Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
PIC16F84A + ProPic2 = Фалстарт ... 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение PIC16F84A + ProPic2 = Фалстарт ...
Привет на всички.

Имам следния проблем. Опитвам се да прогамирам PIC16F84A със програматор ProPic2. Програмата която ползвам е WinPic800 (всъщност пробвах и с icprog i propic2). Резултата е един и същ - чипа не бива разпознат и при проверка за правилност на записа дава грешка още на първия адрес. Чипа го поставям на цокъла на програматора от пин 1, тоест от началото. При програмиране на PIC18F4580 всичко си минава по реда.

Тъй като опита ми в тази област е нулев ще се радвам да ми изясните някои подробности.
1. На правилна позиция ли поставям пик-а.
2. Възможно ли е да се програмира този модел с този програматор. Ако има някаква тънкост ще се радвам да споделите.

Предварително благодаря за мненията.

Нед Окт 15, 2006 8:26 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
На правилната позиция го поставяш. Проблемите може да ти са от C4, C8, R15 & R14 от схемата. Прости изхвърли кондензаторите и окъси резисторите. Те не са въобще нужни и не знам поради какво автора ги е забол на схемата. При мен ги няма от години и ProPic2 си работи читаво.

Нед Окт 15, 2006 11:09 pm
Профил WWW

Мнение 
Значи в програматора трябва да е проблема. За момента мисля да не се впускам в ремонти по него най-вече защото не съм го правил аз пък и ще ми дойдат в повече новите занимания.

Явно първата ми мигалка ще е на PIC18F4580 :x

Пон Окт 16, 2006 9:11 am
Профил
Аватар

Мнение 
А да си настроил програматора правилно ? За ICProg има настройки и за другия има.Ако не си ги напражил-направи ги и ще стане.Ако работиш под ХР за IcProg ти трабва и драйвер :wink:

Пон Окт 16, 2006 10:32 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
gdh написа:
Значи в програматора трябва да е проблема. За момента мисля да не се впускам в ремонти по него най-вече защото не съм го правил аз пък и ще ми дойдат в повече новите занимания.

Пич, този процесор се постявя от пин2 а не от началото на цокъла.

Пон Окт 16, 2006 10:33 am
Профил

Мнение Mne
fuser написа:
gdh написа:

Пич, този процесор се постявя от пин2 а не от началото на цокъла.

Точно от пин1 си е , аз също ползвам propic2 програматор и там го слагам и си ги програмира перфектно проблем нямам

Пон Окт 16, 2006 11:02 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

Мнение 
Провери дали на 4 краче на цокъла ти излизат 12 В ако не а излиза на 1краче не си оправил настройките на winpic800 проври дали е вкл опцията за Vpp2 и на кое краче от LPT можеш да го промениш спрямо хардуера ти

Пон Окт 16, 2006 12:05 pm
Профил ICQ

Мнение 
И от пин2 съм пробвал - пак неуспех. Иначе настройките и драйвера съм ги оправил в ицпрог-а. Ако не се правят някакви конкретни настройки в зависимост от пик-а значи не е от тях. Пробвах два екземпляра на 16F84A да не би първия да е изпушил но не е и това. Програматора не успява изобщо да комуникира с чипа.

Този пик се програмира чрез 5 пин-а. Само информативно някой знае ли дали и 4580 ползва същите сигнали/захранване. Тоест дали ако свържа съответните пин-ове от DIP40 (който очевидно работи) na DIP18 мога да се надявам на успех?

Пон Окт 16, 2006 12:20 pm
Профил

Мнение 
VSU написа:
Провери дали на 4 краче на цокъла ти излизат 12 В ако не а излиза на 1краче не си оправил настройките на winpic800 проври дали е вкл опцията за Vpp2 и на кое краче от LPT можеш да го промениш спрямо хардуера ти

Мерси за идеята. Ще пробвам довечера и ще пиша.

Пон Окт 16, 2006 12:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Първо си оправи хардуера и тогава настройвай софта. Тези кондензатори и резистори просто не са нужни. Най-малкото пък като си помислиш, че последователно на захранването на проца имаш резистор 1 кило, което значи на 1mA ток имаш пад 1 V, ако проца консумира 3-4 mA по време на програмиране, тогава ще го захранваш с 1-2V. Отделно да сложиш кондензатори на линиите за програмиране, пълна глупост, хората гледат да имат колкото може по-малко паразитни капацитети, а Октавио Нугиера се запасил и добавил такива.... 18-ката може би се програмира, защото консумира по-малко ток или не е толкова капризна за фронтовете на сигналите.

Пон Окт 16, 2006 12:48 pm
Профил WWW
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Намираш стабилно 15 волта захранване, сваляш си ICprog като направиш следните настройки:

Изображение

http://programatoribg.com/propic2/index.htm

и всичко трябва да заспи.

Нед Окт 22, 2006 3:46 pm
Профил ICQ WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]