|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 10:32 am
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12900 Местоположение: София
|
 Re: EV
Не спорим за нищо. Дадох светодиодното осветление като не много удачен пример. Иначе евтините лампи и тела мигат като са световно. С подходяща камера се вижда много добре. Когато сменяхме осветителните тела в офиса поообиколихме за да видим какво се предлага. Някои от телата бяха фрапиращи - когато се снима пода осветен от тялото, на земята се вижда нещо като пешеходна зебра. Същата работа са и ефектните осветления с димиране с ШИМ... А'ре няма нужда... Зъркелите са много важно сетиво и е безсмислено да си правим опити с тях. Така или иначе имаме достатъчно други неща с които им вредим волно или неволно. А за EMI на евтините крушки / тела дори няма да отварям дума. Както и да е. Всеки да използва това което му е на душа.
|
| Нед Юни 08, 2025 8:18 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
карах някакво китайче, което СПИРАШЕ музиката, като дадеш мигач. беше ДВГ. вероятно идеята е дошла от блондинката дето или може да дъвче дъвка или да ходи по осевата линия, но не и двете едновременно. направих един тест драйв с CRV хибрид, предишното поколение. ДВГ, генератор и ел. матор съосни (не можах да разбера дали физически са на един вал) обаче накрая вариатор. малиййй... сега чакам ред за последното поколение, с '3 двигателя' и 3-степенен автомат. защо 3 двигателя? обяснението беше тип 'брррр' генератора го ползват и за стартер (и алтернатор, разбира се). климатика е електрически също. за водната помпа не съм сигурен. но в днешно време, когато слагат маторче на мястото на термостата, вече нищо не може да ме учуди. надявам се, поне на звук да е нещо по-познато, онова с вариатора ми бръкна в мозъка. последната я дават 200 коня, макар че това вече не било задължително (производителите да обявяват мощност, или да не лъжат кат ромляни). малко се зачудих - двигателчето е 2 литра, 4 цилиндъра, атмосферно. но в някакво часовникарско изпълнение - всичко е тънко, малко, деликатно. явно не може да ги докара тия коне. няма и много видея с разглобяване на тоя двигател. по описание момента се предава и от ДВГ (основно извънградско), и от ел. мотора. може би и генератора в един момент го добавят. та тая мощност може би е сбор от всички мощности на трите мотора + чистачките, вентилацията и отоплението на задното стъкло. панела е интересен. километража е 'аналогов' със стрелка, енергометъра е с дисплей. показва някакви проценти, нагоре е разхода на енергия, надолу е в условни единици. на волана има две ръчки за регулиране на агресивността на рекуперацията. в максимален режим се доближава до чиста електричка - караш с един педал само. цял живот съм натискал три педала без да му мисля, на това чудо му се напрегнах. за 40+ години инстинкта ми е да скачам с двата крака, ще ми е късно да се адаптирам. на вторичния пазар цената им пада наполовина след 3 години. нямам никаква идея какво значи пробег 150К за хибрид, по обороти на колелата нищо не значи. батерията е в багажника. и няма резервна гума, нито нормална, нито патерица. кеф. вода натам не ходи, има някаква решетчица към купето. зимата ще е зор да се стопли през нея. понеже сравнявам със CRV RD1 (вече на 25 години), резервната гума е отвън, капака на пода на багажника става на масичка и т.н., естествено не съм възхИтен. за градско хибрида падал на 5/100. ммм, може би добре. извънградско не се различава драматично от старото CRV (ръчка). окачването ми се стори различно, въпреки че са положили сериозно усилия отдолу - доста са усложнили всичко, без да е динамично. кормилната рейка е с моторче, педала на газта е поцинкометър. карах я малко и не усетих да ми се бърка с волана, но не изключвам да са и дали право. преден носач на старата е към 200 кинта комплект, на новата може би ще е хилядарка. отделно просвета е намалял, айде как да е, но ъглите на влизане (в пряспа сняг) драматично са се влошили. отделно много пластмасария в купето... поне има копчета и врътки, а не всичко да е тъч. няма андроид, за да си спреш подгряването на задника, не трябва да скачаш по разни менюта. новата изглежда още по-агресивна от към пластмаси. ще видим... което ме наведе на мисълта, какъв е данъка на тоя тип каруци? по мощност - на кой мотор? по кубици на електодвигателя?
|
| Нед Юни 08, 2025 8:27 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Японските го имат тоя елемент с вариатора - шумен и вкарва вибрации - жена ми има тойота с ремъчна трансмисия. Не знам от какъв зор са се вкопчили в това решение, уж било просто за подръжка, надеждно, давали гаранции 150к мили, ако не се кара агресивно без проблем минавали 300к, но вибрациите и шумът скъсяват живота на шофьора. Рено (съответно Нисан) имат малко по-различен и радикален подход - механична предавателна кутия без съединител, колата потегля винаги на ток (ако нямаш ток изчакваш 2 минути на място да заредиш), има два електродвигателя, като единия е постоянно зацепен. Когато ДВГ трябва да се включи в задвижването оборотите му се изравняват с вала и зацепването става моментално, такова зацепване може да се прави на всеки автомобил без да се натиска съединителя, стига синхронизатора да е наред. В началото са имали някакви проблеми с първите версии на хибридите, но сега уж всичко е изчистено.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Нед Юни 08, 2025 8:53 pm |
|
 |
|
Pif
|
Хибридите са паралелни, серийни или паралелно-серийни. За последните тойота държи патента. Останалите се опитват да правят разновидности. Стария ми приус - 15г и 720к километра гори малко масълце но други драми няма. Ще изкара доста над милион. Антифриза на хибридната част не е сменян а на двг-то само е доливано. Маслото на скоростната кутия също не е пипано. То вътре няма нищо превключващо. Само зъбчатки и мотори. Няма какво да и стане.
|
| Нед Юни 08, 2025 9:31 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5681 Местоположение: София
|
Не гледай само производството, а целия жизнен цикъл, т.е. рециклиране/утилизация и на автомобилите и на техните елементи, например акумулаторните батерии, включая тези, които са били заменени с нови по време на експлоатацията на електричката. Представям си какво ще се случи, ако Бай Мангал реши, че скъпия литий може да се вади както се вади мед от изолирани кабели или стоманена тел от гуми - чрез палене. 
|
| Пон Юни 09, 2025 2:17 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
|
| Вто Юни 10, 2025 1:56 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11287 Местоположение: Добрич
|
Нежеланието им да правят електрички както и приказките им колко са вредни сме го коментирали неведнъж. Но това, че милиони ще останат без работа сякаш е нещо ново. Предполагам подсказват на собствените си работници какво ги чака  Щеше да е интересно да чуя мнението им относно Южна Азия... Една традиционна крепост за японци като Тойота. През годините там се пробваха и европейци и американци без грам успех. Друга кола освен японска там не се признаваше.... до скоро. В момента средно 30-40% от продажбите са за мръсни китайски електрички. Както казваше Бай Тошо "приземяване, приземяване и пак приземяване" 
|
| Вто Юни 10, 2025 2:31 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Джапанката вероятно има инфо с което ние не разполагаме и затова съм склонен да вярвам на него, а не на наш Миро. Чух, че завода за акумулатори във Франция работи с 50% брак, та в ЕС започнали (най-после) да се замислят за цялостния екологичен ефект от електричките. 
|
| Вто Юни 10, 2025 6:04 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Тойота си е достатъчно голяма компания и отдавна си е заслужила респекта в много области. Но това не пречи на началството й да има малко по-различна репутация по отношение на приказките, които често ръси. Оценката не я правя аз и не е нужно да разполагаш с кристално кълбо или някакво специално инфо. Те просто обичат да казват неща, които се оказват меко казано далеч от реалността. Като примерно това, че до две години ще пуснат уникални батерии. Когато го казват за пръв път през 2012 мисля беше, можело и да не съмняваме. Но когато тоя виц го слушаме вече дузина години и на тях все им оставят 2 години, някак си е съмнително. Подобни пророчества правеха и за водородните клетки. Както знаем избиха рибата с тях. Навсякъде е пълно с водородни станции и не може да се разминем с техните коли. Това за хибридите и колко чисти са можеше и да мине, но за по-старите в които катализатора успяваше да поддържа някаква работна температура. Това сравнено с класическо ДВГ естествено. За новите гумени кукли, еле пък сравнени с електрички е просто поредния бисер. Може би ако шофьора гаврътва по литър белина при всяко качване, не само не замърсяват ами и пречистват въздуха.
А за франсетата ако са почнали да правят батерии (не съм я чул тая новина) мога само да им пожелая успех. Искрено им го желая, макар да не вярвам в него. И то не заради брак - детски болести има при всяко производство. Качество имат шанс евентуално да постигнат, но рентабилност... Съмнява ме.
|
| Вто Юни 10, 2025 9:19 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30851 Местоположение: София
|
Във Франция и свирките ги правят на загуба ..
|
| Сря Юни 11, 2025 6:54 am |
|
 |
|
Pif
|
Миро, не си чак толкоз стар, че каквото ти кажат по тивилизура (ютубето в твоя случай) да е 100 процента истина и то цялата и единственна истина. Заводи за батерии има много, навсякъде и всякакви. Монбат купи френски институт за разработка на батерии заедно с технологиите и патентите му. Не знам до къде са го докара. Повече от година мина. Може и 2 да са. Много неща се случват без ние да разбираме и без някой да прави клипчета в тубата. Това, че информацията там е достъпна не я прави нито достоверна нито изчерпателна. Просто някой си дето обича да се лензи пред камера говори глупости. Даже си измисля добро алиби за да му повярваш. Или прави пари. Като пример - Монро. Дето разглабяше електрички. Докато не му платиха плюеше яко теслите а после им стана най-големия фен и само ги хвалеше. В момента пари се правяят от всичко друго но не и от производство на стоки. Затова и всички сектори са надолу. Борси, измами, стартъпи. Важното е да се въртят парите а продуктите нямат значение. Хоризонта е 12-18 месеца. Да паднат едни бързи кинти. Водорода е много хубаво нещо само дето трудно се произвежда, трудно се съхранява, трудно се обръща в електрическа или механична енергия. Ефективните електролизатори имат кратак живот. Живота на хидридните съдове за съхранение на водород е 30-ина цикъла. Да го държиш течен не става. Под налягане пак е проблем. Живота на горивните клетки също е малак. Стотици часове. А производството е скъпо. Затова сега се опитват да правят ДВГ с водород. Обаче водорода гори при много висока температура. Пак проблем. Та много са прави от тойота, че бъдещето е на двг и синтетичните горива. Имаха хубава разработка в англия преди 15-ина години за водород-силициево гориво, еквивалент на бензина. Не знам до къде им стигна разработка.
|
| Сря Юни 11, 2025 8:18 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Аз съм загрижен за околната среда, затова предлагам да се спре производството на електрички и забрани тяхното използване до оценка на въздействието им върху околната среда. 
|
| Сря Юни 11, 2025 10:00 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
тепърва ще почнат да излизат оценки за въздействието на околната среда върху електричките.
|
| Сря Юни 11, 2025 10:09 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Прав си, но за разлика от теб аз карам френска кола и батериите вътре са на LG, а не са френски. Френски батерии не съм виждал нито на живо, нито в тубата... За да няма клипчета в тубата и никой да не ги е чувал, най-вероятно френските батерии се изнасят за Нибиру или още по-далечна планета  Истината е, че тоя бизнес на запад затъва. Да, има институти, правят се уж някакви разработки, редовно се публикуват разни открия... Обаче след публикацията първо 6 месеца се търси производител. Той после 6 месеца до година търси финансиране (или европроект), после година-две се строи фабрика или нова линия и т.н. и т.н. докато накрая всичко фалира, щото "откритието" отдавна е остаряло. Много са проблемите и много пъти съм ги описвал. Не е само финансирането, не е само редките метали, не е само компоненти като аноди, катоди и т.н. Всичко по цялата верига куца, но дори и всеки проблем да се фиксне пак имаш конкуренция с китайската верига. И не е ясно дали всъщност искаме да имаме като тяхната верига. Аз поне не съм убеден на 100%, защото медалът има две страни. От една страна всичко е прекрасно. Всичко е интегирано, от инстутите, през мините, преработките, финансиране и т.н. до производството не само на батерии и техни компоненти, а до крайни продукти. Когато примерно CATL или BYD обявят за някакво открие, на практика още на следващия ден клиентите им могат да си поръчат инженерни мостри. А до 6 месеца или най-много година имаш масово производство. Значи дори откритието да е направено на запад, до 1г максимум китайците имат производство, а на запад още са до кривата круша. Това може би звучи като реклама на китайците, но както казах това е само едната страна на медала. Другата страна я наричат "кървава баня". Всеки по китайската верига е притиснат от срокове и притиснат да прави големи инвестиции. Няма не искам, няма не мога. Както казах от момента в който CATL или BYD обявяват нещо, техните клиенти просто са длъжни още на следващия ден да почнат да си редизайнват продуктите. И не разполагат с много време, защото след 6м или година или ще им спрат старите модели или няма да са с толкова добро съотношение качество/цена. От там нататък просто са обречени, щото конкуренцията е адски жестока. В Китай има над 90 производителя на коли, които едва оцеляват. И дори в рамките на един и същ производител като да кажем Джили имаш десетки марки и поделения, които са в конкуренция помежду си. И ако някое тръгне да затъва, Джили няма да хукнат да го спасяват, ще му ударят секирата без да го мислят. Тук на запад конкуренция също има, но са няколко големи като Стелантис и т.н. и няма нищо общо с китайската "кървава баня". И както казах, аз не съм убеден че изобщо искаме да ставаме като китайците. Не искаме да се цапаме и с мини и преработка. Не искаме и да се цапаме ръцете с кръв. А без да се оцапаме, просто не можем. Не можем защото материалите не са при нас, технологиите покрай тях вече не са при нас. Инвестициите не са при нас. И пазарът вече не е при нас. С две думи аз не виждам решение. А иронията, че западът активно се докара в това дередже. А сега нито иска, нито може... Точно като Тойота. Някак си не е толкова случайно, че не искат да правят електрички и причината не е само в абсурдните им твърдения за екологията.
|
| Сря Юни 11, 2025 10:54 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12900 Местоположение: София
|
Нормално е да не искат да произвеждат ел. кокошарници. Това е занимание за кръгли идиоти...
|
| Сря Юни 11, 2025 11:04 am |
|
|