 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
 Re: Синхронен изправител на модул / чип
Мълвата твърди, че имало "диоди" (с два извода) в които нямало диод, а мосфет и управлението му. Не били работели за мрежови приложения (50 Hz), а само за импулсни захранвания.
|
| Вто Окт 07, 2025 8:36 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
реално са 2 кристала и един кондер. единия е ясен - подходящ N-канален транзистор. втория кристал, предполагам, е някакво под-центово процесорче, защото партномерата са с огромен избор за топологията - прави, обратни, резонансни, перпендикулярни и т.н. преобразователи. вероятно имат някакво компараторче, ОУ и останалото е въпрос на сметки. не съм попадал на нискочестотни в единен корпус. да обърна внимание, че не през цялото време е 'идеален'. на някакво време, транзистора пропуска 'един такт', колкото да зареди кондензатора на повдигачката през боди диода. може да се окаже важно за някои приложения, очакващи тишина.
|
| Вто Окт 07, 2025 9:13 am |
|
 |
|
d_jelev
|
Товеа изглежда интересно, ама като гледам, само кит можеш да си набавиш, засега. https://www.mouser.ch/new/kinetic-techn ... xKKfX0PfHH
|
| Вто Окт 07, 2025 1:31 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Мдааа Абе не че греца ми пречи, ама много грее пущината. То най-голямата тъпотия е че това до него си има 1500 W турбина, и не е като да няма въздушен поток вътре, но поради ограниченото място около турбината е така разположено че почти не се обтича ....инач му стига да е вертикален с малко ребро. Аз питам профилактично, не че няма алтернативи, а и го тествах с неоригиналния радиатор защото не беше дошъл още, но това с който тествах е с доста по ниско C/W въпреки че е правен за принудително охлаждане, и ми бе би не беше много ефективен.
|
| Вто Окт 07, 2025 4:20 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Мдааа Абе не че греца ми пречи, ама много грее пущината. То най-голямата тъпотия е че това до него си има 1500 W турбина, и не е като да няма въздушен поток вътре, но поради ограниченото място около турбината е така разположено че почти не се обтича ....инач му стига да е вертикален с малко ребро. Аз питам профилактично, не че няма алтернативи, а и го тествах с неоригиналния радиатор защото не беше дошъл още, но това с който тествах е с доста по ниско C/W въпреки че е правен за принудително охлаждане, и може би не беше много ефективен.
|
| Вто Окт 07, 2025 4:20 pm |
|
 |
|
ig_ivanov
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Съб Май 21, 2016 9:47 pm Мнения: 582 Местоположение: Бургас
|
Я виж такова дали ще ти свърши работа. За ниско напрежение е, ама поне контролера се вижда.
|
| Сря Окт 08, 2025 10:20 am |
|
 |
|
ToHu
|
Мда, нещо такова но за повечко ток и на поне 400 В. Но с китаец не ми се рискува. То мога да направя такъв ама ....ако ще е така по добре да го сложа на платката.
|
| Сря Окт 08, 2025 1:56 pm |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1626 Местоположение: София
|
За тези напрежения и токове интегрално решение на знам. Дори с контролер и дискретни транзистори, изборът далеч не е голям. А и се очертава доста хардуер - 4 мосфета, контролери и плаващи изолирани захранвания. За да има файда при 20А, транзисторите трябва да са с Rdson < 10 mOhm, което значи доста висока цена. Например, този контролер може да свърши работа: https://www.diodes.com/datasheet/downlo ... 3114N7.pdf
|
| Сря Окт 08, 2025 3:24 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами скоро гледах контролери и не искат и много части, трябва да погледна, но транзисторитр ще заемат доста място и май няма особен смисъл от упражнението. Средния ток е 8 А, но има пикове. Май ще си остана с греца ако трябва ще му подобрявам охлаждането.
|
| Сря Окт 08, 2025 4:19 pm |
|
 |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 434 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
Не може ли да се намали малко стойността на филтриращия кондензатор след диодите,за да намалиш и тея токови пикове през самите диоди.
|
| Сря Окт 08, 2025 9:35 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами сигурно може, ще го пробвам и това. В момента имам два по 220 uF
|
| Сря Окт 08, 2025 11:12 pm |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1626 Местоположение: София
|
То по пътя на тази логика ще стигнеш и до PFC  . Ако си останеш с греца, той не се плаши от пикове. Може да сложиш два греца в паралел. Добре е да са от един batch (не се сещам в момента как да го преведа). Задължително на общ радиатор. Но печалбата е малка - 10-20% от към греене. П.С. Сетих се за един трик, който съм използвал, но бях забравил - може да се запарелят диодите в самия мост, за които се предполага, че са близки, понеже са на един кристал и термично са свързани супер добре.
|
| Чет Окт 09, 2025 10:11 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Това с запарареляването на диодите в греца е хитра идея.
|
| Чет Окт 09, 2025 12:18 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Помня тази "хитрина". Бях я видял в StackExchange или някой подобен форум. Но не препоръчвам да се прави в изделия. За хоби - ок. Ясно е, че ще са на един кристал, с близки параметри, но са си все пак неконтролирани полупроводници. Колкото и да са близки, все единия диод ще надделява, малко или много, идеално еднакви няма. Щом не можеш или не трябва да контролираш тока през тях по някакъв начин, винаги има риск. Ако търсиш надеждност, а ти това търсиш, не си прави експерименти (не знам дали има нещо общо с медицинския ти проект, вероятно е друг с оглед на дискусията). Селектирай подходящ грец, ако не намериш модул с мосфети, какъвто търсиш. Щом не става с дискретки, което е най-доброто решение откъм контрол от твоя страна като дизайнер. Ако не е проблем толкова интеграцията, все ще намериш диоден изправител спрямо заданието. Защото ако трябва да слагаш два греца, мястото пак отива, колкото за по-мощен изправител. Говоря малко наизуст, защото не знам колко място имаш, какви са условията, колко ти пече греца при очаквана максимална околна около него (не навън).
|
| Чет Окт 09, 2025 12:40 pm |
|
|