Отговори на тема  [ 1395 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 93  Следваща
Любопитно 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Любопитно
itso.t написа:
Оставам с впечатление, че тоя маркер може да се види основно във французки и японски автомобили...

Субару, ама импреза (май), мойто си има. :) Иначе съм виждал на доста да няма.

Прикачени файлове:
8d9609f5da774376faa9da0945cba8d6.png
8d9609f5da774376faa9da0945cba8d6.png [ 171.84 KiB | Прегледано 1278 пъти ]
Вто Сеп 23, 2025 6:52 pm
Профил

Тринарна логика - с три логически състояния +1, 0 и -1. Идеята е стара колкото компютъра, но никога не е била използвана в практически приложения. Като се замисли човек днешните цифрови схеми не са толкова далече от тринарната логика - за по-бърз пренос на данни се използва двойка (усукана двойка) от проводници и там състоянието завиди от поляритета на сигнала. При тринарната логика пак може да се използва само един проводник и състоянието да се мери спрямо 0. Вече при изчисленията нещата стоят по сложно, но експертите казват че всъщност тринарната логика намалява броя на компонентите.

Чет Сеп 25, 2025 8:19 am
Профил
Аватар

Bai Ui написа:
Тринарна логика - с три логически състояния +1, 0 и -1. Идеята е стара колкото компютъра, но никога не е била използвана в практически приложения. Като се замисли човек днешните цифрови схеми не са толкова далече от тринарната логика - за по-бърз пренос на данни се използва двойка (усукана двойка) от проводници и там състоянието завиди от поляритета на сигнала. При тринарната логика пак може да се използва само един проводник и състоянието да се мери спрямо 0. Вече при изчисленията нещата стоят по сложно, но експертите казват че всъщност тринарната логика намалява броя на компонентите.

Всички тия серийни интерфейси, къде въртят гигабитове отдавна не са двоични.

Цитат:
1000BASE-T (Gigabit Ethernet)

Uses PAM-5 (Pulse Amplitude Modulation, 5 levels).

Symbol levels are −2 V, −1 V, 0 V, +1 V, +2 V (relative, differential).

Each symbol carries 2 bits (with coding redundancy).

10GBASE-T (10 Gigabit)

Uses PAM-16, with 16 amplitude levels.

Swing is still about ±1 V on each pair, so roughly 2 V differential, but far more granular symbol encoding.

Чет Сеп 25, 2025 3:29 pm
Профил

Реконструктор написа:
Всички тия серийни интерфейси, къде въртят гигабитове отдавна не са двоични.

Да, кодирания има всякакви, но се ползват само за предаване/съхранение. Тук става въпрос за обработка, демек цифрова логика.

Тая тема се вдигна преди време, защото покрай ИИ и многото изчисления и многото данни там всяко подобрение е важно. А троичната система има предимства. Ето тоя пич ги обяснява...

Чет Сеп 25, 2025 4:42 pm
Профил
Аватар

Идеята не е толкова нова. Преди много време (15г. - 20г.) бях попадал на описание на подобен компютър. По спомен е обслужвал нещо около РЛС Дъга и Дъга 2. В статията поменаваха че не бил съвместим с нищо известно. Или поне така съм запомнил. Имаше и технически данни.

Нямам спомен дали съм запазил страничката, но явно през годините се е загубила от "интернета" и всеки опит за търсене на тая джаджа е удрял на камък.

Ама от Уикито: Троичный компьютер
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1 ... 0%B5%D1%80

Чет Сеп 25, 2025 5:05 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Mдамм.
Като студенти се бъзикахме в час по цифрова електроника с Танечка Василева, че трябва да има логически елемент "може би" също "какво ами ако?", също "по-скоро не!"
С Този последният ни заплаши за изпита :)

Така и с тринарната логика и с осмичната бройна система.... такова животно има, но на практика не се ползва :)

Чет Сеп 25, 2025 5:13 pm
Профил

MYXATA написа:
такова животно има, но на практика не се ползва :)

Сега започва да се ползва, затова и се вдигна толкова шум по темата през последната година...

Чет Сеп 25, 2025 6:54 pm
Профил

Ами да видим до де ще го докарат.

Чет Сеп 25, 2025 9:22 pm
Профил
Аватар

За лунното кацане
https://youtu.be/xUeienIBE_Q?si=zMuoBrIlkxaUGhuA

Съб Сеп 27, 2025 2:32 pm
Профил

Grubi написа:
За лунното кацане

Стига с тази пропаганда. Всички знаят, че земята е плоска, никога не сме стъпвали на луната и илон мъск е открил космоса.
Докато сме на темата: https://www.youtube.com/watch?v=B1J2RMorJXM

Поздрав за всички дето си мислят, че сега откриваме топлата вода.

Съб Сеп 27, 2025 5:35 pm
Профил

Grubi написа:
За лунното кацане
https://youtu.be/xUeienIBE_Q?si=zMuoBrIlkxaUGhuA

Това ми напомни, че ако имате време да поглеждате от време на време в Тубата техническите документалки на BBC от 80-те просто ще се изумите какво знание са подарявали на хората. Тогава телевизията наистина е била на ниво, както и зрителите, предполагам. Лично попрегледах през тази година към десетина филмчета от онова време за електрониката, компютрите, интернет, хай-фай системите, компактдиска, космическите технологии. Изумяващо е как са информирали хората с прекрасни обяснения и примери, че и децата да го разберат, а говорим за къдин едж на техонологиите по онова време.

Съб Сеп 27, 2025 9:20 pm
Профил

А тази рубрика е наистина интересна, и когато мога, я следя:

https://money.bg/internet-it/padnali-gi ... gn=sidebar

Съб Сеп 27, 2025 9:20 pm
Профил

d_jelev написа:
просто ще се изумите какво знание са подарявали на хората

Малко уточнение - не са го подарявали, в Англия се събира данък, който се нарича TV License, всяко домакинство, което има телевизор плаща определена сума, в момента е 150 паунда на година, която отива цялата в BBC. В Англия в момента има 40 милиона домакинства, сметни с какъв бюджет разполага ББС, която на всичко отгоре обслужва политическите интереси на управляващата партия, с други думи ползва се за пропаганда.

Нед Сеп 28, 2025 12:37 am
Профил

Говорех за 80-те години и качеството на телевизията тогава (вероятно и таксите тогава са били пропорционални на стандарта по онова време). Не за сега. То и аз плащам вече 15 години около 500 франка на година, без дори да ползвам антенна телевизия, ама се брои, че имам телевизор. Така се събират пари и за SRF вероятно, не знам. Ама днес BBC е една слаба телевизия, а и аз без това английските канали не ги гледам. Чат пат някой филм или кулинарно предаване, ако не ми се мисли на немски, че все още английския ми е по-лесен.

Нед Сеп 28, 2025 12:47 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

... И големият синковец (студент в Хамбург) плаща по 20 евро на месец за ТВ и много се нерви (реално това са пари от моя джоб - той ме работи) - понеже буквално трябва да ги изгладува , а реално той дори няма телевизор в общака ! ... но аз се опитах така со кротце и со благо да му обясня (така си и представях де!) ,че вероятно тая сумичка се събира за да бъдат медиите "независими" - нали уж са "N"-тата власт и бива да са "независими" ... Но явно и в тоя "бранш" си има нюанси - който не знаех !

Мерси ,че споделихте , Момчета ... Не се бях замислял !!!

Нед Сеп 28, 2025 10:24 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1395 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 93  Следваща