|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:19 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: Кризата в бранша
Жена, ей тука отпечатах 4 бутчета, сготви ги с ориз, ама с полския ориз, че на нашенския много му мирише пластмасата.
|
| Съб Мар 15, 2025 5:25 am |
|
 |
|
Pif
|
Ако си мислите, че някой ще ви разреши да гледате кокошки - жестоко се лъжете. И 20 кокошки да имате веднага БАБХ ще дойдат и ще ги запалят защото имало птичи грип на 5000 км. Този бизнес се контролира от един мафиот от едно пловдивско село дето носеше кюлчета на бойко а сега лапа на свинята. От много години той коли и беси и решава кой какво може да гледа и какво да не гледа. Де що птицеферми имаше ги придоби по втория начин. Ако откажеш да му я подариш - те ликвидира с институциите. Като ти унищожи няколко поредни пъти продукцията - фалираш. Ако не фалираш - ще ти запали фермата. Та и кокошките не са опция. Ако си гледаш за тебе си - гледаш. Ако е за продажба - забрави.
|
| Съб Мар 15, 2025 8:31 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Това ще продължи докато Грета не се изпъчи на някой форум за екология и съобщи, че домашното приготвяне на храна влияе негативно на карбона, оксидите, и карбоновият му отпечатък е много по-голям то тоя на подпръцкващите крави. След което от принтера / шприца вече ще излизат готови и овкусели деликатеси - бутче с вкус на такъв сос. с онакава панировка, с вкус на прегоряло уплътнение на печка Раховец и т.н.
|
| Съб Мар 15, 2025 9:01 am |
|
 |
|
velio
|
Влизам в сайта на Комет - гледам няма нищо. Викам си - тука има нещо!
Та случайно забелязах че PTH кондензаторите са изчезнали от менюто....
|
| Пон Мар 17, 2025 1:24 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
там са си... да не си цъкнал
|
| Пон Мар 17, 2025 5:31 am |
|
 |
|
Pif
|
Току що получих страшно забавен отказ на кандидатстване за работа. Преди месец пуснах едно ЦВ. Обявата в джобса стои от години. Имаше към 30-ина преглеждания на обявата. Препрати ме към сайта на компанията и те с някакъв АИ импортнаха ЦВ-то в техен си формат. След час получих потвърждение за получената кандидатура и ме помолиха да дам ревю на моето кандидатстване. След месец получих съобщение - "After careful consideration, we regret to inform you that we have chosen not to move forward with your application at this time. We received many qualified candidates, and the decision was a tough one." Идва от имейл но-реплай@хххх. Поредна компания която преценява кандидатите по ЦВ-то. Предните пак без да ми се обадят ми отказаха с довода, че са намерили подходящ човек. Но и на двете фирми обявите продължават да стоят в джобса. Ако не друго ЕйчАрите ще затрият бранша тотално.
|
| Пон Мар 17, 2025 1:24 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Е то това са си учтиви шаблони за да не губят време да се обясняват. От тяхна гледна точка е загуба на време да влизат в разправия с теб защо не са те харесали. Може да си скъп, може да си им тъп, може да са взели вече някой друг и хиляди причини които приключват елегантно с едно учтиво писмо.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Мар 17, 2025 2:50 pm |
|
 |
|
Pif
|
Не е въпроса в харесването или не. Въпроса е, че или са телепати, или имат достъп до някаква база данни с моя информация или са пълни идиоти. Решението го взимат на база 2 листа ЦВ. Навремето поне се обаждаха по телефона. Дори да не те поканят в офиса говорите 5 минути да се разбере кой какво търси и какво предлага. Сега директно писмо от но-реплай имейл. То е ясно, че нехаресването ще е взаимно. То вярно, че сега е модерно разни колеги да ходят да кандидатстват за дадена позиция и като ги поканиш на интервю да ти обяснят, че всъщност те са компания и искат да ти станат подизпълнител. После ти счупват телефона от досаждане за да ти искат проекти. Вариянти 1001
|
| Пон Мар 17, 2025 3:16 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Най-вероятно са те отсвирили директно на база възраст. Ако целия им тим се състои от 25-35 годишни...
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пон Мар 17, 2025 4:48 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Много вероятно е да е на база възраст, да си призная и аз съм малко консервативен когато стане въпрос за назначаване на персонал над 40 години, конкретно за развойна рбаота не е кой знае какъв критерий но винаги имам едно на ум. Много зависи за какво ти трябва човек, да ръководи и да дава акъл, или да върши работа. Ако е за второто производителността над 40-45 години рязко спада, такива хора много рядко са подходяи за изпълнители, тяхната сила е на друго място.
|
| Пон Мар 17, 2025 6:00 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
ToHu, разцепи мрака  ( ако визираш Embedded и R&D )
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пон Мар 17, 2025 6:34 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами точно това визирам. Може да не ти се струва така но всъщност е точно така. Ако вземеш средностатистически разработчик, при масата производителността над 45 години спада рязко. Въпросът тук е че обикновенно ти не вземаш човек с 20 години опит да копае нивата. Има и изключения разбира се, работя с няколко такива, но това е рядко. Виждам го и по себе си, като погледна справките по клиенти 180 часа средно на месец ... а аз не съм от нормалните. По-лошото е че производителността ми също пада, опита и знанията се увеличават, но започвам да ставам по-бавен ... не можем да борим природата, лошот е и, че неволните грешки се увеличават, най-лошото личнно при мен е че започвам да забравям. преди 2-3 седмици имах проект към който бяха добавили и втора платка, дори не помнех, че има таква платка, камо ли да съм я проектирал ... уикенда трбяваше да пратя две оферти, едната я пратих, втората се сетих днес докато бях във фитнеса .... как да е. Няма нищо лошо в разработчиците над 45, просто трбява да ги изпозлваш по предназначение, там ключовото е експертиза и опит, лошото е когато не можеш да си позволиш да ги имаш тях за експертиза и опит, и още няколко които да работят около тях. Има и един друг момент ... много от хората с опит и експертиза на тая възраст са на принципа по лесно ми е да го направя от колкот да го обесня на идиота .... така е, но идиот аще си остане идиот ако никой не му го обяснява.
|
| Пон Мар 17, 2025 7:12 pm |
|
 |
|
velio
|
Други работи цъках ама това не съм. Да не говорим колко пъти цъкнах директно на раздела "Пасивни компоненти". И резисторите бяха оредели освен кондензаторите. Ама да речем че е имало профилактика на сървърите, чистачката е мила пода е и ритнала кабела на сървъра с РТН компонентите 
|
| Пон Мар 17, 2025 7:13 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Не ти е проблем възрастта ToHu, а организацията. Като не помниш - пиши, бре!!! Само да не стане "Помня, че го записах, но не помня къде..."  И не си прав нито за възрастта, нито за останалото. Добър ръководител може да стане само добър изпълнител, но това е само необходимото условие. Достатъчните условия са повече и това нямо нищо общо с възрастта. Аз станах ръководител на 33г. след само 6г. работа и това прозвуча за много хора като гръм от ясно небе. После разбраха защо... 
|
| Пон Мар 17, 2025 7:22 pm |
|
 |
|
velio
|
 |  |  |  | ToHu написа: Ами точно това визирам. Може да не ти се струва така но всъщност е точно така. Ако вземеш средностатистически разработчик, при масата производителността над 45 години спада рязко. Въпросът тук е че обикновенно ти не вземаш човек с 20 години опит да копае нивата. Има и изключения разбира се, работя с няколко такива, но това е рядко. Виждам го и по себе си, като погледна справките по клиенти 180 часа средно на месец ... а аз не съм от нормалните. По-лошото е че производителността ми също пада, опита и знанията се увеличават, но започвам да ставам по-бавен ... не можем да борим природата, лошот е и, че неволните грешки се увеличават, най-лошото личнно при мен е че започвам да забравям. преди 2-3 седмици имах проект към който бяха добавили и втора платка, дори не помнех, че има таква платка, камо ли да съм я проектирал ... уикенда трбяваше да пратя две оферти, едната я пратих, втората се сетих днес докато бях във фитнеса .... как да е. Няма нищо лошо в разработчиците над 45, просто трбява да ги изпозлваш по предназначение, там ключовото е експертиза и опит, лошото е когато не можеш да си позволиш да ги имаш тях за експертиза и опит, и още няколко които да работят около тях. Има и един друг момент ... много от хората с опит и експертиза на тая възраст са на принципа по лесно ми е да го направя от колкот да го обесня на идиота .... така е, но идиот аще си остане идиот ако никой не му го обяснява. |  |  |  |  |
Ам тъй то, бадева увеличиха пенсионната възраст  Сега явно като навършим 45 вече сме пенсионери (що се отнася до бъдещите работодатели). Фирмата където работя не се знае докога ще крета, шефовете са на възраст вече, бизнеса не е ясно до кога ще го има като пазарна ниша и т.н. Не съм се замислял особено за алтернативи, но може рязко да ми се наложи в някакъв момент в следващата петилетка. Общо взето навсякъде е така - от 100 човека, 10 вършат 80% от работата. От 10, са 3-ма. @Pif Ти писа ли за придобитите soft skills?  В кръга на майтапа ама в сферата на HR (която по мои метафизични наблюдения има много общо с астрологията) тия умения явно се боготворят.
|
| Пон Мар 17, 2025 7:24 pm |
|
|