|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 10:33 am
| Автор |
Съобщение |
|
Bai Ui
Ранг: Форумен бог
|
 Re: EV
В Англия масово ги хакват новите дизели, изключват им Адблу системата напълно, нароиха се вирми и фирмички дето правят препрограмиране на ECU-то срещу 100 паунда. Маймунски сервизи под път и над път, правят ти годишен преглед срещу 40 паунда - официална тарифа + 50 паунда под масата, за услугата да си затварят очите. Като те чета обаче, си баш за хибрид, викаш - гледам, ами не гледай, вземи и покарай, имат си динамиката на електрическият двигател - стръмно и равномерно ускорение и спиране (Б - режим), икономичност - моята колкото и да я настъпвам не скача над 6 на сто, а ако я галя стига до 4 включително в градска среда, а като ти потрябва мощност - бързо потегляне или изпреварване я имаш, двигателя и електродвигателя започват да бутат каруцата едновременно. И всичките киловати на трафопоста ти остават само за колибата. пп не е казано че трябва да се изръсваш за хибрид, Дачия предлага няколко модела на цена на 12 годишно беемве дизел, аз карах в началото Джогър, но ми писна жената да ми натяква колко бил грозен, та го смених за новия Дъстър, всичко по задвижването и управлението е Рено.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Съб Юни 07, 2025 8:59 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12900 Местоположение: София
|
 |  |  |  | ¶ написа: Цялата концепция за (бързо) зареждане на батериите на EV е напълно сгрешена от самото начало. Продават зарядни станции, па търсиш соларни панели, вятърни перки, ручеи, потоци, боб.... Вместо това на "зареждащите" станции трябва да се извършва смяна на изтощената батерия със заредена, както беше по соц време: връщаш празна бутилка от бира, доплащаш и вземаш пълна такава  , просто като чуренска леща... |  |  |  |  |
В тая концепция няма нищо иновативно или гениално, и на практика създава повече проблеми отколкото решава. Вече е писано в темата... Всъщност, в днешно време дори това с бирените бутилки вече не работи... 
|
| Съб Юни 07, 2025 9:48 am |
|
 |
|
d_jelev
|
Потвърждавам спрямо наблюденията на моя форд хибрид. И без да разбирам от автомобили много.
|
| Нед Юни 08, 2025 12:47 am |
|
 |
|
HCL
|
В случая психологията наподобява тази при въвеждането на ЛЕД осветлението и изкуствения интелект. В началото съпротивлението е голямо. Спомням си колеги които се презапасяваха със 100 ватови крушки, и все още има такива които упорито отричат ИИ. С времето и опита всяка смислена технология бива възприета, колкото и непривична да е.
Аргументът, че електричките замърсяват повече заради производствения си процес, никога не съм го разбирал. Ако едно нещо подобрява живота в големите градове, за сметка на 0.1 промила от населението, живеещо около мини и фабрики, неимоверно ще се наложи. Таке е било с канализацията по римско време, а и с ядрената енергетика в наше. На който му се струва промивка на мозъци от европейски либерали, да се поразходи из Китай и да се информира каква е била ситуацията преди да въведът контрол на автомобилите с ДВГ.
|
| Нед Юни 08, 2025 1:54 am |
|
 |
|
itso.t
|
Тц, тц, тц... Само няколко изречения, и толкова погрешни аналогии... Първо, няма ЛЕД осветление. Има светодиодно. Лед има в камерата на хладилника. Второ, сравнението на светодиодното осветление с кокошарниците е неправилно. Това е нещо като да ми предлагат светодиодна крушка която могат да ползвам, но имам шернат ключ за палене с трима съседи, и когато при мен свети при тях не свети. И когато ми дойде реда тогава ще мога да го ползвам. Второ и половина - за някои приложения при които енергоспестяването е важно светодиодите са незаменими. Можеш ли да изброиш предимствата за домашно осветление? Щото аз мога да изброя маса недостатъци... Усети ли в сметката за ток икономията от това модерно осветление? Щото да си призная, аз не можах. Да, знам, по-икономично е, но сметката ми за ток не се е променила особено... Искаш ли да сравним като ниво на сложност светодиодно осветление с ЛНЖ? Знам, няма да искаш... А като надеждност? За Изкуствените Идиоти има друга тема... А за Китай... Явно Миро е успял да промие и твоят мозък. Аз не живея в Китай. Миро също. Доколкото знам и ти не си жител на чайника. Защо непрекъснато обяснявате какво било там? Кой се вълнува от тия новини? Кажете какво става тук, а китайсците ги оставете да се оправят както могат...
|
| Нед Юни 08, 2025 10:25 am |
|
 |
|
HCL
|
Когато правихме дизайна на новото жилище си отделих 1-2 седмици да се позанимавам с осветлението. Повечето от нещата които постигнахме като гъвкавост на амбиентната атмофера и разходи за ток са невъзможни без светодиодно осветление, поне не и в това просто ниво на интеграция. Ако гледаш крушката, да проста е, но ако гледаш цялата система светодиодите опростяват нещата значително. Вкъщи винаги нещо свети, къде по силно къде по слабо. Разликата в сметката за ток може и да не ми прави особено впечатление, но е там, а това че от години не съм губил време да сменям крушки и за години напред ще е така е от по голямо значение.
Не живея в Китай но ходя там достатъчно често и общувам с хората за да имам мнение по въпроса и използвам аналогията там къде виждам за подходящо
|
| Нед Юни 08, 2025 10:56 am |
|
 |
|
itso.t
|
Да се опитам да позная - светодиодно осветление димирано с ШИМ... А икономията на електроенергия за която стана въпрос - щом и аз и ти не сме я усетили, явно е значителна и е нещо за което ще се говори поколения наред. Нещо като икономията на гориво която би се получила ако не се използва автомобилното радио. 
|
| Нед Юни 08, 2025 11:25 am |
|
 |
|
Pif
|
Сега разбрах защо приуса ми харчи малко. Просто не слушам радио. Сигурно ако спра и с мигачите може да започне да връща бензин в резервоара.
Светодиодите са много хубаво нещо но не и за домашно приложение. За улично съм съгласен. Но ако си пазиш здравето на очите - светодиодите са кошмар. В нас нямам нито 1 светодиодна лампа. Дори да вземеш крушки с КРИ 95 или 98 пак натоварват. А отделно умишлено ги проектират да горят по-често за да си купиш новата. Имаше едни светодиодни крушки дето светят по 15 години но спряха да ги внасят защото не са изгодни.
|
| Нед Юни 08, 2025 1:10 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11287 Местоположение: Добрич
|
Осветлението е малка част от консумацията. Пряко може и да не го усещаш, но това не пречи то да се трупа. Имаш осветление в магазините, което също плащаш неусетно. Имаш осветление в заводите и там като сметнеш всички подобни "неусетни" икономии изведнъж се оказва, че който не ги е направил навреме съвсем осезаемо усеща дебелия край... В тия теми за Ламбо, за екология, коли и т.н. Има твърде много пропаганда и политика и глупост и какво ли не. Че има проблеми - има! Въпросът е, че на запад тези проблеми много се политизираха, а малко се решаваха. Първоначално това беше добре за бизнеса - повишените еко изисквания облагодетелстваха западните производители на крушки, на коли и т.н. Имаше ползи за екологията, но и цената за крайния потребител не беше малка. Докато китайците не почнаха да смъкват цените. Днес една китайска лед крушка е по-евтина от Филипс или коя да е западна с нажежаема жичка или халогени или каквото и да е там. Преди 5-6 години решихме да сменим осветлението във входа, щото постоянно горяха крушки. Сложихме някакви евтини плафониери. Мислехме с фасунги, ама тия бяха на промоция и просто взехме повече за резерва. Та освен че бяха евтини, по-мощни и вече толкова години бачкат и сметката падна 2-3 пъти щото нямаме асансьор и е само осветление. Същото е и с колите. Аз даже се изненадвам, че навлизат в области дето най-малко се очаква като трактори и огромните камиони в мините. Сега много се коментира една мина където сложиха 300 машини. Един такъв самосвал харчи 100л/час нафта и тъй като работи денонощно има поне 4 шофьора. Разходите на подобна мина са основно за гориво и заплати. Токът също не е без пари, но разликата в цената е съществена. И вместо 1200 шофьора има само няколко оператора, колкото да хранят кучето... Може да се надсмивате колкото искате на китайците. Въпросът е че те си правят сметката и изкарват цена с която никой не може да се конкурира. При това не е за сметка на екологията им.
|
| Нед Юни 08, 2025 1:47 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
Икономията от ( LED ) Улично осветление беше нещо такова: ( без значение умно, тъпо, IoT, AI ... колкото по-сложни думички - толкова повече "икономии" ) Печелиш EU проект за 1.4 М Евро Даваш половината на Партията, която ти уреди проекта да го вземеш Реализираш проекта за 300 хилки лева ( с джигитайски ламби ) Квото икономисаш - това ти е "икономията"... 
_________________ main[-1u]={1};
|
| Нед Юни 08, 2025 2:40 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Разликата не се усеща защото цените постоянно растат, навиците също се променят - помня навремето лампите се гасяха всеки път като се излизаше от стаите, сега цялата къща свети като манастир, че дори се забравят лампи да светят през ноща, нали са икономични...
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Нед Юни 08, 2025 2:49 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Пиф, ти ме съсипваш така, от няколко седмици подменям трафове и лампи, защото всичко в къщата е халогенки и флуоресцентни в мазетата, дето ще правя лаборатория. Със сигурност ще махна там тръбите и ще си сложа ЛЕД панели, а във всички други стаи и баните ще е, и вече е с ЛЕД спотове или редички. Тези халогенки на 2700-3000К ми съсипват на мен вече скапаните очи (с мушици и парцали вътре от години), греят, светят слабо и "жълто", дори не се храниш комфортно на масата. Имаме един висящ полюлей над масата с R7s халогенка, още няколко горе в стаите - ужасно е! Да не говорим, че жената си изгори ръката, защото висящия е направен с локален димер, който се контролира не от ключа а от висяща метална "пръчка", дето се върти. След по-малко от минута работа на лампата, температурата на тази пръчка е вече над 45°C, стига до 60°C спрямо IR камерата. Чак в Германия намерих ЛЕД заместители, дано станат, че освен електрически и геометрично имам предизвикателста навсякъде. След час почвам горната баня и ще е с дълги ЛЕД лампи. И вярвам, че ще е по-добре от четирите щръкнали халогенки, дето ми светят в очите. А как греят тези лампи, стените топлят, врата ми пари, като съм наблизо. Защо твърдиш, че ЛЕД е вредно за очите? Заради премигването ли? Или заради топлината на цвета? Аз винаги си взимам близка до дневната, с повече лумени. Трафа трябва да се смени -това е ясно (и упорите отказвах да го правя, но само с директно заместване на лампа не става), говоря за 12 волтовите, защото в къщата са предимно такива (MR16 и GY6.35). На 230V са ми само R7s. А и избор нямаме вече, защото спират да ги произвеждат. Ще си оставя само халогенките на кухненските плотове, защото там просто няма как да стигна до трафчетата им. Те са вградени в недостъпни места и трябва да демонтирам и аспиратор, и хладилника. ЛЕД вариантите и геометрично не пасват на малките плафониерки, и ще мигат. Та се запасявам с G5.3.
|
| Нед Юни 08, 2025 4:54 pm |
|
 |
|
Pif
|
Човешкото око възприема много повече информация посредством цвета отколкото интензитета. Когато спектъра ти е непълен ти получаваш много по-малко зрителна информация и напрягаш очите за да получиш липсващата. Окото е еволюирало милиони години за да вижда на слънце и на луна. В последствие на огън. Със светодиодна лмпа не виждаш много от цветовете. Ставаш полу-далтонист дори да си напълно здрав. ЦФЛ-а е още по-зле. Но е въпрос на избор. Ето ти примерно "студено бяло".
|
| Нед Юни 08, 2025 5:46 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Да де, но аз питах за домашна употреба... Както вече споменах - има приложения за които има смисъл, но за домашно осветление е на границата на мизерстването, може би като изключим частта с ефектното осветление. Ама там пък никой не мисли за икономия. Като най-прост пример - почти всички светодиодни ленти са за захранване CV, и в тях има токоограничаващи резистори. Отделно, масовите ги правят с мизерни светодиоди с ниска ефективност. Да спомена ли за КПД-то им или е излишно? Най-фрапиращият пример при мен - имах един лампион с 5 бр. халогенни крушки по 50W (12V) всяка. Преди няколко години си казах: "я да ги махна, за да спестя и да се видя в пари". Махнах ги, и на тяхно място сложих най-мощните светодиодни които пасваха на цокъла на халогенките. Някакви Осрами. Бяха нещо колосално като мощност - 5W... 7W...  И накрая чушки - никаква видима разлика в сметката. За сметка на което откакто ги смених изгоряха 2 или 3 броя. Само за сведение, за над десетилетие ползване не бях сменял халогенни крушки. Още стоят прибрани в долапа, в цветущо здраве. Оригиналните, с които дойде лампиона. Сега очаквам да ми кажеш колко са гадни. Най-голямото предимство на светодиодите за битова употреба е, че когато се димират се запазва цвета им, докато ЛНЖ започват да жълтеят.
|
| Нед Юни 08, 2025 6:35 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Както писах - нямаме голям избор. Всичко е вече LED, едва се намират халогенни, до 5 години няма да се произвеждат. Преди 25 те са били на мода, вече не са. И греенето им ме плаши. Оригиналните трансформатори, които подменям са работили 25 години, някои на ръба на максималното им натоварване, всичките пожълтели, някои и обгорели на някои места. Не ми харесва как светят халогенните - това е лично възприятие. Има и такива на 4000К, но масово все още се намират на 2700К. Скоро няма да се намират. Видях, че имат непрекъснат спектър, но не вярвам сериозно да увреждат очите ни, след като прекарваме малко време сред такова осветление в рамките на 24 часа. С класическите крушки беше още по-зле, а за флоуресцентните съм съгласен, тях със сигурност махам. Няма да си прекъсвам проекта и да оставям халогенните, след като съм дал вероятно до момента към 1000 франка за лампи, трансформатори, инструменти и уред. Сменил съм почти всички трафове вече, а това беше голям зор с тези малки отвори в таваните. Бат Ицо, и аз така направих, че и се подведох по някои скъпи крушки, говорим и за ОСРАМ, и за Филипс, дето са уж напълно съвместими с халогенните трансформатори, с еди какви си драйвери вътре, нямало проблем изискването за минимална консумация на трафа и т.н. Винаги имах проблеми, а в голяма част от случаите примигване или сериозно пресвяткване и акустично прецъкване. А говорим за лампа, която към 30 и повече лева струва. Докато не почнах да сменям трансформаторите, не се оправи проблема. Сега го няма. Аз исках да си спестя трафовете заради многото работа най-вече, но се оказа, че няма да стане номера. В България не съм сменял често светодиодни, а тук в Швейцария докато бяхме под наем към 12 -13 години, не помня да съм сменял повече от две крушки. Докато шибаните тръбички по кухни и бани често сменях, че и трябва на определени места да ходя да ги хвърлям, защото не на всеки ъгъл, където има разделно, има за тези лампи шрот. Но това е спор с векове. Не харесвах светодиодните в началото, но не съм се и запасявал с нажежаеми. В момента само това има и ще е така поне 20 години като първа опция. А дали вреди или не - всичко вреди. Което мога, ограничавам, вкл. и изкуственото осветление. Компенсирам с това, че не пуша, спрях алкохола и ходя/спортувам по 10-15 км на ден, без уикендите. За момента без кафе и месо не мога, а не е, да не съм пробвал.
|
| Нед Юни 08, 2025 7:00 pm |
|
|