|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:53 pm
Импулс 7А за 40микросекунди
| Автор |
Съобщение |
|
MYXATA
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 Re: Импулс 7А за 40микросекунди
Мреси БатеАз, в момента се отдавам на отдих бавно карайки към България през т.н. Европа  Ще го мисля пак септември...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Авг 05, 2025 7:00 pm |
|
 |
|
bobihot
|
За рейлгън ми се виждат малко тия параметри? Некой ако измисли много повече - да пише...
|
| Сря Авг 06, 2025 11:03 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
За идеята на БатеАз мисля, че ще се интегрира с предложеното от Миро. DC Генератор на ток 7А намагнитва бобина с голяма индуктивност прекарвайки през нея постоянен ток 7А и после с диодни комутатори бобината се включва към "товара". Така бобината ще успее да прекара 7А ток през товара с форма максимално близка до правоъгълната дори ако товара е индуктивен, ако разбира се това е целта. Ако товара е индуктивен (какъвто разбирам че е), ще има големи напреженови пикове върху него в момента на комутацията, но без тях не може ако искаме тока да е с близка до правоъгълна форма.
|
| Чет Авг 07, 2025 9:41 am |
|
 |
|
Pif
|
И един шоколад завива станиола в мармот. Я дай една схема да видим тука как стават нещата. Крайно време е на дърти години да науча от къде на къде тече тока.
|
| Чет Авг 07, 2025 10:57 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Това устройва ли те като картинка? Сигурен съм, че ще се сетиш от къде на къде текат тоците... (Може и без диода на входа)
Може да се замести товарния резистор с бобината на соленоида. Идеята е нейната индуктивност да е много по-малка от тази на бобината преди транзистора.
Транзистора е отпушен през повечето време и само за въпросните 40uS се запушва. Докато е отпушен, тока се ограничава от генератора на ток, който може да е нисковолтов в случая.
Другия вариант е генератора на ток да е генератор на напрежение. В този случай обаче ще трябва схемата да се модифицира като и се добави още един ключов транзистор на входа.преди бобината и диода. Идеята е двата транзистора се отпушват за някакво време, докато тока в бобината достигне 7А и после и двата транзистора се запушват. В този случай "зареждането" на бобината трябва да стане точно преди да се прекара тока през товара, което в някои случай може и да е невъзможно да се предвиди.
|
| Чет Авг 07, 2025 2:36 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
И тук няма новости. Открай време токът тече от контакта към ръката. 
|
| Чет Авг 07, 2025 3:27 pm |
|
 |
|
Pif
|
Като картинка е супер. Като логика - нула. За какво ти е тоя флайбек? Какви проблеми решаваш с него? Кой ти контролира тока през товара? Кой ти контролира напрежението? Кой ти контролира фронтовете на мосфета? И защо го наричаш диоден ключ като е мосфет ключ? Тая картинка докато стане схема и започне да върши някаква работа може да се пенсионирам 3 пъти. В на Ицо тъврдението за посоката на тока има 100 пъти повече смисъл от всичките глупости дето си написал.
|
| Съб Авг 09, 2025 12:08 am |
|
 |
|
nik
|
и по въпросите може да се прецени колко е компетентен и интелигентен човека... по-нагледен пример не мисля че може да има чист късмет е, че в момента можем да четем тия бисери... здравословен съвет - не пипай нищо по което има повече от 12 волта...
|
| Съб Авг 09, 2025 7:01 am |
|
 |
|
Pif
|
Много благодаря на Кралският дограмаджия за обстойния и детайлен психоанализ на моята личност. Ясно разбирам, че не мога да бъда ентелегентен като него и затова дори няма да се опитвам. Аз като един прост и неук чувек съм дошъл в този форум за психоанализа и психопатия за да попитам нещата които не знам и много се радвам, че има такива добри експерти които успяват дори в неграмотните ми въпроси да доловят проблемите на моето съществуване и да ги адресират с такава прецизна точност. И много благодаря за предписанието професоре. Ще се съобразя с Вас и няма да пипам 12 вола. Така или иначе тука на село имаме само 2 вола и 1 крава така, че ще пипам само 2 вола. Идва есен, ще си ги вържа на ралото и ще си изорем нивичката. Даже от благодарност за помоща ще накарам бабата да изпече една хубава питка и ще Ви я пратим. Чувал съм, че там кралицата не ви храни много много и е страшно тежко да си на гурбет с тея прозорци.
И ммоля многоуважаемия ментор да ме извини, че не задавам правилните въпроси но толкоз си мога. Аз съм прост от село и пиша въпроси за да получа отговори и да се науча. Съжалявам, че въпросите ми са технически а не психопатични но не може всички да са идеални като него. Знам, че трябваше да напиша тези въпроси в технически форму, но поради липсата на такъв ппиша в този.
|
| Съб Авг 09, 2025 9:09 am |
|
 |
|
nik
|
Казваш че някой пише глупости, след това се преструваш, че въпросите ти са с цел да се научиш... По всичко изглежда, че тия въпроси са много повече психопатични от колкото технически... А най-странното е, че въпреки големите ти претенции дори домаграджиите разбраха повече от написаното по горе 
|
| Съб Авг 09, 2025 9:26 am |
|
 |
|
Pif
|
След блестящия и страхотно точен психоанализ който ми направи, безупречната рецепта която ми написа и уникално ефективното лечение което ми предписа е време да блеснеш и с гениалните си познания по електроника. Вземи сега обяси кой ток от къде ще дойде, къде ще отиде, какви преходни процеси и къде ще се случат, в кой момент от време какво ще е напрежението на всяка от точките и какъв ток от къде и на къде ще протече. После като решиш, че искаш да запушваш (отпушваш) транзистора какво точно ще се случи. И моля да го обясниш като за прост човек - какъвто съм аз. Току виж освен диагнозата си разбера малко и за тока. Все пак не всеки ден ми оказва такава голяма чест особа от кралската дограмаджийница.
|
| Съб Авг 09, 2025 2:15 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Идеята я дадох аз и не виждам причина да се заяждате с други. Ако е тъпа идея значи аз съм тъпака  Всъщност то "идея" е силно казано... За да не се прави супер-дупер източник на ток, може да се ползва "някакъв" плюс изходен филтър. Под някакъв разбираме нещо, което ще осигури 7А при минимална мощност. Примерно ако съпротивлението на филтъра е 0,1 Ом то просто ни трябват едни 0,7 волта. Ако се гони точност, естествено не е добра идея да се играе на тото със съпротивления. Една идея по-високо напрежение и ШИМ или компаратор и се правят 7А. Може да не е за 40uS, щото не видях изискване колко бързо трябва да е зареждането. Ако трябва да е бързо идеята се обезсмисля. Но в случая предполагаме, че се говори са импулси с достатъчно пауза. И вместо да разчитаме на стабилен източник, може да разчитаме на изходния филтър. Така че зареждаме една индуктивният с 7А. Емо малко се улял със тия 1Н. По-скоро нещо от сорта 1-10mH. Демек съотношение 1 към 1000 е достатъчно, защото независимо през какво още ще се разрежда, стига да не е защита тия няколко микрохенрита много бързо ще се заредят. Така че началото на импулса ще е почти идеален. Вече въпросът е колко ще клекнат за 40uS. Не видях дали има съпротивления в товара. Предполагам, че няма да е проблем, но тия работи не бива да се правят само с предположения. Относно преходните процеси вече беше коментирано, че ще получи приличен пик в напрежението, но няма как иначе да се направи предния фронт. Дали се налага компромис няма как да знаем. Това, което не видях да се коментира е задния фронт. Ние нашите 7А ще ги шунтираме, но предполагам заданието касае тока през товара, а не нашия изходен ток. Съответно и в схемата трябва да се добави нещо за разреждане на товарната индуктивност...
|
| Съб Авг 09, 2025 9:02 pm |
|
 |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 434 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
Мосфетите хич не обичат напрежението Vds да превишава определени граници. Така и не разбрах какво налага тоя преден фронт от 1 наносекунда, пред 40-те микросекунди плато. За техниката дето ще ги чете тея 40 микросекунди, всичко равно или по-малко от 1 микросекунда(1000 нано) ще е отвесна линия. Специалистите по силова електроника се скатаха  ( както всеки по всяка тема по която е специалист) А Муата лежи на плажа и набива в алл -инклузива 
|
| Съб Авг 09, 2025 11:09 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
По-горе писах, че точно с друга индуктивност може да се направи генератор на ток, поне в частта му за предния фронт. Показаното от Емил е в същата посока.
_________________ Хайде де!
|
| Нед Авг 10, 2025 12:00 am |
|
 |
|
Pif
|
Дал си идея, няма лошо. Само дето после една камара експерти започнаха да обясняват за диодни ключове и не знам си още какво. За да имаме контрол на дадена величина или трябва да разчитаме на параметрите на някой нелинеен елемент или на правилната контролираща верига посредством активен елемент. В случая имаме индуктивен товар с неизвестно активно съпротивление, неизвестен собствен капацитет и резонансна честота както и не знаем дали част от енергията налята в него няма да бъде отдадена на нещо друго - било то друга намотка, екран който да се загрее или котва която да извърши определена механична работа. Също така не знаем колко е критично протичането на тока след тези 40 микросекунди и с каква форма трябва да са двата фронта на тока. Една бобина вече имаме. От тук следва точен контрол на тока. Може да се окаже, че помпаме бобината определено време, след което я окъсяваме а тока продължава да тече до достигане на времето от 40 микросекунди. Има много начини да се направи заданието и ако няма уточнение може да се направи по най-простия начин. А относно нарисуваната схема изникват много въпроси на които с мойта празна глава не мога да си отговоря. И продължавам да чакам великия кралски дограмаджия да ми ги обясни ама той нещо се скатава. Явно сменя прозореца на царицата да не и духа.
|
| Пон Авг 11, 2025 9:36 am |
|
|