Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Семинари Вюрт - Варна и Пловдив 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Семинари Вюрт - Варна и Пловдив
MYXATA написа:
Aми повечето европейски дизайн и производители ползват вюрт в краен случай койлкрафт...

Тия дни познат обади, че Койлкрафт не може да се купи от Маузер ако получателят е от нашенско.

TheWizard написа:
Индуктивностите и Конекторите - Вюрт ли са или джигитайски ... с цена х4, х5 ? :D

По думите на човек занимаващ се с производство на електроника и насищане на платки конкеторите на Вюрт били осезаемо по-добри от Цвилукса който продават в Комет.

По-напред бях споменал за инструментите им за кримпване и дезасемблиране на техните конектори. Тия дни ми се наложи да правя разни ръкоделия. Убедих се че покупката на такива инструменти е била изключително далновидна.

За сравнение - търсил съм с какво да кримпвам цвилуксите. Накратко - ами търси си. Производителя не предлага решение. Или поне не предлагаше такова последния път когато съм търсил.
И се започват тестове с всевъзможни инструменти... Ама то почти става... Ама малко такова...

На последния проект завинтих куп вюртаджийски компоненти - кондензатори, дросели, конектори и каква ли не друга кинкалерия.
Накратко - до момента нямам никакви забележки.

Съб Мар 29, 2025 8:14 pm
Профил

За кримване не съм използвал май такива, но терминалните им блокчета са много читави.

Нед Мар 30, 2025 2:11 am
Профил
Аватар

За PCB фабриките - зададох им ребром въпроса преди 6 месеца, може би.
Отговориха ми и се извиниха - затворили са тази за платки с малка сложност, защото цените в Китай са в пъти по-ниски. Разбира се аз не съм съгласен, но бизнеса си е бизнес.
Фабриката за сложни продукти - флексове, специални платки за микроелектроника и т.н. ще я бъде. А покрай оръжейниците и историите със САЩ - може да им потръгне още повече и да отворят нещо ново, отново.

Факт е че отделят внимание на малки и големи.

Вюрт е семейна компания, нямат акции, риск капиталисти и т.н. Така е както казва ТоНи - купуват или влизат в ръководството на фабриките,
и си налагат реда и стандартите. Незнам на каква цена и кой се труди най-много, но явно нещата се получават, дори и бавно. Възможно е бизнеса с винтовете и т.н. да храни този с електронни компоненти. Стара истина е че електромеханичните, пасивните и дори корпусирането на чипове носят повече печалби и по-малко проблеми от самите чипове. Вижте само доставчиците на бушони, релета, контактори и т.н. Там проблеми с парите и качеството няма, особено при големите. Последно семинарите на Вюрт бяха комбинирани с Rohde-Schwarz...не са евтини, но с това разполагаме в близката околност.

Нед Мар 30, 2025 8:18 am
Профил
Аватар

Тия Оптикс в Пловдив какви са? Че освен семинара на Вюрт (за който разбрах сега) ще има и семинар на Роде и Шварц при тях...

Вто Апр 08, 2025 6:29 pm
Профил
Аватар

кви са: бакали - купи / продай :)
без значение чаркаляк, домати, пирони...

Вто Апр 08, 2025 8:30 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Аз бях на събитието във Варна и съм приятно изненадан от организацията спрямо подобни на конкурентни фирми. Лектора си беше на нужното ниво, останалото е просто бонус. Ако има други такива техни събития във Варна с удоволствие ще присъствам.

Вто Апр 15, 2025 9:37 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Явно Вюрт са се организирали/реорганизирали, защото много наблягат на семинарите напоследък. И в нашта фирма ни дойдоха на крака 1 ден семинар и хората си бяха на ниво, не обичайните маркетингови пикли...

Вто Апр 15, 2025 8:49 pm
Профил

Първи въпрос - какво ще ми кажат рекламни представители на някакъв си производител, че да си губя времето с тях? Купи си от наща стока щото е по-хубава? Щото е по-евтина? Ето виж какви хубави части правим - точно каквото ти трябва на тебе?
Втори въпрос - ако ми трябват някакви част защо да избирам точно техните - защото са ми дошли на крака да ми ги рекламират?
То ако така работеше щях да съм си купил всички лекарства от рекламите по тивилизура и да си дам парите на всеки дето ме среща на улицата и ми обяснява колко силно ми иска парите.
Нали идеята е да си избера чарковете според нуждите на проекта а не според това какви глупости ми е приказвал някакъв търговец. Ако много искам да видя какви части имат - точно 5 минути съм им прегледал сайта и ми е достатъчно. Няма нужда да му слушам неграмотните глупости. Семинар разбирам - новости в кардиохирургията. Или диагностични методи в мускулно-скелетната система с ултразвук. Това са нови методи и разбирам лектор да дойде и да покаже и разкаже какви са научните постижения. Но да идва някой да ми продава неговия продукт и да му вика "семинар" вече ми идва нанагорно.

Вто Апр 15, 2025 9:52 pm
Профил
Аватар

Някой път нещата са по-елементарни - трябва да знаеш че даден чарк съществува, за да ти хрумне да го използваш.
Например, във ваше село старите майстори от незапомнени времена са използвали само квадратни или триъгълни колела. Никой никога не е чувал или виждал кръгло. Че и в магазина не продават такива...
Съответно няма откъде да ти хрумне да използваш кръгли за новата си лагерница.
:lol: :lol: :lol:

Вто Апр 15, 2025 10:52 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Pif написа:
Първи въпрос - какво ще ми кажат рекламни представители на някакъв си производител, ...

Не винаги е така, поне в семинара, който ни направиха на нас...
Имаше търговска част с новите продукти, имаше rf emi/emc, board lauout...
Аз поне не съм от хората дето все претендират, че разбират от всичко и знаят всичко. Радвам се някой като ми каже нещо ново.
А пък за семинарите за кардиохирурзи.. незнам защо си мислиш,че са мега интересни за хора извън тази специалност? Кой ензим се покачва на незнам си коя минута от инфаркта.. не е нещо което ми трябва в сегашната работа... та семинар по темата не бих посетил...

Сря Апр 16, 2025 12:19 am
Профил

itso.t написа:
няма откъде да ти хрумне да използваш кръгли

Мда. От къде да се сетя за кръглите като дядо ми е правил талигите само с триъгълни а пра-дядо ми само с двуъгълни.

Мухата, а защо мислиш, че това което ти говори търговеца е истина? Дали не те лъже за да си продаде боклука? И дали наистина разбира от това за което говори или е просто изгодно да го говори?
За събиране на ноу-хау правилния способ е ривърс инженеринг. Ако щеш на продукти в твоята област ако щеш на произволна електроника. Като сравниш как е направен читав продукт и как е направен някой калпав. Като вземеш 2-3-5-10 изгорели изделия и разбереш защо са изгорели и какви грешки са направили конструкторите в дизайна, дали не са ги проектирали да изгорят след Х време (пример лед лампите). Те и докторите са търговци. Гледат да ти направят тази процедура от която ще изкарат най-много кинти а не ти да имаш интерес. Но ако трябва да съм на семинар по кардио хирургия или реклама на вюрт - ще отида на кардиото. Нито съм хирург, нито разбирам от операции на сърца но ще е разширяване на общата ми култура. Някой ден може да се отплати това познание. Докато слушането на лектори дето не стават за друго освен да продават е точно толкова смисленно колкото да гледаш рекламите на лекарства по телевизора и между рекламите да тичаш да си ги купуваш от аптеката без изобщо да си болен.
А как се рутят платки не се гледа нито от семинари нито от ютюбъри. Настъпват се мотики докато не се научиш. Ако разглабяш и гледаш чужди платки (гледане с разбиране) ще ти спести няколко мотики. Това е занаят който се краде и учи с много мъка.

Сря Апр 16, 2025 1:01 am
Профил
Аватар

Pif,
Не те познавам лично да изкоментирам аргументирано що за инженер си (или каквото претендираш да си) ама много хора по света мислят и измислят нови неща, жез да има какво да реверс инженернат, и без да има откъде да откраднат идеи. И за тях семинарите за нови продукти са важни и интересни. А за Вуте, който прави външен кенеф по същият начин както Нане от съседната къща, щото не иска да отвори каталог за фаянс и канализация тези неща не винаги са ясни ;)
Ами за да разбереш как стават нещата, трябва да почетеш теория, после трябва симулация на някои по-важни схеми, после правиш протитип(два три прототипа) и най накрая имаш продукт.
Аз поне мога с чиста съвест да си кажа ,че съм правил неща нови без да има подобни по света ,че да мога да изкопирам чужди идеи...

Сря Апр 16, 2025 4:26 am
Профил

Значи не са толкова лоши тия семинари макар да не съм ходил на такива :) на Вюрт представителя идваше при мен, и не е да няма полза, носи разни мостри може да видиш да почнеш. Отделно някои чаркове се попъимуникални, да речем бигилярни индуктивности, с голям leakage inductance, това на БГ дори не знам как му е точния термин. Това позволява комон мод индуктивността да се използва и като диференциална ...няма мнения хо производители с такива , обикновенно leakage е малка, и всякакви такива неща. Полезно е според мен.
Това малко като спецовете на сектрон като правих преди време семинар на Honeywell, са ама какво ще видим, то ние нали продаваме ....продавате Галакси ...и после, ама това какво е, това защо е така ...Ами защото освен шир потреба друго не сте виждали ...та ако е читав семинара има полза според мен.

Сря Апр 16, 2025 5:06 am
Профил

MYXATA написа:
съм правил неща нови без да има подобни по света ,че да мога да изкопирам чужди идеи...

Имаме си откривател във форума. Я кажи кои са тези неща дето не ги е имало. Много ми е любопитно.
В последните 30-40 години не знам да е измисляно нещо ново което не го е имало преди това. Нов електронен компонент няма. Все още разчитаме на транзистори, резистори, кондензатори, бобини и диоди. Миниатюризират се, вдигат се честоти и параметри, стават по-комплексни но основата е същата от преди 50 години. Сега се опитват да правят квантови компютри ама нещо не им се получава. В този рисърч има новости. Търси се интердисциплинарна връзка. А от ривърс инжинеринга виждаш хитри практики които са използвали другите както и грешките им. Така се учиш. Колкото и да ходиш на курсове по фотография, колкото и да ти рекламират фотоапарати накрая ходиш по изложби и гледаш снимките на другите за да си изградиш виждане и техника. Същото е и с пеенето. Няма певец дето се е родил, отишъл е на курс по пеене и после пее само негови си песни.
Симулациите трябват понякога. Когато мозъка ти не може да симулира - ползваш софтуер. Някои неща задължително си трябва. Но целта на симулацията е да ти помогне а не да те замени.

Сря Апр 16, 2025 8:11 am
Профил
Аватар

ToHu написа:
...Отделно някои чаркове се попъимуникални, да речем бигилярни индуктивности, с голям leakage inductance, това на БГ дори не знам как му е точния термин. Това позволява комон мод индуктивността да се използва и като диференциална ...няма мнения хо производители с такива , обикновенно leakage е малка, и всякакви такива неща...

Прави ми впечатление, че в по-новите модели на Мийуел използват нестандартно изглеждащи дросели за входния филтър. Не стига това, ами и навити с плосък проводник...

-------------------

А Пифа последно време е заел някаква странна позиция като: сички са маскари, сички ша омрем, сичко е безсмислено...

Сря Апр 16, 2025 8:25 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща