Отговори на тема  [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Импулс 7А за 40микросекунди 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Импулс 7А за 40микросекунди
Схемата решава само въпроса с предния фронт на 7А токовия импулс. Ако индуктивността е голяма, за 40uS тока почти няма да спадне (да се промени). ТОгава обаче възниква въпроса със задния фронт на импулса. За да е кратък, трябва индукктивността на товара да се "разрежда" през високоволтов транзил или снубер. Колкото по-високо е обратното напрежение при изключването, толкова по-стръмен ще е фронта и толкова по-бързо ще се обезточи бобината. В моята схема не е решен този въпрос, но "диодния ключ" би помогнал в случая.

П.П.
И не разбирам какво се дърлиш с Ник и с Миро? Ако нямаш какво да кажеш по темата - по-добре не казвай нищо.
А ако искаш да кажеш нещо - нека е по темата. Дай твой вариант за решение (ако можеш).

Пон Авг 11, 2025 1:27 pm
Профил

emilvtc написа:
Дай твой вариант за решение (ако можеш).

Аз ако можех да дам решение нямаше да съм в този форум. Щях да слагам дограма в Англия.
А решението на "предния фронт" е точно като решението на проблема с падането от 12-ия етаж. Как точно да застанем докато падаме покрай 11-ия. После разкачаме схемата която си нарусувал и рисуваме друга схема дето се занимава с токовете докато минаваме през 4-ия етаж и накрая рисуваме трета схема дето се занимава с падането на земята и викането на линейка / катафалка.
Та говоря конкретно по темата. Проблема е един и не може да се решава само един фронт, щото толкоз някой можел. Зададох точно конкретен въпрос - какъв точно проблем решава тази схема и следващия въпрос кой ще реши нейните проблеми. И явно имаме сериозно разминаване в понятието "диоден ключ". Аз диоден ключ съм ползвал при комутация на слаби сигнали като антени и пиезопластини които ги използвам едновременно за приемане и предаване. Но явно има и друг вид диодни ключове за които не знам, та питам да ме ограмотите.

Пон Авг 11, 2025 2:01 pm
Профил
Аватар

А Мухата се препича на някой плаж, пие си мУхитото, и се превива от смях четейки развитието на темата... :lol:

Пон Авг 11, 2025 2:53 pm
Профил

А тази схема ще реши проблема и със задния фронт на тока през индуктивния товар.

Транзисторите са високоволтови (250V примерно). Транзилите същo са високоволтови (200V pпримерно), като се избират в зависимост от индуктивностите и времената и разсейваната мощност.

Прикачени файлове:
Temp.png
Temp.png [ 11.05 KiB | Прегледано 1221 пъти ]
Пон Авг 11, 2025 3:36 pm
Профил

Ицо, и аз от 2 месеца се препичам по плажовете и даже съм забравил как изглежда поялника. За 2 стотинки работа не съм свършил. Ама не пречи да поумнея малко. Дограмаджията ме излекува а емилвтц ме научи как се ползват транзили. Още малко ще стана гений и ще почна работа във ВиК като специалист по отходните тръби. Само трябва да ми обяснят за диодния ключ и съм готов.

Пон Авг 11, 2025 5:53 pm
Профил

Pif написа:
Мухата, като не можеш дай аз ще им го направя.И отрицателни импулси ще им направя. Даже на розови точици ще им го докарам.

ясно, първо правиш после се учиш... :D
ама и троловете станаха едни недъгави, чатГПТ се справя по добре

Пон Авг 11, 2025 7:04 pm
Профил

Баси, разни невъобразими капацитети намират начин да осерат всяка интересна тема...

Офтопик: функционалност на форума. Авторът на темата да може да блокира писането на "избрани" разбирачи по неговата си тема. Не може всеки чикиджия с мнение да сере където му падне и вместо поне да защити позицията си, да обяснява кой дограмаджия и кой ВиК.

Пон Авг 11, 2025 9:31 pm
Профил

Естественно, че може. Бай Тошо умря. БКП не съществува. Путин все още не ни е завладял (поне официално). Който не му харесва тука - да ходи при своя кумир Путин. Даже може да отиде да се бие на фронта.
След като ти е интересна темата - седни си на гъза, налепи няколко чарка, хвани осцилоскопа и го подкарай. Изпробвай с различни товари и дай решението. Още от началото на темата нямаме точно задание и всякакви дограмаджии и ВиК специалисти дето не са хващали поялник през живота си дават всевъзможни квалификации.
Когато не можеш да обориш опонента с технически факти започваш с квалификации, обиди и забрани.
Някой дава идея, друг рисува схема. Нека си защити схемата. Да покаже симулации, осцилограми, сметки. Аз зададох поне 5 въпроса които според мен ще са проблемни за реализация но вместо технически отговори получавам квалификации и опити за диктатура. Няма нищо срамно в това, че Ник си изкарва хляба като е отишъл в друга държава на гурбет и работи в строителството. Работа като всяка работа. Само дето хейти без 1 техничска думичка в отговора си. Мухата и той не е наясно какво трябва да стане и още по-малко как да стане, затова и му направих предложение да му направя проекта. Ако искаш направи го ти. Има си рисърч, има си натрупване на ноу-хау, има и изчистване на неизвестните. До сега винаги ми се е налагало да следя за свършването на определена работа от тока а не за точната му стойност през даден елемент. Но и в това има предизвикателство. Та като ти е интересно - хващай се за поялника и го направи. С приказки във форум не става. Става с правене. Иначе на кой е по-по-най голям можем да си ги мерим 100 години и по нищо не се различаваме от бгмама.

Вто Авг 12, 2025 12:00 am
Профил

технически думи говоря само с технически грамотни хора, иначе е загуба на време и енергия
с трол не виждам смисъл да се губи време и енергия да му се обяснява нещо което не иска да знае, още по-малко когато целите му са съвсем други, трол или се игнорира или се рита докато разбере, че това не му е мястото

Вто Авг 12, 2025 1:45 am
Профил

Pif написа:
....

1. точно "мнения" като последното ти имах предвид. Добре, че се разпознаваш
2. за разлика от теб, не съм обиждал никого. Че съм те нарекъл чикиджия - не си ли? Ако не си - поднасям своите извинения.
3. Не мисля, че имаш капацитет дори да се опитваш да ми даваш наклон на инклинометъра.

офтопик2: Миналия месец монтирах два тавански прозореца. Спокойно можеш и мен да ме включиш в списъчето си с дограмаджии.

Вто Авг 12, 2025 9:28 am
Профил

Pif има основания, но реално всички имаме някакви забележки.

Но за конкретна схема трябва първо заданието да се изчисти и после да се посмята малко. На око аз казах, че 1H ми се вижда свръх голяма индуктивност. Най-малкото не е практично. Отделно, че ако се зареди с 7А после трудно ще се удържи само с транзили.

Значи идея да се изкара целия импулс само с индуктивност е за да няма нужда от бързощракащ източник на ток. Според мен има шанс, но наистина трябва да се обмисли по-добре.

Другия вариант е, ако има истински източник на ток, който да успява поне малко да реагира в рамките на 5-10uS. Тогава пак може да се ползва индуктивност за филтър, само че много по-малка. И пак с транзистор към маса да се комутира тока. Само че в тоя случай вместо транзили и глупости с един диод да се клампира, т.е. диод паралелно на индуктивността.
Това решава проблеми с пиковете, но от друга страна ще ограничи и изходното напрежение. Демек няма да е много стръмен предния фронт на тока през товара...

п.с. Вчера и днес лея бетон за фундамент, тия дни до Коледа може и да стигна до дограмите ;-)

Вто Авг 12, 2025 9:59 am
Профил

miro_atc написа:

п.с. Вчера и днес лея бетон за фундамент, тия дни до Коледа може и да стигна до дограмите ;-)

Значи ти се забавляваш с хубави работи а ме оставяш да се мъча с тоя плаж и тея вълни, а даже и 1 пъпеш не почерпи.

Голямата индуктивност обуславя и голям собствен капацитет и ниска собственна резонансна честота. Елементите не са идеални, затова идеята трудно ще сработи. Нищо не пречи да имаме голямо захранващо напрежение и да зареждаме бързо и за кратко товара след което да контролираме тока през него. Това с транзилите е ясно, че няма да стане и е безмисленно да го коментираме. Топлата вода е открита отдавна. Но нямаме задание и не знаем какъв е товара и какви други параметри има.

Дан, слагането на прозорци в къщи не те прави дограмаджия. Завършил си електроника, изкарваш си хляба с електроника и си се върнал в БГ да го правиш. Всеки сам избира какво да работи и къде да го прави. Аз си изкарвам хляба с електроника. И това е последните 30 години. Ходил съм по чужбините, видял съм, че не е моето и съм се върнал и си изкарвам хляба тук. И дори да мога да слагам прозорци през ум не ми е минавало да пиша по форуми за прозорци и да давам акъл. В тоя форум хардуеристите се броим на пръсти. Ако ти е кеф - слагай прозорци, ако ти е кеф - запоявай бобини. Аз лично си плащам на друг да ми слага прозорците а през това време запоявам. Живеем в свободен свят. Ако Мухата даде заданието - ще му направя проекта. Още няколко човека от форума могат които не пишат в тази тема. Ако положиш достатъчно усилия и ти ще успееш. Още си млад и нямаш достатъчно опит за да стане от първия път но имаш основите. Та няма с кой да обсъдиш темата колкото и да ти е интересна. Има доста подводни камъни които не се учат в университета и ако не си се сблъсквал с тях няма от къде да ги знаеш. Като самостоятелно (или като ръководител) реализираш 5-10-20-50 проекта и те влязат в производство и стигнат до клиента - тогава може да даваш квалификации по темата. В противен случай по нищо не се различваш от дограмаджията путинофил.

Вто Авг 12, 2025 10:43 am
Профил

Pif написа:
...тогава може да даваш ...

Не знаех, че ми трябва твоето разрешение. Смирено моля за прошка и да погледнеш снизходително на простъпката на младока.

Ай у лево :D

Сря Авг 13, 2025 9:32 pm
Профил

Абе интересна е темата и има няколко подхода, използването на индуктивност да трупа енергия и а смисъл само в малко от случаите, може да даде стръмен фронт, но контрола на платото след това ще в по-труден. Мухата обаче си е решил според мен проблема и дори не я чете темата за развлечение.
А аз се чудя с напредването на възрастта ли започват да стават хората по докачливи / заядливи, с лятото ли е свързано ... липсата на интересни занимания ли ...

Сря Авг 13, 2025 10:13 pm
Профил

зомбираните винаги са си такива... уж за техника му се говорело пък путин намесва... явно путин е виновен като не му се получават нещата :D

Сря Авг 13, 2025 11:52 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Следваща