|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 10:08 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: Коли
Вчера видях един дърт Мустанг и един Корвет през 1-2 минути по пътя... Май в Румъния някъде има нещо и изглежда се движеха натам...
|
| Нед Сеп 07, 2025 8:33 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Има бре, и не са ужасно скъпи, сортирал съм по възраст https://bilweb.se/sok/ford/mustang?type ... c&offset=0
|
| Нед Сеп 07, 2025 4:15 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Тия дето са в линка са си колекционерски коли- требе да си доста финансиален за тая кола. Тука в Америка никой не се хвали че има американска кола, всички кинтаджий имат кабриота и въобще фукнята и т.н е от европа . не че въобще няма но стоиноста на ами колата е ясна и повечето знаят че е дърво . Едно друго нещо - всички мусколести US коли една от фукнята им е че ръмжат много .....нещо дето не е присъщо на евро фукните..... щото да сковеш кола дето да грухти е лесна работа , труднот е да я направиш безшумна.
|
| Вто Сеп 09, 2025 2:46 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе и тук си се събират, особженно мустанги от тая ера, 50-те и 60-те, и цените не са никак ниски, ако се занимаваш с ретро коли си е добра инвестиция. То няма много европейски коли които да са интересни от този период, или поне не такива които имат смисъл извън чисто колекциониране. Да се качиш да караш някой лотус, или алфа от това време трябва да си доста млад за да се натикаш вътре, докато в мустанга няма никакви грижи. Не съм голям фен на ретрото, като цяло им се радвам но нямам мераци да се занимавам, но има разни други хора около мен които се интересуват.
|
| Вто Сеп 09, 2025 2:58 am |
|
 |
|
HCL
|
Не схващам как може да е инвестиция. ПО това нещо има гуми и пластмаса които стареят. Хайде лака ще го пребойдисаш, но за другите части пазарът е малък а предлагането сигурно още по-малко. Реплики винаги можеш да направиш но ще ти излязат златни.
Аз обичам механични часовници, но ако сметнеш инфлацията и разходите по поддръжката, особено на моделите над 100 г и цената на частите, на цените на които се продават, са си чиста загуба от инвестиционна гледна точка.
|
| Вто Сеп 09, 2025 4:15 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами инвестиция е и хората правят пари от това, но трябва да знаеш какво копуваш, колко можце да дадеш макс, колко ще ти излезе да го реновираш или поддържаш и т.н. Часовници и аз харесвам, там има смисъл ако сетигнеш до там да можеш сам да си ги възстановяваш, не че е кой зане каква философия, но иска ръце, очи и търпение, аз и с трите съм зле. Излизат доста интересни часовници, които ако реставрираш добре може да спечелиш едни не лоши пари. Друго е да ги колекционираш, също като че ли има смисъл ... аз колекционирам уреди  Последната по-сериозна придобивка едно HP 8546, уж беше работещо и с калибрация сравнително скорошна, ама се самопрецаках. От транспорта явно на едно място правеше късо и не палеше филтъра. След дълги разпарчатосвания го хванах къде е, опраивх го, подкарах го и си вика .. я да му сменя батерията .... е смених я ... явно съм окъсил докато съм запоявал но част от калибрацията хванала гората ... и сега или трябва да го пращам нейде да го калибрират, или трябва да си купя няколко уреда които нямам, а и не се намират, и да успея да намеря калибриращият софт, че то само със софт се калибрира ... хубавото е че самия ресийвър е ОК, загубило е само филтъра ... теоретично с читав сигнал генератор и power meter може да с екалибрира и на ръка, ама ще иска поне 3-4 итерации сигурно и отделно с усилвател и без ... а те са и бая точки 
|
| Вто Сеп 09, 2025 5:58 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Като стана дума за уреди... Как се нарича тая болест да си купуваш един и същ уред повече от един път? Че имам някакви симптоми, та да знам какво да кажа като отида при лекаря, че да не го затруднявам и да е наясно какво да ми предпише. 
|
| Вто Сеп 09, 2025 6:05 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да ти кажа ли колко диференциални сонди на HP имам ... уреди гледам да нямам по няколко еднакви, само подобни 
|
| Вто Сеп 09, 2025 6:08 pm |
|
 |
|
Cekins
|
@HCL - Има един американски ютубър - канала е Hoovie's Garage. Та той преди мисля между 4 до 6 години намери да се продават заедно един кунташ и едно диабло - двете заедно за $250к - някакъв доктор колекционер решил да спре да се занимава с коли и да почне да се занимава с колекциониране на танкове (болни хора колкото искаш). За да стегне и двете коли похарчи нещо като $50к. Някъде миналата година продаде диабло-то за нещо към $300-350к. Към началото на тази година продаде кунташ-а за нещо около или над $500к - не е казал точно колко но като махна кунташ-а си взе вейрон. Преди месец продаде вейрон-а и с парите си купи SL300 Gullwing. Тeзи SL300 за 20 години са поскъпнали от $250-350к до над $2М. Рекорда е $10М и то за един в доста лошо състояние (тази година на търг) ... Е няма такава инфлация 
|
| Сря Сеп 10, 2025 3:34 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Бизнеса с ретро коли си е съвсем друга бира..... както навсякъде хляб има но е релативно малко, не са заето 1 000 000 хора в него.
|
| Чет Сеп 11, 2025 2:08 am |
|
 |
|
Cekins
|
Е въпроса на HCL беше "как може това да е инвестиция". Понеже си ги гледам няколко такива ютубъра и някой път са на плюс, някой път на минус, ама те така или иначе печелят парите от гледания - на един друг популярен най-печалившите му видеа са от един пълен боклук само че "боклука" преди това е бил "звезда" в Pimp My Ride 
|
| Пет Сеп 12, 2025 10:49 am |
|
 |
|
HCL
|
Точно това ми дойде на ум първо да питам. Въпросния ютубър с какво си изкарва парите, с видеота или с коли. Защото ако е с първото, качеството на инвестицията става съмнително. Но дори и да е с второто, то пак може да профитира доста от рекламата която получава. Та с две думи, на въпросните индивиди в тубата всичкото което го говорят трябва да се взема под внимание в контекста от къде им идват парите.
|
| Пет Сеп 12, 2025 5:00 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Е те не крият че идват от реклами и от ютуб. Те и не целят да си изкарват парите с инвестиция в коли. Купуват каквото смятат че ще изкарат пари от видеа, пък ако изкара и някой лев от колата - добре дошло.
|
| Съб Сеп 13, 2025 1:26 pm |
|
 |
|
HSB
|
„Двигателите с вътрешно горене никога няма да изчезнат. Никога“, заявява Йохен Голър, член на управителния съвет на BMW AG за клиенти, марки и продажби, подчертавайки убеждението на компанията, че електрификацията ще съществува едновременно с конвенционалните задвижвания в обозримо бъдеще.
|
| Пет Сеп 19, 2025 11:48 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Ами то това си е ясно...
|