Отговори на тема  [ 2478 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115 ... 166  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: EV
itso.t написа:
Не виждам накъде биха се развили електромобилите или поне ако говорим за осезаема промяна.

Под развитие имах предвид как ще се развие пазара като цяло. Дали тенденциите на спад на цените ще продължи, както и тенденциите на подобряване на техническите параметри. И ако тия тенденции продължат къде точно ще продължат - в Китай само или не...

По повод на последното, аз се радвам на това което правят Mercedes (с новото CLA и GLC) и BMW с iX3. Сега не знам доколко тези модели са наистина европейски, но да кажем че са първите, които по цена и по параметри могат да се конкурират с китайчетата. Особено радостно е, че стъпват на нашия пазар преди китайците.
Това е важно за всички нас. Много хора тук не биха си купили електричка скоро. Аз също едва ли ще си купя точно тия марки и модели. Но така или иначе това са пари и то доста пари и има огромно значение дали остават в Европа или не.
Сега е важно и в ниския клас да се появят конкурентни европейски модели. Промени ще има, защото примерно Мотофое тия дни ме заляха с реклами на Volvo. То не бяха "специални" и "неустоими" и не знам какви си оферти. Накрая реших да погледна... ами извинявай на цената на iX3 ми предлагат EX40. Ами няма как да стане тая работа.

Та развитие в пазара ще има! И технологично също.

Вто Сеп 09, 2025 11:01 am
Профил
Аватар

Според мен електромобилите са стигнали моментния пик в развитието си, и на тоя етап няма какво значимо да покажат.
Да, има развитие при производителите на автомобили които произвеждат и електромобили.
Може би са направили нова платформа на база на която да произвеждат електромобилите си, и тя да не е "бившо купе от автомобил", а да е нещо оптимизирано за EV.

Все тая. И тая мода ще отмине. От цялата работа на делавера ще са единствено кокошките. :D

Вто Сеп 09, 2025 11:15 am
Профил

itso.t написа:
Според мен електромобилите са стигнали моментния пик в развитието си, и на тоя етап няма какво значимо да покажат.

То на теб каквото и да ти покажат ще е все тая ;-)

Технологиите са далеч от пикове още. Има достатъчно разработки, които все още не са влезли в производство. Но по-важното е, че вече има модели в производство (като споменатите горе), при които са решени основните проблеми като цена и пробег. Пробег от 700-800км с едно зареждане и възможност за 10-на минути да дозареждаш е мнооого по-различно от зойчета и тем подобни.
Това на практика е супер важно. От там нагоре вече дали ще има пробив и дали от 800км ще го направят 800 хиляди не мисля, че ще има някакво практическо значение. Както и ти предполагам не държиш да имаш 600 литра резервоар, 60 са ти напълно достатъчни.
При сегашните електрички, обаче 200-300км пробег НЕ Е достатъчен. Поне не е и в повечето ситуации. Демек искам да кажа, че тепърва се появяват електрички с достатъчен пробег на търпима цена. Щото то имаше и преди с голям пробег, но на брутални цени.

Вто Сеп 09, 2025 3:22 pm
Профил
Аватар

В ниският клас VW обяви тази седмица ID.POLO и ID.CROSS с реален пробег над 300 km за 25к евро.

Вто Сеп 09, 2025 3:43 pm
Профил WWW
Аватар

miro_atc написа:
...Но по-важното е, че вече има модели в производство (като споменатите горе), при които са решени основните проблеми като цена и пробег. Пробег от 700-800км с едно зареждане и възможност за 10-на минути да дозареждаш е мнооого по-различно от зойчета и тем подобни...

Ама подобни модели има от доста време. Това, че вече става по-масово не променя нищо. Технологията е все една и съща. Просто и други производители са я внедрили.

Затова, да повторя: поглеждаш върховите постижения в EV. Ами това е технологията. Скоро едва ли ще покажат нещо драстично по-добро.
Това, че почва да става по-масово е хубаво, но не е технологичен пробив или напредък.
То като се замислиш няма и откъде да дойде. Моторетките са такива каквито са. Батериите също. Силовата електроника не е мръднала осезаемо.
Само размера на тъча е пораснал. :lol:

Вто Сеп 09, 2025 4:25 pm
Профил

itso.t написа:
То като се замислиш няма и откъде да дойде. Моторетките са такива каквито са. Батериите също. Силовата електроника не е мръднала осезаемо.
Само размера на тъча е пораснал. :lol:

Какво ти си мислиш няма никакво значение...
Новина от днес - CATL приключили с тестовете на натриевите и комбинирани с натрий батерии (Nextra & dual power сериите).
Резултатите - разширен температурен диапазон (от -40С до +60С гарантират 90% от капацитета). Над 10000 цикъла или лаишки казано 5 млн. км. живот. Цена доста под LFP. Ако не си запознат масовите батерии в момента са NMC и са доста по-скъпи от LFP. A тия се очаква да са още по-евтини. Ток заряд/разряд - 12С, спрямо най-доброто в момента 5С. Надеждност многократно по-добра от литиевите батерии.

CATL за разлика от Тойота примерно никога не обявява празни приказки, Каквото са обещали досега са го произвели така както са го обещали. Тъй че днес е черен ден за конкуренцията им ;–)
Единственият показател по който натриевите батерии не са топ е теглото. CATL говорят за 175Wh/kg, което за днешните стандарти не е впечатляващо. Но е точно толкова, колкото на моето Зое.

Та казваш нямало развитие... Интересно ако имаше развитие според теб как щеше да изглежда 8O

Вто Сеп 09, 2025 9:11 pm
Профил

ще видим, ще видим.

Вто Сеп 09, 2025 10:15 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Какво ти си мислиш няма никакво значение...
Новина от днес - CATL приключили с тестовете на натриевите и комбинирани с натрий батерии (Nextra & dual power сериите)...

Това е ясно. Същото важи и за твоите размисли - и те нямат практическа стойност?
Ми освен да спрем да мислим ли...? :lol:

А относно новите революционни батерии които щели да променят света...
Има ли ги в магазина? Мога ли да ги видя, пипна, да си купя?
Да, знам, още не, но един ден, ехеееее... ще променят света... :D

Понеже си се отдал на буквоедство ще бъда още по-конкретен:
При наличните В МОМЕНТА технологии EV няма какво повече да покажат. Още камери, още USB, още тъчове... и толкова.
Ама един ден... Чудесно, да се подготвят, и когато са готови да покажат каквото има за показване за да го оценим.
А дотогава по-леко и по-тихо с пъченето на мегданя с несъществуващи възможности. :D

Сря Сеп 10, 2025 8:24 am
Профил

Ами не е вярно, напротив - ДВГ е достигнал не само моментният но и абсолютният пик в развитието си, от тук - нататък няма накъде, факт е че по-ефективната работа на ДВГ се постига с помоща на електродвигатели - маилд и фул хибридите. А при електричките си има прогрес и той се наблюдава всяка година - еволюция при батериите и зарядните, при електродвигателите също, сега се работи по амортисьори, които връщат енергия подобно на електродвигателите при спиране на електричките и т.н.

Сря Сеп 10, 2025 9:18 am
Профил

Bai Ui написа:
сега се работи по амортисьори, които връщат енергия

Такива амортисьори се разработват от 90-те. Мисля ранните 2000 ауди бяха направили такава кола. Още някой се опита след 2010. Проблема е огромното тегло и нищожната енергия която не стига за нищо. Има коли с активни амортисьори но харчат много енергия.

94-96 мерцедес бяха направили двигател с изцяло електрически клапани без разпределителен вал. Искаха много ток и на коляновия вал бяха направили династер. Не проби тази технология. Сега пак се говори за нея но успеха е съмнителен. ДВГ доста напредна последните години с технологията за използване на детонацията в цилиндъра. Навремето се целеше да се избягва самозапалване и детонация а сега е търсен ефект. Има още много хляб в ДВГ-то. Тепърва предстои популяризирането на синтетични горива.

Сря Сеп 10, 2025 9:34 am
Профил

itso.t написа:
Това е ясно. Същото важи и за твоите размисли - и те нямат практическа стойност?
Ми освен да спрем да мислим ли...? :lol:

За разлика от теб аз 3-та година карам почти само електрички. Карал съм различни и виждам, че изобщо не са еднакви. Ако за теб всички са един дол дренки, аз не смятам така, защото пак казвам имам практическите наблюдения. Отделно си следя темата... Не не съм спец, по-скоро следя клюки, отзиви и т.н. Демек имам някакво наблюдение как са били нещата, как са сега и накъде се очаква да вървят.
Сега дали предстои "революционно" развитие при батерии и т.н. зависи много от гледната точка. Примерно според теб за последните 3 години има ли развитие?
Аз мога да ти кажа, че батериите които купих за слънчогледите сега са на 1/3 от цената, която платих. Не точно същата марка, но все тая. Дали това е "революционно"? За мен няма значение какво мислиш ти, аз знам какви пари съм дал, виждам какви са цените сега и някой кибик отстрани да ме убеждава, че няма промени... извинявай! Има и то сериозни, поне за такива като мен!

Сря Сеп 10, 2025 9:59 am
Профил

Pif написа:
94-96 мерцедес бяха направили двигател с изцяло електрически клапани без разпределителен вал. Искаха много ток и на коляновия вал бяха направили династер. Не проби тази технология.

Най-големият пробив при ДВГ може да се получи, ако се намери евтин високотемпературен материал. Има редица разработки и идеи. Но без здрави материали дето да издържат 2000+С не става нищо. Примерно ако се отдели компресията, после горивна камера и след нея мотор с променлива геометрия, това си е жив хибрид, но без ток. Отделно може да се контролира термодинамичния цикъл и да се изтиска кпд до максимум.
Но винаги се стига до проблем с охлаждането... а без адекватно охлаждане материалите не издържат. Аз дълги години очаквах да измислят някакво решение, но досега нищо... а вече май е и късно ;-)

Сря Сеп 10, 2025 10:22 am
Профил
Аватар

miro_atc написа:
За разлика от теб аз 3-та година карам почти само електрички. Карал съм различни и виждам, че изобщо не са еднакви. Ако за теб всички са един дол дренки, аз не смятам така, защото пак казвам имам практическите наблюдения...

Плочата ти се е повредила, прескача, и въртиш едно и също.

За пореден път: Поглеждаш най-добрите образци при EV. Технологията е там. Толкова може.
Леваците в бранша трябва да догонят отличниците. Толкова. Това не е развитие на технология, и когато стане факт няма да видим нищо ново.

А какво предстои? Нека да видим вместо да спекулираме (спекулираш) и да си чешем (чешеш) пръстите. :D

Ето ти сам казваш "предвиждах да ползвам Рено Зое 1 г". Ама не стана така. Затова остави намира ЧУЖДИТЕ планове за развитие. :D

Сря Сеп 10, 2025 10:34 am
Профил
Аватар

Клио 6 идва с три варианта на мотора - хибрид, бензин и LPG. Ни намек да го правят електричка. А на зойчето теглиха шута.
Меринджеите на Рено не четат анализите на наш Миро. :D

Сря Сеп 10, 2025 1:20 pm
Профил

Зоето беше електрифицираната версия на Клио. Нормално е да спрат Зое, нали това обяснявам, че технологиите се развиват. Не може да произвеждаш повече от 5 години един и същ модел, то това да не ти е Клио ;-)
Сега правят Рено 5 в тоя клас. За съжаление същите батерии като на Зойчето - 40/50квч. Аз такова вече си имам, но ако вие толкова искате да видите как е Клио на ток - купувайте!

Сря Сеп 10, 2025 3:44 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2478 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115 ... 166  Следваща