Отговори на тема  [ 535 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 36  Следваща
Кризата в бранша 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Кризата в бранша
ммм това е тотално грешен подход мен ако питаш, аз като работодател никога няма да назнача човек който не ми казва какво очаква. За мен е много важно да знам какво очаква служителя, ако аз имам бюджет от 10к а има служител който очаква в един момент да взем 20 няма никакъв смисъл; да му предлагам каквото и да е, защото дори и да приеме, то ще е не защото е много щастлив от тая работа или заплата, а защото явно му трбяват пари и то много повече от колкото ми е бюджета.
Защо да назначавашщ някой който има очаквания които са извън твоя бюджет, та дори ид а е готов да започне на тази заплата.
Трябва да се прави разлика между договаряне и надлъгване, двете неща нямат нищо общо. Когато с еправи договаряне двете страни трбява да изложат своите очаквания и виждания и ако стигнат до компромис ОК, ако не , не.

Вто Мар 11, 2025 11:24 pm
Профил
Аватар

Съгласен съм Тони по тоя въпрос. Нормално е този който предлага услугата/продукта да каже цената а не на биташкия принцип "колко даваш?".
Между другото като се сетих да питам, има ли битак още в София? Едно време само там човек можеше да се сдобие с интересна електроника, чипове от СМ600 серията, дънни платки последна мода 286/16 и такива работи...

Вто Мар 11, 2025 11:29 pm
Профил

ToHu написа:
ммм това е тотално грешен подход мен ако питаш, аз като работодател никога няма да назнача човек който не ми казва какво очаква. За мен е много важно да знам какво очаква служителя, ако аз имам бюджет от 10к а има служител който очаква в един момент да взем 20 няма никакъв смисъл; да му предлагам каквото и да е, защото дори и да приеме, то ще е не защото е много щастлив от тая работа или заплата, а защото явно му трбяват пари и то много повече от колкото ми е бюджета.
Защо да назначавашщ някой който има очаквания които са извън твоя бюджет, та дори ид а е готов да започне на тази заплата.
Трябва да се прави разлика между договаряне и надлъгване, двете неща нямат нищо общо. Когато с еправи договаряне двете страни трбява да изложат своите очаквания и виждания и ако стигнат до компромис ОК, ако не , не.

Ти си свестен ама това не значи, че и другите работодатели са такива. По принцип който каже първа цена губи.

Ако работника каже много по ниска цена отколкото е бюджета или са го оценили то обикновено му дават колкото е поискал, рядко работодател да му даде повече пари отколкото си иска. Ако пък поиска повече отколкото бюджета за да има мегдан за пазарлък и вместо това директно го отрежат въпреки, че би се съгласил и на по ниска заплата пак се прецаква т.е. от страна на работника оптимума е когато уцели цифрата на работодателя. Да де ама то това е руска рулетка.

Горе долу същото е и от гледна точка на работодателя. Затова и разните му там пишман ХРачки са се изучили да те натискат докато не им кажеш първи цифра. И затова казвам, че насилят ли те ако си се запънал то по добре сам да си тръгнеш - дългосрочно не е твоето място. Разбира се има нюанси.

А не съм чул да има практика да се разменят два плика в които всеки си е написал цифрата и после да коментират. Т.е. да се изключи влиянието, че си видял офертата на другата страна преди да направиш твоята.

Затова е най добре не ти да кандидатстваш за работа а да те хедхънтват - тогава ти свалят звезди от небето и ти се опъваш кат к*рва, че ще си помислиш ... някои тарикати пък въртят оферти от различни работодатели за да видят кой ще надцака останалите за да вземе максимума.

Вто Мар 11, 2025 11:40 pm
Профил
Аватар

Pif написа:
...А днес ми предложиха огромна заплата и аз толкова се шашнах, че вместо да кажа ДА казах НЕ. Предложиха ми 2000 чисто + 400 бонуси...

Уаууу. Това е повече отколкото взема касиерка в Уидъу бре.
Буржоа!

Сря Мар 12, 2025 12:21 am
Профил

Ами за мен служител който не знае колко иска не е моя служител, а щом не казва значи не знае. Аз не съм от тия дето свалят звезди или много ще с енатискат за някой, ако каже каже, ако не чао па ако ще да е господ в каквото прави. Значи най-много мразя да ми кажат колко даваш, нищо не давам, то ако има начин да ми плащаш и да работиш за мен най-добре. Все едно като даойде клиенти да ми иска цена да му кажа колко даваш ... Да в някои случаи се пита какъв е бюджета чисто ориентировъчно за да преценя има ли смисъл да правя оферта или не, но офертата ми не е свързана по никакъв начин с бюджета. Очаквам същото и от тия на които плащам, без значнеие дали служители или доставчици.

Сря Мар 12, 2025 1:11 am
Профил

И на мен напоследък ми се случват интересни случки, значи днес трябваше да направя видео кол с представители на Ролс Ройс - имаме задание от тях, да направим един контролер на соленоиди за контрол на горивот на афтербърнъра на един двигател, базиран на FPGA, 3 ма човека от нашата фирма и трима от Ролс, та дойде ред да се представя и викам, - работил съм тук, работил съм там, правил съм туй онуй, работилс съм между другото и за ролс ройс по проекта за трент1000 нео, за БР700НГ и лидера на ония ми вика - ама аз те помня, ние бяхме в един екип, работихме заедно за БР700 не ме ли помниш, викам това беше преди 10-12 години, помня само шефа си. Обаче после като се замисля си го спомних много добре - това беше едно току що дипломирано лайно, дето го обучавах, и не знаеше как да прилага основните закони в електротехниката, сега е синиър системен инженер и ми спуска заданието на мен, да ми казва кое как да правя, ужас. Но такъв е живота, не знае човек накъде ще задуха вятъра на промяната.

Сря Мар 12, 2025 1:22 am
Профил

Bai Ui написа:
И на мен напоследък ми се случват интересни случки, значи днес трябваше да направя видео кол с представители на Ролс Ройс - имаме задание от тях, да направим един контролер на соленоиди за контрол на горивот на афтербърнъра на един двигател, базиран на FPGA, 3 ма човека от нашата фирма и трима от Ролс, та дойде ред да се представя и викам, - работил съм тук, работил съм там, правил съм туй онуй, работилс съм между другото и за ролс ройс по проекта за трент1000 нео, за БР700НГ и лидера на ония ми вика - ама аз те помня, ние бяхме в един екип, работихме заедно за БР700 не ме ли помниш, викам това беше преди 10-12 години, помня само шефа си. Обаче после като се замисля си го спомних много добре - това беше едно току що дипломирано лайно, дето го обучавах, и не знаеше как да прилага основните закони в електротехниката, сега е синиър системен инженер и ми спуска заданието на мен, да ми казва кое как да правя, ужас. Но такъв е живота, не знае човек накъде ще задуха вятъра на промяната.

Един приятел белгиец много му беше мъка завалийката как си напуснал хубавата работа в няква белгийска банка кризата 2007-8 и ми разправяше, че всички които били останали сега били станали шефове с големи заплати а той се чуди как да си намери читава работа да избута още няколко години до пенсия. Изтеглиш ли късата клечка, лошо ... само дето никога не знаеш коя е късата.

Сря Мар 12, 2025 2:13 am
Профил

ToHu написа:
Ами за мен служител който не знае колко иска не е моя служител, а щом не казва значи не знае. Аз не съм от тия дето свалят звезди или много ще с енатискат за някой, ако каже каже, ако не чао па ако ще да е господ в каквото прави. Значи най-много мразя да ми кажат колко даваш, нищо не давам, то ако има начин да ми плащаш и да работиш за мен най-добре. Все едно като даойде клиенти да ми иска цена да му кажа колко даваш ... Да в някои случаи се пита какъв е бюджета чисто ориентировъчно за да преценя има ли смисъл да правя оферта или не, но офертата ми не е свързана по никакъв начин с бюджета. Очаквам същото и от тия на които плащам, без значнеие дали служители или доставчици.

Те де, гледаш си интереса. Ама като работника си го гледа се ядосваш :D

Абе я да не давам акъли и аз - щот и без това кажи речи никога не съм бил на заплата та по добре да не ме слуша човек, опита ми е в наемане на хора не в търсене на работа :D

Сря Мар 12, 2025 2:18 am
Профил
Аватар

На стоковата борса има времева компонента. Плаща се цената която първа е записана в книгата.
Ако съм обявил че продавам на 100 лв и дойде купувач с оферта 110, сделката се осъществява на 100.
Ако съм обявил че купувам на 100 лв и дойде продавач с оферта 110, сделката се осъществява на 100.

По тази логика когато кандидатстваш за работа по съществуваща оферта, фирмата трябва да си разкрие бюджетния диапазон и по него се договаряте. Ако искаш можеш да им оферираш по-малка сума срещу някакви облаги - работа от вкъщи, служебна кола, половин работен ден, детска градина за децата и т.н.
Когато ти си този който активно търси работа, следва да си разкриеш диапазона на заплащане и фирмата те договаря по него. Ако искат и могат да ти предложат по-голяма сума с цел обвързване и мотивация.

Всякакви други интерпретации предполагат, че пазарът на акции е неефективен и това спокойно можеш да поискаш да ти го обосноват. Аз съм се договарял за "х" и за "4х" за една и съща работа. И тези които плащат по-голямата сума далеч не се прекарани. Точно обратното. Просто могат да си го позволят. Това не значи обаче, че бих подминал оферта за "х", че даже и за "2/3х". Ако търсят на този бюджет и условията ми харесат, няма да подмина.

Сря Мар 12, 2025 2:23 am
Профил WWW

palavrov написа:
Един приятел белгиец много му беше мъка завалийката как си напуснал хубавата работа в няква белгийска банка кризата 2007-8 и ми разправяше, че всички които били останали сега били станали шефове с големи заплати а той се чуди как да си намери читава работа да избута още няколко години до пенсия. Изтеглиш ли късата клечка, лошо ... само дето никога не знаеш коя е късата.

Palavrov, за друго говорех ама всеки си го пречупва през собствената си призма, шеф бих станал единствено на себе си, тук не е по различно от България и в много фирми, вкл. големи и известни такива за да станеш шеф трябва да си готов да лижеш задници, а аз не съм от тези хора. Има много по важни неща от заплата и позиция, за мен са по-важни условията на работа и обкръжението от хора. В момента работя в малка фирма - само 12 човека но ИНЖЕНЕРИ, а не кухи тъпанари. Освен това сам си определям работното време и откъде да работя - от офиса или от къщи, естествено гледам да не злоупотребявам както и останалите от фирмата правят, т.е. работният морал е много висок, нещо, което е голяма рядкост напоследък. И пак работя за големи фирми като GE, Ролс Ройс, L3Harris и др. известни. т,е, има какво да си сложа в CV-то.

Сря Мар 12, 2025 8:16 am
Профил
Аватар

Всякакви алабализми от страна на компанията спрямо бъдещите служители се дължат
на когнитивни личностни изкривявания, ефекта на Крюгер и други подобни...

Тук не иде реч да спечелиш от неговата заплата, а това да печелиш на пазара с продуктите си
Качеството и печалбите от продукта е право пропорционално (дори квадратично) на качествата на служителите...

А онези отгоре:
- Щом има пари за яхта, значи всичко е ток и жици...
А онези под тях:
- Щом шефа е доволен... ( върни се на първото изречение )

Дисциплина и организация: Сун Дзъ смята, че добре организираната и дисциплинирана армия е по-важна от числената сила.

Морал и мотивация: Той подчертава значението на високия морал сред войниците и необходимостта от добро лидерство за поддържането му.

Обучение и подготовка: Според него добре обучените войници са по-ефективни в боя и по-малко податливи на паника.

Избор на подходящите хора: Сун Дзъ смята, че лидерите трябва да избират подходящите хора за правилните позиции, за да се постигне максимална ефективност.

and so on...

Сря Мар 12, 2025 8:53 am
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

TheWizard написа:
Сун Дзъ смята, че лидерите трябва да избират подходящите хора за правилните позиции, за да се постигне максимална ефективност.
and so on...

Съвсем скоро попаднах на интересен тест на Белбин. Разпределя хората в категории с подходяща роля в екипната работа: https://www.bgtest.eu/?f=test&test_id=47

Сря Мар 12, 2025 9:17 am
Профил
Аватар

спрямо този тест съм "Универсална бойна машина" :D

Сря Мар 12, 2025 9:34 am
Профил ICQ
Аватар

От страничката с теста:
Цитат:
Изпънител, Координатор, Формировател, Мислител, Изследовател, Оценител, Колективист и Довършител.

За момент помислих, че съм попаднал в Индианция... :lol:

Сря Мар 12, 2025 9:44 am
Профил
Аватар

Bai Ui написа:

Това се случва много по-често, отколкото си мислиш. :D На практика съм го виждал в поне 90% от фирмичките. Все пак тук е много важно да уточним какъв тип са тия задачи - подробни технически сепцификации, или го раздава повече шефче със задачи тип "абе я ми направи тука тия клапанчета да цъкат" :D

Сря Мар 12, 2025 10:13 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 535 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 36  Следваща