Отговори на тема  [ 425 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 29  Следваща
Медицински... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Медицински...
приема се - вероятно криво сме се разбрали....

Наздраве !

Вто Мар 25, 2025 2:32 pm
Профил ICQ
Аватар

Ей ви още един медицински въпрос - след по-сериозна операция, в която със сигурност е бил използван електронож - там където е бил залепен заземяващият електрод (обикновенно крак) - някой виждал ли е рани от самият електрод или от лепилото което се използва?

Потърсих разни статии по въпроса, и излиза че лепилото може да свърши доста бели, особено ако човек е и алвргичен към него. Предполага се проводящо лепило, вероятно с добавка на посребрени частици. Дръг момент е изгаряне при лош контакт, или твърде суха кожа при слаби пациенти.

Някакви мнение или собствен опит?

Пет Апр 04, 2025 8:13 pm
Профил

Не съм стигнал до там, за момента само дупчим трупове :) Мога да питам колегата, той беше споменал, че е работил по такъв продукт, може би има някакви наблюдения.

Пет Апр 04, 2025 8:18 pm
Профил

"лепилото" е гел. Навремето се ползваха гумени електроди в които има графит и сребро. За гел се ползва солена вода с желатин и спирт и още някаква глупост. Последните години 20+ се ползват еднократни електроди които са алуминиево фолио което е посребрено и отгоре е нанесен токопроводящ гел който е доста лепкав и изсъхва по-бавно. Същия гел се ползва и при еднократните електроди за дефибрилатор.
Проблеми може да има ако са ползвали един електрод многократно и е поизсъхнал гела (обичат да го правят въпреки мерките за стерилност). Или другото нещо може да се е затворил токовия кръг през гола част от тялото опряна в метално легло. Все пак там са няколко стотин вата. При възрастните пациенти може да настъпят и други усложнения свързани с по-лошото периферно оросяване на кожата. Добре би било мястото на което ще се лепи електрода да се хидратира няколко часа преди интервенцията за да се намалят страничните ефекти.
За алергични реакции не е невъзможно но шанса е изключително минимален.

Пет Апр 04, 2025 9:27 pm
Профил

Не знам до колко ще ти е полезно това но да споделя.
2010 ме оперираха от херния, 45 минути с местна упойка, единственото което помня добре е миризмата на печено месо на скара от въпросния нож. Не знам къде е бил втория електрод но нямах никакви следи или реакции по кожата след това.

Съб Апр 05, 2025 6:59 am
Профил
Аватар

Да, обяснението на @Pif може би е най-добро.
При възрастни хора и слабо хидратиране (плюс евентуално многократно използване и захабен гел), раните са доста явно са доста неприятни (направо са си зле). Но не ми се вярва хирурзите да режат примерно в стомаха и да виждат че крака ти също пуши...и да не правят нищо. Но ако си в спешна операция, приоритетите са други, или оставаш жив или искаш да останеш без синини и рани.

Съб Апр 05, 2025 7:39 am
Профил

Няма такова нещо като гелове и лепила! Ако е имало явно е било преди много десетилетия но не се сещам изобщо някога.

Неутралния електрод е за еднократна употреба. На 99% е невъзможно да се използва повторно.
Има два типа неутрални електроди - разделен и неразделен - цяло фолио или две парчета близо едно до друго.
Това фолио е залепено на прозрачен материал, който си е намазан с лепило. Отлепяш защитната лепенка и залепваш електрода на кожата - не мажеш с нищо защото лепенката разбира се че няма да работи.
След като го разлепиш от кожата лепилото разбира се е повредено и няма как да го залепиш на друг пациент.

Самия неутрален електрод се следи изключително стриктно от хирургичния апарат като капацитет - ако леко се отлепи (тогава стават изгаряния) апарата спира автоматично - тук говорим за много тежко сертифициране и няма ала бала - дори е фиксирано макс време за реакция при тази грешка.

Електрода разбира се трябва да се залепи макс близо до зоната на рязане но не по-малко от 20 см. Така че ако оперират стомах пък да го лепнат на крак е малоумие..... но и лекарите не са по-различни от другите хора - по-голямата част от тях не стават за нищо.....

Та по въпроса за изгарянето - абсолютна некометентност и некадърност на извършващия процедурата - то все още маат със скалпелите защото кой чете упътване на техника.
Нали се сещаш за един виц - настройваш някаква техника ама нещо не се справяш и накрая викаш дай да видя в упътването и гледаш на първа страница надпис - "Не стана а?!"

Ааа и също утечки към легла, метални части или други апарати вързани в момента към пациента са абсолютно невъзможни. Апарата е мнооооого разделен - утечните токове също са важен параметър който се следи стриктно и подлежи на дебела сертификация.

Съб Апр 05, 2025 9:43 am
Профил WWW

Имаше една пловдивска фирма дето ги произвеждаше. Не ги знам какво стана с тях.
Електрода се лепи на богато кръвоснабдено място за предпочитане мускул. А имам електроди дето са лепени по 20 пъти и още лепнат. С малко солена вода и ток провеждат. Преди 15+ години като правихме дефибрилатор и нямаше от къде да вземем дефибрилаторни електроди ползвахме точно двойни от каутер и ги режехме на 2.

Сещам се интересна история. Викат ме в белодробната болница да ремонтирам лазер за който липсвали части а някаква пациентка и било много спешно да я оперират точно с този лазер. YAG, 100 вата в оптично влакно, голям колкото нощно шкафче на колелца. Оптичното влакно се стирилизира и е закачено за една оптична глава която смесва червения и инфрачервения лазер. Разглабям там, гледам и по едно време виждам на шкафа с лекарствата на вратичката черни дупки от изгаряне. Странно, че са точно по посоката и височината на изхода на лазера. Питам сестрите от какво са тези дупки и ми разказват, че като се е развалил лазера са му махнали защитата за наличие на влакно/глава и чистачката като мие пода и с парцала натиската педала за включване. Даже имало няколко сестри на които са им подпалили гъзовете. И сега си знаели и се пазели.
Та какво прави уреда и кой как го е хакнал за да работи е нещо различно от сертификации и стандарти. Имам снимки на ритърн електрода омотан с 2 метра черен изолирбанд. За стерилност и дума не може да става.

Съб Апр 05, 2025 1:21 pm
Профил
Аватар

Абе положението е такова, че пациента може да умре от стафилококова инфекция на вторичните рани, вместо от самата операция. Вървят и спят - хирурзи, сестри, студенти и санитарки. И така възпитават и младите. Ако си над 65-75...ем живял си, стига толкова - какво ще се занимаваме с тебе.

Съб Апр 05, 2025 5:01 pm
Профил

Ти май за тука пишеш.
Тъста нещо го заболя жлъчката и ходи на доктор, предписа му диета и некви хапчета, после на контролен преглед ходи и му даде епикриза и в нея най-интересното е че пише "раната заздравява добре, няма усложнения". Питам го, ти чете ли кво пише? Ми ако недай си Боже се наложи наистина да я извадят, трябва да те запишат в книгата на Гинес като първия с две жлъчки, той ми се смее.
Страшна работа.

Съб Апр 05, 2025 8:48 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

Дълго се чудих дали да напиша тоя пост ... Аз лично избягвам да злословя или да клевета ... Помагали са ми доктори и на моето семейство също и то МНОГО (моят малък син има специфичен "проблем" и пътека съм направил до ВМА София) ... Но моят "професионален досег" с медицинска апаратура се изчерпва да сервизиране на чилъра (водо охлаждаща машина ) на Общинската Болница ... Това което видях с очите си е ОТЧАЙВАЩО занемарено - да го кажем така :
На входа на въздуховодите има два филтъра последователно ... Следват въздуховоди (който стигат и до операционните - и искрено се надявам ,че там имат трети фин филтър който се поддържа според Стандартите ... макар ,че едва ли
:( )
Та външните филтри бяха ... като китеник ... Забити с килограми прах ... Да има дефиренциални пресостати (мерят делта Р - преди и след филтъра и ако е затапен - има разлика в налягането и дават "грешка" ) - които отдавана бяха скопени

:(

Машината е стара немска - вероятно на 30-40 години ...
Та - убеден съм ,че качеството на въздуха в операционните съвсем не е в норма !

:cry:

Нед Апр 06, 2025 9:20 am
Профил WWW

Въздуха в операционната ти е последната грижа. Замърсеното оборудване е къде къде по-сериозен проблем. Анестезиологичните апарати са развъдник за бактерии. Шанса да те интубират и да не си тръгнеш с инфекция на горните дихателни пътища клони към нула. Там дезинфекцията клони към нула а натронкалка го сменят от дъжд на вятър. Защото може и още да изкара. А 1 туба е 50 лв. По стандарт трябва да се сменя за всеки пациент. Ама нали пестим 10 лева от материали и 20 минути дезинфекция. Все пак и персонала е с ниски заплати и трябва да си почиват.
Дори да пренебрегнем хигиената най-сериозния проблем си остава мотивацията на лекарите. Има и читави, които го правят за едната чест. Но и в здравната система корупцията е прогнила. От 10 милиарда бюджет на здравната каса се крадът над 5. За доктори няма, за пациенти няма, за лекарства няма... само за схеми и посредници. Затова страдат и пациентите. Отнасят го по 2 параграфа - първо няма пари за лекарства и консумативи и второ няма пари за докторите които от друга страна са демотивирани и търсят начин да изкарат някой лев. И при всичките ситуации страда пациента. Дори в частните болници нещата пак са прогнили от подобни схеми.
Има и читави доктори. Само дето трябва да ги намериш. Но както е приказката за давещите се - тук е същото.

Нед Апр 06, 2025 9:56 am
Профил
Аватар

Не отричам че има читави доктори, сестри и санитарки - обаче оправят сериозни и сложни проблеми,
а се излагат като последни аматьори с елементарните операции - които пак могат да доведат до фатален край.
Но явно обучението на персонала е голям проблем, както и изобщо наличието на някакъв персонал.
Да не говорим за йерархия, права, задължения, закони, Хипократова клетва, морал, тактичност и дипломатичност...
А понякога и обикновено състрадание...

Нед Апр 06, 2025 7:52 pm
Профил
Аватар

По санитарните и ортопедични магазини, да сте виждали подобни триъгълни възглавници за позициониране на пациенти
https://www.amazon.de/KingPavonini-Slee ... 177&sr=8-8

или да питам в най-близкия мебелен магазин дали не могат да ми отрежат някакви? Или пък направо да ги заръчам от Амазон?

Пон Май 19, 2025 4:15 pm
Профил
Аватар

ефикасни алтернативи за Рак на гърдата?

Пон Авг 18, 2025 8:02 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 425 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 29  Следваща