|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 11:54 pm
Ремонт на лаптопи, телефони и прочие битова техника
| Автор |
Съобщение |
|
nik
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Ремонт на лаптопи, телефони и прочие битова техника
ако е мокрена тая клавиатура май по-добре да се смени клавиатурите които съм виждал имат писти от някакво странно сребристо метализиране върху тънко пластмасово фолио, та това метализирано покритие е много лабаво, малко влага да влезе и метализацията се поврежда, не мисля че подлежи на ремонт, поне не и това което съм виждал
|
| Чет Яну 09, 2025 1:48 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ремонтира се но не държи много. Има проводящи мастила с които може да го възстановиш, преди много години съм си сложил грал, проблема е че изкарва 4-5 месеца и до там.
|
| Чет Яну 09, 2025 3:22 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Взех това като алтернатива на прахосмукачка. Но се оказа, че с ей такива силоконови покривала клавиатурата няма нужда от чистене:
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Яну 09, 2025 11:51 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 |  |  |  | d_jelev написа: Честно казано, не съм ползвал никога почистващ препарат за клавиатура на лаптоп, умишлено. Имам си малка прахосмукачка за подобни ремонти и почиствания, с която издърпвам каквото мога. Знам, че някои препоръчват обдухване с компресиран въздух, понеже е по-ефективно. След това с антистатични клечки, подобни на тези за уши (продават ги навсякъде) накиснати в изопропил (99%) почиствам каквото мога на ръка. Можеш да си направиш сам такива с дървени клечки и памук, както в "доброто старо време". Накрая използвам пак антистатична кърпа, предварителна потопена във вода (дестилирана), за да измия цялостно клавиатурата. Подсушавам пак с подобна суха кърпа. Оставям добре да изсъхне! Инак за истински клавиатури и платки има доста спрейове. Но аз не ти препоръчвам широко разпространения WD-40, a по-скоро някой от тези: Link 1Link 2Link 3Link 4 |  |  |  |  |
Имам от зеленото, но то мирише и се държи по абсолютно същия начин както на Мотип спрейчето, така, че си го ползам него. Преди малко просвирих цялата матрица на клавиатурата и нямаше контакт никъде, т.е. май не е заседнал клавиш.
|
| Чет Яну 09, 2025 2:51 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
То изглежда контактът не е късо ами си има някакво съпротивление. Никви шансове за диагностика. 
|
| Чет Яну 09, 2025 4:41 pm |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1511 Местоположение: София
|
Ако до момента не си попадал на тези агенти, а се налага купуване на чаркове: > Kamea.biz
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|
| Пет Яну 10, 2025 5:06 am |
|
 |
|
ig_ivanov
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Съб Май 21, 2016 9:47 pm Мнения: 577 Местоположение: Бургас
|
Клавиатурите за лаптоп (то и повечето други) са направени да не се ремонтират. А като гледам тенденциите при производителите на лаптопи- да не могат и да се сменят.
|
| Пет Яну 10, 2025 7:51 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Кое ще пазиш с тези ръкавици - компютъра или ръцете си 
|
| Вто Авг 26, 2025 5:42 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Някой да знае за ремонт на фурна Нефф, не ще да тръгне след 1 месец изкючена от бушона? Връщам се от отпуска и не тръгва, не светва нищо. Захранване идва до нея проверих... Таман е 6 месеца след гаранция, и малко не ми се вика сервизен техник, щото ремонта сигурно щ е е 70% от нова... та по добре нова... Но от друга страна ме е яд (и стис), щото работели по 10-12 години, пък мойта 2г. и 6 месеца.... Иначе сложили гордо made in Germany.... Бахти... Та някой колега ако знае типови проблеми на тез фурни ще съм благодарен...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Сеп 03, 2025 11:22 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Едва ли има лесен начин, разглобяваш и почваш с диагностиката. 
|
| Чет Сеп 04, 2025 8:32 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Типично поведение на поизсъхнал електролитен кондензатор или лоша спойка. Нещото е работило без да спира десетилетия и всичко е било темперирано. Сега е изстинало и са започнали номерата. Много е вероятно ако фурната постои включена "да се самооправи".
|
| Чет Сеп 04, 2025 8:49 am |
|
 |
|
Камен Пецов
Ранг: Минаващ
|
Я пробвай първо да и свериш часовника ако има такъв
|
| Чет Сеп 04, 2025 4:18 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Чети описанието.
|
| Чет Сеп 04, 2025 4:41 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Камен пецов, и аз мога да чета малоумните съвети от юзер мануала... Там повередите се разделят на три: да свериш часовника, да видиш бушоните, и да видиш дали кабела работи като го ръгнеш в друг ел.уред. Аз както писах няма грам светлинка, то печката е със сензорни бутони. Като няма енергия, как да сверя часовника ? Десерт Лео, то описанието е като за ниво на интелект на торен червей. Освен как да забуршеш печката и да не си прещипеш пръстите.. друго полезно не са писали... Сервизен мануал няма достъпен , поне аз не намерих...
То и другия ми проблем е, че жената ще ме насили да купя друга печка, а тази ше оставя в бараката , до хладилника(предишния) и микровълновата (по-оредишната) за оправяне ...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Сеп 04, 2025 8:49 pm |
|
 |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 434 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
Не мисли за 'печката' като за печка, а като за това което е в действителност -> Андроид смарт тилифонче или лайнукс малинка, които въртят апликейшън за печене  . Т.е. -един голям процесор или мцу с хиляда вида напрежения 5в, 3.3в., 1.8в, 0.8 в и т.н. , един дисплей, памет/биос или беш ли го какво и един специализиран чип с двойствена функция -> първо да дава всичките тея захранвания на процесора и второ да го играе контролер на зареждането на някаква малка литиева батерийка която да държи нещо евентуално. Като при всяко 'смарт-тилифонче' , и това е нормално да 'играе' като е оставено дълго без заряд. Ако след 1-2 дена с включено захранване нещото не се зареди и оправи отсамоосебе си, има един друг чикиджийски номер за това чипче контролиращо захранването на 'тилифончето' (само незнам със сензорните бутони как ще го изпълниш) -> -> изключва се захранването , задържа се бутона за включване на уреда 1-2 минути натиснат (при изкл. кабел) да се разредят остатъчните ел. статични заряди, и после се пробва . Или се отваря контролния панел , намира се се къде е литиевата батерийка (ако има такава) , маха се и се закъсяват контактите за 1-2 минути, после се слага отново, евентуално замерва/сменя и т.н. Но в повечето случаи проблема са остатъчни електростатични токове, които като се разредят принудително 'уреда' тръгва. ПС - иначе си нацелил точно темата -> ремонти на лаптопи и тилифончета.... ПСС - може ли да очакваш от 'китайци , които произвеждат в Германия' да ти напишат сервизен менюъл на нещо което не знаят как работи. Контролния панел може и да се продава по серийния номер още в Алибаба, но като са изтекли 2 години продуктов живот на конкретния модел, може вече и да не се продава. Но винаги може да се ремонтира с мехнанични врътки за Раховец, произведени в България от китайци които живеят в България... В случай че печката се ползва за печене.
|
| Чет Сеп 04, 2025 10:26 pm |
|
|