|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 1:00 pm
Евтино и леко решение за захранване на 120 Вколекторен мотор
| Автор |
Съобщение |
|
velio
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Евтино и леко решение за захранване на 120 Вколекторен м
Аз не съм от америката ама съм чувал че има и 208V... В сгради, в които се ползва 3 фазно захранване, но по стара американска традиция са предоставени само две от тях в апартамента. За да не е съвсем тъпо фазовото управление, има чипове за фазово управление, потенциометъра е свързан и дели някакво постоянно напрежение, което се следи от чипа. Мисля че всички прахосмукачки са с такива. Само не знам дали не са просто малки MCU-та със съответния фърмуер...
|
| Вто Сеп 02, 2025 6:42 pm |
|
 |
|
velio
|
Слагай MCU. PIC10, PIC12... Неизолирано. Управляващо тиристор.
|
| Вто Сеп 02, 2025 6:44 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Е не изолирано не мога защото е скам да го използвам и за други цели. Два основни проблема се появиха със стандартното газово : - зеро крос чипа в определени случаи детектива фалшива нула, а на мен там всичко ми е хардуерно, в смисъл тоя сигнал ми е гейт на таймер, от там вземам колко е дълъг периода и на тая база зареждам PWM, чийто таймер също е на база този зеро крос. Та е трудно да вкарам някаква филтрация, мисля нещо с логическите клетки ама не е останало време, в момента съм на друга вълна - по-лошото, за да държа средния ток без сериозно отклонение нагоре, ъгъла трябва да е доста голям, но мотора трудно тръгва и не работи стабилно Ще си играя още другата седмица
|
| Сря Сеп 03, 2025 6:33 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Когато ограничаваш тока на двигателя, той има едно поведение. Когато ограничаваш напрежението, има съвсем различно. В единия случай се опитва да работи в режим постоянен въртящ момент. В другия - постоянни обороти. Това съвсем идеализирано. Като посока за размисъл - ако това е двигател за 110V захранен директно от мрежата, кое ограничава тока му и на каква стойност.
|
| Чет Сеп 04, 2025 8:06 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да и моите мисли са в тая посока. Регулирането на дрелки и подобни е от работното напрежение надолу, аз опитвам да пусна двигател за 110 на 220 като правя фазов контрол , но май няма да стане точно така, най-вероятно ще трябва токов контрол, или просто да го превърна цялото в AC-DC което сваля на 110. Опитвам с трици маймуни да ловя .... за пасивни товари работи но за индуктивни ще има проблем. Не съм предвидил мерене на тока иначе ... реално като се замисля, можеше да направя нещо друго, АС токов контрол с PWM, малко извратено, но това може директно да се клати от някой малък чип от типа 384x не че и от процесора не може, все тая, трябваше да му сложа едно мерене на тока.
|
| Чет Сеп 04, 2025 9:58 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Айде да ъпдейтна какво работещо решение сътворих, то от самото начало си го мислех ама все му се дърпах ... направих buck, мосфета се храни от изправител директно от мрежата То аз още преди 2-3 седмици го тествах но нямах радиатор та не можах да го тествам как си требе. Работи доста прилично. Още не съм мерил какво има по жицата като смущения но предполагам няма да са много, доста чисто изглежда всичко, та ... за по-големи мощности и в голям диапазон това е просто и работещо.
|
| Чет Окт 23, 2025 11:05 pm |
|
|