|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 10:46 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
 Re: Какво ще препоръчате?
Аз без да съм чел всичко, от коментара на Ицо съдя че става въпрос за D клас усилквател, на който тов акоето си сложил може да не му е достатъчно като филтър. Няма ли pdf тоя чип, там трбява да има препоръки.
|
| Пон Май 05, 2025 10:19 pm |
|
 |
|
syscop
|
Представете си, че свързвате паралелно два говорителя към изхода на усилвател. Ако еквивалентният импеданс е равен или по-голям от номиналния за усилвателя какво ще се стане? Според мен - нищо. Експериментът е много лесен: стерео жак в изхода на звукова карта, оттам единият канал на моно гнездо и в него стерео слушалки. Някой ако има желание да провери резултата.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пон Май 05, 2025 10:24 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12825 Местоположение: София
|
Хм... Липсва филтър на усилвателя. Тия джаджи типично са направен да работят с относително къси кабели до говорителя, затворени в някаква кутийка която екранира смущенията и от тях. Ако ги свържеш директно към слушалките вероятно ще излъчват смущения. На стр. 12, фиг. 5 в дейташита има някакъв сиромашки филтър, колкото да не е без хич. Трябва да свържеш двата канала на слушалките успоредно, а вторият изход да си почива. Както са свързани в момента, сигналът в двете слушалки е дефазиран, и тая джаджа ще е в топ 10 на най-гадните неща за слушане. Резисторите към маса са с ненужно ниско съпротивление. Нали искаше да пестиш ток? Така и не каза какво се очаква да се слуша с тия слушалки - говор или музикална програма. Защото ако ще е второто, ще има отчетлива липса на ниски при тая стойност на изходните кондензатори. За говор може и да са добре. Не можах да разбера какво имаш предвид. Че е излишно да се добавят резистори ли?
|
| Пон Май 05, 2025 10:43 pm |
|
 |
|
Pif
|
Приемаш, че Н моста щрака винаги и двете рамена. Аз не бих бил толкова сигурен на твое място. По-скоро щрака едното рамо а другото е само забито в някоя посока в зависимост от поляритета на полувълната. Освен това щом го правят без изходни дросели много разчитат на индуктивноста на говорителя и са направили 2 генератора на ток в двете рамена. Може да се поосцилоскопира но няма логична причина да правят друго от гледна точка на разход на енергия.
|
| Пон Май 05, 2025 10:53 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12825 Местоположение: София
|
На теория могат да се правят всякакви щуротии. А виждал ли си на практика BTL усилвател, клас Д, работещ по описания от теб начин? Че аз не съм попадал на такъв...
|
| Вто Май 06, 2025 8:51 am |
|
 |
|
syscop
|
Не. Ако един усилвател(нч) по документация може да работи с товар 4 ома нищо няма да му стане ако товарът е 8 или 16 ома. Как е реализиран самият усилвател е друга тема. Ако е според препоръките на производителя няма да има драма.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Вто Май 06, 2025 11:37 am |
|
 |
|
d_jelev
|
Вчера щях да го пиша, но беше станало 2 часа през нощта, а днес Ицо ми потвърди въпроса. Според дейтаШита на този усилвател, той е моно, клас Д, което на 100% според скромните ми разбирания и рисърч значи, че това е bridge-tied load: https://www.eeeguide.com/bridge-tied-load-amplifier/т.е. двата изхода щракат в противоположна фаза, типичен H-мост, работещ като Class-D full-bridge. Не го пише изрично, защото и дейтаШита е ужас, но според фигурите няма какво друго да е.
|
| Вто Май 06, 2025 4:27 pm |
|
 |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 434 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
Колко да е безфилтърно това ,безфилтърно' аудио модулче. Не че разбирам много от клас Д-усилватели, ама как ще изхвърлят от усиления PWM триъгълната носеща за да възстановят синусовия аудио сигнал без Лоу пасс филтър. И при положение че това е правено да се инсталира на телефони (т.е. да има претенции да не вкарва ГСМ сигнала в аудиото и аудиото в ГСМ-сигнала.). Това секретно ЕЕЕ на изхода ( Електрическо и Електронно Енджинерство)? , ( Enhanced EMI E-нещо си)? пише че филтрира до 20 dB до няколко инча кабел. Другото което посочват изрично е че трябва да си сложиш чок-индуктивност откъм захранването да спреш АЦ-компонентата идваща от бък-конвертора ти. Много са пестеливи на обяснения за включване на слушалки и др. , ама принципно на телефона хората освен на спикър, си включват и слушалки и др. Аудиомодула за интегриране в телефони , гпси и др. не е уникален, някой друг производител може да посочва тея неща по-подробно. Ако все пак се опре до нуждата от атенюация - едното -на входа на сигнала има пре-амп операционен усилвател, чийто Гейн зависи от съотношението м/у резистора във фидбека и тоя резистор който ти сложиш на входа, ако сложиш близък до тоя фъв фидбека, ще получиш Гейн единица. Второто - има диаграма как усилването от същинския паур амплифайър зависи от напрежението с което захранваш модула - 5 волта--> 1.5 вата на изхода, 3.3 волта --> 0.5 вата на изхода. Третото е което вече го казаха - резистор последователно на консуматора да се увеличи RLoad. Power_(ac) = sqrt V_out(rms) / RLoad
|
| Вто Май 06, 2025 4:47 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Другите обяснения ги намерих, ама това къде го видя - в datasheet на аудио усилвателя или в този на самият борд? Видях единствено мизерното филтриране на изходите преди говорителя, и то с феритни зърна.
|
| Вто Май 06, 2025 5:43 pm |
|
 |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 434 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
В дейташийта на аудиомодулчето , понеже карам на изуст от прочетеното ---> на стр. 12 то било supply decoupling capacitor 1uF на Vdd пина , аз го направих на намотка щото в момента мисля за един осцилатор и неговата намотка на Vcc пина 
|
| Вто Май 06, 2025 5:59 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
А мерси, значи не съм се объркал.
|
| Вто Май 06, 2025 6:03 pm |