|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:06 am
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Най-добрия университет е Живота, а най-доброто образование - самообразованието.  Висшите учебни заведения, според мен, вече не са толкова учебни институции, колкото места, където човек задоволява естествената си потребност да общува на теми, които са му особено интересни. Говорим за хората, които ходят с желание да "учат". 
|
| Сря Окт 18, 2006 12:08 pm |
|
 |
|
sthx
|
Понеже и аз някога даскалувах, казвах на добрите студенти, че въпреки нас, някои ще станат добри инженери. Лошото е , че някога излизахме към 10-15% що годе нещо качествено, а сега чувам, че са 1-2%. По-големият интерес е как да се внедрят на бригада в Англия.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Сря Окт 18, 2006 12:11 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
|
| Сря Окт 18, 2006 12:41 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
И какво лошо да се внедрят на таква бригада? По мое наблюдение, точно тия дето са попътували/поблъскали яко и видяли свят - е от тях стават хора. Опита който човек придобива при такива мероприятия е безценен.
И по мое време имаше бригади в чужбина, обаче всички преподаватели ни правеха яко сечено за да не можем да ходим. Овчо мислене - от къде на къде тоя киртак студент ще ходи да изкарва пари, докато аз блъскам тука да му наливам акъл в главата за 300лв (това е цитирана реплика на преподавател).
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Окт 18, 2006 2:14 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Рек,за съжаление и в университетите вече няма много хора с които да общуваш на теми които ти харесват.Като казвам общуваш - имам в предвид споделяне на идеи коментари на конкретни схеми,които след това няма да ги видиш пуснати в производство от самите преподаватели ( не че нямаше такива случаи ).Е винаги има изключения но са малко.За това за да добиеш ценен съвет трябва и мноого обикаляне по фирмите където сега работят някой от кадърните преди това преподаватели. Има един лаф дето много ме кефи на тема учене : Учи опита,...или липсата му 
|
| Сря Окт 18, 2006 2:53 pm |
|
 |
|
perlsite
Ранг: Ориентиран
|
Смея да ти противореча. Имам доста познати, които ходиха по студентски бригади и не си спомнят нищо друго освен работата по 12-15 часа на ден за да изкарат "много" пари. Аз твърдо отказвах (и отказвам) да отида в чужбина (вкл. бригада) за да работя като мияч, пиколо, продавач на сандвичи, чистач на риба и т.н.
И в момента работя изцяло с американски клиенти (програмист съм), някои от които са президенти на международни компании и определено ще умра от срам, ако тоя човек Х ме види да му предлагам сандвич с пилешко и салата по избор...
|
| Сря Окт 18, 2006 5:51 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Чакай бе пич. Това че ти си литнал на високо - евала. Ама нали се сещаш, че един първо/второкурсник, дошъл от провинцията да учи тука (предполагаме че няма твойте познания изначало), едва ли може да се вреди да копа на американските ти работодатели, през лятото?
И какво - дай да го залостим пича, цело лято да ръга бира и жени и да мие коли на автомивката, вместо да го пуснем да ходи да си скъса задника, ама да изкара некоя сериозна пара, без да му искат кой знае какви знания.
А да си се замислял че има хора дето сами се издържат и тия постъпления са им жизнено важни? Че няма мама и тати да набутват в джоба кинти та да може дитето да се учи и да стане голям човек.
Ебати какъв е проблема лятото човек да ходи да бачка, да взема пари, да научи език, да срещне други хора?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Окт 18, 2006 6:03 pm |
|
 |
|
HCL
|
perlsite сьвсем право ти го е казал Цецо. Недей се срами толкова  . За да ги пишеш тези програми нали ти трябват пьрво знания. Тези неща да не са безплатни. Предполагам имаш някаква идея колко струва едно образование. Не става вьпрос само за такси и учебници, човек има нужда да се храни, да се забавлява. Дори не повдигам вьпроса за сертификации някакви, който ще са ти от полза след време, ама и те струват пари и то не малко.
И вестници сьм продавал, на плажа при това, и в ресторант сьм работил и по 18 часа. И ако си мислиш, че ако преди години сьм ти сервирал сега няма да те пратя да преработваш неграмотно написан сорс (примерно говорим)... осьзнай се малко. Имам познати, които паралелно сьс следването си работят в заведения за хранене и са пьрвенци вьв випуска. И какво ще седне да се срамува такьв човек пред професора си ли. По-скоро професорьт му ще отиде да пие по една бира при него. Пронционално мислене.
Все пак за студенти говорим, не за хора с години професионален опит.
|
| Сря Окт 18, 2006 6:34 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Хахаха - аз само едно ще ти кажа пич - срамна работа няма. Щото не се знае как ще се обърнат нещата. И аз съм носил пици и други такива неща - и какво от това. Много по важно е да работиш за да можеш да се издържаш, отколкото да се правиш на голямата работа. Смени си мисленето докато е време  .
|
| Сря Окт 18, 2006 6:56 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Цецо ставаше въпрос за друго.
Значи влизат да учат Висше , а само чакат да мине семестъра или годината , за да отидат на студентски бригади !
Или си мислят че учат нещо и после отиват на студентски бригади - изкарват някакви пари -> вярно чувам изкарват хххх$ и досега най-малката сума е била 2000 и все около 5000, а чувам и някакви от порядъка на 10000, вярно скъсват си г*за от работа, но като какво - не като инжинери или асистенти , или нещо свързано, което не е срамно или лошо като цяло. Работа -> пари , ок.
Само че като се върнат и си казват, абе аз за какво ... нали се сещаш
И накрая:
50-75% от 100 влезнали -> след това 50% от тези които учат , учат с желание (т.е това , което им е интерсно или станало интересно), след това обаче идва момента и с моженете или смогването на темпото , което са две различни неща , след това добавяме и старнични обстоятелства (куп има) махаме тези от студ. бригади и оп...
получава се , че наистина излизат 1-2% знаещи/можещи и ИСКАЩИ да работят в сферата, за която са учили, но дали ще се реализират....
и тъй ... на тоя нашият хал.
Една от причините.
Тъжно е, кофти е ... , но е факт.
Иначе гледам около мене в мойта група от 24 човека - 18-20 искат да учат, колко могат и т.н, друг въпрос , пъки не бих се наел да оценявам , щом има желание.
Но кой какво си има наум като завърши е съвсем различно. или идея за студ. живот  и т.н, ит.н 
|
| Сря Окт 18, 2006 7:51 pm |
|
 |
|
HCL
|
Абе маниак какво ти пука толкова. На който не му се учи, негова си работа. А това как си изкарва парите, пак негова работа. Като завьршиш ще има недостиг на специалисти  за теб е на плюс. Лошото е само като не им резват крилцата на "пьлнежа" и утре завьршат редом с теб. Не че ще ти вземат работата, но се влошава имиджа на професията. Но ако е вярно че университетите получават пари на студенна година, ясно е кьде е проблема. Пари трябва да се плащата на записал студент, еднократно. Да могат после преподавателите да показват червените картони на когото трябва без много да му мислят.
|
| Сря Окт 18, 2006 7:57 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Казахме вече - срамна работа няма. И да те попитам - как си представяш, че някой ще плаща пари на студент 1, 2, 3-и курс да работи инженерна или свързана с това работа. Ами нали тоя студент идея си няма още от тая работа. Или трябва да му плащат пари за да подпира някое бюро. На това му се вика стаж, не работа. И от него пари не се печелят, а напротив - ти се харчиш за да можеш да се научиш на нещо в реалната практика. И какво остава - единственото нещо дето може да прави един студент е бригадите и ресторантите. Нещата са измислени одавна - не си ти първия дето се сеща да мисли по тия проблеми, а както виждаш - мислиш и в грешната насока  .
|
| Сря Окт 18, 2006 9:05 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Абе то това като завърши какви ще ги прави е относителна работа - имам колеги дето като завършиха си намериха супер работа ( с връзки и протекции естественно),вземаха по 800 лева стартово (сега минават 1500) и не им пука.Те естеството на работата го учат н м ясто,има кой да им замазва грешките и даже нищо да не знаят са 2-3 години що-годе влизат в час,а тез дето са си скъсвали задниците да четат се блъскат за 300- 400 лева.Това е реалната ситуация.В университетите няма сито,т.е не съдят според акъла ами според джоба(то на много места е така ).Но много фирми взеха да фалирват от кадри назначени с 'препоръки' щото 'препоръчаните' хора работа не вършат,само мислят за заплатата и има кой да се застъпва за тях (тук говоря по принцип,не само за сферата на електрониката).Навсякъде вече взеха да се търсят кадърни хора което ме радва.
Студенската бригада е шанс за човек с малки финансови възможности да може да направи някой лев,да плати семестъра и да има кво да хапва през годината таак че ги одобрявам,вместо да си почива,човека работи и срамна работа наистина няма (даже и тоалетни да чистиш)!!! Този който знае за кво е влязал да учи той знае и за кво и в какво влага средствата си  Има инвестиции дето по-късно се изплащат.
Колкото до многото пари и ламтежа за тях,хората казват: ГГЗ (по точно -гъз глава затрива  ) Така че умната -здраво бачкайте и редовно посещавайте форума 
|
| Сря Окт 18, 2006 9:06 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
|
Димитър - като инжинер имах предвид - като помощник такъв, много често по ИТ фирми *примерно студентите , ако не ги водят по професия ги водят младши асистент 'професията' и така.
Та същото тук, въпреки че убеден съм, че ако човек (какъвто и да е той - студент примерно) може и покаже едва ли някои ще възрази да му заплати услугата/работата, която върши; както си му е реда, но това не е нормално.
|
| Сря Окт 18, 2006 10:05 pm |
|
 |
|
sthx
|
Нека пак се вмъкна, защото ми се струва, че не съм разбран много правилно. Нямам нищо против бригадите. Не виждам нищо срамно в която и да е професия, включително и да нареждаш салатката в сандвича на бъдещия си партньор в работата - мисля,че това тряба да понижава самочувствието някому.
Проблемът е, че не малка част от студентите през последните години се записваха с две цели - да се спасят от казармата и да могат да работят в чужбина. А какво и как ще учат - не им е токлкова важно.
А, че от бригадите полза има. Останали са ми много впечатляващи спомени - Саяносушенската вец , Енисей, тайгата, 5 блок на АЕЦ-а (още не е паднал).
И от бригадите в Англия има полза. От работили там ми издадоха секрета за отглеждане на ягоди в оранжерии. Във водата за напояване слагат червена боя, за да стават ягодите червени. Дано не ги стигнем чак да там.
Съгласен съм с мнението на Реконструктора - в университета по-важното от знанията са средата , общуването между колеги - студенти и преподаватели, формирането на специфичен начин на мислене. А относно знанията - най-важно е знанието как и къде да намериш да прочетеш това знание, което ти трябва в момента.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Сря Окт 18, 2006 10:19 pm |
|
|