Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Готварски... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Готварски...
Я кажете...кой ви е любимия мулти-готвач...и за какви обеми. Гледам че има от 500мл до 5л

Сега видях че това чудо има дори програма за квасене на кисело мляко...ако съм разбрал правилно
https://www.amazon.se/Russell-Hobbs-mul ... d_source=1

Иначе явно са най-търсени за ориз и подобни.Цените са от земята до небето, като най-скъпи са тези които са индуктивни и също японски или корейски. Което май няма кий знае какво значение, освен в бързината.

Сря Сеп 03, 2025 11:45 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Готварски...
Мулти-готвач имахме този, и ориза в него ставаше фантастичен и много лесен, но го изхвърлих защото се събираше вода вътре, а да го отворя почистя и затворя ми трябваха 2 часа, а за такива глупости време нямам. Лош дизайн.
https://www.amazon.de/-/en/Instant-IP-D ... 08Z4HCGDH/

Кисело мляко и сладка правя с пекарната за хляб и се получават много добре.
https://www.amazon.de/-/en/PF240E-Progr ... 01I6H17XW/

Жената меси тесто с това нещо и казва, че и било любимият уред в кухнята. Аз не съм впечатлен, но аз торти и козунаци не правя и може би затова не мога да го оценя както трябва.
https://www.amazon.de/-/en/MUMS2EB01-ho ... 08DH1TBXD/

Сря Сеп 03, 2025 12:01 pm
Профил WWW

Мен ако питаш или вземаш конвектомат като на Дедо или не се занимаваш с подобни глупости. Мен ако питаш ни един не става, може пък аз да съм много разглезен не знам. Мулти култура е като ония всескопи, скоп, генератор, логически, захранване...накрая нямаш нищо, става за ученици, същото е и с мултикукърите.
Ако искаш съвет за полезен уред, и имаш търпение да готвиш, виж някой циркулатор, иска време но за много неща няма много други варианти освен ако не вземеш конвектомат. Конкретно червени меса, теле, агне, определени части от прасето...има съществена разлика в текстурата на месото сравнено с бавно готвене във фурна елемпък в тоя мултикукъри. Във фурната особенно в мултикукъра бавното готвене нито е достатъчно бавно нито на достатъчно ниска температура, месото се разкашква, американците го харесват да се разпада, аз го мразя. Със свито месото става крехко но не губи структура, спокойно може да го запечеш после без да се разпада и получаваш перфектен стек дори от калпаво месо. Но отделно, примерно брискетс, не помня как е на български, това или го готвиш в мултикукъра/фурна за 5 -6 часа и получаваш разпаднало се месо, или в словото за 16-24 часа и получаваш стръкчета с перфектна текстура, аромата присъщ за това месо и ако искаш може да си го запечеш на барбекюто или в тигана с малко чесново масло ...просто е несравнимо, едното е като бебешка храна другото е крехко стекче ...

Сря Сеп 03, 2025 4:27 pm
Профил
Аватар

Месото го мятам на скарата и за 10 ина минути сочният стек е готов, във фурната съм съгласен че всичко изсъхва. А къде е предимството на това бавно готвене?

Сря Сеп 03, 2025 4:32 pm
Профил WWW
Аватар

Grubi написа:
Я кажете...кой ви е любимия мулти-готвач...

Жена ми... :oops:

Сря Сеп 03, 2025 5:08 pm
Профил

На скарата става ако е читаво месото, такова се намира все по-трудно дори и в САЩ. В БГ е почти невъзможно да на,ериш наистина добро телешко, Виванда продават, но дори и тия стекове по 100-на лв са малко компромисни, тия които са състарени горе долу стават, но пък имат по-друг вкус.
Та ако стека ти не е наистина добър, говоря а е крехък, защото на вкус и сочност лесно, но крехки стекове вече трудно се намират, сувито върши чудеса. Примерно в наше село най-добрите стекове май са в костко, по месарниците плаща по 60 пари за стек и пак не е крехък, говоря за рибай. Иначе филе миньон има не лошо в няколко магазина, но вкуса е друг, аз предпочитам рибай.
Стекове много рядко правя суви просто защото си купувам от костко, но примерно ако искаш брискети да направиш на скарата не става нищо, получаваш подметка.
Та предимството на бавното готвене е че разрушава влакната, 24 до 48 часа на 60 градуса прави месото крехко, като при това остава сочно, след това само го запичаш и имаш перфектен резултат дори от жилаво месо. За някои меса просто нямаш много варианти, как готвиш джолан ? В те джерта под налягане става ама става варен,във фирната само обикновено изсъхва, а 24 часа в на 70 С и след това за няколко мин във фурната на 300 или колкото там може, само горен реотан и става това, сочно, отгоре препечено, няма вкус на варено ...

Прикачени файлове:
DSC_0041.JPG
DSC_0041.JPG [ 4.57 MiB | Прегледано 3431 пъти ]
Сря Сеп 03, 2025 9:42 pm
Профил
Аватар

Ще подам оплакване в съвета за защита на европейския гладник за нехуманно отношение на администрацията на форума към потребителите му.
Дори може да го опиша и като "жестоко отношение"...

Сря Сеп 03, 2025 11:17 pm
Профил
Аватар

Схванах, звучи логично. В Бавария качествен стрип стек има навсякъде, тук му викат грешно Entrecote, и цените са приемливи, около 30 евро на кг. Интересно обаче рибай почти не се вижда по нормалните ресторанти. Може би им идва твърде мазен, или скъп (износ?). Германците не дават много пари за храна, та няма и да се учудя ако изнасят повече.

Сря Сеп 03, 2025 11:36 pm
Профил WWW

Ами в телето стекове много, то не са само стекове, и много от тия меса които са rost хич не са крехки ако не са правилно сготвени, да не говорим ако породата е куца като европейските. Сега много различни разбирания има кое е хубав стек и кое не е, трябва ли да го дъвчеш стека е жилав. Аз като ям почти не дъвча, читав рибай 2-3 пъти най-много да го сдъвча а като е жилав и 10 пъти да го дъвча все тая. В Европа читаво телешко съм ял основно в Италия и UK, но с уговорката, че това в UK или е било внос, или е било състарено, може и да има някакво читаво местно но не съм го случвал, а за последните 20 години пребивавам горе долу около месец всяка година там, почти винаги рентваме апартаменти та не е да не пазарувам от различни места, а и доста навънка ям също та мисля поне от Лондон да имам прилични наблюдения.
А за телешко, 30 Евро на кг това е някаква доста ниска цена, в Бг читав стек е между 60-100 лв на брой, това от вивенди за вносни. Има няколко ферми чиито стекове не са ужасно лоши, но и те не са евтини, мисля доста над 60 лв/кг, тук в САЩ хубавото телешко е скъпо, w Costco където може би може да намериш най-евтиния читав рибвай е нейде $30 на паунд или около 66 на кг, имат и един по-евтин , даже доста по-евтин, по 19 на паунд но там е малко на късмет, понякога е крехък друг път има доста жили. А за мексико изобщо няма да казвам каква е цената че е срамно ...
Телешкото много поскъпна последните 10-на години в САЩ, а и май повсеместно. Преди читав стек в ресторант можеше да се намери и за $30-на, сега по-скоро е зор, а да не говорим, че преди 20 години дори стековте в Aplebees бяха доста сносни, и бяха под $20 ако не ме лъже паметта, а днес дори в уж добрите стек ресторанти е малко на късмет, веднъж стават, друг път не.

Как да е, телешкото е едно от месата които могат да се сготвят доста сносно със циркулатор, агнешкото също. При вас в Европа може би все още има нормални агнета, тук са някакви мутанти, със стекове като на прасе, и не са ужасно крехки, искат си подходящо готвене.

Абе всякакво месo може да се готви така, и ако имаш малко въображение ... друго важно, така подправките се усещат доста по-добре. Има меса на които подправки не им трябват изобщо, но има други които с подправки поне на мен са ми по-вкусни. И още една екстра, получаваш и бульон, от който правиш сос, или ако си американец грейви :)

Как да е, стига съм рекламирал преди да са ми рпатили чека :)

Лично мое мнение, по-добре инвестирай в читави тигани и тенджери вместо в мултикукър :)

p.s. ей тук една картинка на телето https://stirlingsteaks.com/understandin ... s-of-beef/

Чет Сеп 04, 2025 3:04 am
Профил

Това е моята любима машинка - многофункционален дизайн:
https://support.powerxlproducts.com/pro ... oven-10qt/

От САЩ ми го докараха, след като гледах рекламките, вкл. и книгите на Ерик Тайс. Вече имах предната версия от години, първият air fryer, за която също се охарчих за специална книга от САЩ. Но първата версия така се обезцени, че я пуснаха дори в Швейцария за под 100 франка. Като създадоха фурната с въртящите грилове и ролетка, изхвърлих и двата еър фрайъра, дето имах, работещи. Но и фурната, разбира се, е с ужасно WS-teleshop качество, ръждясва бързо отдолу, след като се изтърка покритие на тавичката, лампата изгоря и няма чалъм да я сменя лесно, без всичко да разглобявам, а е толкова мазно отвътре, че няма смисъл. Обаче всички други никелирани приставки се държат и са ок, няма проблеми стях.
И изведнъж това лято отивам в Лидл в Германия и виждам за 56 евро (не се шегувам) ето този клонинг:

https://www.lidl.de/p/silvercrest-kitch ... p100387475

Веднага го взехме, още стои неразопакован, но вероятно всичко ще е ок с него. След месец изхвърлям американския. Приставките вероятно си пасват и с новия и ще ги запазя, но той новият си ги има, видно е от картинките. Най-доброто пиле на грил и пържени картофи стават с това. Суши чушки и гъби, плодове за мюсли, и каквото се сетите. Ползва се реално 5 дни в седмицата, поне, и е така от 2018, откакто взехме фурната. А имам скъпо Rösle Videro барбекю, дето и за него си взех грил с мотор, не прави такова добро пиле.

И сега големият шок - отивам си на село, откриха Лидл миналото лято, отивам с нашите и виждам същата фурна. Така се зарадвах, че ще им направя подарък, отивам, гледам цената и се ядосах. И не я взех! 200лв в Български Лидл, 56 евро в Германски.

Явно сме много богати на Балканите! С големи заплати!

Чет Сеп 04, 2025 1:23 pm
Профил
Аватар

d_jelev написа:
200лв в Български Лидл, 56 евро в Германски.

Ми транспортни разходи... :oops: Германия е къде, къде по-близо до Китай. :?

Чет Сеп 04, 2025 3:26 pm
Профил

Абе ти го казваш иронично, но реалността е точно такава. Контвйнер до Германия е по-евтин от контейнер до Бургас или Варна, та много зесто и от такъв до Гърция, просто много повече и по-големи кораби, повече свободно място ...но естествено разликата не е в това, имал бол пари дал .... същото е в Мексико, и в уолмарт, и в костко и хомдепот в мексико е,по-скъпо от сащ, и то не само заради 16% ДДС, при някои стоки разликата е двойна. Отделно ако си мислитв че в БГ стоките са по-калпави от тия в Германия, в мексико направо нямат нищо общо и при това са по скъпи от тези в САЩ. За БГ има някакво основание, пазара е твърде малък както и да го погледнеш, но в мексико не е точно така, да процентно е по-малък от сащ но и магазините са доста по-малко, и няма недостиг на клиенти, в зас пи, чакаш по 30-40 мина на опашка което в сащ никога не се случва. Та стигаме до това, има; бол пари дал, като има кой да плаща, ще има и кой да взема ...

Чет Сеп 04, 2025 6:20 pm
Профил

Преди и аз гледах такива машинки, началникът не даваше, че нямало място в кухнята.
Наскоро обаче взехме газов грил и съм очарован. Още не сме пробвали телешко, ама дотук няма грешка, включително за риба.

За запичането, дето е писал Тони. Аз го правя обратното- запичам на силно нагрят чугунен тиган или плоча и после довършвам на слаб огън. Видях го преди много години от една приятелка, завършила ТОХ. Тя правеше и едно като панировка на месото, после пак довършва във фурната.

Пет Сеп 05, 2025 11:14 am
Профил

Ако месото е крехко така се прави, това запазва соковете вътре, няма нужда да довършваш на плоча, Гриша предполагам има няколко горелки. Оставяш го добре да се нагрее, печеш върху едната за по минута две на страна, и след това го местиш примерно над средната и я изключваш, така се пече от съседните две но доста по бавно. Има грилове на които регулираш височината за да постигнеш това, но обикновенно са за въглища.
Така или иначе ако е читаво месото дори и това не е нужно, хубавите стекове директно си ги пека без да ги местя, но и аз ги ям доста сурови, по няколко минути на страна им стига.

Пет Сеп 05, 2025 2:16 pm
Профил

Това с тигана или плочата беше преди да взема грила.
Сега пека първо по около минута и половина на страна, после по още две минути.
Дебелите пържоли стават по-добре от тънките - отвън са хрупкави, а вътре - сочни.

Пет Сеп 05, 2025 9:09 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща