Отговори на тема  [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща
Импулс 7А за 40микросекунди 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Импулс 7А за 40микросекунди
Ами защо да няма плато, това зависи единствено от скоростта на нарастване. Иначе по картинката е трудно да преценя какво точно показваш, това 125 MSa или 1.25 Msa са ?

Пон Юли 07, 2025 7:25 pm
Профил

Да - възможно е да има оформено напреженово плато макар и падащо, заради разряда на кондензатора. Зависи от конкретиката на схемата - захранващ източник, кондензатор, токоограничаващ резистор, индуктивност, включително и на проводниците. Подозирам, че ще има такива. В този тип схеми обикновено е важно не напрежението, а тока. Със сигурност върху формата на тока ще има влияние трептящия кръг - индуктивност, капацитет и съпротивлението.
Има програми за анализ, наличен е вече и Умчо, макар и да лъже често най-безцеремонно. Могат да се пуснат предварително варианти на схемата на компютъра и да се направи преценка на различни варианти.

Съжалявам за забавянето на втората снимка. Битовизми разни - трябваше да обера доматите. Качеството на снимките не е добро. Правил съм ги за лична употреба, за да си спомням, когато се наложи горе-долу, къде се намирам.

Прикачени файлове:
o113.jpg
o113.jpg [ 365.38 KiB | Прегледано 1174 пъти ]
o12.jpg
o12.jpg [ 85.07 KiB | Прегледано 1177 пъти ]

Пон Юли 07, 2025 9:02 pm
Профил

Да правилно съм видял семпъл рейта. Имай в предвид, че тия снимки може да са малко подвеждащи за това което реално се лсучва. Втората изглежда "логична" но това е възстановка на база малко точки, не мога да се ориентирам какъв скоп е това.Това 200 uS на деление ли са ? На първата специално, тия 1.25 MSa/s малко ми се видят, но е трудно да се прецени само на база снимка. 10 uH не е кой зане каква индуктивност, с добро желание всичко може да се докара, ама то по важно е какво всъщност се цели, така и не разбрах ток ли се гони или какво :)

Пон Юли 07, 2025 10:49 pm
Профил

Да, липсва информация, но на мене и жегите ми влияят, пък и може и друго да е вече.
В разискваната схема трябва да има токоограничаващ резистор 4-5 ома, ако самият товар няма омическо съпротивления. Това променя драстично постановката спрямо случая, който съм илюстрирал. Картинките, които съм приложил, не са адекватни спрямо конкретната задача, за което се извинявам.
Задачата е тривиална. Фронтовете трябва да са няколко микросекунди; зависят и от самия транзистор. Опция може да бъде изкуствено влошаване на фронтовете, ако има някакви вторични ефекти, но транзисторът трябва да може да понесе по-голямата импулсна мощност. Пробивното напражение на транзистора трябва да е поне два пъти по-голямо от захранващото напрежение. Естествено необходим е защитен (защитни) диоди, евентуално и снубер.
Относно формирането на импулса може да има някави съображения да не може да се генерира директно от процесор. Например това може да е защита на самия товар при увисване на процесора, при начално включване или други причини. В такива случаи трябва да се ползва схемотехника от миналия век - чакащ мултивибратор, или такъв реализиран с логически елементи. Разбира се, човек не трябва да го е гнус, за да използва такава допотопна техника.

Вто Юли 08, 2025 5:32 am
Профил

Ами въпросът подлежи на тълкуване :) аз го разбирам повече не как да генерира управляващ импулс а как да го драйва, но може би го разбирам грешно.

Вто Юли 08, 2025 6:52 am
Профил

Това въпрос е от типа - трябва ми едно таков кръгло, дето да е 40 см и да ми влезе 1 път. Е да де, ама къде да ти влезе? В гъза или в комина? Като влезе какво ще прави там? Колко да е твърдо? Ще излиза ли?

Сега се почва с въпросите. Какво е активното съпротивление на товара? Колко трябва да е бърз нарастващия фронт? Колко трябва да е бърз спадащия фронт? Какво трябва да стане с енергията натрупана в индуктивноста? Ти като напомпаш бобината и започнеш да я разреждаш пак ще тече ток на разряд. Тоя ток влиза ли в тези 40 микросекунди? Той трябва ли да контролира по форма и стойност?

Все въпроси дето ако нямат отговор - трябва да се намери отговора преди да се направи схемата.

Преди години правих запалка за детонатори. Там се искаше под 1 микроскунда фронт и 20-30 ампера за да изпари метала и той да стигне скорост от 3-4км/с за да задейства първия химичен заряд. Гонеха се пикограми материал. Та ползвах кондензатор на 200 волта и с бърз мосфет дето го драйвах каскадно с още 2 мосфета и ахц тригер. Докарах фронт до към 10-ина наносекунди. Работеше перфектно и на 70 волта.

Вто Юли 08, 2025 8:59 am
Профил
Аватар

Pif написа:
Преди години правих запалка за детонатори. Там се искаше под 1 микроскунда фронт и 20-30 ампера за да изпари метала и той да стигне скорост от 3-4км/с за да задейства първия химичен заряд. Гонеха се пикограми материал. Та ползвах кондензатор на 200 волта и с бърз мосфет дето го драйвах каскадно с още 2 мосфета и ахц тригер. Докарах фронт до към 10-ина наносекунди. Работеше перфектно и на 70 волта.

За кумулативни снаряди ли? Просто ми е любопитно. :)

Вто Юли 08, 2025 9:18 am
Профил

Не. Някакви мини. Един откачен 100 годишен дядка от СССР беше измислил нов тип детонатори дето се пестяло някакво скъпо вещество и трябваше бързо движещ се метал който да детонира нещо си, което да детонира 2-ро нещо а то от своя страна да детонира 3-то нещо и накрая да детонира заряда в детонатора. Мойта работа приключи с импулса за запалване. За умната част искаха да ползват Атини13 и И2Ц мемс сензор до 1000г и не се разбрахме на темата сейфти. Какво са направили след това не знам. Реших да не участвам повече в убиването на хора от произволно сработили детонатори. А и при тях ако нещо кажеш на въпреки идваше един здрав чичко от руските спец части, слага ти пищова на крака и пита: ще го направиш или да те прострелвам в коляното.
Стига офтопик, че скапахме на човека импулса. Тока е по-интересен от бомбите.

Вто Юли 08, 2025 10:58 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Човек направо да съжали , че е попитал нещо...
Както писах по горе и на мен ми мина мисълта за кондензатор и идеален диод(което си е мосфет).
Написах дъщо каква е индуктивността на товара...
Благодаря на отзовалите се колеги, само не ми помагат спомени от хамбара дето някой бил правил фишеци...
Повечето хора дето познавам и наистина правили разни детонатори и прочие въоръжения т.н. не си го рязправят наляво - надясно.
Другите дето си водят измислен живот обипат да разправят всякаккви случки.. ;)

Вто Юли 08, 2025 10:58 am
Профил

Написа ама не каза в крайна сметка трябва ли да регулираш тока или не. Едно е на Пиф-а запалката, там колкото повече, толкова повече, но има приложения в които се искат конкретни ампери за конкретно време и трябва да имаш определен фронт, те това е ключовото за тая задача. Иначе подобни нужди има на много места, примерно в Airsoft играчките, там за да докарт точност на стрелбата и висока скорост искат клапана да се отваяря бързо и с висока повтаряемост, но като имаш фиксиран капацитет единствено регулират напрежението на кондензаторите.

Вто Юли 08, 2025 11:52 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
То ако въпроса е за начина на генериране на импулса, това е лесно - може да се ползва някакво
подобно схемно решение на начина по който дизайнерите на МЦУ-та вкарват в краткотраен ресет МЦУ-тата при включване
на захранването. Т.е. - с един SR - Flip Flop. На S пина два оп-ампа в конфигурация window detector за да слагат пина
на '1' само при Rise/Fall и на нула при Active Low/Active High. На R пина на флип флопа една RC - верига с един резистор и един
кондензатор. Времето на импулса се наглася с нагласянето на Tita = R.C. Ако искаме да сме хептен екзактни, на R пина на
флип флопа вместо РЦ-верига, един Oсцилатор който подава към един Ripple Counter. В сучай че е за някакъв ASIC дизайн де, иначе
ако някой реди с поялника толкоз чаркалък няма да е от най-удачните схемни решения.
Ако е за силовата част, там само мога да импровизирам ако аз го правех , примерно с един подходящ мосфет биаснат във Voltage Divider Bias
който си е практически регулатор на ток, ако сложим консуматора на мястото на резистора Rd между Vdd захранването и Drain- a. Не е и
нещо невиждано на това място да се слага индуктивност или направо първична намотка на трансформатор.

Вто Юли 08, 2025 11:53 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
ToHu написа:
Написа ама не каза в крайна сметка трябва ли да регулираш тока или не. Едно е на Пиф-а запалката, там колкото повече, толкова повече, но има приложения в които се искат конкретни ампери за конкретно време и трябва да имаш определен фронт, те това е ключовото за тая задача. Иначе подобни нужди има на много места, примерно в Airsoft играчките, там за да докарт точност на стрелбата и висока скорост искат клапана да се отваяря бързо и с висока повтаряемост, но като имаш фиксиран капацитет единствено регулират напрежението на кондензаторите.

Тока трябва да е максимакно 7ампера(минимално5). Трябваше ми аналоговата(силова част), за цифровият контрол и изолация нямам спънки. Мисля , че имам решение вече , за съжаление с голям кондензатор. Но така или иначе е проба /концепция, най вероятно никога да не влезе в употреба... като стане и ако няма да се ползва ще го шерна тука из раздел "безумни"...

Иначе Тони, За прецизен контрол на соленоиди има контролери (на максим/ади) които може да задаваш колко да е отворен/затворен, да следи дали не е запекъл, и т.н.

Вто Юли 08, 2025 3:20 pm
Профил

Мухата,
ти щеше да показваш някакви гениални открития дето си изобретил така и нищо не показа.
Аз взриватели не съм правил. Правил съм електроника която пуска ток с определени параметри. Отначало не знаеха каво точно искат. Нито какви токове нито какви времена. Чисто емпирично се догодиха някакви параметри. Ако ти е интересно ще ти кажа къде се намира фирмата, къде е завода, кои са хората. Може да отидеш и да работиш за тях ако искаш. Даже мога да ти дам телефони и препоръки. Включително и на тоя с пищова дето искаше да ме стреля в коляното. После станахме приятели и се чуваме през година две.
А това с тока през бобината има няколко неизвестни. И първата е какво се случва с енергията натрупана в бобината. И какво следва да се случи след 40-тата микросекунда. Третия въпрос е тази индуктивност дали има нещо механично което да участва в уравнението на трансфер на енергията.

Вто Юли 08, 2025 11:00 pm
Профил

Муха, това лято имаш ли път към бегето да се видим, така и така темата е осрана...

Вто Юли 08, 2025 11:36 pm
Профил
Аватар

Bai Ui написа:
Муха, това лято имаш ли път към бегето да се видим, така и така темата е осрана...

Бай Хой, Може би в краят на следваща седмица ще тръгвам , пак с кола, и спиране тук там. Като дъхна роден въздух ще се обадя :)
Аз и от осрани теми мога да получа ценна информация ;)

Сря Юли 09, 2025 3:07 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща