|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 12:59 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
 Re: Флюс
Ба ли ма... му какво е било, но коресилина не чистеше и оставаха прозрачни капки. Топвам четка с боя и все едно във вода е топната - никакво разтваряне на боята. Виж линковете със състава. Еедните едно, другите - друго и то в проценти от толкова до едиколко си. 
|
| Вто Сеп 09, 2025 1:33 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
+1 Всичко останало, което се е дискутирало е .. "от пръдня - боя"
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Вто Сеп 09, 2025 2:01 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Абе понякога и ацетона и тоулола си имат приложението, но са агресивни и трябва да се внимава. Ацетона ако е чист може да върши доста добра работа но не е да топнеш платката вътре. Инач в готовите флюс ремувари има всякакви гадости също, като има и на водна основа.
|
| Вто Сеп 09, 2025 2:20 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Искам да видя как се чисти преголял флюс с изпропилов спирт или флюс ремувър от място на което са сменяни компоненти нееднократо или по някаква причина се е наложило да се нагрява повече или по-продължително. 
|
| Вто Сеп 09, 2025 3:07 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ааа тоя флюс ремувър, или каквото е там коеот изпозлвам работи безотказно, разтваря го доста по бързо от изопропила, не съм гледал какво има в него но определено е добър разтворител. Отделно за много упорити неща, имам един клинър на 3M ... не му помня номерчето, но това нещо разтваря и гума, поне тая по дръжките на отвертките, някъде го рекламират като обезмаслител, другаде като adhesive cremover, но рядко го изпозлвам защото е много агресивно, но пък мирише приятно 
|
| Вто Сеп 09, 2025 5:37 pm |
|
 |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 434 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
Тоя ацетон не ви ли уврежда фотополимера на солдер маската. Аз навремето от мързел и когато растера е голям , да не правя солдер маска на единични прототипни бройки, си чистех фотополимера от ецването на платката с микротампонче точно по падовете за запояване и оставях другия по пътечките. Доста добри 'панички' правеше ацетона. И другото - на мадамите им смениха лака за нокти с фотополимерен и ув 'фурничка' , но май рецептата на лакочистителя не , не съм сигурен де, трябва да се пусне социологическо проучване по въпроса.
|
| Вто Сеп 09, 2025 9:04 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Вече лакочестител с ацетон е някаква рядкост, някакви други еко химии са които не вършат същата работа, и миришат гадно.
|
| Вто Сеп 09, 2025 10:13 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
 |  |  |  | itso.t написа: Ааа, открил си разновидностите на "брейк клинъра". Браво, похвално. Имам лоша новина за теб. Брейк клинърите почти нямат съставки подходящи за почистване на флюс. Те са направен за обезмасляване. А ме учуди с контактния спрей, щото повечето от тях пък съдържат някаква мъзга подобна на газ (WD40) и си представих на какво прилича платката след "измиване" с такова. Относно ацетона. По моята класация ацетон / кореселин / спирт като ефективност на измиване води ацетона. След това е кореселина. Кореселинът мие по-добре запекли флюсове - там където е градена зидария с поялника. И двете са агресивни и разтварят какво ли не. Затова са подходящи за употреба само в зоната на спояване, а не по компонентите. Имам толуол, но той е гадна химия и не го ползвам за тия цели. Който иска да го ползва. |  |  |  |  |
Нали ти казах, че между двата спрея няма абс. никаква разлика?  Миришат еднакво, работят еднакво и се изпаряват бързо и без следи. Контактните биват два вида - за разни груби неща, къде имат няква смазка и другите са като тоя на мотип, който си е буквално спрей за почистване на платки.
|
| Чет Сеп 11, 2025 9:12 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Аз ацетон използвам само да разяжда разни неща, предимно пластмаси.  Утре ще пробвам да пъхна в чашка с ацетон едно чипче с пластмасов корпус да видим какво ще стане.
|
| Чет Сеп 11, 2025 9:14 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Заеби, но поради некви нови олигофренски евро еко глупости ацетона изчезна от магазините. Последно попаднах точно на лакочистител в Джъмбо, големи разфасофки, пише 99.9% ацетон на него, зех две шишета да имам. 
|
| Чет Сеп 11, 2025 9:16 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Хм, чист ацетон все още продават свободно в магазините за химически реактиви.
|
| Чет Сеп 11, 2025 9:50 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
|
| Пет Сеп 12, 2025 9:32 am |