Отговори на тема  [ 2478 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94 ... 166  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: EV
miro_atc написа:
Desert Leo написа:
Скоро бях в сервиза, където обслужват дизеляка ми (до Суходолска река) и питам дали ще ми обслужат Зойчето, ако се появя с такова. Казаха, че Зойчета и прочее електрички не ебават да ебават, но обещаха да я набутат в реката. :D Не е шега.

Хе, хе, много смешно!
Да, ви питам колко често си обслужвате дизелаците? :-)

Винаги след стребла по електрички! :wink:

Вто Юни 03, 2025 4:04 pm
Профил
Аватар

След няколко хиляди км с електричката (BMW iX2), включително и пътуване от Мюнхен до Бургас, мога да твърдя, че има само две причини човек да не кара такава

1. Няма условия за зареждане вкъщи или на работа
2. Няма пазар втора употреба и възможност да кара нова

Аз лично ДВГ повече не бих купил, освен ако не ми се наложи.

1. Никакви проблеми със зареждането. Станции под път и над път, както бързи така и бавни. Аз лично спирам на всеки 2 часа когато съм на дълъг път, така че зареждането на 300-350 км не ме притеснява. Евала на БМВ за успешната интеграция с инфотейнмънт с-мата. Първите седмица-две си пресмятах на ум къде и кога да зареждам. После се убедих, че няма абсолютно никакъв смисъл. Алгоритмите си смятат къде да те пратят да зареждаш, като при почти всички станции взимат под внимание актуалното натоварване
2. Удоволствието да шофираш. Това е трудно да се обясни, трябва да се пробва. Единствено с SLK и М4 ми е било по-голям кеф да карам, но цента на тези е 2х-3х и не стават за семейни каручки.
3. В сервиз се ходи да си сменяш спирачната течност

Вто Юни 03, 2025 5:15 pm
Профил WWW

HCL написа:
3. В сервиз се ходи да си сменяш спирачната течност

Уф... аз от няколко месеца се ослушвам. Според приложението на рендето трябва да сменям филтър купе. Това на 70хил. Май ще изчакам на 100 или 110 хиляди имаше нещо друго, ще ги съчетая ;-)

Вто Юни 03, 2025 5:46 pm
Профил

Да не забравите да си доливате блинкър флуид. Специално за БМВ-то си е заводски дефект и постоянно изтича, колкото и да се опитват да го ремонтират и доливат.

А това да слугуваш на купчина желязо вместо тя да ти слугува не тебе - няма кеф дето да си струва тая мъка. Само като сметнеш колко време губиш да чакаш по зарядни и да се отклоняваш от пътя си за да заредиш..

Вто Юни 03, 2025 8:30 pm
Профил
Аватар

Прав си, за хора които пътуват често на големи разстояния въпросният модел може да им дойде с малка батерия. За типичния европеец който върти по 20-ина километра на ден и 100ина събота и неделя, зареждането вкъщи покрива 99% от необходимостите, е оптимален.

Вто Юни 03, 2025 8:44 pm
Профил WWW
Аватар

джигитайците го "имат" тва BMW за RC car играчка :D

Вто Юни 03, 2025 8:49 pm
Профил ICQ

Тегаво е с електричките, все си на тръни, поне тук в Англия все още инфраструктурата е недоразвита, пък и в Германия, миналото лято ми направи впечатление на един паркинг на хотел - имаше 4 зарядни, и все се навъртаха през 15 минути разни електрички да проверяват дали няма свободно зарядно. Поне за мен хибрида си е най-доброто решение за момента - има най-доброто от двата свята, плюс комбинирана мощност на двата двигателя когато ти потрябва мощност. В момента разпределителната мрежа се задъхва, нощната енергия започва бавно да расте, явен признак че консумацията се увеличава а местните идиоти дори натискат за пълна подмяна на газовите бойлери с електрически, тогава съвсем ще я втасат, т.е. лошото тепърва предстои.
пп един голям минус на електричките - ако останеш без гориво на пътя, дори приятел с туба бензин не може да те спаси.

Вто Юни 03, 2025 9:23 pm
Профил
Аватар

Това, че китайците ще настигнат и изпреварят германските автомобилостроители и неизбежно и единствено въпрос на време. Но колата е сравнително сложна система и ще им отнеме известно количество итерации докато напаснат отделните параметри. В момента все още не са на това ниво.

Хибридите откъдето и да ги погледнеш са компромис. Ако имаш зарядно на работа или вкъщи, няма много смисъл от тях. А ако нямаш, пак не виждам къде е смисъла за едно 99% от населението в Европа.

Вто Юни 03, 2025 9:29 pm
Профил WWW
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Аха, и като дата центровете получат по-изгодни оферти за електеоенергия, електричките ще минат на заден план. Засега зелените още имат сила да натискат правителствара за ел.возила , но интереса клати феса :!: като си на електричка нямаш избора да отидеш на по-евтина зареждачка, щото всички ше са скъпи...

Вто Юни 03, 2025 9:42 pm
Профил
Аватар

Доколкото си спомням 80% от цената на горивото бяха акцизи някакви или данъци, та парите по един или друг начин ще се съберат. Най-малкото ще сложат данък слънчеви панели или ползване на улица. Но основното предимство на електричките е не в това да пестят пари а в елиминирането на един от основните замърсители на въздуха в градовете. И това може да го оцени само някой който е живял на чист въздух и му се е наложило да пребивава по една или друга причина в градове като София или Пловдив.

Вто Юни 03, 2025 11:02 pm
Профил WWW
Аватар

Desert Leo написа:
...Скоро бях в сервиза, където обслужват дизеляка ми (до Суходолска река) и питам дали ще ми обслужат Зойчето, ако се появя с такова. Казаха, че Зойчета и прочее електрички не ебават да ебават, но обещаха да я набутат в реката. :D Не е шега...

Е, нещата са двояки. Имам приятели със сервизи, и като стане дума за електрички, току ги избъзикам, че ако им дойде такава за ремонт, освен да и сменят накладки, да и напомпят гумите и да долеят течност за чистачки май няма какво друго на направят по нея. :D
Хайде от мен да мине, могат да сменят някое шарнирче и амортисьор...
HCL написа:
...Единствено с SLK и М4 ми е било по-голям кеф да карам, но цента на тези е 2х-3х и не стават за семейни каручки...

Има автомобили които са по-подходящи за семейни. Например RS6 е едно много приятно семейно комби. :D

Сря Юни 04, 2025 12:11 am
Профил
Аватар

Като я настроиш на максимално купериране и накладки не сменяш :)

Сря Юни 04, 2025 1:34 am
Профил WWW

Като винаги – идеята е да се приберат паричките на хората и съответно трябва да го облекат в някаква хубава опаковка дето хората да го купуват.
Наскоро гледах е тия видеа – в едното засягат повече екологичния проблем,но които желае може да се образова как се добива мед , алуминй и от сорта и колко енергоемко е ...

The True Cost Of Mining Electric Car Battery Metals
https://www.youtube.com/watch?v=dEMKVFbO5V0

China’s EV shame: the deadly reality behind the ‘clean, green’ electric vehicles
https://www.youtube.com/watch?v=SNag4j0nmKU

Production of rare metals used in green energies causes environmental disasters
https://www.youtube.com/watch?v=bs0ZHj76Arc

Вече колите не пушат в града но едкъде си в едкоя си фабрика почват да пушат комините много в повече ... е но народа в богаташките стани тва не го вижда и ние си продаваме ел колите
( печалбата от Ел кола е повече от колкото от ДВГ кола). И всичко е наред...

Това последното видео е не баш само за ел коли но пак показва как просто пушека от колите в града се замества та даже и увеличава само дето не го виждат хората,поне тия дето си купуват ел коли с мисълта че допринаят за екологията.
Минута 22,52 – от началото на човечеството до сега –ориентирочно сме произвели 1 милирд тона мед,а ако темпа на търсене е като сегашния (а пък какво ще стане ако е повече ? ) ше трябва да се произведе тоя 1 милярд за 30 г ... То енергията за това е само от слънце и вятърни мелници ... от нищо друго не е ....

А ето още ено инфо –
Does California have an EV tax?
Does California Penalize EV Buyers? Yes, because the state uses gas taxes to help with road improvements, and EVs don't require gas, owners must pay a $108 Road Improvement Fee (RIF). It applies to all 2020 model year and later zero-emission vehicles.

Понеже не прибират кинти от ел колите що не купуват бензин ,даи да съберем пак кинти по друг начин.... сега 108 долара са ок но дали няма да ги увеличат като се напълни с ел коли ...? :D

Сря Юни 04, 2025 3:50 am
Профил

HSB написа:
Понеже не прибират кинти от ел колите що не купуват бензин ,даи да съберем пак кинти по друг начин.... сега 108 долара са ок но дали няма да ги увеличат като се напълни с ел коли ...? :D

Няма съмнение, че ще се увеличават. В това няма нито изненада, нито чак такава драма. Въпросът е, че има твърде големи крайности. От една страна все още има "безплатни" неща като сините зони, даже у нас има и безплатни станции, колкото и невероятно да е. От друга страна токът на платените публични станции е на 2-5 пъти по-висока цена.
Очевидно безплатните неща дразнят. Няма безплатни бензиностанции, защо трябва ел. станциите да са безплатни? Аз само веднъж съм зареждал безплатно, въпреки че всяка седмица поне 2 пъти минавам покрай такава. И никой от познатите ми не е тръгнал да виси на безплатните, най-малкото че не може да разчиташ (щото твърде често се "повреждат" и т.н.). Не искам да говоря от името на всички "електричари", но според мен много по-голямо значение има цената на публичните станции, която казах не е никак ниска. Токът там е натоварен с не по-малко надценки, отколкото горивата в бензиностанциите. Да, имаше причина защото има инвестиции, а клиентите все още са твърде малко. И да вероятно повечето е печалба/амортизация, отколкото данъци и пари в бюджета. Но това са неща, които трябва да се изчистят от държавата. Ясно е, че повече пари трябва да отиват към бюджета. Но въпросът е, че това няма как да стане с голямо повишаване на крайната цена. Тя е вече достатъчно висока. Реално като пари за километър на ток излиза по-скъпо отколкото на газ. Но газ не можеш да си произвеждаш сам, освен това газ не можеш да си купиш на 5 пъти по-ниска цена, докато ток можеш.
С две думи повишаването на цената на зарядните ще ги направи напълно неизползваеми, то не че сега има опашки... Политиците ще трябва да намерят начин или да си вземат парите от станциите, или по друг начин да облагат собствениците на EV. Със сигурност ще намерят начин, аз нямам съмнение. Въпросът е да е разумен начин, а не както казах да убият публичните станции.

Относно "пушещи комини", "редките метали" и т.н. В това има 1% истина и 99% пропаганда. Аз обяснявах за "редките", но и горе още в началото на видеото на HSB обясняват как лития се добива основно в ония триъгълник в Чили и как годишно там фирмите правили $800-900 милиона. По-нататък не виждам смисъл да се гледа видеото. Всеки, който знае разликата между милион, милиард и трилион би трябвало да може да си представи разликата в мащабите в бизнеса с редки и не толкова редки суровини. Добивът не само на литий, а на всички редкоземни в целия свят годишно е около 15 млрд.$. Това сравнено с петролния бизнес или метали като мед, желязо, алуминий е просто смешка. Само петролът е около 6 млрд.$ на ден. Литият е 1млрд. на година. Лития се добива на няколко места в света, а петрол на хиляди. И не, сондажите за петрол особено тия с фракинг изобщо не са по-екологични. Просто са много, много в по-голям мащаб.
Което не значи, че няма проблем. Има, но той е по-скоро точно обратен. Местата на които може да се преработва са толкова малко, така че практически няма финансов смисъл да се рециклира. Не си струва да шипваш една скапана батерия обратно до Китай. Има опити за рециклиране на запад, но са малко като прословутите опити в Турция за едни други работи. Пак ще кажа, проблем има. Но той изисква политическа намеса, защото на чисто пазарен принцип на запад скоро няма как да се направи нито добив, нито рециклиране, нито производство на батерии. Трябва да се затвори цикъла тук, за да не се налага шипинг и т.н.

Сря Юни 04, 2025 10:19 am
Профил
Аватар

HCL написа:
Като я настроиш на максимално купериране и накладки не сменяш :)

Еее, да не прекаляваме със свободните съчинения. :lol:
РЕкуперацията може да намалява износването на накладките, но не може да замени напълно използването на класическата спирачна система.

Всъщност ориентирът е много лесен - поглеждаш през джантата и виждаш спирачен апарат? Ми щом е там значи си требе и се използва.

Сря Юни 04, 2025 11:10 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2478 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94 ... 166  Следваща