| Автор |
Съобщение |
|
Н'бабане Гт'муан'га
Ранг: Форумен бог
|
 Какво ще препоръчате?
Дизайнвам една малка платка на която мисля да сложа Lichee RV Nano W модулче понеже пасва идеално за апликацията. Обаче там има изход от усилвател за спикър, а на мен ми трябва изход за слушалки. Това е обратното на каквото обикновено се налага да се прави. Какво ще препоръчате за преходно стъпало в тоя случай?
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Нед Май 04, 2025 9:35 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
 Re: Какво ще препоръчате?
Най-добре усилвател за слушалки, контролираш си усилването, имаш и качествен звук. Ето от Тексас чипове: https://www.ti.com/audio-ic/amplifiers/ ... ducts.htmlДругият начин е нещо тъпо, като да свалиш нивото с делител, или някаква схема с операционен усилвател. Това се прави, да не изгориш слушалките заради разликата в импедансите. А може и с аудио траф да стане, да напасне импедансите, но тук вече аудио експертите могат да потвърдят.
|
| Нед Май 04, 2025 10:03 pm |
|
 |
|
syscop
|
Не прави нищо (слушалките са по-високоомни от говорителя). Провери дали мощността, която ще получиш ти е достатъчна.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Нед Май 04, 2025 10:11 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Добре де, няма ли риск от прекомерна мощност, която да изгори бобинките? Не говоря за напрежението, а за мощността. Добре е първо слушалките да се оценят спрямо спецификацията им, за колко миливата са и т.н. Освен това ако директно се свържат, ще има изкривяване на сигнал, възможен offset, а и други изненади.
|
| Нед Май 04, 2025 10:43 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Препоръчвам да се добави резистор (и) за ограничаване на мощността подавана към слушалките. Горното е с уговорката, че има слушалки с какъв ли не импеданс и чувствителност. По-важната част - усилвателя за говорител класически моно усилвател ли е или е BTL? Ако е второто и захранването е еднполярно, в изхода на засилвача вероятно има офсет, което значи че требе да има и кондензатор. В противен случай слушалките ще слушат, но за кратко. Всъщност не е редно аз да пиша повече от теб, затова дай малко повече подробности...
|
| Нед Май 04, 2025 11:59 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Ето това е чипа на усилвателя. Делител не искам да слагам защото ще смуче батерия. Ограничителен резистор може би ще е достатъчен, единствено не съм сигурен дали слушалките по принцип не очакват по-маки амплитуди.
|
| Пон Май 05, 2025 11:18 am |
|
 |
|
itso.t
|
Продължаваш да си пестелив на информация. Слушалките са? Моно, стерео? Стандартни слушалки, нещо специализирано и екзотично.
Отново пиша повече от теб, което наистина е лошо...
|
| Пон Май 05, 2025 11:31 am |
|
 |
|
TheWizard
|
епа щом имаш усилвател за говорилка ( ниско омна ) - и R не требе ( за малки амплитуди ) - слушалките са високоомни
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пон Май 05, 2025 11:35 am |
|
 |
|
itso.t
|
Обобщения "говорителите са така, а слушалките са иначе" са погрешни...
|
| Пон Май 05, 2025 11:48 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Ами стандартни стерео слушалки. Конкретен модел не знам (може да е всякакъв - юзърско решение)
|
| Пон Май 05, 2025 12:38 pm |
|
 |
|
Pif
|
И аз погледнах в кристалната топка но там въпросите са повече от отговорите. Първо в този модул не видях аналогов изход. Второ какво налага използването на точно този усилвател. Трето какво ще прави този модул. какво ще се чува през тези слушалки. Четвърто - каква трябва да е силата на сигнала в слушалките, как ще се контролира и какъв диапазон / вид слушалки трябва да се поддържат. Пето - какво ще стане ако спукаш тъпанчетата на слушателя. Трябва ли да отговаря на директивите за сила на сигнала - кратковременни / продължителни (както мобилните телефони примерно). Шесто - само слушалки ли ще са или ще се ползва и микрофон. Вариянта с диференциален изход който не е рефериран кън земя не винаги е удачен. Особенно когато имаш 2 слушалки.
|
| Пон Май 05, 2025 1:27 pm |
|
 |
|
syscop
|
Усилвателят е моно. Слушалката трябва да е една.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пон Май 05, 2025 1:44 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Ако виждах смисъл да продължавам бих ти опонирал с това, че слушалките са "стандартни стерео".
Но понеже не ми се занимава с нескончаеми Q & A съм пас...
|
| Пон Май 05, 2025 2:00 pm |
|
 |
|
syscop
|
Малко слушалки си виждал...  Има и моно, и единични. И двата вида ги има с или без микрофон.
|
| Пон Май 05, 2025 2:15 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Има всякакви слушалки, но това: внася някаква скромна яснота, че били стерео...
|
| Пон Май 05, 2025 2:46 pm |
|
|