Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Мини UPS 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Мини UPS
Е това си е класика при li-on, мисля че всеки който някога е правил зарядно е наясно че не става с 5% резистори и знае защо... Сега дали трябва 0.1%, то си пише препоръчително.
Но всичко зависи от химията. При новите LFP и 0.00001% да сложиш пак не можеш по напрежението да определиш нивото на заряд. И там задължително се мери енергия както казваш. Но при енергията се трупа грешка. За щастие пък точно тая химия си вдига рязко напрежението като наближи 100% и не гърми като по-старите батерии. Тъй че решението е просто - поне веднъж на 20-30 цикъла трябва да заредиш до 100%, за да си ресетнеш кулонометрията.

В случая Лео ако му се занимава най-добре е с процесорче да мери, да шери и да прекъсва заряда според конкретната химия и нужди...

Пет Окт 03, 2025 11:10 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Ама вие говорейки за мини упц, странно скочихте на автомобилни бмс.....
То има много фирми с pmic дето се грижат и за кулонометрията,в смисъл малки, средни и големи батерии. Има си и нарочни чипета само ба SoC,TtE, SoH, temp... и прочие парамерри. Задаваш тип батерия/технология, колко A/h, и чипето се грижи за кривата на заряд и алармите при разряд.
Аз не рабрах- човеко търси да си купи упс, или да си наорави...

Пет Окт 03, 2025 1:29 pm
Профил
Аватар

Вече писах, че търся да купя. Ако си струваше проектираните - знам как трябва да го направя, но такива не намирам. Ще поръчам май два UPS Module 3S, пък може после и да ги доработвам. :(

Пет Окт 03, 2025 1:42 pm
Профил
Аватар

jofcho написа:
И ако имаш възможност - сподели впечатления за китайщината.

В неделя намерих малко време за тестове. На компа пуснах някакъв екшън филм, а монитора с HDMI приемника, захранени от power bank разнасях из апартамента.
В същата стая проблеми никакви, както и в съседните помещения (зад една тухлена стена).
Зад две стени и в зависимост от положението се наблюдава понякога леко накъсване на картината и звука.
Зад трета стена нещата се влошават до прекъсване на връзката.
Предавателя и приемника бяха в почти хоризонална позиция и ориентация "както доди". Следва механично укрепване във вертикално положение и отново тестове от различни посоки, но и така ме устройва напълно. Честотата на връзката е около 5,82 GHz (според спектралния анализатор). При прекъсване на връзката поради слаб сигнал или изключване на захранването, същата се възстановява за няколко (единици) секунди (при намаляване на дистанцията или включване на захранването).

Днес ми пристигнаха и китайските UPS, които ми предстои да модифицирам и тествам... :D

Вто Окт 07, 2025 5:37 pm
Профил

Предполагам не си правил тест за латенси, то може би и не те интересува. При мен проблема е доста .. сериозен. В момента ми трябва нещо с което да минем residency lab, ясно е че ткаъв тип продукт не е решение за медицински продукт.
След доста тестове се спряхме на те това : amazon.com/IOGEAR-Wireless-Transmitter-Receiver-GWHD11/dp/B00NB2ZRH0/ref=ast_sto_dp_puis
Основния критерий беше ниско латенси, защото това предава изображения в релано време и трябва да е с доста малко латенси. Първоначално идеята беше да изпозлваме нещо off the shelf, и да интегрираме модул със Sil6320. Това беше продут в портфолиото на Latice, и предлагаха модули, опитваха се да пробият точно в медицински приложения. Да ама не, латис са ги разкарали, някакви корейци ги продаваха, но като че ли всичко е стигнало до китай. Въпросът е че ни вопъл ни стон, имаха ново име, а сега гледам имат оище по ново air beam, и не знам има ли смисъл да се занимавам, утре ще са някой друг и я го има я не тоя модул.
Друго нещо проблемно което установих, тия на 60 Ghz много се влияят от всичко около тях, много лесно губят обхват, тествах 4-5 различни продукта и всичките едно и също.
Та в момент аопитвмае да закърпим предстоящите клинични изпитания, и в същото време се чудим какво да праивм за крайното изделие.
Та това което съм сложиул рбаоти перфектно в цеха, на 30 м никакви грижи. Работи добре и у нас, има там една друга драма свързна с линикса и резолюции но това е нещо друго. Да обаче на два пъти го карат в една болница и влезе ли в една конкретна операционна и почва да дисконектва. Може да смущение от някой друг уред, не е ясно, може да е всичко, обаче е проблем.

Вто Окт 07, 2025 6:09 pm
Профил
Аватар

На сайта на производителя пише near-zero latency, каквото и да значи това. Аз гледам движението на мишката и нейния маркер и видимо няма закъснение. Докато при връзка между таблет и компа по wifi със Spacedesk, закъснението се вижда, но това си е известно.

Сря Окт 08, 2025 12:17 pm
Профил

Ще взема едно за проба. Аз вчера попаднах на едни които може би ще свършат работа, но да видим дали ще отговорят, израелци ...

Сря Окт 08, 2025 1:58 pm
Профил
Аватар

Добре де, каква латентност търсиш и как я мериш? 8O

Сря Окт 08, 2025 5:24 pm
Профил

Ами всичко над 20 мс започва да се усеща, това реално е дрелка с ренген в нея, така, че хирругът да може да напасне свредлото с отвора в импланта. Очудващо но техния усет за латентност е доста по сензитивен от моя. Въпреки че тук има няколко фактора добавящи латентност, така че за тая връзка трябва да е под 20 ms, по-ниска още по-добре. Как я меря, с брояч. Сплитвам изхода един монитор показва директния сигнал през HDMI вторият през линка, брояча инкрементва всяка ms въпреки че при 60 hz няма как да получа резолюция под 15 мс. Прави се видео на висок фрейм рейт и след това го анализирам да видя колко е средното закъснение, с този който съм тествал е под фрейм. Реално тоя поддържа и 120 hz на по-ниска резолюция, и там установих че е средно около 12 ms но на висока държи под един фрейм което ме устройва. Изнамерих Амимон, еврейчета които предлагат модули, те това им е фирмата в САЩ https://medical.teradek.com/embedded-wireless обаче не са много отзивчиви ..
Иначе оригинално беше планирано с те такива модули : https://airbeamtech.com/products/wireless-hd/
Това е модул с SIlicon Image чипове, но след като латис са ги разкарали е някаква тъмна индия. Миналата година бяха с друго име, сегашния им собственик не е ясно до кога ще ги държи, като ги питах за наличности и какъв е живота на продукта не получих никакъв отговор. Според мен някъде има издялкани чипове, може би имат и маските нейде но има усещането че се продават наличности.

Сря Окт 08, 2025 6:49 pm
Профил

Desert Leo написа:
Китайщината на масата работи добре, а по-късно ще пиша как се представя през стени и при по-голяма дистанция.
Купих я от тук https://www.dekada.com/vention-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%B6%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%80-wireless-hdmi-transmitter-adcb0-p-5741.html

Отварям пак въпроса за безжичения HDMI - трябва ми за проектор, китайски боклук си взех, че не ми се дават много пари за по-добър в момента. Стария проектор, намерен в боклука преди 10 години е супер, но е стар. Поддържа само VGA, и го връзвам към стари лаптопи, я при тях не мога да стриймвам телевизия или нетфликс. Само интернета, ДВД, Ютуб и подобни. И дълъг кабел ползвам, не е удобно, бавно е. Пробвам с адаптер HDMI към VGA (само в този ред, лаптопа ще предава към проектора). На всеки по-нов лаптоп дава различни проблеми - или работи и спира, или премигва непрекъснато, или изобщо не работи. Разбира се, взех евтин кабел, защото подозирах проблеми. Та отидох на китайския боклук, защото е същата марка като платното ми.
Интересното е, че боклука в Аличичак струваше 230 евро, и отделно ще платя още поне 30 мито, а в швейцарския Галаксус струваше 150 евро и дойде днес, поръчан завчера. Същия модел, поддържа HDMI. Та - искам безжична връзка, затова питам предимно Desert Leo: Ще стане ли тази играчка с проектора и лаптоп с HDMI. Аудиото ще го вадя от лаптопите, защото позиционирам колонките долу под платното и отпред. Не ги искам зад нас, докато зяпаме, а и няма как да ги вдигна на нивото на ушите ни, зад дивана трябва да са. Ще има ли видима латентност между звук и картина с този артикул, дето си дал в линка? Или трябва да си вадя аудиото директно от проектора, за да няма такива мизерии? Ще работи ли изобщо този сетъп - лаптоп -> HDMI адаптер - HDMI адаптер -> Проектор?
Благодаря предварително!

Чет Дек 04, 2025 2:45 pm
Профил
Аватар

При мен си работи от мини-компютъра към портативния монитор и от ТВ-тунер с HDMI към същия монитор, т.е., когато не използвам мини-компютъра, монитора се използва като ефирен телевизор. За латентността няма как да кажа, но не вярвам да е осезаема. Не забелязвам латентност при работа с мишката.
Едит: Ако почакаш до тази неделя, мога да тествам, като пусна някакъв филм на лаптопа, като намаля звука на монитора, т.е. звука да идва от говорителите на лаптопа.

Все пак купих две бройки мини UPS от линка, който съм дал по-назад. И те китайщина, но от по-лошата (спрямо безжичното HDMI).
Първо, видимо на платката има повече елементи, т.е. схемата не е актуална. Писах на производителя, хъката-мъката след няколко мейла ми изпратиха актуалната схема. Не, че не беше ясна схемата, разглеждайки платката, но жълтура трябва да се научи на ред, когато комуникира с бял човек. :D Има добавени още излишни защити, та има да се свалят елементи за резервни части. :D Опроводяването също е отврат, но UPS все пак работи. Сега към всеки UPS добавям малък цветен дисплей + още чарколяк на допълнителна платка за да следя напреженията и тоците по шините 12V и 5V и напрежението на всеки от трите последователно свързани акумулатори, статус заряд/разряд и още каквото ми дойде на ум.

Чет Дек 04, 2025 4:54 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2