|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 11:29 am
Евтино и леко решение за захранване на 120 Вколекторен мотор
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
 Евтино и леко решение за захранване на 120 Вколекторен мотор
...от 240 В ? Някой да е срещал нещо ? Като казвам евтино, нямам в предвид 5-10 лв, но и да не е 300-400. Идеята е, че едно у-во има колекторен мотор, и искат да работи и на 120 и на 240 с превключвател ...има разни драйвери за DC мотори които ще влязат и като цена, ама се чудя дали няма нещо още по-просто.
|
| Сря Юни 25, 2025 4:06 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
 Re: Евтино и леко решение за захранване на 120 Вколекторен м
Хубав фазов регулатор. Под хубав имам предвид нещо което прецизно следи фазата, а не баналната схема с диак, траик, резистор и кондензатор.
|
| Сря Юни 25, 2025 7:44 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами аз ще имам вътре така или иначе борд с процесор, не е голям зор да пусна газово, ама се чудех как ли ще повлияе работата на мотора в дългосрочен план. За нещо повече не знам струва ли си заниманията, иначе може и управляем изправител да се спретне.... Не знам като е 120 V а пиковете ще са като за 240 да не доведе до повече искрен и ускорено износване на колектора. То май разликата между 120 и 240 е само в свързването на намотките, та ако е така газовото ще е ок. Другия му проблем е че ще иска повече филтри.
|
| Сря Юни 25, 2025 8:51 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Идеята да се газифицира електродвигател ми харесва. Миро, чети и прилагай на практика! 
|
| Сря Юни 25, 2025 10:20 pm |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1626 Местоположение: София
|
Най-простото е един диод последователно. Но моторът не трябва да е киловати, че не е добре за трафопоста да има генериращи DC офсет консуматори.
|
| Сря Юни 25, 2025 10:25 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Еееее 1 kW е мотора, даже е 1500 W но според спецификацията на максимален товар е около 1200 W. Също така диод няма да е баш най-подходящото решение. Мисля че разликата в оборотите няма да е 50% при ограничаване на една полувълна. Ще трябва да мисля по въпроса. Говорих днес с производителя, каза че имали и други подобни запитвания, ще провери дали са правили мотор за две напрежения в тоя размер.
|
| Сря Юни 25, 2025 11:08 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Принципно в САЩ всяка къша е на 240 V, трансформатора е със средна точка, т.е. имаш две "фази" и една "нула". Големите товари като бойлери, фурни, сушилни и т.н. са на 240 V, всичко останало е на 120 или 110 ... Това не важи за по-големите сгради с апартаменти, там няма гаранция за 240 защото всичко се захранва от един траф и ако са решили че не ти трябва, значи не ти трябва, но всичко останло е така, всяка къща си има свой траф и си има и двете, това е масовото. ТТук въпроса е друг, продукта се произвежда за много региони, съответно трябва да работи и на 120 и на 240. Примерно всякакви прахосмукачки и подобни имат тоя проблем, почти винаги са две версии, една за 120 една за 240. Въпроса е че клиента не иска да има два различни модела, което прави нещата леко сложни, да не кажа доста. Има няколко варианти и повечето не ми харесват и не съм решил кое е по-голямото зло. Траф не е опция поради тегло и място. Мотор направен за двете напрежения е най-добрия вариант, но не е ясно дали има. Ако е въпрос само на статораната там лесно да се превключва, но предполагам това касае и ротора и малко ме съмнява да имат такъв мотор. Остават ми активните варианти. Читаво фазово от гледна точка обем, цена, време за развой и т.н. е най-добрият вариант но малко ме притеснява от гледна точка смущения и сертификация по европа. Ще трябва предполагам и PFC, и то най-вероятно активна. Не знам в Европа вече какво се мери, само EMC или мерят и power factor. Друг вариант да търся някой стандартен AC-DC който да е 90-365 и да дава 120 DC ... ама 1 kW ... имам малко място ама не чак толкова, или по-=скоро то ще се намери нещо да пасне физически, ама няма да пасне бюджетно. Да се занимавам да им правя аз нещо ... и това не е вариант, фазов е едно, цяло захранване е съвсем друга бира, на фона на цялото изделие, такава разработлка ще добави сигурно нула в развоя, айде може да не е нула ама поне 4-5 пъти ще вдигне цената. Реално усвояваме съществуващо изделие, има еидн лист с 4-5 неща за подобрение и това е всичко, най-сложното е да им се направи цифров вместо аналогов таймер, всичко останло е солидска работа, малко ламарини ... Имат и един трети път ама ме съмнява че ще им свърши рбаота, слагаме 240 V мотор и до там, като е на 120 ще рбаоти с по-малък дебит ... по принцип рбаотят, ние по изложбите влачим европейски прахосмукачки и смучат и на 120 макар и доста по-слабо, това не смуче а духа ... може и да рабои ама аз няма как да кажа а клиента се ослушва .... мм .... аз отговорих на мнение което изчезна 
|
| Пет Юни 27, 2025 6:13 pm |
|
 |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 434 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
Да , изтрих го да не обърка някого .Принципно питах дали самия контакт дето дава и 120 в и 240 в две фази няма да свърши работа. Читателя да чете отдолу нагоре 
|
| Пет Юни 27, 2025 6:20 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе по принцип не е невъзможно, но това създава разни ограничения. Това е за употреба в болници, предполагам там на доста места има 240, обаче въпроса е че трбява да опъват удължители а това е общо взето невъзможно, никой няма да им даде защото това крие риск, някой може да се спъне, да си обели носа и след това да съди болницата за милиони, да не говорим ако някой реши да пригризе кабела със зъби. Доколкото това е професионално оборудване не е пробелм да е 240 В, проблема е дали е практични и изпозлваемо, и по скоро няма да е. Това е за дизинфекция на помещения, много от тях най-вероятно нямат 240 V.
|
| Пет Юни 27, 2025 7:01 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Фазовия регулатор е най-простото, но и най-дърварското решение. Има по-елегантни решения, но мотор 1.5kW ще им дойде в повечко. Такайците имат един АСИК EG8010. Има го и в али-читак На негова база може да се измисли нещо, но незнам дали си струва за една прахосмукачка да се влиза в такъв развой. Подобен чип имат и Infineon. Идеята е мотора да е 110V, а схемата през грец да се захранва от 220V. Ще се разчита на обратната връзка по напрежение от изхода на инвертора, за да се получи 110V синусоида при 220V захранване. (при нужда може да се мисли и за PFC, но инверторните домашни климатици по 1-2kW с монофазно 220V захранване нямат PFC а само грец и филтри след това, та "щом за кучета и котки може, защо и за пртасета да не може ...) Когато устройството ще се захранва директно от 110V - мотора да се захранва директно от мрежата. (В случая изхода на инвертора мисля, че може би може да остане свързан към мотора).
|
| Пет Юни 27, 2025 7:12 pm |
|
 |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 434 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
Аз сигурно пак ще се изкажа неподготвен ( в тая горещина бавно охлаждам ) , ама натрапливо ми се върти напреженов удвоител. Естествено схемата е принципна, ама от по-по-най-принципните и дори да работи ,ще са нужни преизчисления на пикове и т.н. Трябва да се има и в предвид че щом е за американса болница , много е вероятно контактите и цялата апаратура да минават през едно специално табло - изолационен трансформатор на болницата/етажа и трябва да се има предвид твоето какво ще вземе и кво ще пусне към една такава мрежа.
|
| Пет Юни 27, 2025 7:39 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами да, ама точно на там не ми се ходи. То няма нужда от синусуида, мотора еколекторен, не му дерме дали е ACили DC. В тоя ред на мисли и управляем тириторен изправител става, то и с IGBT мога да изправя и да управлявам ... не е прахосмукачка а стирилизатор на помещения, просто иузпозлва турбина като за прахосмук. Реално всички ел.инструменти с регулиране са с фазови, мен ме притесняват две неща, шомове които да речем може да филтрираме и фактор на мощността ако някъде го гледат. В САЩ и изобщо северна / южна америка тов ане се мери и гледа, но не знам с новите еко меко директиви на ЕС какво е положението.
Jack за 1 kW матор бая кондензатори май ще дойдат ...
|
| Пет Юни 27, 2025 7:42 pm |
|
 |
|
ToHu
|
И ся въпросът за 1 млн лева .... най-елементарното решение за да детектвам 120 / 240 V .... честотата не е опция. Въртят ми се няколко идеи ... п.с. за момента ми се въртят сложнотии най-вече, изолиран ADC или изолиран OPAMP ... може да едискретно, ама .... въпрос на тов акакво ще спестя реално. Намирма изолационни за около $1.5 при 1к, даже краварите ги дават по-евтино ... ако тръгна с оптрони .. да речем два оптрона с някакъв референс да стане детектор ...да речем ще е 1/3 от цената, ще детектвам 120 или 240 но няма да знам колко е, може би има смисъл да се зане, мога да коригирам изправителя защото варира от 110 до 127 и от около 200 до 240 в зависимост от страната.
|
| Пон Юни 30, 2025 7:09 am |
|
 |
|
itso.t
|
Двигателят ще работи в режим NO/OFF или ще има контрол на оборотите му? Ако е второто, слягаш някакъв детектор на ефективното напрежение след фазовия регулатор. При старт местиш фазата от 0 докато напрежението според детектора стане 100V, примерно.
|
| Пон Юни 30, 2025 8:06 am |
|
 |
|
ToHu
|
Двигателя е он-офф, искам да меря напрежението за да зная какъв ъгъл да задавам, на 120 ще е 0, на 240 каквото дойде като го тествам. Не искат да има ключе 110/220 а само да решава, т.е. трябва ми напрежение от входа, не с кой знае каква точност. Релно и опртон в линеен режим може да стане, птделно че то си има оптрони които са за целт, само дето изолиран опамп стеува по-малко и е линеен без усложнения, не че ми е зор да е линеен.
|
| Пон Юни 30, 2025 8:42 am |
|
|