Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
интересна термална камера 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: интересна термална камера
Ами да оставим настрани това с батерията. Реално за какво се изпозлва една камера в нашата сфера ? Ако изключим някакви много специфични случаи, в които се изисква точно измерване на температура, камерата е нещо като осцилоскоп, какво е напрежението не е чак толквоа важно, ако разчиташ да мериш напрежение с точност с осцилоскоп, много си я закъсал, това което искаш да видиш е форма и време. Същото е и с термалната камера, ако искаш да мериш точно тмепература най-малкото не говорим за камери в тоя ценови диапазон, това кеото искаш да видиш е ориентировъчно каква е температурата, какъв е градиента и най-вече къде. Дали температурата е 96 или 101 .. няма особенно значение, ако някой ми каже че 5 градуса е разлика в термалния анализ на електронни изделия мога да у кажа има да взема. На мен 5-10% точност в измерване на температурата са ми достатъчни за да знам дали това изделие е ОК или трябва да се мисли за по-добро охлаждане. Да от към градиент нещата са малко по-различни, ако разработваш материали за термоинтерфейси ще искаш да сравниш материал А с материал В и започва да става важно каква е реланата резолюция. Да ама мен и това не ме вълнува, градиента ме интересува дотолкова, доколкото да преценя дали някакво термално решение върши работа, дали може още малко да се оптимизира или не. Да обаче ме вълнува да знам къде всъщност е температурата която меря, и като имаш повечко компоненти, ти се иска да може да видиш цялата платка като едно, а не да я гледаш на 4 пъти, защото то докато гледаш добре, ама като започнеш да документираш и става 4 пъти работа като имаш 4 картинки.
Та в това отношение дали ще имам флир който ще хваща 1 mK или ще имам китайче което ще хваща 1 С ми е все тая, осоебнно когато имам повтораяемост, предпочитам камера с повече пиксели.
Другото приложение е в ремонта, там пък абсолютната температура е без абсолютно никакво значение, там е важна резолюцията. Да ако излезем от крайността е добре да не е съвсем сляпа, защото все пак в един момент елемента който загрява ще се види и без камера ако му пуснеш дпостатъчно точец, но идеята е ясна.
Та преди години купх флир, точно щото е флир, дори по едно време мислех за покупка на по-сериозен флир, но колкото ида го мисля извън факта че е флир не виждам някакво съществено предимство, дори напротив, за същите пари можеш да купиш инструмент по-подходящ за работата.
Значи, ако тръгнем да говорим за мерене, точност .. метрология ... мисля на всички е ясно че няма нищо абсолютно, и да говорим за абсолютна точност е безпредметно поради простият факт, че няма абсолютен еталон, всичко е създадено от нас у тре дедо боже може да дойде и да каже те ви новият метър, да го духате. Та от въпросния изкуствен еталон надолу, всичко е сравнително и в много случаи може да измериш с предостатъна точност дори и с калпави измервателни уреди, стига да занеш как ;)

Пон Апр 28, 2025 11:17 pm
Профил

Защо хората си купуват флук като има 5 пъти по-евтини мултицети които на всичкото отгоре са с по-висока точност и разрядност? И защо хората дават по 20-30-50к долара за осцилоскопи като има риголи и сигленти за 2-3-4к със същите параметри? И защо си купуват мерцедеси за по 200-300к като има и шкоди със същите параметри за 20-30к. Просто е. Името. И това име е създадено с годините и гарантира нещо. Малкия флир не случайно има тези недостатъци като батерия дето иска да се зарежда. То за доклада може да ползваш и ригол за 500 долара. Клиента ти няма да направи разлика между картинката от него и от 50к кисайт примерно. И единия и другия дават картинка. Даже ригола от 500 има повече софтуер и математика от кисайта за 50. Само дето единия е измервателен прибор и измерва а другото е играчка което показва картинки.
Флира ако днеска покаже 50 градуса значи е 50 градуса +/- 1-2-3. Разликата е, че и днес и утре и след месец, и на топло, и на студено все ще показва 50+/- 1-2-3. И като покаже разлика от 5 градуса тя ще е разлика от 5 градуса и при 50 и при -20 и при 120. Докато китайчето сутринта показва 50, след 2 часа 40, след още 2 - 60. А температурна разлика от 5 градуса някога ще ти я покаже като разлика от 1 градус а понякога като разлика от 20 градуса. За откриване на повреди и писане на рипорти ти е все тая. Но ако искаш да имаш инструмент на който можеш да разчиташ нещата стават съвсем различни. Хората са вкарали много ноу-хау и технология в евтин инструмент. Дай 10 пъти повече и си вземи истинска ако не искаш да имаш недостатъците и.
Ицо, кажи кога ще я срещнеш с гравитацията за да дойда да глдам и да събирам протони, неутрони, кварки и каквото изостане от сблъсъка.
А вещите ни принадлежат точно толкова колкото и ние на тях. То и на чорапите и ризите трябва да слугуваш. Слагаш ги в перланята, переш, простираш, евентуално гладиш. Едната камера дето я зареждаш 2 пъти в годината все се преживява.

Вто Апр 29, 2025 8:09 am
Профил

Тая тема ако вземем да я нищим ще стане доста дълго нищене. КОнкретно флука основната причина да с екупува е съвсемн друга, не е нито точността му, нито метрологичните му качества. И за скоповете има не малка разлика межбду различните клавове уреди, но не е въпрос на марка, защото има и текове и лекрои които видят по-зле и от риголи.
За тая конкретната камера, аз немога да кажа дали е точно така както казваш защото не съм я пробвал. Въпросът тук е ти на база конкретни наблюдения ли го казваш или на обща основа защото някога си имал някакви проблеми с кокнретна реализация ?
Ще се хвана и ще и направя един тест сетъп и ще я наблюдавам в следващите 2-3 месеца да видим колко лъже.

Вто Апр 29, 2025 8:26 am
Профил
Аватар

Pif написа:
...Едната камера дето я зареждаш 2 пъти в годината все се преживява.

Явно нямаш "флироне" и си го ударил на съчинения.
Предпоследния път я зареждах около месец преди отново да се опитам да я използвам и да се окаже, че в батерията отново няма никой.
Затова да кажа, в случай че съм пропуснал: "Флороне" е абсолютно л@йно, при това претенциозно!

Тоя боклук изобщо не трябва да има вградена батерия, а трябва да се захранва от таблета или телефона, без които така или иначе не става и за чеп за каца!

Вто Апр 29, 2025 8:35 am
Профил

Година и половина разработвах термални камери. Замо, че за гледане, не за мерене. Сблъсках се с всякакви гадости докато разбера кое защо и как работи. Още има неща които не знам в сферата на дизайна на обективите. Там механичната конструкция има огромно влияние. Стените на корпуса на обектива са част от схемата и тъй-като обектива работи в двете посоки - той има две светлосили - една за навътре и друга за навън. А в някои случаи матрицата излъчва и обектива прожектира "светлината" върху обекта и гледа колко му е поглъщането. И алгоритъма трябва да компенсира това цялото нещо за да може накрая да ти покаже не просто картинка а 5 градуса да са еднакви в плюс и в минус независимо от температурата на матрицата, обектива, шатъра и измервания обект. От ниския клас само флир си компенсират обективите и имат алгоритми за мерене на температура на обектива и шатъра. Другите нюкват и показват шарено.

Ицо, имам флир уан и ми е основното което ползвам. Явно ти е заминала батерията. На един приятел 3 пъти му я сменяха гаранционна заради умряло зареждане. Може да съм попаднал на бройка. Купих я от фарнел 2016/17. Ммикро усб.

Вто Апр 29, 2025 8:42 am
Профил

Ами като направя 100-на измервания в рамките на месец два ще си проличи, това поне не изисква кой знае какъв сетъп, достатъчно е да има референтен термометър. А като си ги копал, има ли значение повърхността която ще меря, в смисъл не дали има за самото из,ервне, но ако меря примерно течности за теста, мога ли да очаквам различно поведение на твърди повърхнини ? То ще сложа и нещо твърдо, но за ниската температура по-удачно е да е течност като удобство имам в предвид.
Отделно, ако това което излъчва матрицата /обектива не е изобщо компенсирано, то трябва да оказва ефект когато се снимат студени тела, ще е доста видимо на студени отразяващи, но аз не забелязвам такова нещо, което ме навежда на мисълта че има все пак някаква компенсация макар евентуално и куца.

Вто Апр 29, 2025 9:07 am
Профил
Аватар

Аз ползвам това китайче (HIKMICRO B10S) като алтернатива на флир уан за домашни потреби (търсене на мокри утечки, термални мостове, метални носещи зад гипсокартона, пробиване около подовото отопление, животинки в мазата, дефекти по кабелите) и съм доволен. Но за работа на маса, това което дава Тони е с по-удобни форма и размер на дисплея при най-вероятно много сходни карантии.

При измервателните уреди е малко като при колите. Смисълът да купуваш марково намаля с класа на продукта. По-добре Мазда 3 отколкото БМВ 1, защото последното е толкова БМВ колкото...

https://www.amazon.de/dp/B0D1C5LF3Q?ref ... in_title_1

Вто Апр 29, 2025 9:42 am
Профил WWW

За течности не знам. Не съм се борил с това. Но отражението има огромно значение. Тези дни като остане време ще поровя из архива и ще ти извадя малко снимки. Има значение и дебелината на оксидния слой на алуминия. Ако е тънак - отразава. Ако е дебел става термален изолатор. За отраженията зависи и ъгъла под който мериш. Има значение и гладкоста на повърхноста. Целия въпрос е дали искаш да гледаш картинки или да имаш достоверни данни. Това са 2 доста различни направления в термокамерите. Някои от тези за гледане се опитват да ги правят и да мерят но за сега не им се получава. Покрай ковида пуснаха евтини блекбодита да ги сложиш в зоната на измерване на хората и така гледаш дали човека е по-топъл или по-студен от блекбодито (не 37.5С) и имаш верен резултат с евтина камера. Колкото и да ти е студен/горещ обектива и шатъра - имаш референция в кадър и можеш сравнително точно без големи компенсации да имаш верни данни.
Тези малките матрици на инфирей 256х192 имат вграден офсет на всеки пиксел с идеята да можеш лесно да ги ползваш без мощен процесор отзад. По принцип матриците имат гейн, офсет, сменяем интегриращ кондензатор и настройка за времето за интегриране. Нелинейноста на матрицата е средно 20С (зависи от самата матрица и от температурата) като данните върху матрицата са примерно 2-3-5С - за диапазона от 15-40С примерно. Зависи от обектива. Но промяна с 25С на обекта води до промяна с 2-3-5 градуса на матрицата. Температурата на обектива също дава голям офсет 5-10 градуса (върху матрицата).
Ако ти се занимава в едмънд оптикс има евтино фолио което е покрито с верния материал за да излъчва в този диапазон. Слагаш му пелтие с термистор отзад и имаш еталон в много широк диапазон.

Вто Апр 29, 2025 10:01 am
Профил
Аватар

Pif написа:
...Ицо, имам флир уан и ми е основното което ползвам. Явно ти е заминала батерията. На един приятел 3 пъти му я сменяха гаранционна заради умряло зареждане. Може да съм попаднал на бройка. Купих я от фарнел 2016/17. Ммикро усб.

И моята е купувана там някъде, но от ТМЕ... Флироне, второ поколение.

Ако съм забравил да спомена, сега ще го направя. Тая модерна скрап не би трябвало да се нуждае от батерия.
И като и е толкова кекава батерията, 'що не се захранва от адаптера докато се зарежда за да мога да я ползвам когато ми потрябва, а не когато на скрапта и е кеф?
Боклук ньеден, недоправен... :D

Вто Апр 29, 2025 10:52 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
Името и цената на даден уред или машина през последните 5-6 години вече не значи нищо,ама нищо. Почти всички марки(с малки изключения) дето някога
са значели нещо, са изкупени от капиталови, инвестиционни и партийни комуни, които съсипват и кешират името с най-голяма радост внасяйки най, ама най-евтиния
възможен боклук, който съмнявам се дали въобще знаят кой селски цех в Китай го е произвел. Не знаят, щото просто не ги интересува.
Вика му се 'да заколиш прасето' дето някой преди теб грижливо е угоил и му е жал да го заколи сам. Почва се първо с по партийна линия наложен монопол на
разпространението и пазара на дадена стока. После с изкупуването на стоката предварително с фючърсни сделки по наложена от търговския конгломерат-монополист цена. Щото производителя на едро на продукта реално няма на кого друг да я продаде освен на тях. Почват мизериите и съкращенията на разходите, спиране на разработките, замяната на половината части с долнопробни, изоставяне на поддръжката на машините, замразяване на заплатите при което едни от най-квалифицираните напускат и пишлеметата които ги заменят не им пука че произвеждат брак. После 'търговеца' предлага на фирмата да внасят направо 90% от стоките от Китай и само да им слагат лепенката с голямото име.
Било "бюджетна линия за бедните гладни изстардали хорица дето искали да си позволят тая марака ама не можели".
После трейдъра на стоката изкупува акции на фирмата производител,
затваря подразделенията и изпродава машините на търгове, оставя само едно представително подразделение с един-два продукта, а всичката останала стока той директно си я поръчва и внася от Китай от името и с марката на фирмата "производител".
Това се точи с години всеки етап, така че като цяло 5-6-10 години пробутване на клиента на ефтина скрап с добро име и огромни печалби за марковите мошеници.

Сря Апр 30, 2025 12:29 am
Профил

Ами с флир нямам особенно наблюдения, преди години продавах термални камери които бяха с техни имиджъри, но няма много наблюдения над компанията. В момента са собственост на теледайн, както и много други. Не знам дали и какво шерване е имало, но не изключвам в ниския клас да са 'взели технология" от екстеч :) Едно време lecroy произвеждаха по-бюджетни уреди в Iwatsu, които сами по себе си хич не са лоши, след това почнаха в siglent.
Флуке като че ли държат ниво, което е и една от причините да се предпочитат, има модели които не са мръднали за последните 20 години. Аз лично нямам късмет с флукета, реших, че не е богоугодно да работя с флуке и в момента съм на Hioki което между другото ми допада повече, и ми е по-удобно.

Сря Апр 30, 2025 1:55 am
Профил
Аватар

Същата, като на Доги-то ми. Само че, целия ми телефон барабар с един бюлюк камери (има и за нощно виждане) струва по-малко. :D

Нед Май 04, 2025 2:04 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Ако говорим за малка и непретенциозна термокамера препоръчвам (силно) Infiray p2pro... ползва същата матрица като всичко в ниският ценови клас последните 2-3 години -> 256х192 пиксела с 24fps...
Хубаво е, че се включва към който и да е амартфон с андроид и USB-C (да може да се върти и напред и назад :) ) и работи безотказно. Има допълнително отделно галиева макро леща. Това, което Pif казва за направата, здравината, хардуерът вътре - мога да потвърдя, че е изпипано до последно. сложили са шътър пред матрицата и на 5 до 10 секунди се чува, че го калибрира и образа замръзва за части от секундата...
Преди време си бях купил телефон на CAT (S60) само заради термо камерата (ползват матрица на fliр, съизмеримо беше с първите флируан модели), но при резолюция от 80х80 термо пиксела и интерполация след бленд с образа от видимият спектър нещата ставаха много измислени, да не кажа, че заради отместването между двете камери често има разминаване в наслагването ако не го компенсираш ръчно...
Истината е, че ако на човек му се занимава може да си събере "евтино" qvga термо камера и да научи много неща -> https://www.ebay.com/usr/lance_b_bossington този пичага продава матрици на смешни пари под 20 лири му приключват търговете. Не знам кога ще го надушат, но както казах за спорта могат да се направят чудеса! Малко търпение и ще пусне пак ULIS UL03262-031 за 1 евро :)

Пон Май 19, 2025 10:54 am
Профил ICQ
Аватар

Флироне, втора генерация - става само за подпиране на масата за да не се клати...

Приятел донесе някакво ноутбушко дъно с окъсил компонент. Горе долу го локализирах, и реших да видя кой точно е дефектния с флиронето. Ами от три кондензатори 0805 един до друг, с флиронето не можах да определя точно кой е.
Прехвален боклук.

Пон Май 19, 2025 11:37 am
Профил

HIFI написа:
ULIS UL03262-031 за 1 евро :)

Това е стария аналогов сензор на 18 микрона пиксел. Ако успееш с тоя сензор да направиш читава камера за дизайна ще ти платят толкоз, че да си купиш най-скъпия флир от магазина с гаранция и още няколко резервни като бонус.
Дори да докараш хардуера и да подкараш някакво четене алгоритмите за обработка са много сложни и няма и информация за тях. То в малкия флир това е ценното - обработката и калибровката.
А инфирейовете софтуера им е на китайски. И не тръгва на повечето андроид версии. Имам една такава и от 10 телефона на 1 тръгва. Като я пъхнеш в ПЦ се появява като уеб камера и гледаш черно-бяло в влц плейъра но не виждаш температурите. Само картинка.

Пон Май 19, 2025 12:25 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща