|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:14 am
| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: Кризата в бранша
Има старо правило: 20% от хората изпиват 80% от бирата. Същото съотношение на активност се наблюдава при всички останали човешки дейности. 
|
| Пон Мар 17, 2025 7:33 pm |
|
 |
|
Pif
|
Аз нямам "софт скилс". Аз съм хардуерист. Не мога да се излагам така. Ще ме помислят за мека китка.
Тони, ти си консултант и не правиш изделия а правиш пари. На тебе ти е през оная работа дали изделието ще работи или не. Дали ще мине ЕМС или не. Колко процента от изделията ще са брак и колко ще гръмнат първата година. За този тип работа трябва да си точно зеленчук. Научил си 1,2,3 и толкоз. Да се оправя клиента. Но когато става дума за дизайн за който да поемеш отговорност като конструктор тогава нещата стават на обратно. Да, зеленчука ще го направи за 3 месеца а аз за 6. Само дето моето след 6ия месец ще е готово за серийно производство а зеленчука ще го преработва 5 пъти по 3 месеца и пак ще е пълно с бъгове и проблеми. Докато не се научи. Ако изобщо се научи. В предната фирма един проект след 4 години дебъгване, 5 ревизии на платката, 10-15 човека пищещи софтуер го спряха защото не могат да го докарат до работещо пазарно решение. Хардуериста каза "платките са супер, готови за производство" и произведаха 20к платки по 100+ долара всяка и се оказа, че има грешка в схемата на дисплея. Понякога не тръгва. А като е -20 доста често не тръгва. За -40 да не говорим. Има бъг и с вифито. Забива. Хардуера обвинява софтуеристите. Те пускат софта на демо борд и там не забива. Ама хората са там за заплати и си го казват. И на едните и на другите им е ден да мине друг да дойде.
|
| Пон Мар 17, 2025 7:40 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
Тони, извинявай ама, ако си оцелил някаква ниша ( между тъпи мексиканци и американци ) да печелиш прилично добре и тези приказки дето ги ръсиш са просто пълни глупости и са вероятно вече от самочувствие и валидация или просто разтягаш некви локуми докато се чудиш кво да правиш
Да ти дам пример - кат за мен на 55 години че ходех на работа при един дървен философ ( със огромо самочувствие ) преди всички, пренаписах кодовете на децата за седмица дето те ги "рисуват" с години ( преписват от Ардуино на С ) а по цял дрънкаха на едни китари - поне музика имаше
и си тръгнах заради философа дето заради едно съпротивление добави по мощно AC/DC ( +10$ за 1000 бройки на месец )
иначе сме нямали производителност - смях в залата
_________________ main[-1u]={1};
Последна промяна TheWizard на Пон Мар 17, 2025 7:53 pm, променена общо 3 пъти
|
| Пон Мар 17, 2025 7:50 pm |
|
 |
|
HCL
|
И 100% си мислят, че те са именно в тези 10%... Прав е Тони, ама проблемът не е само биологичен. Човек помъдрява и с това идва по-ефективното разпределение на времето. Колкото е необходимо за работа, останалото за семейство, здраве и удоволствия. Аз ставам догодина на 40 и познах да нямам търпение да се пенсионирам вече.
|
| Пон Мар 17, 2025 7:50 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Хм, тук доста грешиш, аз разработвам точно изделия, някои прости, други доста сложни, точно в момента имам две в FDA и трето се готви за там, а ко си мислиш, че EMC и подобни неща са проблем .... това съм го минал преди има няма 30 години за първи път. 98-ма 99-та нейде ми беше първото минаване на EMC, Вибротестове и какво ли още не. Пробвай да минеш FDA, няма много общо с медикъла в Европа, освен че и на двете места гледат да ти стъжнят живота. Минавал съм и доста по сериозни неща, щото FDA да речем е повече бумащина, във сефтито са малко по-иначе нещата .... та .. аз като с езмаисля няма изделия за което да не съм носил някаква отговорност, дори и най-тъпото такова. Ако не е станало ясно, мойта основа рбаота е проектиране на изделия, от до, вкл. внедряване в производство и всичко което е свързано с това.
|
| Пон Мар 17, 2025 7:51 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Това което говоря са факти, ако на теб не ти харесват това е лично твой проблем, но е добре да бъдеш откровен със себе си, ако мислиш, че си толкова ефективен колкото си бил преди 10 години просто се самозалъгваш. Ако искаш да ме убедиш, че производителността не пада няма какд а го направиш, за изминалите 30+ години съм работил с десетки хиляди служители, партньори, консултанти, във всякакъв размер екипи и различни отрасли, фактите са такива каквито са. И не е лошо да се усмисля малко какво се чете, а не да се скача като ущипана девойка. Това кеото казвам е, че производителността спада, това е факт. Значи не е лошо да с еправи разлика между производителност и ефективност. Също това, нещо спада, не означава че то е ниско. Аз съвсем откровенно си казвам, че моята спада, но това не означава че като цяло е ниска, напротив. Тук въпросът е да се поставиш на мястото на друагат страна. Кандидатстваш за изпълнител /не визирам конкретно теб/, далеч си от пика си на производителност като възраст, работодателя търси изпълнител, не началник, нормално е да те прескочат за тази позиция само поради този факт. Да ти може да си много по-производителен от неговите служители, но това е само може. Точно защото 10-20% вършат работата, и за работодателя шанса ти да си в тия 10-20% .... сещаш се, отделно HRотделите са като цяло доста объркани в това какво търсят. HCL е те там ми е на мен проблема, за мен хобито и удоволствието е пряко свързано с това което се занимавам, нямам други хобита и удоволствия, ако не се занимавам по някой проект за пари, сам си намирам проект та ако трябва си и плащам, единствено се редуват по-хардеурнио с по-малко хардеурни хобита и занимаваки  При мен уви, семейството винаги е оставало на втори план, то и жената е така, май най-потърпевши са децата от цялата работа. Аз лично, ако търся някой за позиция която е изпълнителска, съвсем естествено отбягвам всеки над 40-45. Като се стигне до развой, нещата са малко по-различни, но отново много зависи какво и защо го търсиш.
|
| Пон Мар 17, 2025 8:57 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
Това което говориш са инфлуенскарси приказки за завода на струга... Факти за R&D няма - където не се размахва кирката и мотиката, а иска мислене, знания и опит И точно онези над 40 го правят производително, защото им е станало навикМозъка изразходва над 20% процента от енергията, почти толкова колкото муслулите. Ся смятай ти кой има по-голяма производителност - новака дето ще мисли цял ден развой или дъртака за час със знанията и опита... ( за качеството на чайника няма да говорим ) Мозъка ( и мускулите ) натрупват Аденозин при изразходване на едно и също количество енергия Колкото повече Аденозин се натрупа през деня - толкова повече ти се спи ( мързи ) Независимо от младок / дъртак ( и почивката по средата на деня не помага щото Аденозин се натрупва и когато почиваш  ) ся, дали дъртака ще е придобил когнитивни изкривявания с времето щото някой му е давал много стимули и вече има самочувствие и му е през оная работа - е коренно друг въпрос
Последна промяна TheWizard на Пон Мар 17, 2025 9:45 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Мар 17, 2025 9:20 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Вижте сега, всеки може да се пъчи колкото си иска, но ако въпросът опира до търсене на работа тук пишем не да си мерим... проектите, а да си даваме честни съвети. Или поне аз така разбирам нещата. И ако някъде работата не става защото кандидатът е стар, няма да стане и след две години разправии. Просто няма да стане и толкова. За който търси работа - не третирайте имейлите с откази непременно като отказ заради липса на професионални умения. Особено пък ако не е имало интервю. При подбор на хора професионалните умения са само един от факторите които се разглеждат. Факт е, че има неща като възраст, пол, етнос, разстояние, образование, пари, и т.н. В някои случаи HR-те търсят в нета да видят какво излиза за въпросния човек, социални медии, хобита и т.н. И чак тогава решават да ти се обадят по телефона, а дори и това не значи непременно интервю. Абе ако някой си мисли, че HR само си чопли носа, значи няма реална представа за нещата извън хардуера/софтуера. Аз съм интервюирал немалко хора и честно казано рутенето на платки или писането на софтуер е по-лесно, особено ако е да го правиш дълго време
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пон Мар 17, 2025 9:36 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Wizard, пак опростяваш твърде много нещата. Първо защото каквото и да занеш и измислиш то трябва да се превъплати в нещо реално, дали код, дали платка, дали нещо друго няма значение. Това превъплащение е еднакво натоварвщао и за теб и за незнаещият младок. Отделно, че пропускаш и момента с това, че да правиш неща които знаеш е едно, да правиш такива които не знаеш изисква четене, търсене, разбиране. При разбирането опит аи знанията си казват друмата,м в другите две дейности не са от особенно значение. И това за съвсем виртуални занимания, катописането на код, дори правенето на схеми / платки е доста по-не виртуално и изисква доста повече обща, сива работа, като д анамериш правилното конекторче за те тоя слуичай ... А когато говориш за сравнение на умствен с физически труд, има различни фактори които влияят, възрастта е само един от тях. Опита и в двата случая е от полза, но при умствената работа, конкретно инженерна, той е от много по-голяма полза от колкото при физическата, съответно в такива дисциплини възрастта има много по-малко значение за производителността, но това не означава, че няма влияние, и както казах спада е сериозен. Факти има, а конкретно за софтуерни разработчици има и няколко изследвания на темата, може да попиташ чата да ги изрови. Термина "застаряващ програмист" не съм го измислил аз, има си причини за всичко. И пак ти казвам, гледайки от твоята кмабанария двора на твоето си село нещата може да изглеждат по един начин, но в релания свят нещата далеч не са такива. Няма защо да се засягаш, обиждаш или да го приемаш като критика. Ако на тази възраст идеята ти е все така да търсиш реализация като изпълнител, нещата ще стават все по-трудни. Това което продаваш трябва да са знания и умения, опит, а не просто човеко часове. Съответно обаче, трябва и да си наясно, че това ограничава и възможностите, защото има много малки фирми, които не могат да си позволят да имат и двете, а те няма да с еоткажат от младите кадри колкото и това да не ти харесва, защото за тях те са бъдещето. Затова на тая възраст или намираш стабилна фирма, която е готова да плаща за твоят опит и знания, и за тях е по-важно да има човек който да каже това с еправи ето така, или това не се прави така от това да имат 10 човека които идея си нямат как се праив нещо и тепърва учат, или работиш самостоятелно, дали ще го наречеш консултант, фрилансър или нещо друго няма значнеие, намираш си клиент, вършиш му работата и всички са щастливи.
Просто трябва да се адаптираш към реалностите, така както се адаптираш към новите технологии, и няма нужда да приемаш лично нежеланието на някой да наема служители над определена възраст.
|
| Пон Мар 17, 2025 9:56 pm |
|
 |
|
Pif
|
ХР-ите са абсолютни некадърници и не могат да си вържат обувките сами. Ако ставаха за нещо - щяха да го правят. Преди 20 години нямаше ХР-и и нещата вървяха къде къде по-добре. Който ръководител му трябваха хора - сам си пишеше обявите и си ги подбираше. Хр-и имаше ама само вкарваха шум в системата и не им се даваше много думата. Сега много си повярваха и взеха да правят кадровата политика без грам идея да си нямат от работата на компанията. Гледат и сравняват по ключови думички.
Тони, 3 пъти съм правил светещи неща със светодиоди. Първия път беше преди 20+ години. Младок, нахъсан, бачках бързо. Нацвъках някакви платки, работеха, минаха някакви тестове и се произведоха в милионни бройки. Керамична платка, пауър ледове, импулсни на 1-2мхз. Както си трябва. Кой да ти е разбирал тогава от термален стрес, стареене и всякакви глупости. После ми се наложи да сертифицирам по аутомотив. 15 години след оная лампа. Хе те тука се започна с температурни профили на платка, разпределение, охлаждане, място на ваите за да се изравни температурата на диодите, стареене, бининги ... и още 1000 глупости дето като младок не съм се и сещал за тях. На всяка направена платка се правеше температурна симулация дето отнемаше седмица на компа да смята. Тогава разбрах колко глупости съм натворил с оня челник но нали тогава стана за 2 седмици. И се произведоха милиони. Сега съм започнал да боря 3ти светодиоден проект. Сега освен с всичко друго се боря и със спектъра не светодиодите, стареене, избор на взаимно допълващи се бининги, изменения в спектъра при различни ток и температура и какви ли не глупости. А това трябва да се произвежда, калибрира в производство и поне 50к часа да си държи спектъра. При всякакви температурни условия. Та кое се счита за ефективност - скоростта на направа на изделието или ? Да, сега ме болят очите и не мога да рутя 10-15 часа (случвало се е и 24) без да спя. Но глупостите дето съм правил на млади години сега ги скипвам вместо да ги откривам на 2-3-5-10 ревизия. Както в някои фирми знаем имат по 25-30 ревизии на платка преди масово производство.
|
| Пон Мар 17, 2025 9:57 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
аз не споря с теб  нито се обиждам просто тези HR и меринджеи не са онези преди години Дори и сегашната фирмена философия и психология е друга - заради долното Младоците ги наемат защото са по-лесно управляеми, а не че вършат работата бързо и качествено...
|
| Пон Мар 17, 2025 10:07 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами да така е, ето това което описваш е ефективността. Аз както писах по-горе, трбява да се прави разлика между ефективност и продуктивност. Това че не можеш да рутиш по 10-15 часа е продуктивност, като това е само една част от продуктивността. Не го разбирай погрешно, това не означава, че някой очаква да рутиш по 15 часа, но както ти си можел а сега не можеш или не искаш, така и други някога са можели да работят концентрирано 8 часа а сега не могат или не искат. И тук говоря за спад в производителността, не за абсолютна производителност. Пробелма с възрастта е че спад има, и този който те назначава не знае каква е твоята, ти може да си на 50% от това което си бил преди 10- години, и пак да си два пъти по-производителен от текущите му служители, но пак казвам, как някой може да го знае. Ето това е един от проблемите. Аз го разбирам, и когато става въпрос за инженерни кандидати не е толкова важен критерий, но винаги го имам в предвид. Един примерн от вчера, споменах в друг пост че рутя едн асравнително проста платка но с шибана интеграция с механиката. Ето това е типичен случай в който цялата ми експертиза е почти безполезна, еднотипна работа, да трябва интелект за да се кажеш добре тоя диспшлей ще го фиксирам те така, но след това си е чисто механична рбаота да добавиш тия фичъри, да ги прехвърлиш на платката, и да продължиш. И като имаш 10 такива неща свързани едно с друго, просто си е гадна, монотонан работа ... да плейсмънта, рутенето ... ама то е 1 час ровене в каталози и PDF да намериш конектора който ще пасне точно и 5 мин плейсмънт и рутинг .. исках да я свърша вчера, и преди 10 години сигурно щях, но не е преди 10 години .....
Wizard, младоците ги назначават по много причини, а това че са лесно управляеми .... е доста псорен въпрос. Те имат други проблеми свързани с младостта, и това също се взема в предвид от HR-те.
|
| Пон Мар 17, 2025 10:23 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
PS: погледни статистиката на чата особено горната част ( Хардуер и Софтуер ) и ще разбереш какво е таковата на таковата в родната ни Татковина
|
| Пон Мар 17, 2025 10:24 pm |
|
 |
|
Pif
|
Бизнеса сам си определя какви хора му трябват. Некадърния началник никога не би взел по-кадърен от него защото може да го измести. А и не останаха много работещи фирми в БГ. Зеленчук на 24 години току що завършил университета се пише синиър хардуерист и търси някой с опит да му върши работата докато той е шеф на хардуерния отдел. Какво да правя аз в тая фирма? Да съм чирак на 24 годишния дето още не може да си избърше гъза сам? Аз като интервюирам хора за мой екип ги питам основно какво са правили, какво могат да правят и какво им се прави. Да ми разкажат за проблемите с които са се сблъсквали в проектите които са правили. От тях очаквам самостоятелност, мислене и желание за работа. Дали ще е бързо или бявно няма значение. Всички проблеми се обсъждат и се решават колективно. А на темата за опита - какъвто и проект да правя първо придобивам експертиза в областта на проекта. Дали ще е оптика, газове, механика - трябва да познавам добре материята. Ривърсвам няколко конкурентни продукта за да им видя фейловете и какви идеи са имали дизайнерите им за да надградя над тяхното нещо. Сега накупих сума ти изгорели лед лампи от битака за да ги анализирам и да избегна подобни грешки в моя дизайн. Това е нестандартна практика, отнема време но гарантира по-качествен дизайн. Нещо което корпорациите не търсят.
|
| Пон Мар 17, 2025 10:31 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Ква станА тя другари - софтуеристи срещу хардуеристи. Нито едното нито другото са напълно достатъчни да се види голямата картинка, необходими са също задълбочени познания по аналогова електроника, мощна електроника, захранване - цифрово и аналогово, малко хора са еднакво добри във всички области, а вие сте се хванали хардуер срещу софтуер. Дори в цифровата електроника нямате достатъчно познания - високия пилотаж там са FPGA, CPLD, PAL, само 2-ма 3-ма тука могат да претендират че са на ниво а това е само един от всичките възли. Излагате се другари.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пон Мар 17, 2025 11:40 pm |
|
|