|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 9:00 am
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11287 Местоположение: Добрич
|
 Re: EV
Ицо, чети внимателно. Спирачни апарати има, никой не е казвал че няма. Това, което няма е смяна на накладки, защото се износват 5-10 пъти по-малко. Демек ако на голфа си ги сменях на 50к км, на зоето вероятно никога няма да ги сменям щото не смятам, че ще доживее до 500к км. Да, голфът е автомат и хаби много повече. Някой с ръчка може и да изкара и 100к, ако не е състезател разбира се. И малко реклама на Зое от тесладжия ;–) Аз нямам чак толкова опит с тесли. Качвал съм се няколко пъти и може наблюденията да ми са погрешни, но ако имах тесла нямаше да тръгна със зойче на дълъг път... Не казвам, че не може, просто ако трябва да съм честен зоето си е нисък клас кола и относително стара технологично. Отделно има си и недостатъци, за които тоя пич не споменава нищо.
|
| Сря Юни 04, 2025 11:32 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12899 Местоположение: София
|
Чета внимателно и вероятно съм прочел повечето мурафети на използващите кифломобили. Нали още миналата година уточнихме, че в японското ренде на Пифа гориво се зарежда веднъж на милион километра, течност за чистачки веднъж на 100 милиона, гумите изкарват по милиард и т.н. Знам ги тия работи. А, да, и мечтата на всеки милиардер е да има електричка за да "му е евтино". 
|
| Сря Юни 04, 2025 11:52 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Когато японските технологии говорят, всички мълчим!
|
| Сря Юни 04, 2025 12:31 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5681 Местоположение: София
|
Глупости на търкалета.  Месечно един-два пъти си ходя от София в Карлово. Около сто пъти по-малко люде и толкова по-малко автомобили. Въздуха е същия с изключение на по-малкото прах, който не идва от автомобилите.
|
| Сря Юни 04, 2025 5:36 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8407 Местоположение: София
|
|
| Сря Юни 04, 2025 5:41 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Бунтът на кокошките - подпалили са кокошарника? 
|
| Сря Юни 04, 2025 5:49 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Кораби се палят откакто свят светува. Не е нужно да се подпали от електромобил и много вероятно не е. Това е за предишния инцидент, за тоя още е твърде рано (ако изобщо може да се направи разследване). Но сходни пожари имаше и на сушата, разни паркинги и в Англия и в Австралия изгоряха с доста коли, но не потънаха и според разследването причината не е EV. Проблемът с EV е, че ако се запали няма гасене... то затова сериозните компании използват собствени специализирани кораби.
|
| Сря Юни 04, 2025 6:34 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Когато гаража ти запали сградата, иди доказвай на комшиите, че нямаш електричка... 
|
| Сря Юни 04, 2025 6:35 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30851 Местоположение: София
|
палят си се баш електричките, ама това за мен е бял кахър  Само като си помисля, че трбява да му мисля на коя станция ще зареждам и факта че я заредя за 20 мин я за 2 часа и 20 минути .... и само това ми е достатъчно, ... имам крайна непоносимост към загуба на времето ми и дундуркане на вещи. Аз като карам обикновенно спирам само за зареждане и евентуално тоалетна, ако мога да не спирам 6-7 часа е перфеткно. Вярно че напоследък на 4-5 може да спра да взема някой редбул, ама това е рбаота за 3-4 минути, и спирам само ако ми се налага и когато реша. Обичам да карам, не обичам да зареждам и да се мотая по бензионостанции. За всеки влак си има пътници, това не е моя влак, нито е в моята посока, нито е класата в която искам да пътувам. Е онзи ден ходих до чикаго,не спирах нито на отивнае ни на връщане, предния ден си напълних резервоарчето на камиончето, отидох и се върнах с един резервоар, не съм мислил дали щеми стигне , къде да заредя, дали ще има опашки ... един резервоар е 36 галона, или грубо $96, и с това нещо търкалях 3.5 t камионче .. само за сранвнение, паркинга в Чикаго ми струваше повече от бензина ... та няма икономия която да си струва дори и най-малкото усилие да дондуркам електричката. Ако ще губя време в нещо, има къде по-приятни начини да го губя от спирането по зарядни, и ненужното пиене на кафета/чайове или който каквото пие ...
|
| Сря Юни 04, 2025 7:04 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
По пътища с сравнително равномерно натоварване с автомобили през цялата година, изграждането на зарядна инфраструктура ще стане по-лесно, както стана през годините с бензиностанциите. Но нека някой сметне колко зарядни станции трябва да има в близост и по Черноморието, при положение, че туристическия сезон е около 2 месеца, през които в едно градче идват хиляди антомобили, а през останалото време са десетки. Едва ли ще са много мераклиите да изградят зарядна станция, която ще работи два месеца в годината.
|
| Чет Юни 05, 2025 10:45 am |
|
 |
|
HCL
|
Баща ми живее на черноморието и обмисляше да отвори 22 кв-ватовата за обществено ползване. Зареждаш и хвърляш няколко лева в касата. Сигурен съм че ако се разровя ще намеря и някое елегантно решение да се плаща с карта, но не мисля че има нужда. В съседното село едно от заведенията работи на този принцип.
|
| Чет Юни 05, 2025 10:53 am |
|
 |
|
itso.t
|
Харесвам новините в които е използвана фразата "е възможно да"... Което подсказва, че "е възможно да не"...
Е, същото е и с "възнамеряваше да"...
Накратко: мога ли да заредя на тая "зарядна станция", и ако не мога, защо се обсъжда в темата?
|
| Чет Юни 05, 2025 11:14 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Просто я публикуваш в plugshare. Аз вече писах, че с моя комшия така направихме, по-точно той си я сложи, но сме една система. Само един румънец се върза, но пък беше редовен щото си беше оставил караваната наблизо и пътуваше всяка седмица от Букурещ. Те са около 300км. идва без проблем, едната вечер си оставя колата при нас, на сутринта си я взема заредена. Тъпото беше, че искаше само вечер, а не през деня и не ставаше да ползваме слънчогледите... Но през деня с колата ходели на плаж, ресторанти, магазини и т.н. и човекът предпочиташе да плаща повече вместо да ходи пеш 
|
| Чет Юни 05, 2025 11:23 am |
|
 |
|
HCL
|
Супер, благодаря. Това изглежда като готово решение. Ако/като стигнем до там ще го прегледам.
Ицо, както много неща в живота, въпрос на приоритети. Една идея като се зароди, останалото е въпрос на желание. С времето всичко се нарежда където му е мястото.
|
| Чет Юни 05, 2025 12:18 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Това с plugshare e просто обява. Публикуваш, ако някой дойде слага отзиви и така работи, но как ще си уреждате плащания и достъпи си се разбирате обикновено по телефона. Другото решение, т.е. истинска публична станция също не е никак сложно. У нас мисля има няколко вериги и не мога да кажа дали всички, ама в общия случай всичко те си изграждат, те си поддържат, тяхно приложение и т.н. От теб се иска само да им дадеш ток и там подписвате някакъв договор кога и колко плащат. Мисълта ми е, че ти нямаш ангажимент нито за изграждане, нито за поддръжка, нито се разправяш с крайните клиенти.
Последна промяна miro_atc на Чет Юни 05, 2025 1:51 pm, променена общо 2 пъти
|
| Чет Юни 05, 2025 1:36 pm |
|
|