|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:12 am
интересна термална камера
| Автор |
Съобщение |
|
AA
Ранг: Популярен
|
 Re: интересна термална камера
Преди 2-3 месеца си купих камерата от линка - https://www.sunnysoft.bg/z/518PIF-004/i ... v-ios.html . Софтуера не е на китайски. Тръгна на телефона веднага. Аз поне нямам огромни очаквания и по-скоро върши работа.
|
| Пон Май 19, 2025 12:46 pm |
|
 |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
А някакво сравнение на тия InfRay с алтернативи?
Щото гледам доста народ ги ползва и по клипчетата в тубата изглежда като да вършат работа, ама аз никога не съм ползвал термо камери и нямам база за сравнение...
|
| Пон Май 19, 2025 2:21 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами гледам доста го използват за ремонти, изгледах няколко ревюта от любопитство. Има и софт за компютър, но аз си търсих камера която да е самостоятелна.
|
| Пон Май 19, 2025 2:34 pm |
|
 |
|
HIFI
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 9:59 pm Мнения: 512 Местоположение: София
|
Бъркаш... прав си, че е старият... води се NANO384p но е 25уМ, не 18, и е комбиниран има аналогов и цифров изход  при тези смалката резолюция са слагали и цифров изход. PICO640 няма цифров, но PICO384 има. От АТТО640 има вече вградено ADC, до колкото разбирам си се занимавал с тях. Ще ми е интересно да обменим опит 
_________________ I'm debugging my software mostly with soldering iron....
|
| Пон Май 19, 2025 2:50 pm |
|
 |
|
HIFI
|
да, за същата говорех. Имам я откакто са я пуснали и софтуерът и винаги е вървал на стари и нови телефони. Работи си много добре и никога дори не съм виждал китайски вариант или засечка...
|
| Пон Май 19, 2025 2:52 pm |
|
 |
|
HIFI
|
|
| Чет Май 22, 2025 2:18 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Идеята за Lock-in Thermography е много яка!
|
| Чет Май 22, 2025 3:44 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да, и ако някой си е поиграл да направи АП за мързеливите, иначе принципа е ясен, тригер на скопа, гейт на спектралния, подобно, използваме го всеки ден ама за камерите няма ...
|
| Чет Май 22, 2025 3:48 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Това за ремонти ще избие рибата... Трябва само лабораторно захранване с управление, или в краен случай да се накъсва с мосфет както тоя пич. И де-факто за 10-на може да направиш снимка със супер термо-резолюция. Няма нужда да пускаш ампери и т.н.
|
| Чет Май 22, 2025 3:58 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да за конкретни проблеми определено ще е полезно. Те ниша за продукт, има купища хора които се занимават с ремонти но нищо не разбират от схемотехника или софт за да си го направят сами.
|
| Чет Май 22, 2025 4:16 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Аз просто не бях чувал и не беше хрумвало за lock in да се ползва при камерите... А идеята е адски проста и адски мощна. То даже може да се ползва и при обикновена камера, не е задължително да е термо. Въпросът е да имаш променлив източник и да може да синхронизираш по него някак си. Няма значение, че източникът е супер-дупер слаб и нормално е невъзможно да се види.
|
| Чет Май 22, 2025 4:46 pm |
|
 |
|
Pif
|
Четейки какви ги пишете имам чувството, че или съм тъп или вдлъбнат. Пусковия ток на дадено устройство е различен от работния. Пусковия режим няма нищо общо с работния. Каква точно информация ще придобиете от зареждане и разреждане на кондензаторите по захранването? Това нещо ще има ли процесор? Тоя процесор ще успява ли да буутне? Явно става дума за някакви марсиянски технологии дето още не са дошли на земята. Или пък пиши "Есе" и бегай.
П.П. Видеокамерите имат тригер. Казва му се фотоапарат. Даже може да му кажеш колко да му е развивката и през колко време да я повтаря.
|
| Чет Май 22, 2025 4:47 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Не си тъп, просто не си гледал горе линка с видеото... Човекът заснема с термокамера устройство, което харчи 1mW. Нали се сещаш че това "грее" някакви си мили или микроградуси, които нормално са мнооо далеко от възможностите на самата камера. Lock-in са няколко техники - обикновено имаш много много слаб сигнал на фона на много, много голям шум. Невъзможно е да го измериш пряко, освен ако този сигнал не е с точно определена честота. В случая не съм гледал кода коя от всичките техники ползва, но примерно правиш 1000 снимки когато тече ток и 1000 снимки, когато не тече ток. Във всяка една снимка имаш шум, вероятно много шум. Но като интегрираш 1000 пъти шумът се предполага че е бял и се губи, за разлика от "полезния шум" който няма да се загуби, защото интегрираш само "положителните" или само "отрицателните" му стойности... И така получава една единствена снимка, която изглежда като да е правена от 100 пъти по-чувствителна матрица.
|
| Чет Май 22, 2025 5:47 pm |
|
 |
|
Pif
|
Аз това във видеото го разбрах ясно, само дето не виждам връзка с реалния свят. Човека има контрол над доста неща над които обикновенния потребител няма. Не може да щракаш захранването от шалтера и да очакваш някакви резултати. Освен това шума ти е толкова голям, че няма как да хванеш някакви миливати с тая камера. За такива научни цели си има МВ охладени камери. Трябва цялото да го затвориш в обем в който няма течения или най-добре във вакуум. Всеки полъх на дъха ти променя температурата на платката много повече отколкото този 1миливат ще я загрее. Особенно с тези нефелни обективчета дето са на ефтинджос камерите. Имам инфирея от по-горния пост на ХИФИ само че с телеобектива. Колкото и да го хвалят - флир оне-а е по-добър за технически цели.
|
| Чет Май 22, 2025 6:01 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Математика брат! Точно в това се състои красотата на лок-ина  Доколко е полезно в реалния свят... Всичко зависи от това дали може да вкараш промяна в това, което снимаш. Ако не можеш тогава локина не ти върши работа. Тогава единственият трик, който ти остава е овърсемплинг. От 1000 снимки правиш една, която ще е с по-малко шум и евентуално ще вдигнеш 2-3 бита на пиксел. Но термокамерите в нашия бранш често се ползват да търсиш късото... и за целта пускаш някакъв ток. Въпросът е, че тоя ток лесно може да се модулира, т.е. да синхронизираш с камерата. Тогава за разлика от простия овърсемплинг може да постигнеш лок-ин, демек да видиш сигнал, чието ниво ти е да кажем 0.1 или 0.001 LSB. А че работи - човекът дава примери, дава код, може всеки да тества....
|
| Чет Май 22, 2025 6:23 pm |
|
|