|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 10:37 am
| Автор |
Съобщение |
|
Bai Ui
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Така не се прави!
Чудех се къде да го постна това, та реших тука, в момента се опитвам да си откажа договора с интернет доставчика Vodafone, напоследък ми ограничават скоростта, договорът ми е за 500mbps но от 2 седмици насам скоростта ми пада до нива да не мога да гледам стрийминг без накъсване. Както и да е, да оставим настрана стандартния булшит, дето се опитват да те убедят че проблема ти е в рутера задето си го поставил зад телевизора, а не в центъра на стаята, защото не използваш техния лан кабел, който е дълъг само 40см а си пуснал 10 метра CAT6e екраниран кабел, който на всичко отгоре си го кримпнал сам. Аз ще спечеля тази битка, водил съм я и преди, но сутринта когато си тествах скоростта с изненада открих че са ми блокирали портовете, през които speedtest.net измерват даунлоуд скоростта. Пак мога да меря през VPN, да ще ми отчита известно закъснение, но ми стана смешно до какви низини падат доставчиците.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пет Окт 03, 2025 10:24 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
Неволите на житието в цивилизования свят.  Аз нямам никакви проблеми със селския си доставчик, сичко 6, за никви пари.
|
| Пет Окт 03, 2025 1:49 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Бравус! 
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пет Окт 03, 2025 3:30 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Ама байХой, защо в темата"така не се праеи", ами то точно така се прави, да за не си тестваш сам скоростта и да се оплакваш, ти затварят порта който ползва спийдтеста... много правилен подход.  Почти като Доктор Бързаков: -Докторе какво да правя тук се бучкам , болиме, там се бучкам ,боли ме.... -Няма да се бучкаш, и ше си ок....
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Окт 03, 2025 3:52 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
To по принцип тука си е практика, не знам как е в ирландско, но тука няма свестен провайдър, проблема е че продават повече трафик отколкото могат да осигурят, и се надяват когато на някой му потрябва скорост да вземат от друг, който не ползва нета в момента. Да ама има дни като Коледа, Нова Година, училищните ваканции, дето почти няма домакинство, което да не ползва интернет и то напоследък се гледат само клипове или се играят игри, които искат бандуит. И тогава сървърите им увисват. И с предният доставчик - BT беше така, но поне ми режеше скоростта до приемливи нива - 100-150 mbps, за игри не става, но поне телевизията си вървеше без накъсване. Аз имам резервен интернет - към тройката, 5G модем през GSM мрежата, ако съвсем я закъсам правя тетеринг през телефона, щото ако съвсем остана без интернет ще трябва да се разкарвам до офиса всеки ден, а така ходя само 2 дена през седмицата, през останалото време работя от къщи. То не остана доставчик, който да не съм пробвал, накрая ще пробвам и Старлинк, там поне не се обвързваш с договори и може да прекъснеш по всяко време.
|
| Пет Окт 03, 2025 4:24 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4588 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
За мерене на скорост пробвай http://www.fast.com - трудно ще го ограничат защото ползва инфраструктурата на Нетфликс т.е. мери баш стрийминг и Нетфликс нямат нищо против ако приоритизират тарфика до техните сървъри, че да лъжат клиентите си с уж висока скорост. А за Старлинк - вече не може да прекъснеш по всяко време. Иска минимална такса от 5 пари месечно, което е ОК де щот имаш и някакви 5 гб включен трафик който може винаги да ползваш. Пък и е хубаво да имат някакъв гарантиран минимален доход щот иначе ако всички си спираме плащанията няма да им излиза сметката и ще затворят бизнеса. А е удобен и решава баш такива проблеми като твоя. А иначе при мен проблема е, че взех СтарЛинк Мини и хич и не съм го пускал да се връзва със сателитите - стои ми в чантата за дистанционна работа лятото заедно с два мобилни лаптоп монитора - мога да работя отвсякъде ако се наложи 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Окт 03, 2025 11:36 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Супер е, работи добре, нерси за линка
|
| Съб Окт 04, 2025 10:13 am |
|
 |
|
d_jelev
|
И показва разлика от над 100Mbps по-ниска скорост при мен, спрямо speedtest. С или без vpn разликата е също осезаема, но това си зависи и от самия vpn, аз съм на IPVanish. Инак се чудя как в Англия лош нета. В България си беше супер по кабеларките докато бях там. Сега ми дават 1.5Gbps, но това е по Етернет, ако пусна радиото пада яко докъм 500, че и надолу, ако са пуснати и телевизорите, че всички устройства, които могат и по радио да се вържат, вкл. и тв бокосовете, принтери и всякакви други, така са свързани. Приключих с кабелите като цяло.
|
| Съб Окт 04, 2025 12:54 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Винаги си е бил лош нетя по островите.... Незнам защо(всъщност знам ама хайде), едното е че дебел океанско подводен кабел няма , в смисъл backbone дето да може за го ползват(то има , ама нямат много достъп) Също техническата база е остаряла, дадени са едни пари за инффаструктура, преди например 20 години, и никой не иска да обновява повсеместно, а само на парче.. Тука още ивзън градовете нетя е много зле, даже и мобилният. Има план да има оптика на всякъде, амаса си останали с плана...
В поголям мащаб е и в англиите.
Просто има много батумби на социялни помощи и трябва да се хрантутят, к няма пари за големи инфраструктурни проекти.
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Съб Окт 04, 2025 4:45 pm |
|
 |
|
nik
|
всъщност в момента обновяват, в много региони паралелно работят и пускат оптика до всяка къща, имам познати които отдавна са на 1гбит оптика вътре в къщата ама нали съм си карък точно моя квартал не е много гъсто населен и го отлагат.
|
| Съб Окт 04, 2025 5:41 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
И аз чакам за оптика, но ще минат години. А само на 150 м от мене има изградена мрежа. Компромисен вариант беше по жица 1.5Gbps. Смея да кажа, че не ме лъжат, щото е отлична връзката, дори да не е чак толкова. Това, което ме учудва е, че споменаваш само 1Gbps. Тук офертите са за 4-5 и нагоре. Аз лично търся сега съседи да ги убеждавам да минем на оптика, че инак трябва да се кихна сам едно 10-20 хиляди само на мен да прекарат кабелите. Но 1Gbps за оптика е нищо.
|
| Съб Окт 04, 2025 7:19 pm |
|
 |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 434 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
Е в УК поне има горен лимит на социалните помощи които един крънчер може да изкрънчи с един националноосигурителен номер. В ЕУ/България няма такъв лимит. Не знам дали хората са запознати, ама един професионален болничар(дето е превърнал взимането на болнични в професия) в България примерно може да взима всяка календарна година по три месеца болнични по закон. През това време му се води и трудов стаж, защото се 'амортизира' професионално докато си лежи у тях си. За това време също така освен че се 'амортизира' се и 'уморява' професионално и годишната му отпуска от 20 дена работни ( 30 реални) не се намаля пропорционално а си остава същата като на тоя дето е работил през цялото време. На края на календарната година всеки професионален болничар е работил 8 месеца от 12 мес. (3 мес. болнични и един отпуска) , а колегите му са работили 12 от 12 месеца, защото не са могли да си ползват полагаемата им се отпуска за годината заради отсъстващия. Схемата е хипер-токсична , защото работодателите я толерират умишлено - вместо те да плащат за допълнителния човек, НОИ плаща за него, само дето него го няма фактически, само по документи. На края на трудовия си стаж професионалния болничар от 40 нужни години, ще е работил с 13 години по малко , т.е 27 години а ще му се водят 40 години и 'утрепания човечец' остава да работи и след пенсия по същата схема... За една и съща свършена работа( за присъствените му месци) на професионалния болничар дето все е в болнични, му се плаща с 200-300 лева отгоре чиста заплата в сравнение с колегата му , защото на болничари/телкаджии не им се удържа данък доход и им се дават някакви допълнителни пари, не плащат винетка за колата си, картата за градския транспорт им е на символична цена и т.н. и т.н. В същото време нормалните хора дето не могат да си вземат отпуски са в постоянна преумора и текучество , а работодателите вместо да ги облекчат по някакъв начин, са принудени да ги натоварят още повече, като от нормални две смени(12ч-дневна/12ч-нощна/два дена почивни ги обръщат масово навсякъде на три смени заради липсата на персонал( една седмица първа/една втора/ една цяла седмица нощна). Някой пробвал ли е да кара цяла седмица нощна? - през нощта на работа, през деня спи, става и пак отива на работа... няма кога да на...бе жена си, да не говорим за други заигравки като инвестиции на спестявания, социални контакти и т.н. Такива хора държавата ги краде не един път ,не два , ами три пъти - краде им 'миналото Аз' (спестяванията на човечето от миналото което е работило и се е надявало на по-добро утре), но инфлацията го изяжда. Крадат му 'настоящето Аз' пак с инфлацията и законите - навсякъде в Европа се работи на почасова ставка и бандовете на които е часовата ставка за дадени професии се индексират. В България не съм чул наскоро за реално индексирана заплата по договор на работещи в реалната икономика(производство и търговия), само за лъжи и пропаганда пускани по партийна линия от управляващите към работодателите. Някой да е чул да се плаща в България овъртайм(надница*2), за покриване на чужди смени? И накрая на такъв дето работи по 24/7 за заплата му крадат и 'бъдещото Аз' заради липсата на лично време - няма кога да иде на лекар да се погрижи за здравето си, не може да се събере и погрижи за близките си, тея младежи които не са женени няма кога да се съберат в компания и да се запознаят и стоят сами, болни и утрепани до края на живота си... На българина най-големия му враг са групичките от други българи които са решили да се въртят около властимащите и да го играят планктон, и властимащи които вместо да създават левъл плеинг фиелд (еднакви условия за всички), гледат целия тоя цирк и се подхилкват самодоволно. Или приведено към условията в другите държави - в България висшата класа са естествено политиците, средната класа обаче не са висококвалифицираните или работещите тежки професии, а крънчерите на социални привилегии и придобивки, а професионално квалифицираните и/или работещите в реалната икономика са най-нисшите. За сравнение - в УК крънчерите на социални услуги спят в кашончета, или в приюти и кансъл флатове... Работническата класа в УК си иска левъл плеинг фиелда(равните условия за всички работещи) , интернета не им е важен. Ако няма равни условия за всички работници, една част от работниците превръщат другите работници в държавата в безправни гастърбайтери в собствената им държава.
|
| Съб Окт 04, 2025 8:22 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Къде е това "тук", щото в Англия 1Gbit е най-голямата оферта, която се предлага от операторите. То хубаво оптика до къщата ти. ама от там нататък оптиката се преработва пак в кабел, който със зор достига 1 гигабит, CAT6 стандарта гарантира само 500MHz на осукана двойка. И днес от Водафон мирясаха и се съгласиха да си прекратя договора без да плащам неустойка, прехвърлих се веднага на Plusnet, 1 гигабит само защото в договора им има минимална гарантирана скорост от 500 мегабита, ако систематично им пада скоростта под 500 мога да откажа договора, т.е. дефакто мрежата ми ще си бъде реално на 500 мегабита но поне се надявам скоростта да е постоянна. Между другото и преди съм бил към Плюснет и колцентърът им беше в България - Пловдив, та поне мога да си псувам на български като звъня да се оплаквам.
|
| Нед Окт 05, 2025 12:44 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Какви са тия гигабити дето ги говорите и за какво ги използвате не знам, тук ако имам 50-60 на спийд теста си е за празник, за симетрия няма да говорим ...не е върхът но и не усещам някакви кой знае какви драми, с работата определено не, някой път ако свалям нещо голямо, но пак се ядва ...нещо сте се разглезили ми се струва, я кажете тоя 1 Gb как го използвате за интернет ?
|
| Нед Окт 05, 2025 12:50 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Ами ето ми я мрежата, в момента към модема на Водафон имам закачени през кабел един плейстейшън и два wifi рутера eero 6 pro, разкачил съм почти всичко от wifi мрежата на модема им защото досега се опитваха да ме убедят че проблемът е в многото безжични устройства, които се смущавали взаимно. Тука са мрежите на двата eero рутера, общо взето 4 смарт телевизора, 4 лаптопа, плейстейшън, телефони, таблети,4 охранителни камери, един звънец с камера хоум аутомейшън системата ми за контрол на парното и топлата вода и няколко електрически ключа. Ето ми я и системата за контрол на парното и топлата вода, устройствата комуникират по отделна мрежа на ZigBee, само хъба комуникира с интернет
|
| Нед Окт 05, 2025 1:12 am |
|
|