Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 205 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Следваща
Така не се прави! 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Отговори с цитат
Мнение Re: Така не се прави!
Вие от Англиско- я малко инфо-като се каже 1Гб –преполагам това е макс скороста и може ли да погледнете в дребните букви на договора... щото аз поне тука в америка не съм видял договор дето да пише че МАКС скороста е ГАРАНТИРАНА...даже съм говорил и с сис админи в някои от фирмите та даже и там в договорите пише че скороста няма да падне под еиколко си а не че винаги ще на макс.
Тука дето съм аз пише че ако повече от 20% от времето скороста не тая дето съм платил мога да се откажа без неустоика ама тва е локум отвсякъде щото ще е моите доказателства стрещу думата на проваидера а и аз съм в жилищен комплекс и си е монопол- по идея има едни дето продават 5Г модеми ама та е ала – бала също.

Тони –в едно семеиство 2 родители и 2 тинеджъри –ако пуснат 2 ма Тв и децат жулят игри и 500Мб умират ....то според мен не е и 500 ама поне е в околията.

Нед Окт 05, 2025 2:52 am
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
ТВ-то според мен е отделно, струва ми се че и за Амазон прайм и д-р. подобни трафика се рутира отделно и минава през други мрежи. Защо мисля така, защото съм забелязал че Амазон прайм върви дори и да ми е много зле връзката. Предполагам имат нещо като пиърсинга едно време у нас.
Иначе гарантирана скорост и а и в САЩ и навсякъде, ама цената няма да ти хареса, а и не всички части на градовете могат да ти я доставят.

Нед Окт 05, 2025 6:08 am
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
ToHu написа:
Какви са тия гигабити дето ги говорите и за какво ги използвате не знам...

И аз се позачудих. С 50 - 100 мегабита човек спокойно може да си свърши работа.
Е, може би за отдалечен достъп и обмен на голям обем данни може и да е необходимо...

Bai Ui написа:
...То хубаво оптика до къщата ти. ама от там нататък оптиката се преработва пак в кабел, който със зор достига 1 гигабит, CAT6 стандарта гарантира само 500MHz на осукана двойка...

Зависимостта между честотната лента на кабела и скоростта на мрежата не е явна и директна.
Като пример, за да не се излагаш повече - 10 гигабита по бакър работят безгрижно с CAT6 кабел.

Нед Окт 05, 2025 9:38 am
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Бакъра какъвто и да е, едва ли ще се състои каже препятствието за бърз нет. Струва ми се че има много други ограничения и дори 1 Гб интернет ми се струва невъзможно, особенно за държави като UK. Висока скорост в някакъв локален сегмент евентуално да, но реално такава скорост от топка А в Англия до точка Б в България или САЩ ми се струва доста далеч от реалността, но може пък и да греша.
Това което доставчиците рекламират е скоростта на мрежата, което е нещо съвсем различно. Когато данните са келирани или налични локално евентуално може да се доближиш до тази скорост.

Нед Окт 05, 2025 11:15 am
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
itso.t написа:
Като пример, за да не се излагаш повече - 10 гигабита по бакър работят безгрижно с CAT6 кабел.

То и 100 гигабита сигурно ще тръгнат по 10 сантиментра неусукана двойка, ама тръгни да изграждаш мрежа и ще видиш реалните ограничения на нещата, които са на пазара в момента. Едно е да да си предаваш важност с нещата, които си прочел в Уикипедия, друго е да си се занимавал професионално, и понеже знам че ме следиш с лупата какво и къде съм написал ще знаеш че съм разработвал рутери и то не какви да е а за свързване на две отделни мрежи, вървящи на два отделни протокола - SDH и Ethernet.

Нед Окт 05, 2025 12:14 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Ами ако говорим за 10gb върви по Cat.6 ако кабела е читав може и на 300 ft да мине. Имам мрежи с кабел 6-та които се сертифицират за 10 Gb.

Нед Окт 05, 2025 2:14 pm
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Bai Ui написа:
То и 100 гигабита сигурно ще тръгнат по 10 сантиментра неусукана двойка, ама тръгни да изграждаш мрежа и ще видиш реалните ограничения на нещата, които са на пазара в момента. Едно е да да си предаваш важност с нещата, които си прочел в Уикипедия, друго е да си се занимавал професионално, и понеже знам че ме следиш с лупата какво и къде съм написал ще знаеш че съм разработвал рутери и то не какви да е а за свързване на две отделни мрежи, вървящи на два отделни протокола - SDH и Ethernet.

Понеже си упорит в желанието си да се изложиш, обясни защо според теб по UTP кабел с бендуит 500MHz не може да мине гигабит етернет?
Да подскажа: Ако "не видиш въпроса", забравиш да му отговориш или ме пратиш да чета в Гугъл, това също би бил доста еднозначен отговор. :D
Та?

Нед Окт 05, 2025 2:26 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Кабелите ми са Cat6a, специално се охарчих за тях и окабеляването им, както и за рутера и другите техники след кабела на доставчика (надявам се някой ден да стига до оптика, в момента не съм). Най-дългият ми е под 20 метра и определено ми дава скорост над 1Gbps. Тествал съм го многократно в началото, ама вече си ползвам през аксес поинтовете, обикновено не падам под 400Mbps, като имам и много други накачулени устройства, а двата ТВ също са през радио вързани.
В Швейцария големите провайдъри като Sunrise, Swisscom, Salt (бивш Orange) предлагат оптичен за 10Gbps и нагоре, Init7 е единственият за сега доставчик, който предлага 25Gbps.

Нед Окт 05, 2025 2:53 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Сега, ако трябва да сме точни, Cat.6 не е правен за 10 Gb и 10 Gn н и мислен за Cat.6, но кабелите на не малко производители имат по-висока честотна лента от специфицираната за Cat 6. Няма стандарт който казва, че имаш гарантирани 10 Gb на cat.6. Както писах по-горе имам няколко мрежи сертифицирани на 10Gb с cat.6 кабели но това не означава че всеки кабел и най-вече при всяка дължина ще стане.
И пак да подчертая, доставчиците не гарантират 10Gb или близо до това интернет, те рекламират 10 Gb свързаност, демек от теб до някой техен аксес Пойнт ти ще имаш 10 Gb връзка.
Все пак тук сме инженери, трябва да е ясно какво са 10 Gb и колко невъзможно е да очакваш да предаваш /приемаш данни с такава скорост извън някакъв сравнително малък сегмент от мрежата на доставчика, защото има хиляди като теб.

Нед Окт 05, 2025 4:48 pm
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Ако трябва да бъдем по-прецизни във фактологията, супер-компетентния ни съфорумник твърди, че по CAT6 не можел да мине гигабит, а не 10.

Нед Окт 05, 2025 5:02 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Ами не съм казвал такова нещо, хем си ме цитирал по-напред и пак изкривяваш фактологията както ти е изгодно, затова и не съм склонен да си губя времето с теб в излишни полемики.

Нед Окт 05, 2025 5:40 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
ToHu написа:
Сега, ако трябва да сме точни, Cat.6 не е правен за 10 Gb...
Все пак тук сме инженери, трябва да е ясно какво са 10 Gb и колко невъзможно е да очакваш да предаваш /приемаш данни с такава скорост извън някакъв сравнително малък сегмент от мрежата на доставчика, защото има хиляди като теб.

Говорех за Cat6a, и въобще не съм намесвал никакви гигабити над 1 и нещо. Нито съм очаквал кабелната връзка да ми ги достави по единичен кабел. Но е факт и си беше потвърдено и от техника при инсталация и настройки. Дойде човекът с негов си портативен тестер, не някакви уеб апликации, измери, записа, подписа се и т.н. Не, защото аз съм го карал, а защото такава е процедурата. Оттам нататък кой как ще си дистрибутира трафика в къщата, е проблем на потребителя, той си организира инфраструктурата. Аз няма да усетя разликата при 200 или 1000Mbps скорост, вероятно. Домашната мрежа се прави точно затова - да могат да се ползват различни устройства от много хора, по всяко време, едновременно. И за да е стабилна връзката навсякъде, и едновременно, си трябва стабилен трафик, който ми е осигурен. На кой реално му трябва над 1Gbps по един Етернет порт? Аз няма как да го обясня това на жената и детето, за тях е важно да вървят телевизията, тубата, другите там онлайн апове, игри, да си зареждат бързо страниците и това е.
А иначе споменах, че и 10, и 25Gbps по оптика си се предлага от фирмите тук, и това не е нещо нова, а доста добра разработена мрежа, която само ще се разраства. И не се ползва само от фирми, а и от стотици хиляди, милиони вероятно частни лица. Има един приятел, който е на Init7 точно заради тези над 10Gbps. Софтуерист, ама не съм го питал в детайли защо му трябва толкова. По негов модел си организирах и кабелите, и рутера, и сървърите долу в лаба. Но аз нямам оптика, а той имаше вече тази мрежа в неговата къща. И знам, че почти не ползва WiFi, неговите компютри, и не жена му са си към Етернет.

Нед Окт 05, 2025 5:57 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Ами то зависи и какъв ти е оптичният приемопредавател - ето го моят, това е NOKIA G-010G-Q който осигурява 1 гигабит и това е което масово се инсталира тука по домовете. За по-висок трафик ще е необходим специален оптичен трансивър.

Прикачени файлове:
WhatsApp Image 2025-10-05 at 16.19.05_b5f5072f.jpg
WhatsApp Image 2025-10-05 at 16.19.05_b5f5072f.jpg [ 166.83 KiB | Прегледано 1666 пъти ]

HSB написа:
Вие от Англиско- я малко инфо-като се каже 1Гб –преполагам това е макс скороста

Мисля че това отговаря на въпроса ти - 1 гигабит е максималната скорот и това е ограничение на инфраструктурата. Затова и провайдърите не предлагат по-висока скорост.

Последна промяна Bai Ui на Нед Окт 05, 2025 7:10 pm, променена общо 1 път

Нед Окт 05, 2025 6:26 pm
Докладвай
Профил

Отговори с цитат
Пак да кажа, те ти рекламират свързаност, не трафик, което са доста различни неща. Техника е тествал свързаността, медията демек, нищо повече. Имай на предвид че backbone на повечето доставчици на национално ниво, особенно в развитите европейски държави рядко е над 100 Gb, ако е правено скоро може да е 400 Gb. т.е. това е физическият капацитет на мрежата, включва месия и комутатори. Тук вече трябва да е ясно дали може да очакваш то точно да генерираш 1% от трафика на доставчика си или не....та затова много високи скорости са или ако се изръсиш много пари за тях и някой ти ги гарантира, или за локално келирани съдържание, като много зависи къде е келирани и колко още маймуни са на конкретно тоя клон.
Има гарантирани ползватели, които заемат определена част от тоя капацитет, има някакъв запас, и останалото се разпределя динамично между всички в тази мрежа. Каква ще е скоростта на интернета ти не зависи толкова от това дали си на оптика или мед, дали имаш 100 или 1000 или 10000 Mbit, а от това какво е оборудването, как са направили баланса, каква е структурата на мрежата, какъв контент постъпваш, и т.н. Оптиката сама по себе си не носи нищо, но предполага малко по-висока надеждност, по-малко устройства и т.н. Но то медни мрежи от типа който имаше в БГ има на малко места, основно източна Европа и третият свят. Тези мрежи не могат да бъдат големи пирати прости причини, 105 м на кабел, това значи някакво активно оборудване, то внася закъснения, трудно е за поддръжка и т.н. Та ако не си на кабелен модем, дали у вас се влиза оптика или мед няма особенно значение защото най-вероятно веднага след това парче мед има оптика.
Дори и да си на кабел с модем, пак има не малък шанс това да е отново локално за квартала, и от там пак да тръгва оптика.
Но как да е, каква е свързаността физически и какъв интернет имаш са две много различни неща.

Нед Окт 05, 2025 6:44 pm
Докладвай
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Bai Ui написа:
Ами не съм казвал такова нещо, хем си ме цитирал по-напред и пак изкривяваш фактологията както ти е изгодно, затова и не съм склонен да си губя времето с теб в излишни полемики.

Хубавото е, че написаното остава. :lol:

Bai Ui написа:
Къде е това "тук", щото в Англия 1Gbit е най-голямата оферта, която се предлага от операторите. То хубаво оптика до къщата ти. ама от там нататък оптиката се преработва пак в кабел, който със зор достига 1 гигабит, CAT6 стандарта гарантира само 500MHz на осукана двойка...

Тоест, кабел CAT 6 с мъка достига гигабит, защото е ограничен до 500 MHz. И това въпреки че работи и на 10 гигабита, без "мъка".

Дали да не публикувам "умностите ти" и в темата за смях... :D

Нед Окт 05, 2025 7:48 pm
Докладвай
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 205 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Следваща