Отговори на тема  [ 535 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36  Следваща
Кризата в бранша 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение Re: Кризата в бранша
Pif написа:
.....Та не знам какъв ще е този ценен материал дето да си струва няколко стотин тона керосин и ракети и т.н. за да докараш няколко килограма от луната....

Още 96-97 година грам калифорнии се е продавал за 500 хиляди долара.(на перно, изнесен по незнаен начин от руските заводи).та сметни си сам... има много хайтек материяли които са безумно скъпи. И това че не си чел за тях във фейсбук не значи че не съществуват :!:
Та инвестиции за лунни мисии ще се намерят, и ше се възвърнат многократно...

Пон Май 26, 2025 8:15 pm
Профил

Освен да си возя коня до Ню Йорк трябва да си возя калифорний от луната. А кой е открил калифорний на луната? И какво точно приложение има калифорния в ежедневния живот? Рядък изотоп изкуственно създаден за специфични измервателни цели. Не дава кой знае какви големи бенефити. Ако на човечеството беше толкова полезен щеше да има реактори във всеки квартал. А това, че периода му на полуразпад е няколко години е доста силен довод за да не съществува естественно на луната както го няма и на земята. Ама туй го пише само у фейсбука дето учЕните съфорумци не го знаят.

Пон Май 26, 2025 8:41 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
.

Последна промяна Jack на Пон Май 26, 2025 10:21 pm, променена общо 1 път

Пон Май 26, 2025 9:05 pm
Профил

MYXATA написа:
Явно резкият завой към електричките, дава резултат.
За съжаление китайските електрички са за предпочитане сред масовият потребител( иде реч потребител на електрички). И това убива всички западни/западнали производители...

Не е въпросът в електричеството, а в "западналите" производители. Кавичките не са ирония!
Западът от десетилетия не инвестира в производство, особено по-мръсно такова. А почти няма supply chain, който да не започва с поне няколко мръсни неща.
Сега няма доставки, няма производство, вече няма и технологии. Така че всякаква конкуренция граничи с утопия.
Вчера гледам BYD пускат евтиния си модел в Европа. В Китай се продава за 9-10$k, тук му искат 20-25 афро. Не препоръчвам нито марката, нито модела. Не ми допадат, но въпросът е че няма нито един западен производител, който дори да е близко до тая цена. А на тая цена китаецът вероятно прави дабъл, щото митото е само 38% и разходите по транспорта едва ли са 200% (те си имат собствени кораби).

Пон Май 26, 2025 9:55 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
...Вчера гледам BYD пускат евтиния си модел в Европа. В Китай се продава за 9-10$k, тук му искат 20-25 афро. Не препоръчвам нито марката, нито модела. Не ми допадат, но въпросът е че няма нито един западен производител, който дори да е близко до тая цена. А на тая цена китаецът вероятно прави дабъл, щото митото е само 38% и разходите по транспорта едва ли са 200% (те си имат собствени кораби).

Изхождаш погрешно, че моделите за Китай и Европа са един и същи автомобил. А те не са, и разликите в качеството на производство и на използваните материали, както и оборудването могат да са драстични.

Пон Май 26, 2025 11:48 pm
Профил

Не говоря за старлинк а за целия СпейсХ, старлинк е част от тях, съответно влиза в консолидираният им отчет. Есетсвено такъв аз не съм виждал защото компанията не е публична, но резултати се оповестяват, най-малкото всички големи акционери ги получават. Има публикувани общи данни, последно са набирлаи пари преди 2 години, общо 10.5 млрд финансиране до тук от както са създадени. Та харченето на чужди десетки милиарди се свежда до към 10.5 млрд. Отново да кажа, това не е пиублична компания и тук игрите не са точно като при публичните, тук не купува чичо джон от долно нанагорнище, инвеститорите са доста по-внимателни, което не значи че не може да правят простотии. По интересно е, че спейсекс правят обратно изкупуване, това не е типично за случаите в които искаш да доиш акционери, те тук има нещо за тях, естетсвено не идва от самите тях : https://notice-reports.s3.amazonaws.com ... .00.40.pdf
А иначе за конете, ами ти не знаеш ама аз знам, ей тук в мексико една фермичка, всичкитре им арабски коне се карат със самолет от близкият изток, да не ти кажа че щерката се опитваше да ме убеждава да и караме коня до Дубай със самолет, естесвено и казах че няма как да стане, добре че и минаха мераците за състезания там. Те така ходят .. https://www.youtube.com/watch?v=LYa2cMiwYlQ ... но аз просто споменах конете като пример. Да докараш нещо от луната не изисква чак толкова много гориво, и в един момент това ще се експлоатира.
Иначе скоростта на старлинка, и това е много относително. Аз живея в град, не мога да кажа че е много гъсто населено около мен, а проблем с интернета има сериозен, и отдавна се замислям за старлинк. До чикаго, сървър на доставчика ми 64/16, 20 мс пинг, 293 мс латенси на даунлоада. Това горе долу е добре, но има моменти в които е доста зле. Та от тая гледна точка старлинка доста се доближава, сегя не очаквам 200 Mb но 100 ако докара е екстра за балансинг и бекъп. Тук където съм аз на практика има един доставчик на нет, това е, щеш не щеш ... а съм в града. Малко по-нататък където започва по селската част има места където и няма, или си на ADSL или на мобилен, или ако си късметлия кабеларката .... в момента са с 5 млн потребителя, и цифричката постоянно расте. За яхти, кораби, каравани и подобни и цените са много по-различни. Освен това дава нещо без алтернатива. Имам иридиум, имам и турая става да прочетеш мейл без картинки, да початиш ... а цената им хич не е приятна. Всички познати с лодки минаха на старлинк.

Вто Май 27, 2025 4:51 am
Профил

itso.t написа:
Изхождаш погрешно, че моделите за Китай и Европа са един и същи автомобил. А те не са, и разликите в качеството на производство и на използваните материали, както и оборудването могат да са драстични.

Говоря за цени и те са факт. Относно материали и качество ще коментирам когато видя западни такива. За момента такива просто няма. Всичко или почти всичко е внос и това също е факт.
В тоя смисъл беше и коментара ми към Мухата, че китайските возила се предпочитат пред "западналите". Ами ще се предпочитат... Това е като LDO-тата на лидълските батерии за които питах в темата за бързотъпите въпроси. Намерих ги в Елимекс, нормално къде другаде да намериш китайски чепове. Имаха всичко на всичко 4 бройки и ги поръчах "всичките". С безплатна доставка до техния магазин тук ми искаха 12лв. Това беше преди седмици, пратиха ми един мейл, че поръчката се обработва и толкоз. Знам, че не са бърза помощ и на мен уж не са ми чак толкова спешни, ама миналата седмица не издържах и си поръчах едни 20бр. от алиекспрес на страшно високата цена от 4лв. с фрее шипинг.
В случая става дума за един и същ китайски чеп, надявам се и на двете места да е "оригинален"... Честно казано Елимекс са ми пробутвали ментета, но в случая няма причина да се съмнявам. В алито пък изобщо нямам съмнение, отдавна ги ползвам, знам какво и как и съответно не съм имал грешки досега. Та с две думи исках да кажа, че един и същ чеп у нас струва 12лв за 4 бройки, а доставка от Китай струва 4лв за 20бр. И това е съвсем нормално, тук не обвинявам някого или нещо. Напротив, съвсем естествено е тук един китайски чеп да струва много повече.
Така че това не е просто факт, а повече от нормално нещо. Би било ненормално да не е така.
Но същия тоя феномен пренесен в областта на возилата се възприема като странен. Не, не е странен, няма нищо общо с качества, с материали, с демократични или недемократични молекули. На запад просто не е рентабилно да се произвеждат нещо като гореспоменатото LDO. Не е въпрос на качества или материал. Просто няма вариант при който то да се произведе на тая цена, която китаеца го прави и затова си има много причини. А като не се произведе на сходна цена, Лидл няма да го сложат в батериите си. Затова такива чепове на такива цени на запад няма и няма да има. Това е положението.
Същото е с возилата. Мнооо са хубави западните, ама откакто се появиха китайците нещо не се продават. То и западни LDO-та има много хубави, ама и тяхното производство се свива, що ли?

Вто Май 27, 2025 10:05 am
Профил
Аватар

За пореден път: Автомобилът не е само "коне", цена и дупка за USB.
И пак за пореден път. Моделите за европейския, американския, японския и китайския пазар се различават, при това драстично. Да, на външен вид са еднакви или си приличат, ползват някои общи възли и агрегати, но толкова.
Та да не се окаже, че модела за китайския пазар е по-евтин защото няма куп джаджи и в тоя си вид е непродаваем по белия свят?

Вто Май 27, 2025 12:04 pm
Профил

itso.t написа:
За пореден път:

Идеологиите ги слушам откакто бях дете. Тогава стоките от Кореком бяха много гадни и не трябваше да се купуват...
Бъдещето беше в Лада и Москвич. За щастие или нещастие това светло бъдеще ни се размина.

Сега казваш бъдещето е в Мерцес и БМВ, Ок, записваме си!

Вто Май 27, 2025 12:25 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
itso.t написа:
За пореден път: Автомобилът не е само "коне", цена и дупка за USB.
И пак за пореден път. Моделите за европейския, американския, японския и китайския пазар се различават, при това драстично. Да, на външен вид са еднакви или си приличат, ползват някои общи възли и агрегати, но толкова.
Та да не се окаже, че модела за китайския пазар е по-евтин защото няма куп джаджи и в тоя си вид е непродаваем по белия свят?

Малко си се наслушал на глупости...
Китайският потребител е разглезен от изобилие на продукти последните 15на години, и би си избрал само най-доброто за парите си.... така няма как byd или друг от 200те производителя на е-коли да е на печалба с боклуци.
Тази лакардия как китайските стоки(коли например) за китайският пазар са боклук ,ама видите ли за европейският са цветя и рози малко е изтъркана...

Вто Май 27, 2025 1:32 pm
Профил

Особено за софтуерни фючъри...
Не помня за коя компания беше имаше голям шум след като пусна автопилот на модел, който беше вече в продажба. Накараха я да ъпдейтне безплатно всички вече продадени коли. Първоначално не искаха да го правят, понеже не беше само софтуер, трябваше да подменят и платки щото старите бяха с по-кекави процесори. Но такъв скандал им спретнаха, че накрая нямаха избор. Смениха всичко за своя сметка.
Както и гаранциите. Тук още са 7 най-много 10 години. В Китай ключовите компоненти като батерия и двигател вече масово са с доживотна гаранция. Вероятно щото са с много по-ниско качество от тия дето ние ползваме...

Вто Май 27, 2025 2:29 pm
Профил

Ами не знам как е при електричките, но последно преди 7 годиникато бях там колите които им се продаваха нямаха много общо с тя тук, гово за западн коли, местнит винаги са опитвали да се конкурират предлагайки повече екстри но който можеше да си позволи предпочитше западна кола с по-малко, дори била и американска. Естествено при електричките няма много избор на не китайски.

Вто Май 27, 2025 2:55 pm
Профил
Аватар

Самите китайци си имат две категории на автомобили, като основните клъстъри се групират под $15к и над $30к. Достатъчно е да пуснат на западния пазар тези от втория и само от към екстри (климатизирани седалки и пр.) ще хванат корен на пазара.

Вто Май 27, 2025 3:43 pm
Профил WWW
Аватар

HCL написа:
Самите китайци си имат две категории на автомобили, като основните клъстъри се групират под $15к и над $30к. Достатъчно е да пуснат на западния пазар тези от втория и само от към екстри (климатизирани седалки и пр.) ще хванат корен на пазара.

Проблема е, че нещо, което се продава в Китай за $30К, в ЕСССР се продава за 60, може и повече.

Вто Май 27, 2025 4:30 pm
Профил

Проблемът не е в електричките, нито в това че китайците правят нещо по-добре от нас. Всеки може в даден момент да направи нещо по-добре или по-зле. В това беше идеята на глобалната икономика и свободните пазари. Уж да има място за всеки под слънцето и всеки да прави това, в което е добър.

Хубави идеи бяха, но се оказа че тези не работят еднакво добре за всички. Тези, които имат структурни проблеми в икономиката си постепенно затъват. Абсолютно същата история като комунизма. Уж всичко беше добре на теория, даже и на практика до определен момент не беше чак толкова зле. Куцаше единствено светлото бъдеще, което всеки с рамене на главата си виждаше, че не е толкова светло. Ех, и тогава имаше заблудени, които вярваха на пропагандата, колко сме добри, как преизпълняваме плановете 3 години, как покоряваме космоса и как другите са некадърници дето аха-аха да рухнат... От Ицо щеше да стане прекрасен партиен секретар ;-)

Вто Май 27, 2025 4:44 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 535 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36  Следваща