Отговори на тема  [ 166 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Следваща
Програмиране посредством AI/LLM - колекция трудни задания 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Програмиране посредством AI/LLM - колекция трудни задани
Темата бързи и тъпи въпроси наистина съдържа полезно инфо, но проблема ѝ е, че е неизползваема. Как точно се търси нещо в нея? За да намериш инфото, което те интересува в нея трябва да я прочетеш цялата ...
(То целта ѝ не е такава де,)

Пет Май 02, 2025 4:38 pm
Профил
Аватар

Pif написа:
П.П.П
За неразбралите - темата я има като съобщение във всички раздели на форума. Ето картинка:

ААААА :D

Нед Май 04, 2025 1:40 pm
Профил
Аватар

Има ли китаристи във форума? Аз дъня барабани, но колегите са луднали по тази дигатилизация и днес се замислих колко ли е сложно да се излее невронната мрежа в едно ФПГА и готов продукт. Предполагам въпрос на време китайците да пуснат такива за по 100ина долара в алито.

https://www.neuralampmodeler.com/the-code

Вто Май 27, 2025 7:16 pm
Профил WWW
Аватар

за сетен път твърдя, че Изкуствените Идиоти на този етап не стават за програмиране ( С )

Те не мислят логически !
"Пишат" нещо ( статистически ) намерено с мрежата и добавят фантазии... за "цвят"

Тествай ! ... аааа грешка :D

Тествай ! коригира... Тествай ! коригира... Тествай ! коригира...
ахааа отиде час докато нагласи проста ( на пръв поглед функция )

Пример - оптимизация на ... има ли пренос без използване на uint64_t
( два часа ... крос тест - 3 идиота )
Код:
void update_c_add(uint32_t value1, uint32_t value2, bool C)
{
    uint32_t v2 = value2 + C;
    bool c = (v2 < value2);
    bool s = (value1 > UINT32_MAX - v2);
    CPU.apsr.C = (c || s);
}

Добра работа! ... идиот
Код:
void update_c_add(uint32_t value1, uint32_t value2, bool C)
{
    uint32_t v2 = value2 + C;
    CPU.apsr.C = (v2 < value2) || (value1 > UINT32_MAX - v2);
}

Вто Май 27, 2025 7:52 pm
Профил ICQ
Аватар

Може, за питон обаче стават.

Вто Май 27, 2025 8:59 pm
Профил WWW

HCL написа:
Swift, C++... няма значение, като изключим ниско ниво драйвери, BSP и Asembler за които си трябва познание на съответния хардуер и без тунинговане ще им е трудно на моделите

Тука съм НЕ-съгласен - 4о и 4.5 се справят прекрасно с по-разпространените микроконтролери.

Пример (не е дословен): направи ми функция която да инициализира RCC, ADC, DMA, пинове и всичко свързано за да обхожда лист от аналогови пинове с DMA (например 6 канала), като прави множество измервания, която слага в голям буфер (например 16К), вика прекъсвания за половина пълен буфер и цяло пълен буфер, и осреднява стойносите от двете половини във всяко от прекъсванията. Преобразуването не трябва да спира - double bufferring чрез DMA, и обработката в прекъсването обслужва неактивната половина от буфера.

Не цитирам промпта, побутнах го два-три пъти да уточня детайли да му кажа какво очаква като темплейтни фунцкии, и за STM32F4 го направи безупречно. После ми трябваше за непопулярна серия от STM32, и там почна да запецва защото не познаваше периферията в детайли (а тя си е доста различна от F4). Помогнах му с код от официалния LL/HAL на ST да го разбере как работи, и мръдна напред, но там загубих интерес и нямам финален резултат.

За мен изводът в контекста на HAL и сие, е че за добре известни чиповете, за които има много код из нета и е дъвкано по сайтове, е трениран до ниво да прави къстъм use-case специфичен код на HAL. Никакъв LL или HAL от СТ не му дадох да ми цапа проекта - само CMSIS хедърите за регистрите. Кодът стана муцка. Якото е че не е ми е вкарал нищо ненужно от раздутите "драйвери" на архаично C. С добър компилатор (комерсиален) прави чудеса като оптимизации.
Може да звучи далечно и шантаво, но аз му се радвам - прави скачането от хардуер, описан на високо ниво (пин еди кой си на чип еди кой си да се мери от АЦП) до излязъл код на един хоп. Не е тъп и не хардоква адреси на регистри и подобни - лесно е да му поискаш да разшири функцията/темплейта да работи с подаден като аргумент списък от пинове - то не и искало да ми ги забива твърдо във функцията всъщност).

Реално вадя таблицата на пиновете с кратко описание кой за какво се бори и го юркам да се оправя. Ако има нова ревизия на хардуера, или дори нов MCU, трябва да му поискам отново същото и се очаква да има що-годе разбираема за него задача. Не ми трябва пакет от десетки файлове с поддръжка на всяка периферия, във всеки възможен usе case - това е достатъчно да си го знае моделът защото е фиксирано за продукта (или поне за дадената му ревизия). Да го изпълня пак промпта ще отнеме секунди (ако не се налага да доуточнявам), но там добре работи - "имах такова приложение, за чих ХХХ имам такъв код дето го реализира, анализирай как е направено и ми го имплементирай за чип УУУ".

Вто Май 27, 2025 9:15 pm
Профил
Аватар

Цитат:
Може, за питон обаче стават

същата работа - статистически генератор на текст ( намерен в мрежата ) + фантазии
проба - грешка, проба - грешка, проба - грешка ... ахаааа - стана :D

Аз съм -> значи: Българче -> значи: Обичам -> значи: Нашите ... + фантазии ако не знае нещо ( логиката )

"IT-тата" ще берат яко ядове...
и те така

Вто Май 27, 2025 9:20 pm
Профил ICQ
Аватар

Цитат:
направи ми функция която да инициализира RCC, ADC, DMA

статистически 90% така се прави - и дава този текст... ТЕКСТ - няма логика в текста, просто генериран текст
ся ако е верен - пичелиш :D

Последна промяна TheWizard на Вто Май 27, 2025 9:35 pm, променена общо 1 път

Вто Май 27, 2025 9:23 pm
Профил ICQ

То няма много акъл в един китарен процесор. Още преди 25+ години има доста читави китарни процесори. Всеки втори гараж прави такива и за по 5 и за по 5000 долара.
Един приятел навремето работеше в криейтив лабс и са се опитвали да правят емулация ня какъв китарен амп ама все не им се получавало. Каквото и да правят не звучал като ламповия. Оказало се, че вибрациите на говорителя се предавали на решетката на лампата механично и от там било специфичното звучене.

Вто Май 27, 2025 9:24 pm
Профил
Аватар

BTW: "превъртях" 240 ARM инструкции - емулация ( щото ме мързи да пиша ... все пак са много )
такива глупости натвориха 4 ИИ че не е истина
реално е "прост" С код ... обаче - научено(заубрено) + фантазии + фалшива логика ... и яко мазало

реално стават за "брут-форс": тест на функции ... и не винаги смята правилно
чат пат дават "идеи" за оптимизация ... ама чат пат

Довериш ли им се "сляпо" - пичелиш дедовия :)
аааа говоря за С

Вто Май 27, 2025 9:31 pm
Профил ICQ
Аватар

gicho, много интересно благодаря.
TheWizard, аз не съм програмист по професия, но от 6 месеца код не пиша, само задания с които Gemini 2.5 pro се справя безупречно. Не винаги, но в 90 от случаите. Над 10к реда код в ежеседмична употреба и с тестови фреймуорк.
Pif, не разбирам от материята, но и двамата колеги които са професионални музиканти се кълнат в аналоговите и в това, че дигиталните веднага ги разпознават, дори и тези които работят на принцип симулация на аналоговата схема. Доколко е така не мога да кажа, но ми стана интересно. И пианото и барабаните вкъщи са дигитални и аз лично намирам сампълите които свирят за отлични. При китарата може и да има разлика, но може и просто така да си говорят ала аудиофилкски.

Вто Май 27, 2025 10:25 pm
Профил WWW

Точно термина е "аудиофилски". Какъвто и процесор да сложи като ми дойде в пулта и му резвам половината глупости дето ми праща и язък му за процесора. Все пак целта е да се вмести в микса а не да си свири сам. Всички китаристи са луднали и си мислят, че като си вземат като китарата на еди си кой и ефектите на не знам си кой и веднага звука им ще стане същия като неговия и все нещо не ги устройва. А истината е, че онзи великия на който се кефят е свирил с каквото има и всичко е въпрос на техника и можене а не на инструмент и ефект. Ама това трудно се набива в кратуните на модерните изпълнители.

Вто Май 27, 2025 10:46 pm
Профил
Аватар

:))))

Сря Май 28, 2025 2:33 pm
Профил WWW

Имах такъв пациент, не китарист де, произвеждаше някакви ефекти и си имаше фен групичка и били велики ефекти ...та искаше аналогови -цифрови потенциометри. Не можах да го убедя за нормални цифрови, друг бил звука ....аз не го чух друг ама как да е ...то по принцип правяшв някакво гадно уа ...не знам кой и защо му се кефи ама как да е :)

Сря Май 28, 2025 3:30 pm
Профил

Или си наемате 700 естествен интелект
Стартъп за $1.5 млрд. фалира, представял 700 индийски програмисти за AI алгоритъм

https://manager.bg/%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D ... -algoritam

Чет Юни 05, 2025 11:00 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 166 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Следваща