Отговори на тема  [ 2478 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120 ... 166  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: EV
HCL написа:
Дай нещо повече, затова писах.

Значи аз не бих взел кола с 30-40kwh батерия. Още повече, ако искаш коне. От друга страна по-големите батерии тежат и минаваш 1.5 тона.
В диапазона до 20к еуро като гледам има Kona с 64kwh, ID3 желателно с 77kwh и MG-та, но те не ми говорят нищо. Не са големи коли, макар че Коната изглежда голяма отвън, отвътре не е.
На Тесла предполагам няма да се качиш...

Вто Сеп 16, 2025 10:40 am
Профил
Аватар

В същия ценови клас(персонален лизинг, не за фирма)500-700E на месец/18 месеца/3-6000км /и батерия 60-80kW

Kia EV3
Ford Explorer (повечко коне от Mach-E, много по-голвм)
Renault Scenic
Smart #1, #3
Nissan Ariya (по-скъп)
За двойно повече пари - Porshe Macan

Вто Сеп 16, 2025 11:17 am
Профил

miro_atc написа:
Да допълня още малко за мистерията около оловния.. тъй като е доста по-голяма и не я разбирам, пък може и някой да ме просветли.

Значи доколкото ми известно, абсолютно всички батерии за EV са с контактор. Това го разбирам.
Контакторът разкача високото напрежение при изгасена кола. Това да кажем също е разбираемо - никъде да няма високо напрежение, докато колата е паркирана. От тук идва и драмата, че като е изключена колата няма високо напрежение, няма откъде да се зарежда оловния.
Също така, обаче всяка електричка има и ръчен шалтер за високото. Даже ми е много смешно като разни "майстори" почват да обясняват, че задължително трябва да се свали шалтера преди да се прави какъвто и да е ремонт. Разбирам, че е някаква защита ако случайно някой реши да запали колата по време на ремонт и някой да не пипне високото. Другата ситуация е ако случайно залепне контактора в батерията. Но и двете ситуации общо взето са решими, ако просто разкачиш високоволтовите кабели от батерията. Те са на конектор. Хайде, да кажем шалтерът е по-достъпен, решили са да има шалтер - ОК. Няма лошо.
Просто ми е странно, че шалтерът е задължителен, въпреки че той е само за сервизите, които се предполага, че знаят какво правят. Не съм чул някой собственик някога по някаква причина да му се налага да дърпа шалтери. Демек слага се нещо, което не се използва, а в същото време няма решение за 12-те волта.
Като бонус, всички електрички трепят оловните си акумулатори. Дали е свързано с това че в повечето случаи са от порядъка само на 40Ah, съответно често се случва да се разреждат дълбоко. Не знам и не искам да гадая. Но е факт, че оловните акумулатори издържат по-малко отколкото при ДВГ.
Другото пак по тая тема, е че китайците почнаха да правят "стенд бай" режим. Предполагам скоро и западните ще го направят. Това е ако смяташ да паркираш за по-дълго да вкараш колата в тоя режим, за да си ограничи консумацията от оловния на максимум. Фактът, че вкарват такива неща ми говори, че наистина има сериозно изискване или причина, високото по никакъв повод да не се изкарва от батерията или да не се ползва, без действие на собственика.
Просто има твърде много проблеми в тая област и явно има нещо, което не знам. Защото не мога да си представя, че нито един производител досега не е разбрал или не иска да направи нещо по въпроса.

Миро ,от де иде та твоя катогоричност по някоий въпроси ...?
Не че не може да се направи по описанта от тебе система – да се зарежда 12в батерията само когато колата работи , но в общия случий е тъпотия отвсякъде и аз засега не съм видял таква,да речем поне последнит 5-6 години .
Във всяка електричка има DC to DC дето прави от HV батерията 14В даречем и кат се заачи ел кокошарника на зарядно няма проблем дсе зарежда и 12В батерия и даже тогава е и препоръчително що има източник на енергия.
Иначе става тъпотия , зареждаме HV батерията и като тръгне колата тогава зареждаме 12В , демек отбиваме част от енергията и тя не отива към колелата.
Относно писанията - китайците почнаха да правят "стенд бай" режим .
Няма кола дето да няма така наречения от тебе стенд бай.Дали е ел или ДВГ винаги има нещо дето е захранено- в общия случай е бодо контролера ,алармата и от сорта... и винаги се дефинира тока на всяко едно устроиство в колата когато колата е с изваден ключ – така наречения key OFF.
Така че китаиците не са откили тая работа.
Не е нужо да ми отговаряш , гореописаното съм го виждал лично на доста места и е направено точно по тоя начин.

Вто Сеп 16, 2025 11:38 am
Профил

HCL написа:
И аз съм пред избор - BMW i3 или Mini Cooper SE, нещо на 2-3 години. Вчера ги тествах и двете и някак си останах малко разочарован от мини-то. Казват, че карането му било като на карт, на мен лично BMW-то ми допадна повече от към динамика, може би не от към стабилност. Но пък минито излиза 5к евро по-евтино, та може и да е то.

Като бях в немско ходих доста често до Лондон ,очаквах да е нещо подобно - в немско преобладават немските коли, у френско -френските-,у италия -жабарските...та и очаквах в англия да има доста тяхни коли... да де но
огромно удивление че въобще не така, като поразпитах и вски вика - бенаще англиски коли са болклуци.
Може БМВ да притежават МИНИ ама тия дето правят минито с гаранция не са немци .

Вто Сеп 16, 2025 11:44 am
Профил
Аватар

Тъй то, ама тези дето правят БМВ-то също не са германци. Една част от колите наистина се правят в Германия и една част от работниците наистина са немци, но... станах много части. iX3-та ако не се лъжа я сглобяват в Китай. Но ако производствените процеси са стандартизирани, няма много място за грешки. Не че не стават, но не съм сигурен, че трябва да се взема в предвид.

Тони може да каже дали има наблюдения върху колите сглобявани в Мексико и тези в Щатите.

Миро, аз го смятам така. От 33 квч батерия след 10 г при тези коли ще има все още 25 квч. В студено време тези стават на 17 квч. При разряд до 10% това са поне 13 квч или 80 км. На мен ми трябва да ходя до работа и се връщам три дни в седмицата, това са 75 км седмично. Т.е. и след 10 г пак ще ми върши работа за това за което я купувам. Да не говорим, че като имам зарядно и вкъщи и на работа, и 20 квч батерия пак ми върши работа. Както казваш колите са леки и дори при едно по-спортно каране разходът е под 20 квч/100км.

Вто Сеп 16, 2025 12:11 pm
Профил WWW

HSB написа:
Миро ,от де иде та твоя катогоричност по някоий въпроси ...?

Винаги може да ме опровергаеш като посочиш марка или модел, който зарежда оловния докато колата е паркирана. На мен не ми е известно да има такъв и съм прочел и изгледал доста ревюта, както и познавам много други собственици и всички са единодушни по темата.
Не говорим за ситуация, когато колата е вързана към зарядно. Там има друг филм, който е подобен, но малко различен - когато закачиш кабел, но не стартираш сесия, колата чака, чака и след време естествено заспива. След това и да стартираш сесия, не тръгва да зарежда, докато не събудиш колата. Достатъчно е да отвориш врата примерно и почва да зарежда. Това го наблюдавам на няколко марки, не съм 100% сигурен дали важи за всички останали, но си е проблем.
Примерно винаги като се прибера в гаража и вържа кабела трябва да пусна заряд за няколко секунди и после мога да го спра. Важното е да стартира сесия, после дистанционно мога да си я управлявам както и когато си искам.
Същото се случва и на публични зарядни, ако примерно нямаш приложение и с QR тръгнеш и докато си вкараш картата и ако имаш 3D пароли и докато оторизираш плащането, обикновено колата заспива... Споменавам го, защото някой начинаещ може да се шашне що след като е направил всичко както трябва, не тръгва заряда...

Цитат:
Няма кола дето да няма така наречения от тебе стенд бай.Дали е ел или ДВГ винаги има нещо дето е захранено- в общия случай е бодо контролера ,алармата и от сорта... и винаги се дефинира тока на всяко едно устроиство в колата когато колата е с изваден ключ – така наречения key OFF.

Ми не знам какво имаш предвид, но колите които ползвам няма нито една с такъв режим. На нито една не можеш да контролираш примерно дали си изключи GSM, GPS. Просто няма такава опция изобщо, винаги си комуникира с кораба майка. Само това е достатъчно като консумация, колкото и малко да е. Да не говорим, че има и куп други... някои може да контролираш, стига да не забравиш да ги изключиш. Други обаче не може да контролираш.
Въпросът е, да имаш режим в който да кажем оставям колата на охраняем паркинг и искам да съм сигурен, че след месец-два като отида да я взема няма да ми трябва буустер или репатрак.
Тоя проблем аз не съм го виждал решен при НИТО една марка. При по-старите ДВГ и с по-големи акумулатори наистина издържат доста време, но проблемът така или иначе го има. Примерно стария си голф, който много рядко карам гледам поне веднъж месечно да го препаля да си зареди акумулатора малко. Единствения вариант е да откачам акумулатора... но ме мързи.
Ако ти известен друг вариант - сподели, на мен поне за голфа ще ми е супер полезен!

Вто Сеп 16, 2025 12:20 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
...когато закачиш кабел, но не стартираш сесия, колата чака, чака и след време естествено заспива. След това и да стартираш сесия, не тръгва да зарежда, докато не събудиш колата. Достатъчно е да отвориш врата примерно и почва да зарежда. ...

Малииии... ](*,) ](*,) ](*,)

Вто Сеп 16, 2025 3:07 pm
Профил

А е тамагочита от всякъде :)
Не малко Х5-ци които се продават в Европа се сглобяват в САЩ, сега покрай митата може и да се е променило нещо.
За асемблирани те в Мексико разлика има, но разлика има при почти всички коли продавани в Мексико, без значение къде са асемблирани, може би само китайските са изключение. Та трудно да се каже, всички са дръвчета, при това вече плащаш като за нормална кола и пак получаваш дръвче ....

Вто Сеп 16, 2025 3:33 pm
Профил
Аватар

Прикачени файлове:
groot.PNG
groot.PNG [ 388.78 KiB | Прегледано 732 пъти ]

I am Groot

Вто Сеп 16, 2025 5:01 pm
Профил

ДЦ/ДЦ-то на колата от високото към 12 волта е 150-200 ампера. То е в инвертора. На инвертора не се подава ток по време на заряд. Така, че по време на заряд 12 волтовия акумулатор се зарежда от АЦ/ДЦ зарядното. Пуска малко ампери които да стигнат за вентилатори, помпи и каквато друга периферия работи на 12 волта. Върти ми се нещо от сорта на 5-10 ампера. Не знам дали има кола която при бърз ДЦ заряд върти климатика и охлажда антифриза на батерията и как е решено там. Не съм разглабял още такава. Ако някой е ровил - да каже.

Вто Сеп 16, 2025 10:31 pm
Профил

Климатиците са на високото. Инверторите, те са само за двигатели и там кой каквото е съчинил. Рендето примерно използва намотките на двигателя при заряд, затова и позволява 22, че някои и 40kW AC заряд.
За ДЦ заряда не знам, щото нямам, но той няма отношение много към оловния акумулатор. Ти за да стигнеш до станцията караш и като стигнеш се предполага че 12V e заредено на 100%. И на станцията не може да стоиш кой знае колко. Обикновено в приложението ти пише колко време имаш да разкачиш колата, след което почват да те таксуват. Само на по-малките и то най-вече АС зарядни не винаги има глоба и може да си заебеш колата.

Тук говорим за по-голям престой. И се предполага, че колата не е вързана никъде. Сега, ако е в гараж наистина може да я оставиш вързана... Но пак трябва да е в сесия. В тая ситуация може и да дозарежда оловния - не знам. Въпросът е, че ако не е вързана никъде и стои дълго време, оловния си заминава. Това е проблемът. И това е доколкото знам при всички EV. Нито една не дозарежда оловния, докато е паркирана. Другата масова болест, е че скъсяват животът на акумулатор. Което пак предполагам е свързано, че правят по дълбок разряд. В смисъл ти може и да не забележиш колко е разреден, щото няма стартер. Достатъчно е да запалят само компютрите. Но макар и незабележимо капацитетът си пада и от там нататък още по-дълбок разряд следващия път и така докато един прекрасен ден не успее да тръгне. На мен когато ми се случи с рендето, успя да изгрее таблото в червено, след което почна да се рестартира само. И остана да се чува някакво реленце да щрака. Явно като пускат нещо и напрежението кляка и после пак се опитват и така до откат. И тъй като нищо не работеше, се наложи просто да откача акумулатора, за да не прецакам релета или нещо друго.

Сря Сеп 17, 2025 10:12 am
Профил
Аватар

E-Niro ще е вероятно. 64kWh/207 коня
Advance Plus 2022 като модификация и година.
Лизинг за 18 месеца, после ще видим дали ще купувам или ще взимам друга. Все отнякъде трябва да се започне.

Пон Сеп 22, 2025 12:32 am
Профил
Аватар

Честито, да я караш с кеф и безаварийно

Пон Сеп 22, 2025 10:56 am
Профил WWW
Аватар

HCL написа:
Честито, да я караш с кеф и безаварийно

Дано, като подпиша ще видим как ще се държи. Краткото тестване на пътя не показа някакви изненади.

Пон Сеп 22, 2025 2:48 pm
Профил
Аватар

Grubi написа:
...Краткото тестване на пътя не показа някакви изненади.

Покарай повечко и тогава си прави изводи. Ако трябва вземи такава кола под наем за уикенда и се повозете.
Тая работа с "две кръгчета" не става...

Пон Сеп 22, 2025 4:06 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2478 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120 ... 166  Следваща